20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ÚVAHA: Přinesla nám Rudá armáda svobodu?

Možná provokativní, možná zbytečná otázka. Kladu si ji celý dospělý život. Nejsem sám. V českém mediálním prostoru začíná začíná pozvolna rezonovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 9.5.2015 19:59

Re: Nelze ignorovat vojevůdce

No tak z tohoto "originálního" výkladu se asi picnu. Zatímco co Hitler dával svým spolupracovníkům poměrnou volnost v jejich činnosti, Stalin je nechal všechny vybít a nikomu nedůvěřoval. Až mu teklo do bot, tak povolil náboženství, oslovoval národ "bratři a sestry" , ale gulagy se během války plnily a po válce ještě více. Ostatně Rokosovského povolali zpět z lágru, protože generalita byla vyvražděna.

Tak tady nebásněte takové blbosti, o tom jak Stalin jednal demokraticky. Ta vaše pohádka je opravdu jen pro blbečky.

J. Jurax 11.5.2015 13:08

Re: Nelze ignorovat vojevůdce

No, pohádka to není, je to doloženo - tedy to o tom Rokossovském. On Stalin byl leccos, ale nikoliv hlupák - to by tak dlouho mezi soudruhy nepřežil.¨

Jinak souhlas.

P. Vaňura 9.5.2015 20:34

Byl snad Stalin lepším vojevůdcem, než finský maršál

Mannerheirm, kterého Stalin také porazil? A co říkáte tomu, že obranou Leningradu pověřil svého poskoka ale vojenského diletanta Vorošilova? Ten dal všechny potraviny ve městé svézt do jednoho velkého skladu a když ten německé letectvo zapálilo, vypukl hlad až ke kanibalismu...

P. Mach 9.5.2015 21:06

Re: Byl snad Stalin lepším vojevůdcem, než finský maršál

S výjimkou komoušů, ti i v obleženém Leningradě žrali až jim mastnota tekla ušima, zatímco běžní obyvatelé chcípali hlady.

V. Kusý 10.5.2015 16:49

Re: Byl snad Stalin lepším vojevůdcem, než finský maršál

Maršál Mannerheim byl sice poražen, ale za cenu čtvrt milionu mrtvých ruských vojáků.Pokud je měřítkem kvalit vojevůdce schopnost plýtvat lidskými životy, pak byl Stalin absolutní jednička.

J. Ráž 9.5.2015 16:18

Kecy p.Šafra jsou otravné

Stejně tak těch, kdo žvaní podobně.

Rudá armáda osvobodila 80procent Československé republiky od diktatury nacionálního socialismu,jenž se netajil jak bude vypadat konečné řešení českého prostoru.Každý,tedy i ti, kdo pak prošli českými (!!) lágry, to ví a nikdy to nerozporovali. Jen novodobí falšovatelé dějin, zejména z "pražské kavárny" to zpochybňují.

P.S. Táta byl 6roků v TNP a bratr 4 roky v Jáchymově, ale nikdy jsem doma neslyšel žvásty, , které vypouští p.Šafr a jeho soukmenovci

J. Kanioková 9.5.2015 16:34

Docela souzním,

Šafr, Klvaňa a další se mi tím definitivně zprotivili.. Sice bych si netroufla až těch 80%, ale je to jak píšete. Mé rodiče sice válka moc nepostihla, ale po převratu pak.. děs. A i když o osvobození na západě republiky mluvili s nadšením, nikdy si nedovolili ubrat na vděku vojákům přišlým z východu.

V. Heidlerová 9.5.2015 20:05

Re: Docela souzním,

Tak to si moji rodiče dovolili toho vděku ubrat. Dodnes pamatuju zklamání a zděšení nad "osvoboditeli". A to otec proseděl protektorát v kriminále. A úplně ztratili víru ve všeslovanskou myšlenku.

P. Mach 9.5.2015 21:11

Hlavně těm z NKVD, že kanáková

nepochybuju, že vaši rodiče jim byli nesmírně vděční, když začali vyvražďovat nekomunistické politiky a unášet občany Ceskoslovenska do rusácka. A vy následujete jejich konfidentského příkladu.

J. Kanioková 10.5.2015 14:04

A vy si myslíte, že to lidi věděli ?

Nesuďte ostatní podle sebe ! A svých zkušeností ! Jak mohli mít lidi v odlehlých místech nějaké informace, pokud nebyli součástí nějakých dobových institucí? Když celý den dřeli a něměli čas třeba poslouchat i jen rádio ?

Proboha... posuzujte podle dobových reálií !

V. Heidlerová 9.5.2015 20:02

Re: Kecy p.Šafra jsou otravné

Nonono, klídek.Jižní Moravu osvobodili Rumuni, teprve teď se postupně dovídáme pravdu. Falšování dějin dokázali perfektně jen komouši. Děláte ostudu svým příbuzným. Rusáci mnohde obsazovali již vyčištěná území. Howgh.

J. Křížek 10.5.2015 12:33

Re: Kecy p.Šafra jsou otravné

Těch 80 % je blábol vycucaný z prstu. Pokuste se probrat archivy, či příslušnou literaturou faktu, a zjistíte, že šlo cca o 17 %.

L. Machala 9.5.2015 11:48

Bolševické imperium zla

naše území v roce 1945 především vojensky dobylo a podle toho se zde pak po následující půlstoleí chovalo - ultačovalo a drancovalo.

Z. Baldova 9.5.2015 16:12

Re: Bolševické imperium zla

SOUHLAS

V. Heidlerová 9.5.2015 20:07

Re: Bolševické imperium zla

To byla přece záchrana naší civilizace a předvedení pravé kultúry.  Vot kultura - nikdy více!!!

Š. Hašek 9.5.2015 11:14

Špatně položená otázka.

Typický nadpis pro dnešek.

Pane Stejskale, zamyslete se nad tím, co se dělo v Evropě pod vedením německého národa mezi lety 1933 až 1945 a potom mudrujte.

Už mě to nebaví, a to nejsem/nebyl jsem komunista. Jen moc neposlouchám TV a chartistické komunisty. Jest těžké dát dohromady suchá fakta s dnešní "novoideologií".

P. Mach 9.5.2015 14:38

Re: Špatně položená otázka.

Která suchá fakta? Ty o tom, jak jednotky NKVD vraždily nekomunistické politiky, nekomunistický protinacistický odboj, vojáky bojující jak na západě tak na východě, unášely nevinné lidi na sibiř, a to nejen v Československu ale také a ještě brutálněji v dalších zemích střední a východní Evropy. Tyto suchá fakta s vaší "staroideologií" nějak nejdou dohromady.

J. Jurax 11.5.2015 13:21

Re: Špatně položená otázka.

Ono je taky třeba vážit měřítka, metody a trendy. Suchými fakty je taky třeba návrh konečného řešení české otázky v http://klempera.tripod.com/heydrich.htm - počtěte si.

Nemáte nepravdu - ale taky se dá ve stejném duchu namítnout, že druhé Lidice u nás (u nás - zdůrazňuji) přece jen sověti nerealizovali.

J. Kanioková 9.5.2015 16:05

Souhlas,

ale je dobré vnímat posloupnost trendů a událostí od skončení WWI. Taky se mi ten titulek nelíbí. Všichni chtěli porazit nacismus, Hitlera. A jestli nesou svobodu .. takto nejspíš uvažoval málokdo, a když, tak si tu budoucnost asi každý představoval podle svých ideálů, preferencí. Nesnáším paušální odsudky, ani ti ruští vojáci tehdy ve své velké většině neměli ponětí, jakou zrůdu a její partu mají v čele své země.

Z. Baldova 9.5.2015 16:12

Re: Souhlas,

Souhlas i miliony Cechu nevedelo co meli za zrudu na hrade VK a ted ale uz vedi co tam sedi na Klausovo doporuceni za opilce a primitiva M.Z Ja zase osobne nesnasim Vas hlupacko Kaniokova

J. Ráž 9.5.2015 16:22

Re: Souhlas,

Taková reakce se dá očekávat od někoho s IQ houpacího koně, nikoliv od diskutéra na NP.

J. Kanioková 9.5.2015 16:37

:)))

http://jdem.cz/bp2df9

Z. Baldova 9.5.2015 18:12

Re: Souhlas,

CHYTROLINE...NA HOUPACIM KONI

V. Kusý 10.5.2015 18:36

Re: Souhlas,

Únos je bez posloupnosti únosem a vražda vraždou bez ohledu na trendy vraždou.Jen někteří, paní Kanioková, jsou ochotni to omlouvat, poněvadž jim to političky myšlí, šmejdům, žéééééé.

P. Vaňura 9.5.2015 11:07

O čem se tady vůbec bavíme, tuto otázku přece

zcela jednoznačně odpověděl v srpnu 1968 L. I. Brežněv při jednání s A. Dubčekem: "V důsledku WW2 jste byli připojeni k naší zájmové sféře a proto, abychom tento stav udrželi jsme ochotni vést případně i další válku."

O nějakém osvobození ani slovo!!!

J. Ráž 9.5.2015 16:28

Re: O čem se tady vůbec bavíme, tuto otázku přece

A dodal bych,že největší "zásluhu" na tom připojení má americký prezident Roosevelt, který přes Churchillův odpor odkývl Stalinův nàvrh na poválečné uspořádání Evropy.

J. Vintr 9.5.2015 10:30

Hloupá otázka

sama historie ukázala, že "osvobození" bylo ve skutečnosti okupací, která trvala víc jak čtyřicet let.

V. Šiška 9.5.2015 9:54

K tomu příměru v závěru článku

Přesnější by bylo - po znásilnění jí zavřeli na 40.let do sklepa ... a teprve poté nám jí předal....

K. Janyška 9.5.2015 9:45

Nepřinesla. Nehrajme divadlo. Jedna zrůda vystřídala jinou

zrůdu. Obě však organizované na socialistickém základě. Je neuvěřitelnou ironií osudu, že teorie socialismu, tedy přesvědčení o tom, že lidský svět lze zorganizovat, vznikla právě v Německu a Francii a byla do Ruska exportována na vyzkoušení Německem, prostřednictvím jím podporovaného Lenina. A za pár let vzniklla stejná zrůdnost v Německu. Přirozeně  a řízeně. Pěkně posocialisticku a s podporou neuvěřitelné hlouposti lidí, která jim ovšem zůstala dodnes. EU není ničím jiným... Dzp.

J. Štrobl 9.5.2015 10:15

Re: Nepřinesla. Nehrajme divadlo. Jedna zrůda vystřídala jinou

Bohužel máte pravdu.