29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

VZÍT NEBO NEVZÍT: Ruští uprchlíci před mobilizací

Mou sociální bublinou rezonuje otázka, zda zakázat do země vstup Rusům, kteří prchají před mobilizací, nebo je naopak jakožto uprchlíky přijmout. Protože je to otázka, která má nejméně tři zajímavé roviny (právní, etickou a strategickou), bude to tedy dnešním tématem. Zároveň vám řeknu i svůj názor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 3.10.2022 10:52

Nic nového pod sluncem - na frontách ustupují, a tak aspoň přes frontu raketami terorizují civilní zázemí. Ini, molodci - rádoby bohatýři jako z dávných ruských bylin s Vožděm, rádoby Ivanem Hrozným či Petrem Velikým, v reálu inkarnovaným podměrečným šmejdem Dolfem z Baunau an der Inn. Rv

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusove-zautocili-raketami-na-zaporozi-40410365

L. Novák 3.10.2022 10:52

Dvořák: Ruská referenda jsou šaškárna a nic nezmění. Je to odraz Putinova zoufalství

https://video.aktualne.cz/dvtv/dvorak-ruska-referenda-jsou-saskarna-a-nic-nezmeni-je-to-odr/r~bac0535a409311edb1f50cc47ab5f122/

L. Novák 3.10.2022 10:47

Jak zacházelo s komunistickým armádním dezertérem Česko s prezidentem Klausem na Hradě jsme měli "tu čest" poznat.

Občan, který ještě za totality utekl z armády na Západ byl léta po převratu 1989 zatčen po překročení hranic ČR a uvězněn za "dezerci". Žádost o milost "řešila" prezidentská kancelář tak dlouho, až mu byla udělena pár dní před propuštěním z vězení na svobodu. :-/

L. Novák 3.10.2022 10:27

Ty ;-O přispíváš systematickou proruskou propagandou hlavně válečnému zločinci Putinovi. Rv

L. Novák 3.10.2022 10:25

Zajímavá analýza problematiky ruských uprchlíků před narukováním do zločinecké armády.

Tohle za sebou nechali při úprku. Pověst ruské armády dál padá raketovým tempem

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rfe-izjum-prevleky-a-drogy/r~7043efc040ad11ed8b4e0cc47ab5f122/

Teď se podívám, jaký názor má místní Putinova proruská pakáž, komunistou Vaňkem v.v. počínaje. ;-D

P. Pepax 3.10.2022 10:24

Máte samozřejmě pravdu, ale mafiánům a zločincům celého světa se bežně azyl poskytuje.

M. Vaněk 3.10.2022 10:18

Každá fóbie je léčitelná, tedy teoreticky... Poptejte se u svého lékaře. (a nezapomeňte se podívat pod postel, jestli se vám tam nějaký Rus neukrývá):-)

J. Pohl 3.10.2022 10:15

Myslím si, že nelze srovnávat situaci v ČSSR a nynějším Rusku, protože pokud bychom nad sebou neměli "ochrannou ruku" bývalého SSSR(jak nám dokázali v 68) tak by situace vypadala jinak, nehledě na to, že by tu žádný režim ani nevznikl(pokud by jsme patřili pod vliv západu a přijali Marshalův plán). Žádný režim nemůže dlouhodobě vydržet, pokud se vzbouří 90% obyvatel. Bohužel v Rusku vládne silný nacionalismus a společně s propagandou a náturou obyvatel kteří si nechají z historických důvodů na sobě štípat dříví se tam nic nezmění.

M. Vaněk 3.10.2022 10:13

R^

M. Vaněk 3.10.2022 10:13

Nádherně zamotaný blábol, hodný sluníčkářských pomatenců, ale zastavím se zatím jen u jednoho bodu: neměli bychom z logiky věci poskytovat "azyl" všem vojákům, jelikože je důvodné podezření, že budou nuceni páchat válečné zločiny? A co je rovnou odsoudit za válečná zvěrstva, nebo žalovat stát, který je nutí zabíjet lidi? je to už vražda, nebo stále tolerovaná forma zabíjení, jen pod státní ochranou? A netýká se to také nás samotných? Nepřispíváme i my svými vojsky, a rétorikou k eskalaci násilí ve světě?

K. Křivan 3.10.2022 10:08

Jenže Krym a Donbas nepatří Ukrajině. Co s tím ?

K. Křivan 3.10.2022 10:06

Nejhorší jsou ti idioti ve vládě a celé pětikolce.

K. A. 3.10.2022 10:06

Měl by se poskytnout azyl každému, komu hrozí trest v jeho zemi? Super argument. Oznamte to mafiánům celého světa.

K. A. 3.10.2022 10:03

Nejde o moralizující postoj. Jde o důsledky dvou různých přístupů:

Buď se díváme na věc liberálně z hlediska jedince, který samozřejmě nemůže za to, kam se narodil, nebo z hlediska společnosti, která samozřejmě může za to, jak si věci zařídí.

Liberální pohled má fatální důsledky, protože nakonec vede k přesouvání muslimské společnosti do Evropy a k rozvratu zemí, kde to fungovalo. To nepovažuji za argument strategické povahy, protože nejde o válku proti někomu, ale o etický argument z hlediska reálpolitiky.

Společnost je organismus a musí se poučit sama, nikdo jí v tom nepomůže. Přijímání masové migrace (ne jednotlivých disidentů), vývoz demokracie, hodnocení demokratičnosti zvolených vlád jmenovanými bruselskými úředníky to všechno je pokračování kolonialistické mentality: My jsme lepší, civilizovanější, my jsme zodpovědni za celý svět. Pokud ale někdo říká, že bychom měli být zodpovědní za celý svět, pak je to totéž jako by říkal: My máme mít moc nad celým světem.

P.S.: Neříkám, že útěk před nasazením v dobyvačné válce není správný čin. Ostatně Češi za první světové války také nechtěli bojovat v dobyvačné válce. Z toho ale nijak nevyplývá mravní ani právní povinnost, že bychom jim měli udělit azyl. Moje sympatie tito Rusové mají, ale přijímat bychom je neměli, jakkoliv je to smutné jim nepomoct, protože viz výše...

K. Křivan 3.10.2022 10:03

Viděl jsem Karlovy Vary za komunistů a teď nedávno, opravené za peníze bohatých Rusů. Zaplať Pánbůh za bohaté Rusy !

P. Pepax 3.10.2022 9:57

Ten kdo se snaží uprchnout před mobilizací je vlastně dezertér a těm hrozí tvrdý trest v každé zemi, měl by mu být poskytnut azyl na rozdíl od ekonomického migranta.

P. Kubáč 3.10.2022 9:53

Pokud se jedná u Rusy asi mně dosti silně ovlivnil starý úvodník Ondřeje Neffa, kde zaznělo :"Viděli jste Ukrajince v Česku pracovat?"...... "Viděli jste Rusa v česku pracovat?"

Této optiky se nějak nemohu zbavit. Ať si, se svým povýšenectvím snědí, co si usmažili...

J. Vávra 3.10.2022 9:46

Prozraďte, kdy v historii jsme byli tak suverénním státem, že jsme si mohli dovolit rozhodování naprosto nezávislé na mínšní kohokoliv? Za komančů? Pokud si neuvědomujete, že si umíme naprosto svobodně vybrat Babiše jako premiéra a nastoupit řeckou cestu, ze které kvůli náladě ve společnosti zvyklé na rozhazování neuhýbá ani "pravicová" vláda, tak se svým Brusele jděte do ... Pitomců jako Vy je nám nejvíc třeba.

B. Rudolf 3.10.2022 9:05

Ale kdepak. Argumentuji jako člověk, který prožil své dětství a mládí v normalizačním ČSSR a rozlišuje mezi "vinou obyčejných lidí" a "vinou vyložených kolaborantů s režimem".

Argumenty, které jste uvedl vy, jsou v terminologii pana Bílého argumenty strategické povahy. A ty bych asi zvažoval trochu opatrněji než pan Bílý. Nicméně jeho argumenty v této oblasti považuji za přesvědčivé. Pokud nevěříte na převtělování a na karmu, tak opravdu nikdo nemůže za to, do jakého režimu se narodil. Ale to neznamená, že není odpovědný za své činy. Jenomže já považuji (přece jenom riskantní) útěk před odvedením do ruské armády v této válce za správný čin.

Pokud jste aktivně bojoval proti komunismu něčím jiným než rozkrádáním, tak máte na svůj moralizující postoj právo. Jinak si myslím, že ho nemáte.

M. Šejna 3.10.2022 9:02

Vy jste nejspíš viděl Rusa jen v Mateřídoušce na základní škole. :-P

A. Pakosta 3.10.2022 8:49

Samozřejmě že NEJSME suverénním státem. Suverenitu jsme odevzdali do brusele, přinejmenším z valné části. Vy jste si toho ještě nevšiml, Beneši?

A. Pakosta 3.10.2022 8:48

Všichni jsme na tomto světě na omezenou dobu, Diviši.

L. Beneš 3.10.2022 8:46

Již v první větě autor naznačuje, že Česko suverénním státem není. Na své území totiž pouští stovky ba tisíce osob, které tady nikdo nechce. A policejní přehlídky na moravsko-slovenské hranici na tom nic nezmění.

K. A. 3.10.2022 8:45

Na to jste přišel jak? Západní Evropa přijala v posledních 20 letech spoustu Rusů buď jako ekonomické migranty nebo jako azylanty. Myslíte, že za doby komunismu uprchlíky ze SSSR neprověřovali?

K. A. 3.10.2022 8:43

Aspoň jeden rozumný názor zde. Přijmout je na rok znamená, že už se do Ruska nevrátí. Nevěřím, že současný ruský režim padne dřív než za 20 let, spíš přežije i Putina.

K. A. 3.10.2022 8:40

Argumentujete jako liberální levičák. Každá společnost je zodpovědná za to, jak to v jejich zemi vypadá. Argumenty podobné Vašemu jsem slýchal v roce 2015: Nikdo nemůže za to, že se narodil pod zkorumpovaným diktátorem. Byl to argument pro to, abychom v Evropě přijali všechny Afričany, lidi z Blízkého východu atd. Pokud Afričané a muslimové nemůžou za to, jak to u nich vypadá, pak: Heuréka, pojďte sem do Evropy, 4 miliardy lidí!

J. Ošlejšek 3.10.2022 8:23

Z mnoha dobrých důvodů NE V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Oni se nikdy nezmění, jsme pro ně odpad kterým pohrdají. Bláboly o humanitě nejsou na místě.

S. Sedlák 3.10.2022 8:14

Já nemohu za to, že zrovinka Němci a Rusové mají tendenci se podřídit diktatuře a na rozkaz páchat zvěrstva. Pindy o Hitlerovi, Stalinovi či Putinovi si pak mohou vetknout za klobouk.

D. Mach 3.10.2022 8:06

Ono to velké dilema není. Ti Russáci, kteří utíkají až nyní, asi neměli velký problém s Putinovou politikou vůči Ukrajině, a ve velkém množství za svoji současnou špatnou situaci mohou Ukrajince obviňovat. Je nebezpečné si je sem pouštět v době, kdy tu máme několik stovek tisíc ukrajinských migrantů.

Je zajímavé, že když jsme se měli zavázat k přijetí asi 1.200 uprchlíků ze Sýrie, měli jsme s tím kolosální bezpečnostní problém. Teď jednáme o imigraci řádově stokrát silnější. Ten bezpečnostní problém tedy může být násobně vyšší.

J. Vávra 3.10.2022 7:54

Je to skutečně dilema. Jednak platí, že dostat Rusa z Ruska je poměrně snadné, ale dostat Rusko z Rusa je prakticky nemožné, druhak do každé takové vlny soudruzi propašují spoustu věrných, kteří posléze škodí a stačí už teď ta dezinformační masáž, která spoustu idiotů dovede až na Václavák. Každý uprchlík by měl jako minimum pro udělení dočasného azylu podepsat prohlášení ve smyslu, že Putin je válečný zločinec, Rusko imperialistická země se zločinným režimem, Krym a Donbas, že patří Ukrajině, Ukrajinci jsou svébytný národ a speciální operace je agresivní bezprávný akt vůči sousední zemi. Jinak šup zpátky jako kandidát transportu 200.