5.7.2024 | Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Zelený 1.7.2024 15:31

Víte dobrý muži, váš výklad, že "poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace a komentáře" se rovná zákazu prezentovat vlastní názory se mně, ale jistě i mnoha dalším, jeví velmi neortodoxní. Japa si asi představujete to beznázorové hodnocení zpráv a informací k poskytnutí konzumentům zpravodajství?

P. Diviš 1.7.2024 16:00

Také nerozeznáte zprávy a komentáře?

K. Zelený 1.7.2024 16:03

Rozeznám. Pokud si třeba vy myslíte, že ne, je mi to úplně jedno.

J. Jurax 1.7.2024 18:40

Vskutku až tak?

J. Majzlík 1.7.2024 16:08

K p. K. Z.:

Vy jste asi dosud nepochopil, díky Vaší posedlostí vlastní genialitou ten podstatný rozdíl mezi úlohou moderátora diskusí, debat, hádek, analýz historických procesů jako zaměstnance organizace, jejíž provoz je placen z našich příspěvků a naproti tomu komentátora, jehož výběr jako externí síly by měl zaručovat, že jeho osobní názory budou do jisté míry v souladu s myšlenkami demokratického uspořádání našich poměrů.

Na názory moderátora, stranícího jedné z několika stran debaty není objektivně uvažující divák či posluchač zvědavý. Zaujatost moderátora vadí proto, že obvykle, bez ohledu na politickou orientaci jeho počínání zanechává v politickém prostředí trvalé škodlivé následky.

K. Zelený 1.7.2024 16:19

Aha, další co ví, co jsem nepochopil, nemáte tady někde hnízdo?

Rád bych vás upozornil, že jste ve vlákně polemizujícím o názoru, že zaměstnanci ČT nesmějí na obrazovce prezentovat své názory a pátrající po tom, kde se takový zákaz vyskytuje.

J. Majzlík 1.7.2024 22:20

Nevím, kde se tento zákaz v dostatečně výstižné a jednoznačné dikci uvádí. Jedno je však jisté - koncesionáři povinně odevzdávají TV a ČRo poplatky, za něž mají právo vyžadovat politicky neutrální, nezaujaté moderování debat a pravdivé informace a současně i externí komentáře, podávající osobní názory na tyto zprávy. Ve spektru demokratické společnosti se nahodile nebo i uspořádaně pohybují občané, kteří mají v mezích demokratických pravidel právo na obé. Nebo veřejně přiznejte, že se poměry změnily a že je potřebné poněkud zacouvat do předlistopadového boje s pomýlenými a neodpovědnými jednotlivci.

O. M. 1.7.2024 22:38

Komentáře (komentátoři) nemusí být jen externí, netuším, kde jste to vzal. Hlavně musí být dostatečně zřetelně rozlišeno, co jsou zprávy, a co komentáře. Moderátor by měl moderovat nezaujatě, dávat všem účastníkům debaty pokud možno stejný prostor k vyjádření a utínat ty, kteří si ho uzurpují víc, než jim náleží. Což tedy VM ve svých Otázkách zhusta nečiní. A popularizační a edukační pořady by neměly být plné zelené masírky.

J. Jurax 1.7.2024 18:31

Beznázorová informace: Prší, prší jen se leje.

Informace s názorem: Prší, prší jen se leje, což je nesporný důsledek klimatické změny, způsobené vypouštěním emisí skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého, neboť dnešní déšť je v teto lokalitě největší od roku 1896. Proto se místní odpovědní lidé zříkají automobilů a používají bicykly; jízda v dešti na bicyklu je navíc zdraví prospěšná.

P. Diviš 1.7.2024 22:20

:-)

Nepochopí.

J. Jurax 1.7.2024 22:31

Nelámejme nad ním hůl. Deklaruje se tu jako mladej. Pakliže nekecá, pak má šanci ještě zestárnout, zmoudřet a pochopit. ;-)

V. Kuhaj 1.7.2024 16:00

Statut České televize:

"Článek II VEŘEJNÁ SLUŽBA ČESKÉ TELEVIZE 1. Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti vysílání stanovené zákonem o ČT jsou zejména a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů, b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky, c) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti, d) rozvíjení kulturní identity obyvatel České republiky včetně příslušníků národnostních nebo etnických menšin".

TOHLE jim to zakazuje!

K. Zelený 1.7.2024 16:10

A ten zákaz je kde? Ve vašich hlavách, ve vašem výkladu úkolů veřejné služby? Milej zlatej Kuhaji, to, že to tvrdíte vy a ostatní zapšklí dědci, z toho pravdu nedělá ani náhodou. Ciwe vy nevíte, že co není zakázáno, je dovoleno, jak vyznávají ortodoxní modré straky, jejichž zakladateli je autor tohoto spisku téměř celoživotním podržtaškou?

V. Kuhaj 1.7.2024 16:20

Aby svíčková byla svíčková, je třeba dodržovat jisté postupy a dodávat patřičné ingredience. Lze dokonce do jisté míry alternovat. Ale jestli někdo za svíčkovou vydává buchtičky se šodo s tím, že on má svobodu vyjadřování, tak je to směšné.

Jestli novináři, jako např. Řezníček nebo Moravec za svobodu vyjadřování považují zcela otevřený a nekritický přístup k vládní politice, zatímco opozici programově utrhají na cti, pak to není svoboda vyjadřování, ale kolaborace s mocí.

Média v Maďarsku považujete za provládní, zatímco ta naše za svobodná? Ohó, dorazili jste do cíle!;-D

K. Zelený 1.7.2024 17:14

Se svíčkovou i buchtičkami se běžte ... prezentovat do nějakého kulinárního okénka. Naposledy se vás ptám, kde je ten zákaz. Pokud nemáte nic jiného, než fňuky jak je někdo zlej na vaše milce, tak šetřete klávesnici na něco užitečnějšího.

Maďarsky neumím, takže tamní média neleduji. Jestli nějaký důvěryhodný politik, novinář, politolog nebo komentátor tvrdí, že tamní média jsou provládní, tak mu věřím, jestli nějaký prolhaný šmok tvrdí, že jsou svobodná, tak mu nevěřím.

J. Jurax 1.7.2024 18:46

Inu, holt ve Vašem výkladu téhož textu - jako progresivniho woke juna - ten zákaz pochopitelně nemáte. Nikdo není dokonalý.

M. Těhanová 2.7.2024 13:05

Tak pokud budou dodržovat to, co jim říká ten jejich kodex, tak jim nikdo nic zakazovat nebude. Ale oni to nedodržují, to vidí každý, kdo tu jejich veřejnoprávní televizi sleduje. Na jejich zpravodajství a moderování se moc dívat nedá. Je to zcela tendenční ve smyslu jediných správných názorů. A to je špatně a taky to je důvod nesouhlasných projevů diskutujících.

Jste jeden z mála, kdo to nevnímá, nebo jen nechápe. Na Moravce se už dívat vůbec nedá. A to jsem volička SPOLU, vidím to a nelíbí se mi to.

J. Jurax 1.7.2024 18:41

Holt máte něco s očima. To se nevyhýbá ani nedospělcům.

P. Diviš 1.7.2024 13:34

Nejen ČT, i ČRo Plus.

V. Kuhaj 1.7.2024 16:10

Nechápe. V. Moravec přece vyučuje novinářskou etiku, ten by něčeho takového nebyl schopen, pochopte. ;-D

J. Majzlík 1.7.2024 22:24

Kozel zahradníkem.

J. Matuška 1.7.2024 14:14

Ad 11:49 R^

P. Diviš 1.7.2024 13:33

Zaměstnanci veřejnoprávních médií by se měli držet kodexu. Jestli to je nebo není svoboda, to už je věc názoru.

A většinou se ho nedrží, jejich osobní názory z nich čouhají přespříliš.

K. Zelený 1.7.2024 13:46

Začal bych tím, že pro vás, natožpak pro podržtašku jsou přívlastky fuj, takže pokud nemají mít "novinářskou" svobodu, nemají mít svobodu žádnou, z čehož mi plyne, že mají držet hubu a krok.

Že se nedrží "většinou" a že čouhají "příliš" s vámi jistě budou souhlasit všichni místní zapšklí dědkové a co jako? Nemaj tam na tyhle většiny a příliše nějakou radu nebo něco, co by je mělo umravnit?

J. Jurax 1.7.2024 14:46

Že se nedrží "většinou" a že čouhají "příliš" ... inu, souhlas či nesouhlas záleží na tom, na kterou stranu vyčuhují a jak moc.

Vyčuhovací strana podle Vás správná bude s velkou pravděpodobností pro mne stranou nesprávnou a obráceně. A ovšem - vyčuhovat tak či onak mají výhradně komentátoři, kteří neinformují, ale vysvětlují, jak se podle nich máme na informaci správně dívat.

Koneckonců i tak je ono "vyčuhování" realizováno hlavně výběrem informací ku zveřejnění či nezveřejnění a důrazem na ně kladeným - a to běžný divák stejně nepozná.

P. Brich 1.7.2024 15:04

To nemůže Zelený pochopit. Takového intelektuálního výkonu není schopen!!:-)

J. Jurax 1.7.2024 15:23

Nepodceňujte soupeře! Je relativně mladý, progresivní, woke, zelený a fikaný! :-)

K. Zelený 1.7.2024 15:34

Chcete snad tím pohoupáním Brichova pytlíku naznačit, že bych ho měl považovat za soupeře? V čem proboha? Ve sprosťárnách a urážkách?

P. Brich 1.7.2024 15:46

Co mi to děláte, Zelený;-(;-(;-(

V. Kuhaj 1.7.2024 16:22

Chce vám pohoupat pytlík. Buďte velkorysý.