9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

ÚVAHA: Přinesla nám Rudá armáda svobodu?

Možná provokativní, možná zbytečná otázka. Kladu si ji celý dospělý život. Nejsem sám. V českém mediálním prostoru začíná začíná pozvolna rezonovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 11.5.2015 12:55

Dobře napsáno

J. Škodák 11.5.2015 2:05

Z hnědého teroru jsme upadli do teroru rudého!

Čeho nedosáhl Stalin paktem Molotov-Ribbentrop,ještě ve větší míře

dosáhl po boku spojenců proti nacismu a to mu umožnilo exportovat

komunismus všude tam,kde měli komunisté vliv. Zapomínáme na úlohu

exilové vlády v Moskvě s Gottwaldem a spolupráci exilové vlády v Londýně

s Benešem. Jan Masaryk píše z Londýna v roce 1941

J. Škodák 11.5.2015 2:14

Re: Z hnědého teroru jsme upadli do teroru rudého!

Stalin má již plán na rozdělení Evropy a Beneš se stal jeho vazalem.

Komunistická propaganda pracovala organizovaně po celé Evropě. Např.KSČ

unisono s Benešem byli proto,aby sovět.vojáci zůstali ve Vídni a naši

komunisté podporovali komunistický puč v Rakousku. Na rozdíl od nás se

Rakušané modlili v kostelích,aby sovět.vojáci odešli.

J. Škodák 11.5.2015 2:18

Re: Z hnědého teroru jsme upadli do teroru rudého!

Co jsme udělali u

nás? Proč Beneš neprotestoval proti demarkační čáře? Proč se otočil zády

k pražskému povstání? Hnědého teroru jsme se zbavili za pomoci těch,

kteří nás osvobozovali,abychom upadli do teroru rudého.Proto není co

oslavovat! Můžeme jen litovat to velké množství obětí !!!

J. Jurax 11.5.2015 13:03

Re: Z hnědého teroru jsme upadli do teroru rudého!

No, on ten teror rudý byl přece jenom proti tomu hnědému měkčí - už jen z principu - rudý byl třídní (třídní status se mohl změnit převýchovou, byť často brutální a vždy nevybíravou, hodně lidí patřilo do "správných" tříd), kdežto hnědý byl rasový (rasu nezměníte a bohužel jsme patřili skoro všichni k rase slovanských podlidí), ono konečné řešení naší budoucnosti v rámci třetí říše je pěkně popsáno v http://klempera.tripod.com/heydrich.htm.

Že jsme si do toho rudého teroru vlezli sami - a mnozí s nadšením - je jiná věc, stejně jako úloha Beneše a představitelů nekomunistických stran v období po Mnichovu, za války i v době třetí republiky.

P. Bolec 10.5.2015 18:06

Všichni jsou viníky, jenom my ne !

Velmi se zapomíná na sobodné volby v roce 1946. Především ty zadělaly na problém vývoje dalšího období. Byla to především zrada západu v r. 1938, která ovlivnila výsledek uvedených voleb. Pak to šlo ráz na ráz. Ustrašenost občanů způsobila faktickou podporu nastávajícího režimu. Taková masová podpora ve volbách, to se musí hledat. Nebýt komunistů, že to zabalili, vyjadřovali bychom podporu režimu dodnes !

B. Rybák 10.5.2015 14:02

Další zbytečný blábol

To, že Versailleská smlouva povede k další válce věděli moudří lidé hned, průměrní po nezákonné francouzské anexi Poruří a po nástupu Hitlera k moci, to bylo jasné všem politikům. Žádný ale nechtěl být označen za ničitele (Hitlerova) míru a hlavně žádná z velmocí nechtěla být vystavena německému útoku jako první (v obavě že zůstane osamocena)! Proto se tehdejší strategicko-politickou hrou pozdějších protihitlerovských spojenců nemůže žádný z nich chlubit (včetně Polska)! Nevím, jestli Stalin, při jeho chorobné podezíravosti někdy opravdu věřil marx-leninským představám o nezbytnosti německé socialistické revoluce, protože jím prosazený socialismus v jediné zemi znamenal jejich odmítnutí a Hitlerův "Mein kampf" určitě četl!

Nelze pochybovat o tom, že obludný nacistický režim vyvrcholením tisíc let trvajícího německého protislovanského úsilí a byl doslova smrtelným ohrožením našeho národa, který by jeho vítězství nepřežil a proto jsme povinováni díkem každému, kdo se o to zasloužil!

V celých lidských dějinách neexistuje případ, v němž by velmoc po vítězně válce neusilovala o rozšíření své říše. SSSR svůj díl získal především od prezidenta USA F.D. Roosevelta, který SSSR potřeboval pro ukončení války na dálném východě, takže kromě satelitních států východoevropských daroval SSSR i Čínu, právo veta v Radě bezpečnosti OSN... To, jako roli v tom hrály jeho sympatie k socialismu (viz jeho "New Deal"), jeho osobní sympatie ke Stalinovi ("strýček Joe"), či jeho nemoc, řešit nechci.

B. Rybák 10.5.2015 14:02

Re: Další zbytečný blábol

Mezi politikou (válkou) zbídačelé bolševické totality a bohaté americké demokratické supervelmoci byl pochopitelně obrovský rozdíl. Nicméně tvrzení, že období studené války bylo v západní Evropě obdobím svobody tamních národů pravdivé není. V Itálii, měla převahu (komunistická) levice, která ale k vůli členství Itálie v NATO nesměla do vlády, čímž vznikla "zablokovaná" zdegenerovaná pseudodemokratická vláda, vojenská diktatura "vlády plukovníků" v Řecku,... a ztráta evropských kolonií vynucená nástupem amerického hospodářského neokolonialismu měly k idyle opravdu dost daleko. Rusko má pochopitelně jako každý velký národ své geopolitické ambice. Svou říši dobrovolně rozpustilo ve snaze o prohloubení své spolupráce se západní Evropou (společný evropský dům), což se pochopitelně USA nelíbilo tehdy a děsí se toho i dnes. Představa, že Putin chce obnovovat zkrachovalý bolševismus (napodobovat Stalina, či dokonce Hitlera) je tím nejhloupějším a nejnebezpečnějším politickým postojem, protože západ Rusko potřebuje jako spojence proti svým skutečným nepřátelům!

J. Kanioková 10.5.2015 14:09

Díky, naprosto souzním..

Z. Baldova 10.5.2015 15:36

Re: Díky, naprosto souzním..

Kejvate si jako oslove  Kainokova souzni s kazdym kdo opevuje druheho Hitlera skrcka putina a vsechny jeho vyznavace ...

J. Kanioková 10.5.2015 19:18

Buúú...

J. Slanina 10.5.2015 23:04

Re: Buúú...

Kolik dojíte? Konkurence pro mlékodajku???

J. Jurax 11.5.2015 13:05

Re: Díky, naprosto souzním..

Zase projevy syndromu BSE ...

J. Chaloupka 10.5.2015 10:20

přirovnání Českslovenska znásilněné dívce je nepřesné

celý příběh by měl po pravdě znít takto : vojáci vysvobodily onu dívku z rukou banditů a únosců a přivedli ke svému veliteli kterému se vrhla do náručí a ochotně roztáhla nohy a až surovost provedení vlastního aktu ji přiměla následně prohlašovat, že byla vlastně znásilněna.

J. Kanioková 10.5.2015 13:56

:))))))))))))

E. Heusinger 10.5.2015 8:13

Duch Emanuela Moravce

se vznáší nad Kotlinkou.

P. Mach 10.5.2015 10:09

Re: Duch Emanuela Moravce

sedí na hradě.

V. Kusý 10.5.2015 10:17

Re: Duch Emanuela Moravce

Jenže ten Moravec ve svém životě leccos dokázal.Jeho selhání bylo logickým vyústěním zklamání z vývoje v Československu.A ač si zvolil z našeho hlediska nesprávnou stranu, byl ve svém jednání konzistentní, na rozdíl od "politiků" dnešních.Možná by bylo možné citovat jeho článek z jara 1945, ve kterém naprosto přesně odhadl vývoj po konci války se všemi konsekvencemi, ačkoliv se na Chotkově ulici zbavil možnosti získat satisfakci pro své tvrzení.

V. Heidlerová 9.5.2015 19:52

Kdyby to bylo osvobození,

pak by musely tzv. osvobozené státy a země dostat příležitost k svobodnému životu a rozhodování. Musely by se vrátit původní hranice a přibližně stav před válkou. RA sice údajně odtáhla, ale nechala tu síť svých špionů a poradců. Spíš bych to nazvala obsazením nebo vyhnáním nacistů. Já žádný vděk necítím.

J. Krásenský 9.5.2015 22:57

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Jako třeba Rakousko... Necítíte vděk? Kdyby sovětští socialisti neporazili německé socialisty, určitě bych nemohl dnes psát. Vy možná ano. Vděk cítím. Nikoli k Stalinovi a bolševikům, ale k vojákům porobených národů marxistickými teroristy včetně Rusů, živým a padlým. Když se dnes mnozí aktivisti snaží přepisovat dějiny, buďme ve střehu, pravda osvobozuje, lež vede k otroctví.

Němci nás dodnes považují za méněcenné, Němci "eliminovali" Slovany na východ od Labe. Ani po tisíciletém s(po)týkání nezměnili svoje předsudky.

Zločinný je socializmus. Byť je dnes maskovaný "liberalizmem", není to liberalizmus, ale prachobyčejný sprostý trockizmus - dnes je totalitní ideologií západního světa USA i EU a také Austrálie a Nového Zélandu.

P. Mach 10.5.2015 10:15

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Tebe němci krásenský za méněcenného považují oprávněně. Jen vylízaného dementa s poškozenou DNA totiž vůbec může napadnout, že socialismus nebo trockismus má něco společného s liberalismem nebo vypustit z držky hovadinu o "totalitě západního světa" a při tom s vervou lézt do řitě rusácké diktatuře, jak to činíš ty.

Z. Baldova 10.5.2015 15:41

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Pane P. Mach napsal jste to presne Krasensky je vul....

J. Jurax 11.5.2015 13:14

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Chválí-li Vás Baldová, zjevně jste napsal hovadinu.

A k totalitě západního světa - ono podle toho, co do něj počítáte. Byli v Řecku černí plukovníci, v jižní Americe i jihovýchodní Asii nevábní diktátoři a třeba senátor McCarthy byl něco jako Ždanov s opačným znaménkem. Je arciť pravdou, že do formátu Beriji mu demokratický systém, v jehož rámci působil, nedovolil vyrůst.

V. Kusý 10.5.2015 13:03

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Němci nás za méněcenné nepovažují, to je jen další lež Hejslovanů.Pracoval jsem a pracuji pro německé firmy jak v Německu tak zde v Čechách od roku 1994.Oni nás posuzují podle práce a pak možná se do méněcenného postavení mnozí Češi sami přímo hrnou.Přátelské jednání, výborné podmínky a nadstandardní odměňování je, alespoň u těch, u kterých jsem byl zaměstnán, normou.A pokud se v Německu nechovám jako dobytek, tak nikomu moje národnost nevadí.Jsem členem německých klubů a často se s německými přáteli setkávám, aniž bych měl jakoukoliv negativní zkušenost.Takže z Vás mluví asi jen mindrák.

Z. Rychlý 10.5.2015 14:12

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Napsal to za mne už pan Kusý, ale přidám se. Méněcenný jste vy pane Krásenský, člověk s normálním sebevědomím takovou blbost z huby nevypustí. Jen lidé s nízkým sebevědomím podezírají okolí. Podle sebe soudím tebe. Ne, že by Němci s porušeným sebevědomím neexistovali, ale ti s normálním sebevědomím nikoho v okolí nepodceňují. Takové jsou moje osobní zkušenosti se současnými Němci.

Porážkou v 2.válce dostali tak přes hubu, že si svou národní vinu dobře uvědomují. Neustálé podezírání po 70 letech, kdy žijí generace Němců, co válku nepoznaly, taky už je ale někdy kontraproduktivní, když někdo neustále žádá omluvu od vnuků, že si dědečci navzájem ublížili.

Národy s jakž takž srovnaným blahobytem se chovají stejně. Ale ani toho Křováka bych nepodceňoval.

Z. Baldova 10.5.2015 15:40

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Z. Rychlý  souhlas

V. Kusý 10.5.2015 16:45

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Navážu na Vaše hodnocení, pane Rychlý.Němci ve vztahu ke své nacionálně socialistické minulosti své vyrovnání s ní už prodělali.Bohužel se to samé o Rusech a jejich internacionálně socialistickou minulostí nedá říci ani v nejmenším.Měřítkem by mohlo být to, v čem se (nerad!) opakuji, počet soch Hitlera v Německu a Lenina a Stalina v Rusku a bývalých státech SSSR vůbec.Pokud se Rusové se svojí minulostí nevyrovnají, budou stále a právem považováni za hrozbu.Všeslovanské reminiscence zdejších advokátů diaboli (Putina) jsou liché tak, jak jen mohou být.Hledat cokoliv lidského v plukovníkovi KGB je, chci li si zachovat korektní slovník, pošetilé.

Z. Rychlý 10.5.2015 17:42

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Tak tentokrát s vámi souhlasím do puntíku.

Z. Baldova 10.5.2015 15:39

Re: Kdyby to bylo osvobození,

Vidite a temto  country co jste jmenoval  muzete to co oni Vam ne tecka

K. Frejlach 9.5.2015 19:34

Nelze ignorovat vojevůdce

Z řady článků lze vycítit podtext: "Vzpomínejme na padlé a ignorujme vojevůdce". Ale ve skutečnosti se dá tvrdit, že to byl Stalin, který zvítězil nad Hitlerem. Byl prostě lepším vojevůdcem. Ta příprava na vítězství ve Velké vlastenecké válce probíhala dlouhá léta, neboť bylo jasné z knihy Mein Kampf, že Hitler, pokud se dostane k moci, zaútočí na Sovětský svaz. Začalo to Leninovými územními ústupky Německu a Polsku proto, aby se nový stát mohl vzchopit. Pokračovalo to industrializací Sov. svazu v době Velké hospodářské krize, kdy průmysl během poloviny pětiletky vzrostl čtyřikrát. Zaměření na školství umožnilo vyškolit nové mladé odborníky a konstruktéry, proro se Sov. svaz ocitl už v polovině třicátých let mezi technologickou špičkou pěti nejvyspělejších zemí světa, svědčí o tom vývoj televize. Nové fabriky, které se tam houfně stavěly, byly předvídavě budovány v okolí Uralu a za Uralem. I když se o Stalinovi tvrdí, že byl diktátor, sovětská armáda dosahovala po počátečním ústupu ve válce úspěchů proto, že alespoň armádu řídil jako vrchní velitel demokraticky. Také bez jeho schopnách podřízených, třeba Koněva a Žukova by byla armáda k ničemu. Příznačná pro Stalinovo jednání s jeho maršály a generály je následující typická historka. Rokossovski, jeden z velitelů frontů, přišel na převratný nápad, dosud nikdy neuplatněný - ofenziva se nepovede jedním směrem, ale rovnou dvěma směry. Stalin jeho nápad na poradě nejvyšších velitelů vyslechl a požádal Rokossovského, aby odešel do sousední místnosti a tam o tom přemýšlel. Po dlohé době Stalin do místnosti zašel a znovu se Rokossovského zeptal, zda trvá na své neobvyklé taktice. Když to Rokossovský potvrdil, Stalin Rokossovského nový způsob boje jako vrchní velitel potvrdil a doprovodil to slovy:" Když na tom i přesto trvá, má to důkladně promyšleno". Ofenziva dvěma směry pak byla úspěšná. Byl to velký rozdíl oproti Hitlerovi, který na své generály moc nedal a autoritativně sám laicky a cholericky rozhodoval.