Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

VOLBY: Z pohodlí svého obývacího pokoje

diskuse (74)

V městečku nedaleko Prahy žila rodina Cikána. Nebyl to Rom, byl to Cikán. Sám o sobě ale říkal, že je Rumun. Pracoval pro místní národní výbor, dělal jak pomocné práce, tak dobrou tesařinu. Když někdo z obce potřeboval pomoc dvou rukou, vždy přišel. Také si sem tam od sousedů půjčoval peníze. Vždy je ale vrátil. Jeho rodina byla jediná cikánská-pardon rumunská rodina v obci.

V červnu 1990 v sobotu dopoledne vyšel ze svého domku nikoli v montérkách jako obvykle, ale v pěkném, světlém obleku a v bílé košili s kravatou. Šel totiž k volbám. Byly to jeho první volby v životě. Do té doby totiž k volbám nechodil. Nikdo se ho neptal proč, téměř každý pro nějaké pomocné práce jeho ruce potřeboval a on si žil tak, jak chtěl. Nebyly s ním žádné problémy, ale k volbám prostě nechodil. V tu červnovou sobotu ale už na jeho oblečení bylo vidět, že je pro něj svátek.

O šestnáct let později jsem znala kluka, dnes je mu 43 roků, který studoval v nejzápadnější části Německa, v Porýní-Westfálsku, v krásném městě Aachen (Cáchy). V červnu v roce 2006 byly opět volby do poslanecké sněmovny. Protože ten kluk sice studoval na druhém konci Evropy, ale domů jezdil každé dva měsíce a situaci ve své zemi nejen sledoval, ale prožíval se svými rodiči, věděl, co se u nás děje. Proto také přesto, že bylo zkouškové období, vážil cestu 800 km. Kvůli volbám. Stopem. V pátek pozdě večer přijel, v sobotu odvolil a v neděli odpoledne vyrazil s ruksakem na výpadovku na Plzeň. Opět stopem odjel na druhý konec Německa. Ty volby dopadly 100:100 a on mohl mít pocit, že jeho hlas byl zbytečný. Já jsem přesvědčena, že nebyl. Záleželo mu na tom, co se v jeho zemi děje, měl nějaký názor a stálo mu zato, aby tu cestu, která stopem někdy, to podle laskavosti či nevšímavosti řidičů trvala i 12 hodin, vážil. Dostudoval, vrátil se do Čech a v době voleb má volební místnost ve škole, vzdálené od jeho domu 400 m.

Asi nejen on si dnes může hlavu ukroutit nad „vážnými debatami“ o potřebnosti, ba nutnosti korespondenční volby pro lidi, žijící v zahraničí. Pokud člověk pobývá, nikoli trvale žije, ale pouze pobývá v zahraničí, má se zemí, kde je doma spojení a na vývoji situace v této zemi mu záleží, neměl by pro něj být problém sednout do auta, vlastního či stopem a dojet na vyslanectví nebo konzulát a tam seriózním způsobem odvolit.

Těm, kdo žijí trvale v některé cizí, třeba i hodně vzdálené zemi dlouhou dobu, desítky let, i když mají české občanství a proto podle současné ústavy i právo volit, je jejich volební právo, se vší úctou k již zemřelému panu senátoru Grulichovi, který se o naše krajany hodně zajímal, velmi sporadické. Oni totiž naši realitu nežijí, mnohdy už ani česky neumějí, ale stará, původní, historická vazba rodiny je vede k tomu, že si české občanství ponechávají. Co je ale nejdůležitější pro zpochybnění jejich volebního práva je skutečnost, že oni důsledek své volby nenesou. Vhodí lístek do urny a tím pro ně toto důležité rozhodnutí končí. Co se pak v jejich zemi děje, to už vlastně vědí-a to v lepším případě z novin (vzpomeňme na volby, kdy naši američtí krajané Sládkovy Republikány považovali za Republikánskou stranu, obdobnou té v USA).

Pro toho Cikána z městečka v Čechách byla volební sobota svátkem. Pro občany, žijící v cizině by tomu tak mělo být alespoň trochu podobně. Mohou si třeba odpočinout a udělat si výlet. A přitom i zjistit, kde vlastně má země, jejíž osudy chtějí ovlivnit, vyslanectví.

Nezmiňuji podstatnější důvody, proč by neměla být korespondenční volba umožněna, ale jako důvod snad nejdůležitější je, že učinit nějaké rozhodnutí a nenést jeho následky je totéž, jako když děti balónem rozbijí okno a nechtějí se přiznat. Rozumní rodiče jim alespoň vyhubují. Od malička jim totiž ti rozumní rodiče říkají, že nést následky svých činů se musí naučit.

V souvislosti s diskusí o možnosti korespondenční volby padají také zmínky o možnosti elektronických voleb. Prý pro dobro voličů, protože „každý bude moci volit z pohodlí svého obývacího pokoje“. Tady nemohu nepřipomenout slova pana senátora Kubery, který se k této možnosti vyjádřil velmi lapidárně. Kdysi mi řekl: „Milenko, korespondenční volbu Ti zfalšuje každej pošťák a elektronickou každej ajťák“. Autoritu pana senátora Kubery dnes nemá na politické scéně nikdo. Je to škoda.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz