2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Osvobození

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 8.5.2024 12:43

Už jste dneska podojil Kozičku, Docente?;-D

J. Jurax 8.5.2024 13:30

Ano.

Tak nás to soudružky učitelky učily.

Nicméně skutečnost je barevnější, byť je pravdou, že páteř německých pozemních sil byla zlomena na východě a SSSR měl ze všech spojenců bezkonkurenčně největší lidské i materiální ztráty. Na druhé straně až do 22. června 1941 Němce materiálně podporoval, podělil se s nimi o Polsko a jeho představitelé blahopřáli Němcům k množství potopených bruttoregistertonen spojenecké tonáže. A pro Velkou Británii osamoceně čelící Ose Sověti žádnou podporu, natož pomoc neměli. A po onom 22. červnu naopak Velká Británie i USA začaly SSSR rychle materiálně podporovat.

Kontrolní otázka: jaké tanky vidíte na tomto obrázku z osvobozeného Brna https://1url.cz/61t44

J. Rejzek 8.5.2024 14:13

Kdo vaší rodině usiloval o život a proč?

V. Čermák 8.5.2024 11:57

Smířlivé a Chytré, to se líbit Nebude...:-/

P. Kozelský 8.5.2024 11:38

Skvěle napsáno.

Manipulace masami a cenzura je to co spojuje všechna tato historická stigmata.

Prostě je třeba nechat na lidech, na občanech co chtějí a jak se chtějí k dané historické události postavit jak v historii, tak dnes, neboť dnes se tvoří dějiny. Ale nejen ony dějiny, ale tvoří se i budoucnost.

Jestliže máme vládu s nulovou podporou občanů, je jasné, že ty budoucí dějiny budou problematické a plné pnutí vedoucí k dalším rozmíškám, které mohou vyústit i v občanskou válku.

A to vše pro neschopnost mocných, kteří v touze po moci a snadno nabytému bohatství, nejsou ochotni zhodnotit svou pozici a odejít a dát prostor tomu, kdo bude reprezentantem většiny.

Diktát menšiny většině je totiž typický pro totalitní režimy, nikoliv pro demokracii ke které se tito moc si uzurpující politici dneška hlásí.

Je smutné že tak dávají prostor pro tvorbu podhoubí války budoucí.

P. Diviš 8.5.2024 11:55

Současná vláda je výsledek voleb. S nějakou jinou budete muset počkat na další volby, to je v demokracii běžné. A nejhorší je, že nějakou lepší squadru nevidím. Ne, že by ta současná byla dobrá, ale alternativy jsou ještě horší.

V. Čermák 8.5.2024 11:58

Jak byste něco mohl vidět přes Klapky, Docente..;-D

P. Diviš 8.5.2024 12:09

Konzultujte kozičku, šachystoši, to bude debata na (vaší) úrovni.

K. Filip 8.5.2024 11:37

Pane Křečku, výborný článek. V této době, kdy vláda rozfoukává nenávist mezi mladými a seniory, je to pohlazení na duši.

L. Šimon 8.5.2024 10:44

👍 Velmi lidské. To už se u nás bohužel nenosí.

D. Laurencikova 8.5.2024 10:25

Moc mě těší, že se v té dnešní neskutečné spoušti přece jen ještě najde hlas člověka moudrého a spravedlivého, jakým je pan Křeček. 👍

V. Čermák 8.5.2024 12:01

Ano, ale nebude vyslyšen. Historie bude přepsána podle not Kolektivního Západu za Servilního Švitoření ČR. Až bude Kolektivní Západ Poražen, vše se zase Narovná..

P. Eliáš 8.5.2024 12:10

Historii jste nejvíc přepisovali vy, komunisté. ;-)

M. Pesat 8.5.2024 9:43

"Těch základen je 800 a je to snad dobře. Nebo o tom pochybujete ???? Proč vás to tak škrábe."

tusim 750 ale to neni dulezite. Ze je to dobre, o tom silne pochybuji, za poslednich cca 30 let z techto zakladen vzesly valky/konficty s miliony mrtvych, desitky milionu zmrazacenych/znasilnenych, stovky milionu valecnych uprchliku, vsechny ty conflicts se odehraly tisice mil od uzemi Spojenych satu a ani jedna z tech zemi v zadnem pripade USA neohrozovala. Za vzestup islamskeho terorismu/militantismu na globalni uroven definitivne mohou USA a jejich sunit spojenci z bohatych ropnych zemi zalivu, coz zacalo podporou Talibanu v dobe kdy Afganistan okupovala vojska SSSR . Po padu zelezne opony zacala masova invaze militantniho Islamu do byv. republik SSSR ve stredni Asii+severni Kavkaz ale take na Balkan, financovali Qatar a spol. Na druhou stranu vojenske zakladny USA napr. v Izraeli povazuji za dobrou vec.

J. Kindl 8.5.2024 10:13

Přítomnost americké základny zárukou lepší bezpečnostní situace v dané oblasti. V některých zemích třetího světa dokonce znamenají američtí vojáci alternativu k pořádkovým a policejním silám. V jiných případech je americká základna jediný důvod, proč ještě nedošlo v oblasti k ozbrojenému konfliktu. Třeba i Baltské státy hostí malé kontingenty amerických sil jako bezpečností záruku proti rozpínavosti Ruské federace. Mnoho oblastí je na přítomnosti amerických základen závislých i ekonomicky. Jsou totiž místem mnoha obchodních příležitostí, a to od dodávek potravin a vody až po zprostředkování různých služeb. Vojenská základna se tak v dané oblasti stává generátorem zisku pro mnoho obyvatel, ale i řadu měst – například pokud jde o bavorský Vilseck nebo letecké základny v Rammsteinu a Spangdahlemu, které zaměstnávají 27 tisíc německých občanů a odvádí do tamní kasy asi 1,7 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard korun).

J. Majzlík 8.5.2024 10:29

Jistě jste byl již několikrát seznámen s případem chasníka, místního hasiče, který neváhal i poněkolikáté zapálit stoh slámy a pak se vždy obětavě vrhal do boje proti plamenům.

Obvykle býval ztotožněn vylučovací metodou.

P. Diviš 8.5.2024 11:57

Dost přesný popis ruského snažení. Místní chasníci ruské národnosti v Pobaltí, na Ukrajině, v Moldově, na Kavkaze ....

... a ruští hasiči.

J. Majzlík 8.5.2024 23:59

Příklady hrdinství, typově zpodobeného naším chasníkem se čertudík táhnou celými evropskými a našimi dějinami.

P. Eliáš 8.5.2024 10:13

Hezká pohádka o tom, jak z těch základen ,,vzešly války,,.:-)

P. Diviš 8.5.2024 11:58

Jako zamlada, to těch pohádek byly spousty.

M. Hoblík 8.5.2024 9:26

Historii musíme ohýbat podle požadavků našich bratří z USA? To tedy raději ten chalífát (kalifát)...

P. Eliáš 8.5.2024 10:14

Mno, občas je nutné historii narovnat, poté co ji soudruzi ohnuli.;-)

J. Kindl 8.5.2024 10:15

Nikdo historii neohýbá, ale v současné době dochází k tomu, že historie pokřivená komunistickou ideologií s nerovnává a to se rudým noků, kteří mají stále mozky vyšplouchané komunistickým dějepisem nelíbí. Těžko lži nacpané do jejich hlav opouští.

R. Axamit 8.5.2024 8:53

"Připomínejme si, co by bylo s našimi životy, kdyby oni k nám nepřišli. A zda bychom vůbec nějaké životy měli ..."

To jsou závěrečné otázky článku. Připomeňme si základní fakta.

1) Američané mohli do Prahy dorazit podstatně dřív, jak vyplývá z mnohých svědectví např. gen Pattona.

2) Nedorazili, neboť Stalin byl proti, protože nás chtěl připojit ke své říši.

Čili odpovědi na dvě závěrečné otázky jsou :

Byla by šance, že by po roce 1948 byly naše životy lepší a samozřejmě bychom nějaké životy měli.

A jedna otázka pro autora článku : Sadističtí dozorci v koncentračním táboře jsou nevinní, protože za utrpení vězňů může vládnoucí systém ?

J. Kindl 8.5.2024 9:01

Eisenhower na dotaz sovětkého velení oznámení, že americké jednotky budou postupovat směrem k linii, která je ohraničena Vltavou a Labem. Sovětské velení žádá generála Eisenhowera, aby spojenecké síly nenechal proniknout na uvedenou linii z důvodu, že sovětské velení zahájilo přípravu na osvobození Prahy. Dne 06. května se Eisenhower rozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavuje americké jednotky na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary.Dne 05. 05. 1945 začíná v Praze povstání. Americký generál Omar Bradley se obrací na maršála Koněva, zda by nebylo možné provést osvobození Československa společně. Koněv, zná Stalina a ví, co vy následovalo, kdyby tento návrh přijal, a odmítne jej. Následně se generálové obrátí na československou vládu v Košicích s žádostí, zda by souhlasila, aby armáda USA postoupila na linii Vltava Labe. Naše vláda tuto depeši neobdrží, protože jí stopí Rusové. Naše vláda je ubytována v Košicích bez telefonického a telegrafického spojení a za ní odpoví Višněvski ( možná jsme to zkomolil) a sdělí, že česká vláda si to nepřeje. Armáda USA pošle delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armáda USA pomohla v povstání v Praze. Jak v radiu uvedl Smrkovský v roce 1968 a na opakovaném záznamu v květnu 2016, byl návrh odmítnut, protože podle Smrkovského bylo politické neúnosné, aby Prahu osvobodila armáda USA. Praze se bojuje a Praha žádá o pomoc. Sovětská armáda se nehýbe, neposkytne Praze ani leteckou pomoc a Naši letci RAF nabídnou, že dopraví letecky pomoc do Prahy sovětské velení to odmítá. V Belgii na letišti stojí letadla naložená pomocí na žádost sovětského velení nevzletí

Z. Lapil 8.5.2024 9:19

Do toho, kdo dorazí do Prahy (nebo na Duklu? Ach, ten pragocentrismus...) jako první neměli Hácha, Beneš ani Křeček co mluvit. Vítězství KSČ v r. 1946 je trapnou skutečností.

Ad sadisticti dozorci: četl jsem knížku o americkém vyšetřování válečných zločinů Němců za 2.sv. války. Většinou takové ty prosté: zastřelen voják z havarovaného letadla (voják má být zajat, je-li zabit, je to v podstatě vražda). Řešili se tam taky dozorci. Autor shrnuje, že tam povětšinou sloužili váleční invalidi a že přidělení na takové místo moc radosti nenadělalo. Nechci nikoho vyviňovat, ale taky vím, že odmítnout splnit rozkaz není jednoduché ani po Norimberku, natož před ním. Splň rozkaz, stěžovat si můžeš potom.

Soudruhu (Genosse) ty snad lituješ nepřátele našeho Vůdce? Nesprávná odpověď na tuto otázku bývá životu nebezpečná, v Německu tě doby jistě nebezpečnější než leckde jinde. Nezapomínejte, že doba, kdy je, aspoň podle některých novinářů, povoleno napadnout policistu, vážite-li míň než on, není normální.

J. Kindl 8.5.2024 8:39

Nevím jestli příchod světské armády bylo osvobození. Nacionální socialismus byl vystřídán socialismem komunistickým. Sovětská armáda se u nás rozhodně nechovala jako na území osvobozeném, ale jako na území dobytém. Mohly by o tom vyprávět znásilněné ženy, oloupení a zavraždění civilní osoby, sovětskými vojáky, vyrabované naše továrny, ukradené patenty, vyloupené naše banky. Gestapo nahradila StB. Koncentrační tábory byly přejmenované na tábory nucených prací, kde v uranových dolech zahynulo až 8000 osob anebo na nápravně pracovní tábory a věznice, kde zahynulo 70 000 osob. Souručenství bylo přejmenované na Národní frontu a tak dál.

A. Renjascu 8.5.2024 10:05

Znásilňování bylo na obou stranách a i když na té sovětské - i díky tomu co Němci prováděli ženám na území SSSR - jich bylo více, tak (i když to pro vás bude překvapením), tak se mnohdy trestalo smrtí zastřelením. Komunismus jsme si zvolili dobrovolně sami. Česká nátura je, že jsme k nepříjemným historickým událostem přišil buď tak mimochodem či nám byly vnuceny zvenčí a vlastně za ně vůbec nemůžeme. Realita je ovšem taková, že již před válkou zde měla komunistická strana velice silné zastoupení a jejich podpora logicky po mnichovské zradě západních spojenců ještě vzrostla.Vždyť komunisté vyhráli volby v roce 1946 s 20% náskokem. A do táborů jsme si posílali své vlastní lidi zcela sami. Můj děda, když mu ukradli komunistické polnosti i dobytek, tak po "vytřískání" národního výboru skončil ve vězení také...a mnozí tomu ještě fandili. Neschopnost přijmout zodpovědnost za své činy je důvodem proč máme pověst lokajskeho národa, který dobrovolně plní svým pánům vše co jim na očích vidí. A na této české mentalitě se dodnes nic nezměnilo.

A národní fronta? Tak právě můžete již více než dva roky pozorovat její obnovení v rámci možností... snad se rozpadne než nás přivede v dlouhodobým škodám, tak jako se to povedlo jejim ideovým předchůdcům...

J. Kindl 8.5.2024 10:21

Takže znásilnění 2 milionů německých žen a dětí bylo podle vás v pořádku. Takže když oni, tak i mohli sověti A co těch 100 tisíc polských žen, 200 tisíc maďarských žen a stovky žen u nás a všude tam, kam vstoupila sovětská armáda- bylo z jakého důvodu. Miluji tohle "Znásilňování bylo na obou stranách" Je zajímavé, že stížnosti na znásilnění na druhou stranu bylo minimum. Sovětské znásilnění žen, dětí, stařen bylo u jejich armády z důvodu intelektem jejich armády.

J. Majzlík 8.5.2024 10:35

Američané měli žvejkačky, a ty zabíraly.