29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

VZÍT NEBO NEVZÍT: Ruští uprchlíci před mobilizací

Mou sociální bublinou rezonuje otázka, zda zakázat do země vstup Rusům, kteří prchají před mobilizací, nebo je naopak jakožto uprchlíky přijmout. Protože je to otázka, která má nejméně tři zajímavé roviny (právní, etickou a strategickou), bude to tedy dnešním tématem. Zároveň vám řeknu i svůj názor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vávra 3.10.2022 20:24

No, Vy spolehlivě trumfnete spojené síly všech idiotů nejen ve vládě. Větší exot se tu hledá těžko. ;-D

J. Jurax 3.10.2022 20:22

Inu, já se zamyslel, leccos načetl a závěry jsem si učinil.

Proč to dělali - inu po vzniku ČSR přišli o privilegované postavení německy mluvících, jemuž se v v byvší Cislajtánii neboli Předlitavsku těšili. A bouřili se až tak, že k jejich umravnění bylo nezřídka potřeba vojenské asistence mladého státu.

Držet si nadále v zemi třímiliónovou pátou kolonu Němců, kteří již jednou - až na nepatrné výjimky - osvědčili svou příchylnost k smrtelnému nepříteli a nepřátelství vůči naší republice by bylo, když byla možnost se jich zbavit, neobyčejně hloupé. A mimochodem i vnitropoliticky neúnosné, i když to přineslo ekonomické škody.

Toxických německých menšin se zbavovaly i jiné Němci okupované státy. V roce 1945 nikdo netušil, co může z poraženého Německa zase po po nějakých dvaceti letech vyrašit; interval 1918 až 1938 byl ještě v živé paměti.

J. Vávra 3.10.2022 20:20

Poslyšte Pakosto, ono je někde psáno, že může reagovat jen autor postu? Kdybyste, než dáte něco na Psa, rozptýlil tu rudou mlhu, přes kterou koukáte na EU a trochu se zamyslel, co chcete psát za krávoviny, tak jste si nemusel naběhnout. Mlčení Vaši pitomost nezakryje.

H. Rybnická 3.10.2022 19:04

To jste ale sakramentsky mylně informován. Tyto problémy nastaly hned po vzniku republiky. Jen příklad: Na podzim roku 1924 konstatoval německý poslanec v rozpočtovém výboru pražského parlamentu Siegfried Taub, že bylo propuštěno m.j. i sedm tisíc německých železničářů, byť úspěšně složili jazykové zkoušky ze státního jazyka. Krátce poté se ministr Jiří Stříbrný chlubil, že zásluhou jeho strany bylo 40 tisíc německých poštovních úředníků a železničářů zbaveno míst a nahrazeno Čechy

To o Hitlerovi v Německu ještě nebylo ani stopy. A to je jen jeden příklad, existuje ještě hromada dalších.

J. Lukavsky 3.10.2022 18:54

"příklad o tisících zaměstnanců a jejich vyhazovů z práce a nahrazovaní občany české národnosti z vnitrozemí." no řekl bych, že to bylo v době, kdy už Sudetští Němci začali vystrkovat růžky a že to byla reakce na vznikající Pátou kolonu. Předtím tyto problémy nebyly a v Sudetech se mluvilo česky jako německy, byly četné smíšené rodiny atd. Ale pak začal Hitler aktivovat Sudeťáky a oni mu uvěřili. Za chyby se platí a tudíž zaplatili, někteří nevinně, jak už to ve válkách bývá. Takže kdyby nebylo Hitlera, nebyl by ani odsun. J.L. end

H. Rybnická 3.10.2022 18:48

Pane Lukavsky, situace německých občanů v první republice Vám není ani zdaleka známa. To co jmenujete, bych považovala za základní samozřejmost ve státě, který v zahraničí vykládá, že je vlastně "Švýcarskem". (6 mio ČEchů, 3 mio Němců 2 Mio Slováků) O masivním počeštování od roku 1918 si musíte ještě hodně nastudovat. Právě jsem uvedla příklad o tisících zaměstnanců a jejich vyhazovů z práce a nahrazovaní občany české národnosti z vnitrozemí.

J. Lukavsky 3.10.2022 18:42

"korektní menšinovou politiku - která v první republice nebyla" nemyslím, že by Němci byli v První republice nějak znevýhodněni. Měli svoje základní i střední školství všude kde jich bylo myslím nad 20%, v Praze měli Němckou část Univerzity, divadlo, poslance v Parlamentu, měli svoje noviny. Soužili s Čechy staletí dokud nepřišel Hitler a neslíbil jim vládu nad celým světem. No a za chyby se platí. Jak to bylo s menšinami Poláků, Maďarů, nevím, ale asi stejně. protože k nám utekli nejdřív Rusové před Leninem, pak Němci před Hitlerem, pak Řekové před Juntou... teď tu máme menšinu Vietnamců.... národnostní menšina ze sousedního státu je potenciálně vždy zneužitelná pokud se najde ten pravý Vůdce. J.L. end

H. Rybnická 3.10.2022 18:14

TAk jednoduché to není pane Tomane, Samozřejmě nesmí nikdo přepadnout jiný stát. Ovšem ve věci nejde o "pocity" nýbrž alespon u českých Němců po vzniku republiky o doložitelná fakta. Dnes ovšem cudně zamlčována. Zde jen jeden ve věci "státní jazyk": Na podzim roku 1924 konstatoval německý poslanec v rozpočtovém výboru pražského parlamentu Siegfried Taub, že bylo propuštěno sedm tisíc německých železničářů, byť úspěšně složili jazykové zkoušky ze státního jazyka. Krátce poté se ministr Jiří Stříbrný chlubil, že zásluhou jeho strany bylo 40 tisíc německých poštovních úředníků a železničářů zbaveno míst a nahrazeno Čechy. Považujete takové jednání za korektní menšinovou politiku? Co myslíte, jak se tvářili pánové v Mnichově, když jim Hitler předložil tato (a další) fakta?

R. Toman 3.10.2022 17:03

No, vidíte a třeba ti ukrajinští Rusové měli podobný pocit a proto stejně jako čeští Němci vítali Hitlera vítají Putina. Je tedy v pořádku vítat okupanta, zradit vlast když má nějaká menšina pocit (možná i oprávněný), že je s ní zacházeno nekorektně. No, tak jo. Pak je to všechno OK. Rusové si urvou část ukrajinského území jako si Němci urvali část českého. Není co řešit.

V. Hlad 3.10.2022 16:58

"J. Farda 3.10.2022 13:21

Bohužel nesouhlasím, a důvod k tomu je pregnantně vystižen v připojeném odkazu. :-/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-komentar-prijmout-ruske-dezertery-by-byla-strategicka-chyba-215791"

Jak se máme chovat k ukrajinským dezertérům ? Bylo jejich přijetí podporou Ukrajiny ?

H. Rybnická 3.10.2022 16:43

Připomínám, že tema jste nahodil Vy. Jedná se o korektní menšinovou politiku - která v první republice nebyla. Jak to vypadá na Ukrajině nevím.

H. Rybnická 3.10.2022 16:39

Nomen est omen. Nadutost jedině na opačné straně. Od roku 1918

R. Toman 3.10.2022 16:34

Neřeším ani důvody, proč část Rusů občanů Ukrajiny vítá radostně vojska RF. Třeba mi to povíte vy ? Ovšem téma článku je o něčem jiném. Tedy o těch co nevítali , či nevítají anexi žádného diktátora. A jak se k nim zachovat.

P. Čech 3.10.2022 16:17

Po těch důvodech se netřeba ptát. On totiž ten důvod je stále jen jeden. Německá nadutost a pocit německé nadřazenosti ostatním národům. To je typickým znakem germánů již od starověku. Každý, kdo se tomu rozhodně nepostavil, nakonec na to doplatil a nad tím jedině zaplakal. Němec je prostě Němec, stjně jako Cikán je Cikán a nebo Rus je Rus. Toto lze předělat jen a pouze vytvořením občanských států, kde pojem "národnost" ztrácí svůj význam a do popředí se dodtává občanství.

P. Čech 3.10.2022 16:10

Ono je třeba se ptát, který stát v Evropě je státem suverínním! Rozhodně to není žádný stát, který podepsal Lisabonskou smlouvu. Tedy jsou to jen evropské státy mimo Evropskou unii.

H. Rybnická 3.10.2022 15:59

Otázka je samozřejmě, PROĆ ti čeští Němci, kteří Hitlera vítali, toto dělali, tedy po důvodech jejich jednání. Už jste se nad tím jednou zamyslel nebo pokusil si na tuto otázku najít odpověd?

R. Toman 3.10.2022 15:52

Je to hodně složité. Uplaťnování kolektivní viny je dnes často kritizováno v případě vytlačení českých Němců z území ČSR v roce 45 a 47. A tahle situace mi připadá podobná, tenkrát vysoké množství českých Němců vítalo Hitlera, podporovali ho atd. Jenomže s těmito lidmi byli odsunuti i lidé, kteří to neměli na svědomí. I když chápu, že "lustrace" těch cca 3 mil. lidí v tom poválečném stavu nebyla dost dobře možná, tak jisté pochybnosti to vzbuzuje. V dnešní situaci by mohly být nalezeny mechanismy, aby azyl dostali opravdu jenom slušní Rusové. I když v malém, tak stále cítím trpkost když si vzpomenu čím nás vítali některé německé obchody v pohraničí po roce 89 "Češi nekraďte !!"

A. Samková 3.10.2022 15:07

Zkuste tohle:

https://www.youtube.com/watch?v=oA0WmCfZlDA

K. A. 3.10.2022 14:15

Seznam Zprávy nemusím, ale tento článek je dobrý. Souhlasím: Nepřijímat!

J. Farda 3.10.2022 13:21

Bohužel nesouhlasím, a důvod k tomu je pregnantně vystižen v připojeném odkazu. :-/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-komentar-prijmout-ruske-dezertery-by-byla-strategicka-chyba-215791

J. Prečuch 3.10.2022 13:20

Naposled někdy v roce 894 když ještě žil Svatopluk I. Pak se honem šli česká knížata poklonit franskemu králi a vylezli do .... chomoutu . Proto ..

J. Prečuch 3.10.2022 13:20

Naposled někdy v roce 894 když ještě žil Svatopluk I. Pak se honem šli česká knížata poklonit franskemu králi a vylezli do .... chomoutu . Proto ..

B. Rudolf 3.10.2022 13:10

Dívat se na svět ideologicky je past. Takže nehodlám řešit, co je projev liberalismu a co projev neo-kolonialismu.

A to, že něco je eticky správné, ještě neimplikuje etickou povinnost to učinit.

T. Hraj 3.10.2022 12:33

Celkem dobře popsané aspekty a dilemata těchto třech oblastí. Se závěrem bych ale souhlasil jen velmi, velmi opatrně. Mimo jiné i proto co autor nezmiňuje:

1) Čas - Na jak dlouho by měli být přijati? Do doby, než pomine důvod pro azyl? Tj. do amnestie pro dezertéry? A co když se Putin udrží u moci i po skončení války (ať už to bude cokoli)? Asimilují se tito ruští mladí muži? Stanou se z nich Češi? Nebudou v (nejen) naší zemi spíš dlouhodobě proruskou 5. kolonou?

2) Rusko je velmoc (velikost území, atomovky, nerosty,...) a běžný Rus to tak chápe a je na to hrdý. Může být proti Putinovi, ale s velmocenskými manýry obecně nemá problém, respektive cítí na ně přirozený nárok. Poskytovat azyl někomu, kdo má pocit nadřazenosti je zaděláním na problém.

Vím, že se dopouštím paušalizace, ale na paušalizaci je (musí být) založena každá imigrační politika, respektive každá reálná politika, protože její řešení nemohou být individuální ale systémová.

T. Uvira 3.10.2022 12:27

Pokud ti co nechtějí do války prchnou, tak narukují jen ti co do války chtějí a jako team budou lépe bojovat. Bude jich míň, budou lépe poslouchat rozkazy, budou se lépe zásobovat. Pokud narukují všichni, tak v teamu bude dost vojáků co budou koulí na noze, budou brzdit team, nebude pro ně dost správného vybavení. Víc vojáků na poli, víc cílů pro Ukrajince. O jednoho zraněného se musí postarat dva zdraví.

I. Širůček 3.10.2022 12:14

Jak je vidět, každá ne ...

J. Vágner 3.10.2022 11:50

Zásadově nepřijmout. Je to navíc takové win-win. Radost z toho budou mít jak naši rusobijci, tak Vladimír Vladimirovič.

I. Širůček 3.10.2022 11:25

Řešení je jednoduché, takové jaké jsme přijali v Sudetech po válce. Odsun Rusů z Donbasu. A když chce Rusko Krym, tak ať vrátí Ukrajině to, za co jej vyměnila s Ruskem mezistátní smlouvou.

I. Širůček 3.10.2022 11:22

Inu, hlavně jste napsal blbost ...

A. Pakosta 3.10.2022 11:01

Poslyšte, Vávro, já jsem svým příspěvkem oslovil pana Beneše, takže považuji za nevhodné, abyste se do toho montoval vy, a ještě komukoli nadával do pitomců. Tím jste se definitivně sám zařadil do téže kategorie, nejen proto, že nejste schopen rozpoznat, co je a co není státní suverenita. A proto je též toto má poslední replika vůči vám, nadále na vaše invektivy, byť by byly sebesprostší, nebudu reagovat. Hezký den přeji.