4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Nekorektně o Ukrajině

Ne nadarmo se říká, že první obětí války je pravda. Čím více se ji budeme snažit vybarvovat propagandou, účelovými dezinformacemi a čím více se budou Evropané cítit manipulováni, tím méně důvěry, peněz a všeho ostatního Ukrajina dostane.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vaněk 27.6.2022 21:38

S panem Divišem nelze logicky diskutovat - klapky jsou příliš silné a sláma u kravína voňavá...;-D

D. Laurencikova 27.6.2022 21:43

Ja vim. Takovych Divisu je spousta a dat jim kontra je u me proste reflex. Nic si od toho neslibuju.

V. Církva 27.6.2022 17:26

Tak si něco zjistěte o tom kdo z Afghánistánu prchal. Byla tam vrstva co si začala zvykat žít západním způsobem života s mobily, pokročilejšími obchodními vztahy a napojením na západ. Už to ze tam máte lidi ze Západu z kteých občas něco odpadne dost znamená.

Co se týká demokracie měl jsem spíš na mysli zor který mohli vidět a kontakty se Západem, neměl jsem až tak na mysli že by se to tam podařilo zimplementovat Jistěže tam byla především korupce. Nicméně jako u dítěte, to vychováváte nejvíc vzorem. Pokud Afghánci chtěli a pozorovali (což moc nedělali ale určitě alespoň desítky procent ano) mohli se nad způsobem života "okupantů" zamyslet. Mají taky možnost porovnat jak bylo a je. Zajímavé je že hodně Afghánců chce na Západ.

P. Brecík 27.6.2022 22:06

Taky donesli "demokracii" do Kosova. Tamní USA základna je hlevní překladiště drog od Afghánců do EU. Jo - UA prý prohrává a prohraje, říká .. https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/06/25/the-american-conservative-kdyz-se-lzi-vrati-domu/

D. Hubáčková 27.6.2022 22:18

Jj....už jsou v druhém kotli.

R. Šlapka 28.6.2022 8:11

On ale pokračoval, že "...Afgháncům se to nelíbilo a tak museli Amíci odtáhnout pryč.".

Takže v podstatě měl pisatel pravdu. Sice Amíci tu demokracii přivezli, ale Afghánci jim jí hodili na hlavu.

J. Lukavsky 28.6.2022 13:13

"Sice Amíci tu demokracii přivezli, ale Afghánci jim jí hodili na hlavu." A jak se jim najednou začalo dařit že? Prostě Afghanistán letí raketově nahoru a Amíci jenom polykají sliny a tiše závidí. J.L. end

O. Kaucký 27.6.2022 16:09

Máte pravdu USA odchází. Ale jedině tehdy, když tam začnou umírat jejich vlastní vojáci a že jich ve Vietnamu bylo skutečně hodně.

V Afganistanu měli toho amerického způsobu demokracie také dost, zase jim slouží ke cti, že si ty mudžahedíny sami nejdřív vyzbrojili, když tam byli Rusové. A když sami odešli, tak jim tam také něco nechali.

A ten pokrok jaký tam všude zanechali, tak z toho se například v Iráku ještě nevzpamatovali.

Kolik zemřelo Ukrajinců nikdo přesně neví, protože od roku 2014 do 2022 to nikoho nezajímalo. Nebo jestli počítáte Ukrajince jenom podle rasového hlediska, tak jste stejný nacista jako ti, co mají toho jejich Banderu vytetovaného na prsou.

Nám není do té války zhola nic a Poláci tam mají svoje vlastní zájmy, které také nejsou úplně košer.

P. Diviš 27.6.2022 16:11

V Iráku se nevzpamatovali z vlastních domácích rozbrojů, ne z americké demokracie.

Poláci mají stejný zájem jako my: Aby byl na jejich východní hranici klid a Rusáci seděli doma.

O. Kaucký 27.6.2022 16:24

Dokud jim do Iráku nikdo nelezl, tak ty rozbroje byly jejich vnitřní záležitost, že byl Saddám diktátor o tom nikdo nepochybuje, ale držel všechny ty džihádisty na uzdě.

Poláci mají především zájem o západní Ukrajinu, zatím uzavřeli několik dílčích smluv se Zelenským. Čas ukáže.

P. Dvořák 27.6.2022 16:41

A těch 100 tisíc Kurdů, zabitých Saddámovým plynem, to se nepočítá?

O. Kaucký 27.6.2022 16:51

Pořád to bylo v Iráku a kolik jich bylo ví Bůh, někde se uvádí i víc než píšete. Když to přišlo NATO vylepšovat, tak z toho bylo zhruba 1/2 milionů mrtvých civilistů. Takže tradiční z bláta do louže.

P. Diviš 27.6.2022 18:26

Na Irán (to by tak moc nevadilo, to jsou a byli taky šmejdi), ale hlavně na Kuwait jste zřetelně zapomněl, nebo vám to "nejde do fazony".

Se změnami hranic neblbnou ani Poláci, ani Maďaři, jen Rusáci.

P. Brich 27.6.2022 18:53

My máme na východní hranici Ukrajinu? Nebo se bouří Slováci?8-o[UA]

L. Kuča 27.6.2022 16:40

Chtěl bych vidět toho borce co "rasově rozliší" Ukrajince, Rusa a Poláka. I podle nemodernějších metod odečtu genomu je to prakticky nemožné. Teda pokud to nevezme čistě jen podle vzorce - jeden mluví polsky, druhý ukrajinsky a třetí rusky, popřípadě nějakým exotickým dialektem zakarpatské Ukrajiny - což by bylo ovšem lehce dementní, jelikož i mnoho Ukrajinců v Kyjevské oblasti se běžně dorozumívá rusky.

P. Diviš 27.6.2022 18:27

Rasově ne, národnostně jo, s tím se v Rusku i SSSR blblo až až.

L. Kuča 27.6.2022 18:42

Vážně? Tak to je pro mě celkem novinka, já měl za to že usilovali spíš o jakousi unifikaci v nového jednotného sovětského člověka. I když je fakt, že jsem u některých obyvatel bývalého SSSR tu národnostní obsesi zaznamenal, ale moc jsem tomu nepřikládal váhu.

P. Diviš 27.6.2022 20:30

Rozdíl mezi teorií a praxí ...

M. Vaněk 27.6.2022 21:36

...a mohl byste mi blíže přiblížit onen rozdíl mezi národností a rasou na Ukrajině - jak to poznáte a rozlišíte kdo je kdo? ;-D

V. Církva 27.6.2022 17:59

Tak Západ měl samozřejmě upřímnou snahu změnu ty země k západnější a pokrokovější společnosti Zapomněli ale že s vojskem se těžko dosáhne souhlasu obyvatel. Taky nepochopili že stovky let zažrané zpátečnictví nelze snadno změnit.

Na rozdíl od Rusů ale nechtěli brát území a hlavně kdyby byli pochopeni přinesli by pokrok a prosperitu a to do Vietnamu, Afghánistánu i Iráku.

Navíc myslím že USA a veřejné mínění už leccos pochopilo. Zaostalé nacistické imperiální Rusko nezměnilo a nepochopilo nic.

J. Kočvar 27.6.2022 19:43

Celkový počet obětí konfliktu na Donbasu od roku 2014 do února 2022 se odhaduje na 14 000, z toho přes 4000 ukrajinských obránců, skoro 6000 separatistů a ruských vojáků na dovolené, zbytek tvoří civilní oběti na obou stranách, včetně lidí zavražděných separatisty a včetně obětí ostřelování ze strany separatistů.

J. Lukavsky 29.6.2022 7:56

"V Afganistanu měli toho amerického způsobu demokracie také dost" no předtím ale stejně odmítli ruskou "demograciji" a předtím anglickou. Prostě chtějí si žít po svém, válčit každý kmen s každým (jen válečník je muž, pracují jen ženy). Takže akorát je problém jak je udržet doma a netratit peníze podporou když hladoví. J.L. end

A. Renjascu 27.6.2022 19:33

Celosvětová skupina 63 národních lékařských organizací IPPNW odhaduje, že jen za prvních deset let trvání války v Afghánistánu zahynulo 220 000 lidí. Podle Amnesty International se USA během vlády Baracka Obamy dopustily válečných zločinů a to obzvláště použitím takzvaných bezpilotních letounů, které z 90 % zabíjely civilisty. USA použily při náletech bílý fosfor, který způsobuje strašlivé popáleniny a je Ženevskou konvencí zakázaný.

Počet obětí v Iráku se nově udává minimálně 460 000 a z toho minimálně 70% zemřelo násilnou smrtí.

Islámské země udávají vyšší čísla, někdy i více než dvojnásobná, ale my máme o sobě samozřejmě lepší mínění.

https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25576-afghanistan-do-rukou-ciny-my-uz-si-nevime-rady-komentar-stepana-chaba.htm

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/valka-v-iraku-ma-ctyrikrat-vic-obeti-nez-se-uvadelo-spocitali-akademici-206528

A. Renjascu 27.6.2022 19:52

Jinak by mě pane Církvo zajímalo, kde tu demokracii v Afghánistánu a Iráku (ale i v Sýrii, Lybii,..) vidíte. Už dlouho mám pocit, že naše intervence vidíte romanticky a počet našich obětí jsou pro vás jen nějaká nepodstatná čísla, ale při vyslovení slov Rus či Rusko se vám zatmí před očima a jste schopen připsat Rusům vinu za veškeré oběti nejen současného konfliktu, ale všech mrtvých od stvoření světa a připsat jim vždy a všude jen ty nejhorší motivy, zatímco naše motivy vynášíte do nebes

R. Šlapka 28.6.2022 8:13

On napsal, že jí tam dovezli, ne že se uchytila...

A. Renjascu 28.6.2022 9:44

Tak to jste opravdu rozštíp! A jakpak se ta demokracie vlastně dováží? To jí zabalili do balíku a poslali letadlem? A nezavěšoval se ten balík pod křídla F115, F16, F18 či dalších doručovatelů demokratických balíčků? Opravdu zvláštní představa dovozu demokracie. On problém s tím uchycením byl dán možná tím, že adresáti doručení těchto balíčků většinou nepřežili jejich převzetí a tím to neměli jak předat dál...

D. Laurencikova 27.6.2022 21:34

Pane Cirkva, predevsim pro zenskou polovinu obyvatelstva je komunismus, ktery vyvazeli Soveti, ve srovnani s Islamem à la Taliban raj na zemi a naprosty vrchol pokroku. Napsat takovou pitomost, jakou jste napsal vy, snad ani neni mozne. Po ne odchodu, ale uprku Americanu, jsou Afganky presne tam, kde byly pred jejich slavnym zasahem. Zabalene, zasitovane, bezpravne a ze vzdelani a verejneho zivota vyloucene. Vase definice: "Rus rovna se masovy vrah" je tak hloupa, ze ji ani nema smysl komentovat.

P. Brich 27.6.2022 15:17

Když sleduji (a nemohu na ně nenarazit, protože jsou všude) ty bezstarostně se bavící Ukrajince, Ukrajinky do mobilních telefonů nebo na všelikých atrakcích, nemohu se zbavit dojmu (asi mám zarostlé stereotypy), že spíše než o lidi prchající v hrůze před válkou, mě připomínají turisty na zájezdu plném bonusů. Jsem rád, že jsme je zbavili chmur, jak to vypadá u nich doma a zda se budou moci a kam vrátit a jejich tváře přispívají k pohodě na veřejnosti. Zato chmur přibývá na tvářích mnohých našich občanů, zda budou mít čím zaplatit složenky za byt, plyn a elektřinu a zda jim ještě zbyde na vánoční stromeček a kapra s bramborovým salátem k večeři. O dárcích pro děti nemluvě. S potěšením jsem proto kvitoval nedávný veledůležitý projev předsedy vlády, že vláda nás nenechá padnout. Říkám si, kdyby na to mělo dojít, pořídí nám hole a berle, abychom se měli o co opřít.:-/

P. Diviš 27.6.2022 15:19

Je to od nich nezodpovědné, takhle vás oklamat bezstarostností. :-P

P. Brich 27.6.2022 15:25

Konečně ten správný úhel pohledu!! Je to vlastně jen taková zábavná střílečka na konzoli.