27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

VÝZBROJ: Báječný tank z bazaru

Říká se: „darovanému koni na zuby nekoukej“, ale pokud jsme někam poslali celé stádo koní, předpokládal by člověk, že nám náš spojenec dodá to, co potřebujeme. Když už se bojí Západ dodávat Ukrajině moderní tanky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Roldan 2.1.2023 4:03

Pakt Ribbentrop-Molotov se do výčtu dostal, protože byl namířen obecně proti Střední Evropě.

O. Roldan 2.1.2023 4:01

Super analýza. S něčím sice nesouhlasím, ale je to pramen vody na poušti. Západní Evropa vedená Německem Evropu Střední kdykoliv vymění za ruský plyn nebo jakoukoliv jinou výhodu. Spoléhat se na můžeme jen na Američany a hlavně na sebe.

P. Hák 30.12.2022 7:30

Děkuji, máte nějaký odkaz na ten tajný dodatek? Prameny se mohou lišit.

Ano, Churchill dokázal jasnozřivě rozpoznat největší hrozbu. Hitler byl podporován nebo aspoň tolerován německými elitami (jinak by se k moci ve volbách nedostal) a jako takový pro britskou aristokracii přijatelný. Proto se také Churchill musel při nastolení tvrdého protihitlerovského opřít o labouristy, ač sám patřil k toryům. Toto je zmíněno v popisech hlasování v parlamentě z přelomové doby okolo dunkerské krize. Aristokracii by zřejmě více vyhovoval Halifax a příměří s Německem.

P. Hák 30.12.2022 7:21

Děkuji za upřesnění, ale stejně si myslím, že by se faktická nezávislost malého státu (Litvy) dala v těch podmínkách udržet.

L. Novák 29.12.2022 4:12

Potíž je, že Rusko by své hranice rádo rozšířilo co nejdál. Je to jeho historické curriculum vitae. Ostatně, i ta ruská Putinova váleční propaganda a používané metody likvidace Ukrajiny mluví docela jasně a bez pochybností.

A kdo si nepamatuje, že nás kremelští bolševici, kterých je Putin pokračovatelem, okupovali od roku 1968 víc než 20 let i s vydatnou pomocí páté kolony v Česku, to nejspíš nemá v hlavě v pořádku. Rv!!

P. Černý 28.12.2022 21:04

Co se týče paktů, které znamenaly konec Československa, zrovna od vás, pane Vlku, bych nečekal, že zaměnite Mnichovský pakt za pakt Ribbentrop - Molotov.

Taky bych neřekl, že přání Ruska, aby země, které v roce 1989 nebyly v NATO, nebyly v NATO ani nyní, není při vší absurditě totéž, co touha tyto země obsadit. Už vzhledem ke kapacitám Ruska, které mu dovolí kontrolovat sotva území Donbasu a Krymu.

O. M. 28.12.2022 20:36

kazašskou bavlnou či ukrajinskou železnou rudou, v horším případě vůbec. O skryté zadluženosti, projevující se zejména zanedbání dopravní infrastrukturou, zjevně nemáte ani ponětí.

P. Skřivan 28.12.2022 20:34

Být autorem, asi bych trochu držel ... . Nakupovat zbraně umí leckdo. Neprůmyslovější země by ale měla být schopna si je vyrobit a ještě i prodávat.

O. M. 28.12.2022 20:32

Ano, vyráběli jsme pro "zahraničí", tedy RVHP, najmě CCCP lokomotivy, gumu, fabriky, za něž jsme v lepším případě dostávali zaplaceno kubánskými pomeranči (fuj) nebo kazašsko

P. Skřivan 28.12.2022 20:31

Ne úplně. Už za mých školních let nám cosi vykládali o neperspektivě hutí u nás. Hlavně kvůli tomu, že elektroocel, kterou umí vyrobit i leckde jinde, tu moc nejede. Na tu je nejlepší nějaký veletok a levný proud.

C. Berka 28.12.2022 14:46

to s tím svěcením děl jste si ovšem vymyslel. ŘKC si žádné ohledy nezaslouží- ale lhát se nemá.

C. Berka 28.12.2022 14:07

Zapomíná se často, že tajný dodatek měla také polsko-britská smlouva. Na jeho základě pak Britové Polsku sdělili, že dodatek neobsahuje žádný závazek pomoci Británie proti SSSR, ale výlučně jen proti Německu. Churchill pak chladnokrevně zhodnotil Stalinův tah jako vázání německých vojsk a zabránění průniku Německa do Bessarábie. Oni vůbec Britové...:

the wartime diaries of King George VI. These add little to our know­ledge of Churchill, but they certainly make one thankful that the monarchy was not in charge of Britain’s destiny. In October 1939, one month into the war, the king records that he asked Churchill “whether we should not have to help Germany to stop Bolshevism coming into Germany”. Roberts pulls no punches: “It seems extraordinary that, when Britain was actually at war with Nazi Germany, Churchill should have to explain to the King that Bolshevism was not the greater threat.”

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }

C. Berka 28.12.2022 13:49

Co se stane s Polskem se podle paktu teprve uvidí podle vývoje: Článek II.

V případě územního a politického přeskupování oblastí náležejících polskému státu budou sféry vlivu Německa a SSSR ohraničeny přibližně linií řek Narev, Vistula a

San. Otázka, zda je v zájmu obou stran udržení nezávislého polského státu a jak by takový stát měl být ohraničen, může být s konečnou platností vyřešena pouze během

dalšího politického vývoje. V každém případě tuto otázku obě vlády vyřeší

prostřednictvím přátelské dohody

V článku 3 nechává Německo Bessarabii k dispozici SSSR

C. Berka 28.12.2022 13:44

Tajný dodatek paktu R-M stanovoval, co se stane, když...V případě územního a politického přeskupování v oblasti baltských států (Finsko,Estonsko, Lotyšsko, Litva), bude hranici mezi sférami vlivu SSSR a Německem

představovat severní hranice Litvy. Na základě toho jsou zájmy Litvy ve vilniuské oblasti uznávány oběma stranami

C. Berka 28.12.2022 13:26

Místo Poláků mohli mít Unipetrol Rusové :-D

Jan Hrbáček: Nechal jsem proto dokumenty přečíst i člena vyšetřovací komise Martina Římana z ODS. Ten uvedl, že konsorcium kolem Gazpromu nefiguruje ve vládních materiálech ze 24. ledna 2004 ani v pozicích předběžně nebo posléze vyřazených uchazečů o Unipetrol.

Martin Říman: Z tohoto pohledu je to zvláštní a měli bychom se na to ve vyšetřovací komisi ptát příslušných pracovníků, proč k tomu došlo.

Jan Hrbáček: Pokud tedy při privatizaci skutečně rozhodovala jen cena nabídnutá za Unipetrol, jak tvrdí vláda, je na pováženou proč Fond národního majetku a ministři ignorovali jednu z nejvyšších nabídek. Navíc klíčového hráče na tomto trhu, protože Gazprom loni v listopadu ovládl jednoho z největších světových producentů ropy, společnost Sibněfť. Připomeňme jen, že polský PKN Orlen se musí v drtivé většině spolehnout na dodávky ropy právě z Ruska. V privatizaci ale zaráží i další rozhodnutí. Vyřazení kazašské společnosti Kazmunajgaz, která předložila nejvyšší nabídku - 16 miliard korun. Firma, která bez potíží obchoduje na londýnské burze, byla označena za nedůvěryhodnou. Podle informací Radiožurnálu, poznatky o nedůvěryhodnosti Kazachů nepředala vládě ani BIS, ani Úřad pro zahraniční styky a informace. Dokládá to například reakce ředitele rozvědky Karla Randáka na dotaz Radiožurnálu.

Karel Randák: No jestli měla vláda nějaké jiné informace, to samozřejmě předpokládám, že měla. Tak ale tyhlety informace neměly svůj zdroj na našem úřadě.

Jan Hrbáček:

O to víc zarážející je zjištění Radiožurnálu, že rozvědka naopak varovala před PKN Orlen a její neprůhlednou vlastnickou strukturou, ale vláda ji nevyslyšela. Tuto informaci už ale šéf rozvědky komentovat nechtěl s tím, že služba předává do Strakovy akademie všechny relevantní informace, včetně upozornění na možná rizika. Že rozvědka před Orlenem skutečně varovala ale potvrdil člen vyšetřovací komise Martin Říman.

C. Berka 28.12.2022 13:05

aby mohly jezdit, musí se co? Nejdříve vyrobit. No, a metalurgie je dosud na uhlí závislá...

L. Novák 28.12.2022 11:28

Další komouš z Putinovy páté kolony, co má HoSiPa. ;-D

L. Novák 28.12.2022 11:12

Vzpomínky čtenářů: Embéčko bez klíčů, výměna Renaultu za byt a Fiaty jen pro vyvolené

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/vzpominky-ctenaru-embecko-bez-klicu-fiat-jen-pro-vyvolene-a/r~6e8331b6865111ed8d680cc47ab5f122/

P. Nemec 28.12.2022 11:12

ubohý lháři, vystrč hlavu z ánUSu, fidiote

L. Novák 28.12.2022 9:55

J. Krásenský je "mimo" už trvale a lepší to rozhodně nebude. :-P

L. Novák 28.12.2022 9:49

;-D A k čemu to bylo dobré, když celý národ žil v chudobě a nedostatku? Ta čísla o nesmyslně vysokém množství tanků a dalších zbraní, které nám byly ku hounu, jasně ukazují, jak celý systém sloužil zájmům imperiální politiky SSSR a komunistů. !!Rv

A Putinův ruský troll A. Renjascu má odvahu to dávat ještě jako "dobrý příklad"... 8-o

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

A. Renjascu 28.12.2022 9:38

Chudoba? A jak jste na to přišel? Víte vůbec jaké bylo zadlužení ČSSR a kolik se toho zde vyrábělo? Zaostávání bylo víceméně jen v oblasti rodící se IT a v designu, ale jinak ČSSR vyráběla velké technologické celky jako třeba rafinerie či přehrady i v zahraničí. A pro zahraničí třeba vyráběla legovanou ocel, kloubní náhražky, gumárenské lisy, léky,... a třeba takové Dukovany dokázala ČSSR postavit za sedm let v podstatě zcela sama. Jsem rád, že je ten režim pryč, ale z toho co udělal včetně těch opovrhovaných králíkáren žije ten současný režim dodnes... navíc jsme nebyli žádnou montovnou

D. Mach 28.12.2022 8:41

Jste fakt mimoň. Nikde netvrdím, že jde o nové tanky, Rumune!

D. Mach 28.12.2022 8:40

Leopardy jezdí na uhlí, Preclíku? Už zase nám tu věšíte ty své bulíky ...

P. Pilík 28.12.2022 8:03

Milý pane, je vidět, že jste asi nikdy na vojně. Každé větší elektronické zařízení v armádě má vlastní zdroj energie, aby nebylo závislé na okolí, kde pracuje nebo pracovat bude. Tak jsou třeba i jištěny tv vysílače, kde vlastní napájení naběhne automaticky při jakémkoli výpadku ze sítě. Tak se třeba v roce 68 nepodařilo Rusům vypnout jeden z tv vysílačů, obsluha to odmítla a tak přerušili přívod ze síťe, okamžitě naběhla záloha, a když ji nenašli, tak vyhnali obsluhu ven a všechno zařízení v sále nakonec rozstříleli.

F. Zakruzny 28.12.2022 6:40

Patriotismus, vernost k povinnosti, sebeprekonani!!! To jsou ty prave zbrane ve valce.

O tom jsem jiz pred valkou hovoril s nasim panem okresnim hejtmanem.😄😄😄

F. Zakruzny 28.12.2022 6:37

Chapu, chapu. Kazdy ma " plny zuby " obecniho policajta potazmo svetoveho cetnika. Ale bez policajta to nejde. Nekdo to delat musi. A krome Amiku na to nikdo jiny nema ani nahodou.

Nebo by mel byt onim cetnikem Cinan?

F. Zakruzny 28.12.2022 6:37

Chapu, chapu. Kazdy ma " plny zuby " obecniho policajta potazmo svetoveho cetnika. Ale bez policajta to nejde. Nekdo to delat musi. A krome Amiku na to nikdo jiny nema ani nahodou.

Nebo by mel byt onim cetnikem Cinan?

J. Jurax 28.12.2022 3:23

Aha. A tohle máte za zdůvodnění Putinovy geniality?

Mimoto si možná nerozumíme. Pravím-li, že nějaký názor mám za "diplomaticky řečeno naprosto mylný", pak tím uhlazeně a společensky únosně jako gentleman vyjadřuji své hluboké přesvědčení, že onen názor je naprosto dementně blbý, kredenciózně kraviniózní a vůbec olbřímí peachovina. To "diplomaticky řečeno" nemá nic společného s diplomacií jako takovou.

L. Novák 28.12.2022 2:09

http://www.csla.cz/armada/druhyvojsk/csla.htm