19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Osvobození

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vavruch 10.5.2024 1:17

Pan Křeček je výborný, ale o Háchovi se mýlí (jako se mýlili V+W). Hácha byl vlastenec, dělal co musel, ale také co mohl, pokud měl sil. Zato Beneš byl "stratég" čímž skončil jako "prezident nadrobitel".

L. Beneš 9.5.2024 9:22

Současný přístup k oslavě osvobození? Politici, kteří nejen upírají zásluhy o osvobození evropských národů od německého nacismu skutečným osvoboditelům, ale dokonce se snaží tvrdit, že osvoboditel byl vlastně okupantem, zaslouží - jak se lidově říká - plivnout do ksichtu. Slova Německo, německý z líčení té války zcela zmizela, jako by nositelem válečného zla byl jen nějaký imaginární viník.

P. Čech 9.5.2024 9:32

Ale ono tomu tak bylo, pane Beneši. Sovětská armáda také zpočátku odmítala opustit Rakousko a to tak doluho až ji Rakouští občané vyhnali. Z ČSR také odcházela nerada a ráda se do ČSSR v roce 1968 vrátila. Americká armáda dodnes je v Německu a v jiných státech. Je to stále o jednom a tomtéž. O vytváření sfér vlivu t. zv. velmocí a o podlézavé politice států, které se do těch sfér vlivu dobrovolně cpou. Důsledek může být jen jeden. Třetí světová válka a následný zánik planety Země.

L. Beneš 9.5.2024 9:48

V Rakousku pobývaly všechny spojenecké armády až do uzavření tzv. Státní smlouvy (Staatsvertrag) 15. 5.1955, kterou bylo Rakousko uznáno za stát neutrální. Tuto neutralitu si Rakousko ovšem vykládá volně: povolilo přelet amerických letadel k bombardování Jugoslávii, povolilo převoz amerických obrněnců po železnici do Maďarska.

P. Čech 9.5.2024 9:57

Rakousko nedělá nic jiného než to, co mu dovolují jeho občané. Proč myslíte že ta americká letadla vůbec letěla do Jugoslávie? Opět nešlo o nic jiného než o vytváření té sféry vlivu. V podstatě jde o jedno. Vojenská letadla žádného státu nemají co létat přes území kteréhokoliv státu jiného a bombardovat jiný stát už vůbec. Každý stát se má starat jen o sebe a své občany Že tomu tak není je vinou jen politiků a novinářů v jejich snaze ovládat jiné. To ovšem nikdy k ničemu dobrému nevedlo, nevede a nepovede.

V. Heidlerová 9.5.2024 9:39

Stavím se do řady těch, kterým můžete plivnout do ksichtu. Já tu dobu s rodiči prožila, vnímala jsem už i proměnu nálad po "osvobození" a nástup strachu. Školní výchova? K jednostrannému, nezdůvodněnému a lživému výkladu dějin. K potupě malého národa, ke ztrátě demokratických zásad. K věčné vděčnosti za výměnu jednoho barbarství za druhé déle trvající a škodlivější. Zlomilo to ducha národa. Němci se s minulostí vypořádali, tak si je už neberte do huby.

Plivejte mi do ksichtu, beztak si jen pocintáte vlastní mikinu či džínsy, což určitě není ruský vynález. Sláva USA, Ukrajině, EU a NATO a naší vlasti, která dostala novou šanci, jenže táhne starou zátěž!

L. Beneš 9.5.2024 9:51

Sláva všem těm, kdo osvobodili naši zem od německých barbarů. Nieder mit dem deutschen Faschismus.

J. Vrabec 9.5.2024 10:59

A Beneš byl absolutní WC, umožňoval komunismus .

L. Beneš 9.5.2024 12:11

A ty jsi s r áč.

P. Čech 9.5.2024 10:08

Němci se s minulostí nevypořádali, tady se mýlíte. Co myslíte že znamená vznik Evropské unie?Zejména její změna z EHS na EU? Německo spolu s Francií se nikdy nevzdaly svých velmocenských ambicí, ikdyž několikrát dostali od ostatních přes ústa. Když jim bylo jednoznačně prokázáno (Napoleon, Hitler) že vojenskou silou Evropu nedobudou a neovládnou, zkoušejí to, zatím úspěšně po stránce ekonomické Tuto politiku prohlédla zatím jen Velká Británie ikdyž i tu k věci vedou její velmocenské ambice. V podstatě jde o jedno. Evropa nemá jinou smysluplnou možnost než je následování Švýcarska a jeho systému skutečné zastupitelské demokracie. Nikoliv jen vyhlašované, okecávané a lživé "demokracie", za které jsou vydávány systémy, které demokraciemi vůbec nejsou. A to se týká především systému německého a francouzského.

P. Čech 9.5.2024 8:45

"Zapomínáme fakta, nebo ztrácíme historickou paměť?"

Ani jedno, ani druhé, pane Křečku. Tedy, pokud se jedná o nás, lidi. Ono jde totiž o to, že ta historie je od doby Zdeňka Nejedlého przněna a to zejména lidmi, tomuto "dárečku" podobnými. Politiky všeho druhu, zejména "bývalými" komunisty a prodejnými novináři. A tak jeden čas jsme slýchali a ve škole nás učili, že ČSR osvobodila jen Rudá armáda přičemž se záměrně neinformovalo o tom, že západ Čech osvobodila armáda americká lépe řečeno spojenecká. Dnes naopak jsou kédia plná osvobození americkou armádou a na tu sovětskou se jaksi, opět záměrně, neinformuje. Dochází tak k zásadním a úmyslným dezinformacím jako jsou např. řeči o tom, že Prahu osvobodila Rudá armáda, což je přinejmenším lež. Záměrně se nehovoří o činnosti ROA (Ruská osvobozenecká armáda), o Velichovské expedici gen. Pattona, o vlastizrádném projevu Josefa Smrkovského v ČNR, která následně odmítla nabízemou pomoc americké armády a podobně. Po takové mediální a politické masáži se není co divit, když zejména mladí lidé vůbec nevědí co se tehdy skutečně dělo a následně vůbec neznají svou historii.

V. Heidlerová 9.5.2024 9:49

Těžko oslavovat armádu, byť padlých, toho státu, který v 21. století rozpoutal agresivní a brutální válku, stejnou jako hitlerčíci, na Ukrajině. Putin a RF sami pošlapali památku svých obětí , primitivní obyvatelstvo zmasírované lživou propagandou pro válku. Bude trvat desetiletí, než se stav alespoň srovná. Je dobře. že se dovídáme o tajených faktech z konce 2. světové války a o průběhu kolonizace zemí ze strany SSSR a RF.[>-]EU[UA]V

P. Čech 9.5.2024 10:17

Dovídá se jen ten, kdo se neúnavně pídí po informacích o skutečnostech. Nesmí podléhat lžím a snaze předělat historii k obrazu svému. Zde mám na mysli např. prznitele dějin Zdeňka Nejedlého a jemu podobné. Zkuste se zeptat běžných lidí, co ví o Pražském povstání v květnu 1945. 98% těchto lidí, možná ještě více neví vůbec nic. Maximálně budou papouškovat to, co se učili ve škole, tedy zase povětšinou lži a dezinformace, do světa vypouštěné politiky bez výjimky a novináři.

J. Ticháček 9.5.2024 19:54

Možná si pamatujeme každý z nás něco jiného.

Já jsem do první třídy v jednom podkrkonošském městečku nastoupil v roce 1974. Za presidenta Svobody. A když pominu ten červený slabikář, ve kterém o spojencích skutečně nebyla zmínka, o tom, kdo přijel do západních Čech jsme věděli už jako malé děti. Dokonce to bylo součástí dějepisu, včetně dohod, které vedly k demarkační linii.

A je chybou vnímat Vyčítalovu píseň jako historickou pravdu. Je to textařská hyperbola. Jak on sám, stejně tak všichni jeho vrstevníci, chodil do školy v době, kdy se to nedalo zapřít ani v nejmenším. Bylo to i sovětských válečných filmech, bylo to i ve filmech polských.

Pravdou je, že byla snaha to marginalizovat, moc se o tom nezmiňovat v oficiální ideologii, ale učilo se o tom.

V. Tichý 9.5.2024 8:05

Válka skončila 8.5.1945. Do té doby se osvobozovalo. Po tomto datumu se již pouze obsazovalo. Bohužel byl v opsazování úspěšnější Stalin, protože se mu podařilo lží odradit američany např. od osvobození Prahy (to chtěli realizovat do 8.5.) s odkazem, že RA již zahájila postup a mohlo by dojít k promísení vojsk, což nebyla pravda.

Hlavní rozdíl mezi US a RA armádou byl v tom, že US armáda osvobozená území opustila a RA na tomto osvobozeném a obsazeném území v různých formách zůstala, což osvoboditel zásadně nedělá.Rv

A. Renjascu 9.5.2024 8:44

Kapitulace měla podle prvního podpisu platit 08.05.1945 ve 23:00 a v tu dobu bylo v Moskvě 09.05.2024 01.00 hod. Podle druhého podpisu (to je ten, který se považuje za oficiální) měla kapitulace platit od 24:00 či chcete - li od 00:00 hod, čili na rozhraní 08.05.1945 a 09.05.1945, každopádně v Moskvě v té době bylo 09.05.1945 02:00 hod. Takže oba datumy jsou správné. Mimo okupovaného Německa vedle armády SSSR zůstala i armáda USA (ta je tam dodnes), Británie a Francie. Z ostatních zemí se armáda SSSR stáhla a jako okupant se k nám vrátila až v roce 1968. Osvobození Prahy bylo dáno dávno předtím linií dotyku stanovenou i na základě předpokládaného postupu vojsk. Jinak promísení vojsk není až takový problém, jako spíše vzájemné bombardování a ostřelování. Linie dotyku se používají i dnes...

L. Písařík 9.5.2024 15:57

Ten časový posun lze akceptovat, je však nutno doplnit, že Stalin trval na tom, že Německo se musí vzdát i Sovětskému svazu a to se skutečně stalo až 9/5/1945.

J. Ticháček 9.5.2024 19:58

On na tom trval vcelku oprávněně.

Ta první kapitulace se jeho vojsk moc netýkala. I on tu válku potřeboval uzavřít za svou stranu.

L. Beneš 9.5.2024 9:28

V poslední době se hodně mluví o tichém víně. Za pozornost ovšem stojí i tichý blbec. Dohody o demarkačních liniích mezi spojeneckými armádami byly uzavřeny právě dohodou, nikoli na základě nějaké lži kohokoli. Rudí bolševici po válce popírali zásluhy západních spojenců (VB, USA, atd), dnes modrobolševici popírají úlohu SSSR resp. Ruska. Blb jako blb. Na barvě nezáleží.

V. Heidlerová 9.5.2024 9:52

Není pravda, já jsem modrobolševik a pídím se po stále nových faktech. Dnes už je jich dost, aby si zájemce mohl učinit závěry. Světa se zmocnil Satan v r. 1917. Rusko je říše zla.RvRv

L. Beneš 9.5.2024 12:09

Volksgenossin vyslídila ruskou říši zla poté, co třetí říše nacistů byla poražena.

P. Čech 9.5.2024 10:28

Bohužel pravdu měl ten, kdo záhadným způsobem havaroval v autě v Německu 21. prosince 1945. Válka měla skončit americkými tanky na Rudém náměstí v Moskvě. Je jen věcí dohadů, jak by se následně chovaly USA v Evropě.

J. Majzlík 8.5.2024 21:53

Během války skoro celá Evropa přehlížela všechny válečné hrůzy, které německá armáda páchala na dobytých územích. Od vojska RA měla snad očekávat, že na to vše, co na cestě na západ zažili a viděli zapomenou. Nechci RA omlouvat, pouze se pokouším její provinění položit na jednu z misek rovnoramenných vah a porovnat je s vinami jejích nepřátel.

P. Diviš 8.5.2024 23:13

Skoro celá Evropa, obsazená Německem? Vy jste tedy rovnoramenný koumák.

J. Majzlík 9.5.2024 0:18

Pouze jsem se pokusil třemi stručnými větami upozornit na problém nemožnosti dosažení spravedlivého zhodnocení tragičnosti každé, tedy i té minulé války a míry vin nebo spoluvin všech válkou zasažených. Na tato témata již byly sepsány tisíce zaujatých i objektivních pojednání. Dnes na ně sedá prach (někdy chtěného) zapomnění.

K vážení válečných zločinů by se decimálky nebo centimálky fakt neměly používat.

T. Kohout 8.5.2024 18:40

Pan Fiala je nedovzdělané děcko a tím je determinováno co zažil a zbytek nabifloval z propagandy. A podle toho mluví. Takový školitel PSM dnešních časů. Znalosti matné, ideologie silná.

T. Kohout 8.5.2024 18:48

PŠM, jistě.

P. Čech 9.5.2024 8:50

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Říká Vám to něco? Fiala je toho typickým příkladem. Nedělá nic jiného než že hraje roli užitečného idiota. Jde jen o to, komu užitečného, že?

P. Diviš 8.5.2024 17:38

https://www.pressreader.com/czech-republic/lidove-noviny/20240507/281612425485353

J. Vrabec 8.5.2024 15:58

RuSSáci neosvobozovali, ale zabírali. Stejně jako teď na Ukrajině, Rabují, vraždí, znásilňují a ničí civilní objekty (školy, nemocnice, obytné budovy atd.)