26.6.2024 | Svátek má Adriana


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 5.5.2024 9:24

Vy s tím máte nějakou osobní zkušenost?

L. Beneš 5.5.2024 9:58

Jim také nikdo neplatí po dobu dovolené, kterou mnohdy ani nemají.

Z. Lapil 5.5.2024 9:02

No jo, ze státního rozpočtu... A kde že se berou peníze ve státním rozpočtu?

V. Kolman 4.5.2024 14:55

"Na co člověk sáhnul - to z****il" !!!

V dobách dávno minulých to dle bible(?) fungovalo tak, že člověk, "v potu tváře chléb svůj dobývající" rozdělil svůj zisk (peníze) na tři části. Z jedné třetiny živil svoje rodiče, druhou třetinu použil pro svojí potřebu a třetí třetina byla určena pro děti.

Jasné - srozumitelné. Žádné reformy, žádné dotace, dávky a příspěvky na to a ono.

Kdo se přičinil, toho rodina se měla dobře. "Netáhlové" se dobře neměli.

Nebyla nakonec doba minulá logičtější a spravedlivější, nežli ty neustálé reformy, dávky, příspěvky, druhé a třetí pilíře....???

J. Jurax 4.5.2024 15:23

Ano. Ale mělo to jednu vadu.

Ti pilní, pracovití a chytří mající kapku toho štěstí se měli až moc dobře. Zvlášť když ta pilnost, pracovitost a chytrost i ta kapka toho štěstí trvala přes víc generací. Což ovšem bylo zjevně a očividně sociálně nespravedlivé.

Takže vznikl a rozbujel se socialismus, přerozdělování a sociální stát. Prý spravedlivější, leč tu pilnost, pracovitost a chytrost i tu kapku toho štěstí jménem sociálna poněkud trestající.

A. Koukolík 4.5.2024 17:14

R^R^ Krásná poznámka. A pravdivá.

A. Koukolík 4.5.2024 14:50

Recept na důchodovou reformu je prostý. 1. Občané narození roku 2010 a později, nebudou brát státní důchod. 2. Každý občan bude mít svůj důchodový účet např.pod rodným číslemu státtní banky. 3. Na tento účet si bude povinné odesílat stejnou částku z výplaty, jakou platí teď na sociálním pojištění. Tj. cca 6,5% platu. 4. Zaměstnavatel na tento účet bude též povinně odesílat příspěvek na důchod tj myslím 21,5% z platu. Stát bude garantovat zhodnocení uložených prostředků o výšší inflace, nejvýše však o x%. (aby nebylo možné zvyšovat vklady o inflaci 17% jako nedávno) Současné důchody stát vyplácí v normální výši. A kde na ně vezme když nynější zaměstnanci nebudou platit na důchody svých spoluobčanů, ale na důchody vlastní? 1. Okamžitě zastavit nesmyslné dotace všech neziskových organizací. Stát zruší všechny zákony umožňující organizacím žalovat a blokovat kde jakou výstavbu pod záminkou úhynu Ferdy mravence a brouka Pytlíka. Začne opravdu šetřit a do nějakých třiceti let se zbaví finančího břemene důchodů. každý člověk bude zodpovědný sám za sebe, může si dále spořit, investovat atd. Pochopitelně existují věci k vychytání. Např. nezamněstnaní, dlouhodobě nemocní, zdravotně postižení, to jsou věci k zamyšlení, ale nejsou to věci, k zamítnutí hlavní idey reformy.

V. Kolman 4.5.2024 15:05

Kdyby byly ZARUČENA NULOVÁ INFLACE !!!!!!(zlaťáky, stříbrňáky, měďáky) a občan by si spořil na stáří dle své úvahy a ze spoření na penzi BYL STÁT ZCELA VYLOUČEN, ušetřily by se nemalé prostředky za celý penzijní aparát a lidem by zbylo více peněz bez složitého přerozdělování.

Zazvonil zvonec - a pohádky je konec;-(;-(;-D;-D

V. Vérosta 5.5.2024 5:16

nulová inflace nelze, hdp musí růst! spoření na penzi? nesmysl, celý život spoříš a pak zjisťíš, že máš tak jednu měsíční mzdu! a když úspory utratíš tak co? EU-tanázie? jedině průběžný systém!

P. Diviš 5.5.2024 8:10

Nulová inflace lze, s HDP to nesouvisí. Inflace je jen dodatečné zdanění.

Spoření nepomáhá, nutnost jsou investice.

Průběžný systém funguje, je-li hodně plátců a méně důchodců, což se pomalu obrací.

P. Diviš 4.5.2024 17:52

Neziskovky mne taky serou, ale tolik peněz na nich ušetřit nelze.

Stát garantovat zhodnocení? Panebože, nedopust! :-P

A. Koukolík 4.5.2024 19:29

No jo, s tím garantováním mám taky problém, ale jak jinak to zařídit? Na neziskovkách se ušetří dost, aby si stát nemusel na vyplácení důchodů půjčovat. To již spočítala ekonomka Markéta Šichtařová. A to je jedna z mála, kterým věřím.

P. Diviš 4.5.2024 20:51

Leda snad na důchodový deficit při současných odvodech. Na celé důchodové zajištění ani náhodou. Dost bych se divil, kdyby to Šichtařová tvrdila, já jí taky dost věřím.

A. Koukolík 4.5.2024 21:10

Někde jsem ji četl, ale bohužel to teď nemůžu najít. Ale jak tak přemýšlím, nejsem si jist, jestli ten výrok nezněl, že by bylo na valorizaci důchodů i do budoucna. Nechci ji vkládat do úst něco coi jsem možná špatně pochopil.

P. Diviš 5.5.2024 12:19

"Celkové výdaje na důchody ze strany státu dosahují 8,4 % HDP, z toho 6,9 % HDP připadá na starobní důchody, zbytek na invalidní a pozůstalostní důchody. V EU je tento podíl v průměru na 12,6 % HDP."

"V roce 2024 stát počítá s tím, že na „neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím“, jak se příslušná kapitola nazývá, půjde 16,9 miliardy Kč. To je o dvě miliardy méně než vloni a půjde o méně než jedno procento státního rozpočtu."

To jsou řádové rozdíly.

Z. Lapil 5.5.2024 9:35

Pozor - neziskovka je HODNĚ široký pojem. Kromě různé politických a pro-gender výchovných a podobných jsou to také všelijací památkáři, pomahači invalidů v nejširším smyslu ( denní stacionáře; nákup pomůcek, kultura - vsadim se, ze vcetne Narodniho divadla a Ceske filharmonie,, ochrana přírody ("všichni to lajkujou, ale že by někdo vzal hrábě a přišel na dobrovolnickou akci, to ne").

P. Diviš 5.5.2024 12:22

Všechny dohromady pod 2% HDP.

Důchody přes 8% HDP.

L. Žaloudek 5.5.2024 21:28

Sociální dávky 39,3%, neziskovky apod. 0,9% (2022).

Z. Lapil 6.5.2024 10:15

O důvod víc nenechat si tím trhat žíly.

L. Žaloudek 5.5.2024 21:24

Prvních 10 největších "neziskovek" jsou sportovní svazy. Jen Horská služba se mezi ně vetřela...

Z. Lapil 6.5.2024 10:50

Čím to, že mě to nepřekvapuje :-)?

Ale podporuje to můj názor, že reflex (přiznávám: trochu i můj) "co neziskovka, to podpora nefachčenků" je možná podmíněný, ale určitě není v souladu se skutečností.

Počítám, že neziskovka je i tohle: https://bocciarun.cz/. Mimochodem - počítám, že tam bude (obvykle bývá) i mistr světa - kvadruplegik na takovém tom vozíčku s páčkou do pusy, protože jinak by ho museli vozit.

Abyste to nemusel otvírat: boccia je variací na petanqe, ovšem místo rukou se míčky spouštějí z rampy na způsob miniaturního lyžařského můstku (směr; výška "startu"), kterou ovládá "mohoucí" asistent usazený zády do hřiště, aby do hry ani omylem nevnášel vlastní názory.

L. Beneš 5.5.2024 10:02

Stát bude garantovat zhodnocení uložených prostředků o výši inflace, ......? Tenhle stát není schopen garantovat nic! Jediná s ním spojená jistota (garance) je ta, že všechny (krom svých potentátů) okrade.

A. Koukolík 5.5.2024 10:50

Souhlas, musel by na to být zákon, když jde o důchody, klidně ústava. Nejsem si jistý jestli bz stát mohl tyto peníze investovat, ale právě díky garanci zhodnocení asi ano, neohrozil by tím budoucí důchodce, ale nevím, nevím, nejsem odborník. Ovšem nechat ty peníze jen tak ležet....

I. Novák 4.5.2024 14:34

Řešení je v autorčině poslední větě. Nárok na důchod ze sytému je podmíněn předchozí výchovou jeho plátce.

M. Krčmář 4.5.2024 14:20

Samozřejmě že je to jednoduché,zakázat antikoncepci (stejně prokazatelně škodí přírodě), zakázat kondomy (plastový odpad) a všichni občané (od 15ti do 40ti let) se povinně každou první sobotu v měsíci zůčastní čarodějnického sabatu (čti sexuální orgie). To by v tom byl čert, abychom to křivku neohli nahoru.

J. Jurax 4.5.2024 14:33

Nakonec proč ne, že ... ale kdo ty haranty pak bude živit a vychovávat?

J. Vorlický 4.5.2024 15:13

Kdo asi??

A to je vono. A do toho se tady nikomu nechce. Takže se žádný mejdan za 40 let konat nebude. Jedině snad za zvuku modliteb z minaretů.

J. Jurax 4.5.2024 14:19

Výstižně řečeno.

Mne už se to sice netýká, ale přece jen mne jako snad každého napadá, kdo a v jaké profesi bude schopen do těch navrhovaných 67 let limitu případně v budoucnu ještě zvýšeného pracovat. A taky kdo ho zaměstná. Ono marná sláva, se zvyšujícím se věkem ubývá schopností fyzických i duševních (u těch prvních je to víc vidět), i když onen úbytek je hodně individuální. A ne vždy je možné onen úbytek kompenzovat praxí a nabytými zkušenostmi. A na nějaké přeškolení na méně náročnou profesi to taky moc nevidím; nehledě na to, že méně náročná profese je taky miň honorovaná a taky může znamenat společenský pokles se všemi negativními průvodními jevy.

P. Sura 4.5.2024 11:37

" .... Andrej Babiš se chlubí, jaká řešení má „v šuplíku“. Tak proč ho neotevřel a nevytáhl je z něj v době, kdy byl premiérem?.... "

Andrej Babiš akorát kolem sebe zase mává zrušeným EET, o ketrém tvrdí, že přineslo 15mld/ročně. Jednak neexistuje způsob, jak oddělit daňové příjmy dosažené díky EET od těch ostatních, jednak i kdyby to tak bylo, tak deficit na důchodových příjmech je 300 mld a jak sám Mistr říká, těch 15 mld je jako prd do Stromovky. To, že by v případě volebního úspěchu ANO zkusil EET znovu zavést, je pravděpodobné - stále existuje mnoho firem, který se potřebuje pomstít zakleknutím. Krom toho ANO se skromností sobě vlastní zamlčuje, že ten extrémní schodek i na důchodovém účtu narostl zejména díky rozhazovačné Babiší politice.

A. Renjascu 4.5.2024 12:03

300 mld byl deficit hospodaření ČR a nikoliv důchodového systému, který byl ještě nedávno ziskový a v roce 2022 byl 21 mld mínus a v roce 2023 byl minus 70 mld ačkoliv nám dle tvrzení vlády přibylo 120 tisíc pracujících Ukrajinců...