16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 4.5.2024 10:54

Byly, dokonce stále jsou. Ovšem Bureš si nemůže dovolit vypadat jako smířlivý a pro stát pracující politik, to je mimo rozsah většiny jeho voličů. Ti chtějí sliby, sliby a ještě sliby, že blahobyt bude vzat jiným a dán jim.

Korespondenční hlasování občanů Česka v cizině na tom nic nezmění.

P. Hák 4.5.2024 12:58

Kompromis s kolaborantem? Vy byste o něj stál?

P. Diviš 4.5.2024 17:58

Jak v čem, v důchodové reformě spíš stál.

P. Hák 4.5.2024 13:07

SPOLU veřejně prohlašuje, že Babiš je ruský agent. "Kompromis" znamená, že budou uspokojeny zájmy obou stran. Takže SPOLU se chce na něčem dohodnout s ruským agentem, s nepřítelem? A není to v tom případě tak trošku zrada? Neměl byste to ostře odsoudit?

P. Diviš 4.5.2024 17:59

Máte koukám o politice nějak moc ideálů.

P. Hák 5.5.2024 15:05

Ale no tak... nechcete přece tvrdit, že vláda veřejně plácá nesmysly?

V. Kolman 4.5.2024 16:10

Zííítra se bude, tááánčit všude.

Až naše vííítězné vlajky rudéééé,

na stožáááry světa vyletíííí.........

(slova "budovatelské" písně z let dávno minulých);-D

M. Šejna 4.5.2024 7:52

Ještě nikdo nepřišel s návrhem zvýšit sociální pojištění. Pokud se omezují a jedné straně důchody starým, mělo by se něco omezit i mladým. Říká se tomu sociální smír.

Až půjdou jednou mladí do důchodu, tak to pochopí. Hlavně ve chvíli, když ten důchod jim v budoucnu bude stát vyplácet až po dosažení věku 70 let.

M. Kanda 4.5.2024 9:07

Sociální pojištění máme už teď skoro nejvyšší v Evropě a kdoví, jestli ne na celém světě. Další zvýšení pouze sníží ochotu platit a zvětší se tak šedá ekonomika. A víc peněz stejně nevyberete.

P. Diviš 4.5.2024 10:55

Nepřišel proto, že by to dále zvyšovalo už tak vysokou cenu práce.

M. Kocián 4.5.2024 11:32

Sociální pojištění je jen jinak nazvaná daň. Co do daní, už jsme překročili hranici, kdy další zvyšování znamená vyšší výběr, kromě toho neustále rostou náklady na vybírání daní (byrokracie). Takže i když se víc vybere, spolkne to jen státní otesánek. Z hlediska poplatníka, pokud by měl důchod dostávat až od 70 let, je pro něj s ohledem na délku dožití nerentabilní vůbec cokoliv platit. A stát je tu přece kvůli lidem, ne lidé kvůli státu, že? Že?

Š. Zemek 4.5.2024 7:37

No, mně se kupodivu nelíbí samotná schůzka na Hradě. Trochu mi to připomíná prvorepublikovou "pětku" nebo jak si ti pánové říkali. Ti se scházeli u Masaryka a tam pekli politiku. Že by se P. Pavel pokoušel o něco podobného? Na takovéhle domluvy máme parlament.

P. Diviš 4.5.2024 10:56

Velmi dobrý nápad. V soukromí se "upeče" něco, co by dohadováním nebylo možné. Parlament to pak odsouhlasí, nebo taky ne.

V. Církva 4.5.2024 7:25

Je to tak. Od 25ti do 35ti má člověk plodit děti, od 20ti peníze ukládat tam, kde se shodnocují a od 25ti pořizovat nemovitosti.

Státu jsme roky dávali na důchody, že si to Klaus rozebral je jiná věc, tak na ně máme právo, ale spoléhat na stát nelze.

Pravda taky je, že se budeme muset na důchod uskromnit. Nakonec, proč by měl důchodce každý rok jezdit na poznávací zájezd po světě? Když nemůže dělat a p5itom ho nebolí celé tělo po jízdě po Evropě asi taky něco není normální.

A. Renjascu 4.5.2024 9:14

S tvrzením o existenci důchodového účtu přišel roku 2012 komunista Otakar Zmítko, jenž údajný osud důchodového fondu popsal v článku v Haló novinách. Ministerstvo financí jeho tvrzení odmítlo s poukazem na to, že důchodový systém Československa i Česka byl vždy průběžný, takže se peníze nikdy neukládaly na zvláštním účtu, ale procházely přímo rozpočtem státu. Zmítkova myšlenka byla pak přesto dále šířena a pozměňována, například tím, že za viníka zániku důchodového fondu byl označen premiér Topolánek...

A proč by se měli důchodci, kteří celý život živili jiné měli náhle ještě více uskromnit - což vstup do důchodu vždy přináší - je mi záhadou. V roce 1990 tvořil důchod 53% mzdy a to nebylo DPH a nyní je cca 47% průměrné mzdy. Evidentně máte pocit, že jak se člověk stane důchodcem, tak musí být na rohlikach, nosit šaty ze sekáče a na dovolenou jezdit maximálně do Třeboně...

L. Žaloudek 4.5.2024 15:07

Je pravda, že na konci totáče tvořil průměrný důchod vyšší procento průměrné mzdy než teď. Jenže ono to jinak nešlo, protože by se z toho nedalo vyžít. Jestli byla v roce 1990 průměrná mzda 3300 korun, tak co?

A. Renjascu 4.5.2024 23:14

No manželce dali po 44 letech práce, kdy z této doby strávila cca 2 týdny na pracáku než nastoupila do nové práce a cca 3 měsíce na PN důchod 15.500 a z toho se také moc vyžít nedá. Mimo dvou let všecno kvalifikované práce, čili stále nic moc. Takže knížecí rady od Jurečky, Stanjury či Fialy s třistatisícovými platy mě zrovna neberou...

L. Žaloudek 5.5.2024 22:02

Samozřejmě máte s hraběcími radami pravdu. Ale pokud dali Vaší paní 15.500 po 44 letech práce, kolikpak ona předtím brala? Mě taky dali po 40 letech 14.5 tisíce a co má být? Za 6 let to přelezlo přes 22... Jo kdyby mi dali 15.5, mohl jsem dnes mít pětadvacet 😪

A. Renjascu 5.5.2024 22:15

Má je teprve nyní, takže na valorizaci teprve čeká...

P. Diviš 4.5.2024 10:59

Klaus si nic nerozebral. Důchodový účet byl vždy "průtokový" (a imaginární), málokdy v přebytku, často v deficitu, doplněného ze státního rozpočtu.

S odkládáním od mládí souhlas.

M. Kocián 4.5.2024 11:35

Pokud je celý rozpočet v deficitu, těžko může jedna jeho část být dlouhodobě přebytková. Z hlediska logiky spořit si u státu, který je zadlužený, nedává smysl. Jakž takž to funguje jen proto, že zákon nedává občanovi na výběr, ale očekávat od něj, že bude spořit víc, je naivní. I přes výhrůžky a plané sliby.

A. Renjascu 4.5.2024 12:35

Od roku 2008, kdy začala hospodářská krize do roku 2018 byl důchodový účet v mínusu 212 mld, což vzhledem k zadlužení v této etapě ve výši cca 650 mld není zas tak dramatické. Mnohem větší problém než důchody je nárůst výdajů na státní zaměstnance a zaměstnance veřejné sféry obecně, které neustále rostou. Koneckonců každá vláda od plyšáku zvyšovala počty státních zaměstnanců, takže dnes jich přes půl milionu a pokud počítáme všechny zaměstnance veřejného a státního sektoru, tak jich je milion s mzdovými a dalšími výdaji, které na osobu výrazně převyšují výdaje na důchodce. Tam je spousta chybějících peněz a samozřejmě předražené či zbytečné zakázky, černý trh, dotace... Hledat chybějící peníze tak, že okradu lidi, kteří celý život pracovali a přispívali výraznou částkou do státního rozpočtu je nejen nemorální, ale i zbytečné, protože pokud se neucpou zmiňované díry, tak bude rozpočet v deficitu o kdyby důchodci dělali do 100 let a i kdyby na důchodu nedostali ani korunu

V. Mokrý 4.5.2024 6:01

A nemít politiky neumětely, ale národohospodáře - jo, 33let sprosté slovo !

M. Šurgot 4.5.2024 4:34

Problem s duchody prece neni na vydajove strance, ale na prijmove.

Zadna vlada uz po desetileti nevyresila obrovskou miru podvadeni v tzv. vyplaceni mezd na ruku ( na cerno ), kde jak zamestnanci tak zamestnavatele neodvadeji prislusne a zakonem predepsane danove a socialni odvody.

Nejde o zadnou marginalni zalezitost, existuji obory, kde je ono podvadeni podstatou podnikani.

Vime o tom vsichni, od “posledniho kopace s lopatou” , nebo cisnika v hospode ( kteri v tom ziji a pracuji ), po prezidenta republiky.

Nikdo to vsak nerekne nahlas. Vcetne nejruznejsich ekonomickych komentaroru, z nichz nejznamejsim je pan Kovanda...

V. Církva 4.5.2024 7:27

Přesně tak! Pro nás co platíme do důchodového fondu obrovské peníze a s limitovanými důchody moc nedostaneme je to podraz.

P. Hatina 4.5.2024 9:27

To není tak přesné, řešil to pan Babiš se svou EET. Uvádělo se to jako další argument EET, že aby mohl nějaký podnikatel vyplácet část mezd načerno, musí napřed nějaké peníze načerno sám vydělat.

Ale jestli musel všechny příjmy zaevidovat, přes EET, tak tím pádem ni načerno neměl, a naopak, z těch přiznaných mohl poctivě zvýšit svým zaměstnancům mzdy, včetně tedy odvodů. Tvrdilo se že tenkrát ty příjmy třeba v pohostinství skutečně vzrostly.

Aby to pak Fialová vláda najust zrušila, že ano?

P. Hatina 4.5.2024 2:40

Mimochodem ono je poměrně snadné tu situaci na Hradě i po něm rozklíčovat.

Pod tím prizmatem pohledu, že vládní koalice a chce potřebuje urychleně prosadit a uzákonit právě a jen ten svůj návrh důchodové reformy, který už má sama hotový.

Na nic jiného, už není čas, návrh zákona už musí jít během pár týdnů do parlamentu a tam o něm hlasovat. Aby byl ještě vůbec letos přijat a za této vlády spuštěn.

Takže a proto už je naprosto jedno co kdo řekl na Hradě. I pokud tam zástupci opozice souhlasili s nutností jednání o reformně v důchodovém systému , šlo by o dlouhodobé projednávání společném návrhu, jehož finalizace by překročila horizont této vlády.

Ale o to, a kupodivu, současná vláda zájem nemá, takže i pro ní je pak vhodnější takovou dohodu mediálně popřít a tím sabotovat a protlačit si ten svůj návrh koaliční přesilou v parlamentu.