12.6.2024 | Svátek má Antonie


Diskuse k článku

UTOPIE: Mír podle Ruska

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 9.4.2024 11:50

A na výrobu budíků.

P. Vychodil 9.4.2024 11:49

"Ukrajinci jsou připraveni na základě těchto vyhlídek, i bez vojenské pomoci Západu, bránit se třeba lopatami. Bojují o osobní i národní existenci...."

nedávný průzkum na ukrajině ukázal, že bojovat za ukrajinu proti rusku chce na východě 5 -15 % obyvatel (dle polohy),. na západě dosahuje celých 25 ! K tomu připočtěme miliony emigrantů a dostaneme ten správný obrázek o ochotě ukrajinců bojovat za zájmy USA/NATO.

Mír podle Ruska nastane, na tom se shodují všichni vojenští a politologičtí odborníci. Čím déle se bude západ snažit tento fakt popírat a oddalovat, tím bude více míru dle ruských pravidel.

Problémem pro západ je, jak tento fakt mediálně pokrýt tak, aby celý, ukrajinu podporující, západ nebyl za naprostého diplomatického idiota, strategického břídila, aby tento fakt nevedl k rozpadu NATO a dalším politickým škodám, především pro současnou vládnoucí věrchušku.

L. Beneš 9.4.2024 11:49

V ptačí hlavě je jen ptačí mozek.

J. Rechnovský 9.4.2024 11:48

Před 30ti lety jsme chtěli nato rozšířit i o Rusko. Jenže ruská společnost je natolik paranoidní, nacionalisticka a zaostala, že to nepripustila. A to i v době kdy se usko ekonomický hroutilo.

Myslím, že je to ještě horší než se zdá. Pocit permanentního ohrožení a z něho plynoucí spasitelsky imperialismus je součást ruské identity a pilířem udržitelnosti ruského impéria. S ruskem nemá smysl jednat. Rusko je nutné porazit jako nacistické Německo.

M. Krátký 9.4.2024 11:43

Všem nade mnou : uvidíme a počkáme si - krásné dny a krásné sny všem R^R^R^

V. Církva 9.4.2024 11:33

Tak ožralí mužici jsou i ve Finsku, Švédsku a na Slovensku, ti nešmodí. V Rusku jsou tací co vraždí novináře a nepohodlné hážou z okna. Vrahové z vězení jsou posláni na frontu, omilostnění a vraždí jak ukrajinské tak ruské civilisty. Mafián zařazen do armády a pak zlikvidován nejvyšším mafiánem.

Jestli benzínová pumpa řízená mafiány a převlečená stát nebo Horní Volta s jadernýma raketama, to je celkem jedno.

V. Církva 9.4.2024 11:28

Ano bojuje. Bombardováním Čečny, Abcházie, pak připojením Krymu a časem rozšířením Ruska od Aljašky po Lisabon. Zvláštní způsob rozšiřování NATO

E. Vladimír 9.4.2024 11:28

Applebaumové se to nějak sype pod rukama. Je nervozní a mele hamotiny.

E. Vladimír 9.4.2024 11:26

Jen pro doplnění. Zapomněl jste na ožralé mužiky, benzinovou pumpu s jadernými zbraněmi.

M. Grundmann 9.4.2024 11:02

Putin je člověk, který bojuje přes 30 let proti rozšiřování NATO a snahám Západu Rusko izolovat. Za těchto 30 let bohužel dospěl k názoru, že se se Západem nedá o ničem jednat.

M. Grundmann 9.4.2024 11:00

O všem se diskutovalo už před 30 lety. Všichni věděli, že rozšiřování NATO a izolace Ruska povede ke konfliktu. Rusko proti této politice bojuje aktivně přes 30 let.

https://www.nato.int/docu/speech/1997/s970116a.htm

The opening of NATO is therefore in no sense aimed at isolating or marginalising Russia. We know that in the long run we will not be able to achieve increased security in Europe without Russia, let alone against it.

Many open-minded Russian observers know that NATO is not an anti-Russian Alliance. Nevertheless, negative perceptions remain and must be taken seriously. We must make a special effort to allay those fears and remove the misunderstandings that persist.

J. Hrbek 9.4.2024 10:59

Nedělejme stejnou chybu jako za covidu... kdy se dávalo přednost jen těm správným "odborníkům"... Porovnejte si postoj této historičky s postojem např. profesora ekonomie Jeffrey Sachse na youtube-"Aby bylo jasno"... oba odborníci a postoje odlišné jako den a noc. Čím více lidí bude spokojených jen ve své informační bublince, bez zájmu naslouchat a uvažovat o argumentech jiných bublinek, tím méně budeme schopni si rozumět a něco konstruktivního společně podnikat - viz biblická Babylonská věž.

V. Církva 9.4.2024 10:57

Izraelci Rusko přeci jen znají a na rozdíl od Západu jsou pragmatičtí

V. Církva 9.4.2024 10:56

Tak vzhledem k tomu jak Gorbačova v Rusku "milují" musím asi souhlasit.

L. Novák 9.4.2024 10:43

Green Deal a vypláchnuté zelené hlavy...

J. Ptáček 9.4.2024 10:43

Nejstrašnější geopolitickou katastrofou pro svět je Rusko, dvakrát větší než USA nebo Čína. Jedině mírový rozpad tohoto primitivního kolosu bez jakýchkoli známek demokracie zajistí světu bezpečnost. V tom se mýlil liberální Gorbačov, kdy spoléhal na "perestrojku a glasnosť". Ta do Ruska nezapadla, byla rychle vytlačena primitivním násilím. Na vině ani není tolik Putin, ale panická hrůza z demokracie, kterou má naprostá většina Rusů v genech. K tomu se přidaly velmocenské choutky se syndromem Spasitele nejprve slovanství, pak celého světa.

Středověká zaostalá říše s jaderným klackem

L. Novák 9.4.2024 10:42

"Kostelanský" je zasloužilým příslušníkem Putinova vytrubovacího komanda na NP spolu s dalšími podobnými...

V. Církva 9.4.2024 10:39

Není to špatné. Jen tam není že viníkem války je Západ. Ano Západ. Svou slabostí, kdy se nechá islamizovat, průmysl poslal do Číny a blbne s taxanomií úvěrů a myslí že spasí svět snížením 10 procent světových emisí nákupy na dluh v Číně.

Západ by měl Ukrajině poslat 10 x tolik zbraní. Ale to je musí začít vyrábět že? Rusko se předělalo na válečnou ekonomiku a Západ se nepředělal ale podělal!

F. Navrátil 9.4.2024 10:39

Pokud někdo rozezná jen černou a bílou, těžko mu vysvětlovat, jak vypadají ostatní barvy.

L. Novák 9.4.2024 10:38

S Putinem nejednat. Je to odlišný druh lidské bytosti, varuje izraelský bezpečnostní expert

23. 2. 2023

Snaha jednat o míru na Ukrajině s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je bláhová, protože je to zcela jiný druh člověka, který pochází z odlišné kultury a vždy si vezme, co bude chtít. V rozhovoru pro Novinky to řekl izraelský akademik a renomovaný bezpečnostní expert Dan Schueftan.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-s-putinem-nejednat-je-to-odlisny-druh-lidske-bytosti-varuje-izraelsky-bezpecnostni-expert-40423610

V. Církva 9.4.2024 10:27

Jako se stavem Ruska a jeho agresivity máte celkem pravdu. Ale pořád je to ještě vojensky silná země a hlavně s jadernými zbraněmi.

Jak chcete aby je Ukrajinci z Ukrajiny vytlačili? Je jen jediná možnost. Že by Západ začal brát hrozbu Ruska vážně, a rozhodl by se Ukrajinu vyzbrojit. Vykašlal by se na pár let na Green šílení zaměřil se na zbrojní průmysl, dal obrovská cla na čínské výrobky a zastavil islamizaci a plodit děti.

Rusko vidí že je Západ slabý a tak si fouká, v 80 kách se Rusko Západu bálo a muselo se sklonit před jeho průmyslem. S Ukrajinou se Západ sjednotil ale je nedůsledný. Embargem se pak střílí do vlastní nohy.

Západ si už musí vybrat. Podřízenost a zaostávání, pak Ukrajinu taky neudrží, nebo návrat k demokracii a prosperitě!

L. Novák 9.4.2024 10:24

Zelenskyj nemá na výběr. Kdyby přestal bojovat, Rusové ho zavraždí, říká Applebaumová

Ruský prezident Vladimir Putin si stále myslí, že válku na Ukrajině může vyhrát, a zároveň mu je jedno, kolik jeho vojáků zemře, upozorňuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz přední americká novinářka a historička Anne Applebaumová. ...

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zelenskyj-nema-na-vyber-kdyby-nebojoval-rusove-ho-zabijou/r~de401a7a82f211ee93abac1f6b220ee8/

Dlouhý, skvěle formulovaný rozhovor...

!!

V. Církva 9.4.2024 10:16

Tak plán NATO na demokratizaci Ruska to jste někde čet nebo vymyslel sám?!

Přesto v něčem možná máte pravdu. Myslím že se po roce 1990 totálně podělala diplomacie. S Ruskem se mělo spolupracovat a i mu pomáhat. Státy NATO pak měly nechat Irák a Srbsko řešit jedině s Ruskem. Ani Afghánistán jeho důvěryhodnosti nepomohl.Na druhé straně Rusko válčilo v Čečensku. Je takový stát důvěryhodný na rozpuštění NATO?

To je právě ta otázka na kterou se odpovídá bez znalosti ruské reality. Když jsem se s Rusy v 90 kách a na začátku 2000 bavil byli poměrně proti ústupu z východní Evropa a za válku v Čečně

M. Kolář 9.4.2024 10:14

Všichni široko daleko okolo Ruska mu budou dávat věmožné garance, odzbrojovat a chovat se s úctou.. Rusko nebude nikomu garantovat nic, demilitarizovat ani náhodou, omezení vojenských kapacit západního ruského okruhu ani náhodou.. Atd.

A přitom je to právě Rusko, které je hrozbou.. Jeho nebezpečnost plyne ze zaostalosti ruského státu, ten funguje pouze jako jednosměrná mocenská struktura bez zpětných vazeb.. Všechny ruské ústavní instituce jsou pouze loutkové.. To je hlavní problém.. A to je také důvod, proč Rusko samo nedokáže nic garantovat, samo totiž funguje mimo mezí legality. Co si v Rusku mohou dovolit mocenské složky státu vůči občanům vidíme stále..

Žádný "Minsk 3" apod nic nevyřeší, kdo si to myslí, je zcela mimo s chápáním příčin této války..

Nátlak na Ukrajinu aby "podepsala" bude odporným selháním a novým Mnichovem se všemi následky..

P. Krešňák 9.4.2024 10:08

Souhlasím, není co dodat.

V. Církva 9.4.2024 10:06

Vypadá to tak.

V. Církva 9.4.2024 10:05

Doufejme že dojde. A co tím zemřou tisíce lidí chcete říct? Že se má stát Ukrajina demilitarizovaným satelitem Ruska s tisíci lidmi vyhnanými do trestaneckých táborů a vraždami novinářů, nebo že je třeba Rusům napravit hlavu a Ukrajinu pořádně vyzbrojit? Nebo že snad to co řekl Medveděv nebo Zacharovová je fake news?

V. Církva 9.4.2024 9:59

Nevím jak myslí Rusové svá prohlášení vážně. Měl by ale někdo uspořádat mírovou konferenci ne o Ukrajině ale o bezpečnosti v Evropě ,ale jedině s Ruskem a Putinem pokud bude živ.

Ať Rusové jasně řeknou co chtějí a jaké záruky. Pokud takovou konferenci nechtějí Rusové alespoň budou chcimíři odkryti. Chtějí mír, nebo je platí Rusko?

Pokud ji nechtějí USA taky se odkopou.

V. Církva 9.4.2024 9:50

A to co řekl Medveděv, Zacharovská nebo Něbenzja je podle vás pravda nebo fake?

Jako jsem pro ,aby vyhrál Trump i uzavřel mír na Ukrajině i za cenu územních ztrát. Pokud to co říkají myslí Rusové vážně (třeba ne) , nevím jak toho chce dosáhnout a Rusy nezná. A k jednání pak Rusko dožene jen vyzbrojování Ukrajiny a sankcí míň ale pro Rusko skutečně bolestivé!

M. Grundmann 9.4.2024 9:44

Ano, to jsem si taky naivně myslel. Ale bylo tady NATO, které najednou ztratilo smysl. A kolem něj obrovské množství lidí a firem, kterým hrozila ztráta živobytí. Kdyby se NATO nerozšiřovalo, byla by jeho existence nesmyslná a asi by se samovolně rozpadlo. K čemu je vojenská aliance, která je obklopena pouze přáteli ? Pro všechny lidi a firmy, které byly zapojeny do činnosti NATO, by to byla katastrofa. Proto bylo nutné najít pro NATO nový smysl a k tomu došlo oficiálně v roce 1997. NATO se přestalo soustřeďovat na vlastní obranu, protože chyběl nepřítel, který by chtěl tehdejší členské státy napadnout, a začalo se soustředit na mise v zahraničí. A do svého oficiálního cíle přidalo plán na demokratizaci Ruska. Začalo probíhat rozšiřování NATO na východ a zhoršování vztahů s Ruskem. Během několika let se podařilo znovu vyvolat napětí a NATO se tak zachránilo. Ale jako každý narkoman i NATO potřebuje stále větší dávky napětí, až došlo k předávkování a k válce na Ukrajině.