18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UKRAJINA: Amnesty si našla nového nepřítele

Amnesty International dnes na svém anglické webu zveřejnila materiál, v němž kritizuje počínání ukrajinských ozbrojených sil. Vznikl na základě údajů shromážděných zahraničními výzkumníky a výzkumníky z oddělení krizové reakce celosvětové kanceláře naší organizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Šmíd 6.8.2022 8:04

Chápu, že vás štve ukrajinská sveřepá obrana, která využívá všechna dostupná obranná postavení. Byl byste radši, aby za zvuků píšťal a bubínků napochodovali na pláně, nechali se tam rozstřílet a rusové mohli vyhlásit slavné vítězství. Mimochodem, ti Židé a Poláci ve Varšavě 1943 a 1944 byli také strašní zbabělci, co se těm hodným Němcům schovávali za civilisty, že?

R. Šmíd 6.8.2022 7:57

Nevím, jak vy čtěte ty zkorumpovaná média, ale tam se od začátku píše, že se Ukrajinci ruskému vpádu brání za pomocí opevněných pozic ve městech a vesnicích, protože jinde by neměli šanci se udržet. Co to znamená pro lidi, kteří nebyli evakuováni je celkem jasné všem, kromě vás.

J. Novotný 6.8.2022 7:57

Je to opravdu záhada! Lidské štíty? Proti ruské armádě? Jak by to mohlo fungovat? Leda takhle: Rusům bude oznámeno, že mají před sebou lidský štít složený z dětí, nemluvňat, starců, žen a tak dále; a že pokud budou střílet, pak nikoho z nich už nebudou moci znásilnit. Neboť se ukázalo, že ruští vojáci mohou prakticky všechno, čili třeba znásilnit a zavraždit kohokoli, akorát že to nesmí udělat obráceně. To by už nejvyššímu veliteli patrně vadilo, neboť je to zbožný muž. Jenže co když si stateční denacifikátoři řeknou: "No a co, alespoň je o to lépe okrademe!"? Aha?

J. Krásenský 6.8.2022 7:56

Co říci k tomu, že se ukrajinská armáda schovává v civilních objektech s nadějí, že ji ochrání pomyslný morální závazek agresora, že nebude střílet na civilní objekty. No, tomu už se nedá říci ani zbabělost. Tou by bylo, když se kluk schovává za máminou sukní. Tohle je zločin proti vlastnímu neozbrojenému obyvatelstvu, které má chránit. Nějak se jí (armádě UA) podařilo prohodit role, jako by civilní obyvatelstvo mělo chránit vlastní armádu před agresorem.

[>-]

J. Kasl 6.8.2022 7:49

to nebylo Rusko, ale SSSR, jehož součástí byla i Ukrajina a Ukrajinci. Po rozpadu SSSR platí, co jsem napsal výše.

J. Lukavsky 6.8.2022 7:43

"Rusko Stalina za hrdinu Ruska nejmenovalo" To bych se docela divil.... nejdřív ho vycpaného vystavují hned vedle Lenina, pak zabetonují u Kremelské zdi.... a že by nebyl Hrdinou SSSR? To se mi nezdá. A co ty pomníky po celé Rusi šíré? Ty se staví kdekomu? J.L. end

P. Han 6.8.2022 7:39

To byla TI. Ale jsou ze stejné líhně.

J. Kasl 6.8.2022 7:38

Rusko Stalina za hrdinu Ruska nejmenovalo, ale Ukrajina Banderu za hrdinu Ukrajiny a bojovníka za svobodu jmenovala...

P. Han 6.8.2022 7:37

Jejda. Úřad chilské komunistky? Tak vo tom žádná.

D. Stirsky 6.8.2022 7:35

Je to strašně dlouhé. Tím pádem nepřehledné. Ale není to i tak, že to, co AI vytýká Ukrajině, vytýká se např. na stránkách SEZNAMU s gustem Rusku? Já už dlouho tvrdím, že chceme-li UA skutečně pomoci, pomůžeme jí mimo jiné i objektivním zpravodajstvím. V němž klidně bude zpráva i o válečných zločinech Ukrajiny. Neboť nevěřím, že se jich dopouští jen Rusko.

V. Humble 6.8.2022 7:32

Ono by vseobecne sluselo si nalit cisteho vina. Rusko je evidentni agresor a Ukrajina zoufale potrebuje pomoc. Boj ve mestech jen nevyhnutelny a zrejme jedina moznost pri drtive presile Na druhou stranu posilat nejmodernejsi zbrane zapadu do jedne z nezkorumpovanejsich zemi co existuji se muze vymstit v mnoha ohledech. Americane by mohli povidat treba o Talibanu a podpore Afghanistanu behem studne valky. Pokud Ukrajina dokaze vyhrat nebo uhraje nejaky kompromis o cemz pochybuji budeme nejspise svedky vytvoreni dasiho diktatorskeho rezimu pod silnou osobnosti. Osobne si myslim ze zeme se rozpadne podobne jako Korea nebo Nemecko. Ukrajina trpi castecne vlastni naivitou ale mam podezdreni ze velkou zasluhu na tom ma prave zapad Amerika a EU. Rusko je Rusko a chovalo se jako retardovany hromotluk ke sve vlastni populaci a okoli vzdy hrozne. Ukolem zapadu bylo tomu zabranit a usmernit takove chovani v cemz zapad totalne selhal.

J. Lukavsky 6.8.2022 7:30

Docela by mě zajímalo, jak by Amenesty hodnotila bombardování německých měst Spojenci během 2 sv. války. Tam přeci jasně umírali němečtí civilisté v civilních městech a fronta byla dosti daleko. Jistě by to odsoudila. Inu i tato organizace je poněkud mimo, nakonec jako OSN obecně. J.L. end

J. Lukavsky 6.8.2022 7:26

"A proč ne, když je Bandera oslavován jako ukrajinský národní hrdina?" A proč ne když Stalin je oslavován jako ruský národní hrdina? No Bandera byl ubohý břídil ve vraždění (celou válku seděl v koncentráku, německém aby nebyla mýlka), ve srovnání s takovými geróji jako Lenin a Stalin aj. No ale každý národ oslavuje svého velkého řezníka (Napoleon, Stalin, Mao, Pol-Pot...) zatímco ty malé vrahy zavírá do blázince nebo do vězení. A říká si Homo samiens. J.L. end

H. Lukešová 6.8.2022 7:22

Tak AI směřuje svou nenávist směrem k západním zemím, avšak nejvíce k Izraeli, který ve své denunciační zprávě z února letošního označila jako "stát aparteidu", přitom je to země, kde mají všichni lidé rovná práva bez ohledu na rasu, vyznání, pohlaví.

Arabové studují na univerzitách, zastávají vysoké funkce na úřadech, mají své politické zastoupení. Také se vedoucí představitelé AI vyjádřili, že jim vadí existence Izraele jako takového, no zde můžeme vidět právní a diplomatický terorismus v akci.

Arabské a muslimské země AI nekritizuje v takovém rozsahu jako demokratický Stát Izrael, protože jí vadí židovská vlast jako taková, proto, cokoliv co napíše nebo ústy AI prohlásí, nevěřím. Když lže o Izraeli, tak může lhát i v jiných věcech. Tím nehodnotím současnou válku na Ukrajině, ale píši o morálním kreditu této krajně levicové organizace, která již dávno ztratila veškerý kredit.

P. Hák 6.8.2022 7:21

Škoda, že sem pan Zrno nechodí, jinak by vysvětlil záhadu, kterou zmínil pan Vintr. Totiž proč Ukrajinci používají (samozřejmě naprosto oprávněně! [UA]EUV) lidské štíty, když Rusové přece chtějí mrtvých civilistů co nejvíc. Takhle těm vrahům usnadňovat práci... Nedělat to Ukrajinci, ale někdo jiný, byla by to lumpárna!

M. Šejna 6.8.2022 7:10

Když AI psala, že Babiš je ve střetu zájmů, tak jste tu mlaskal blahem.

Nebo že by byla AI morálním bahnem už tehdy?

P. Hák 6.8.2022 6:57

R^

P. Hák 6.8.2022 6:55

Chápu. Amnesty International, která neprávem odsuzuje konzervativní politiky, je banda levičáckých hýzlů, ale ukrajinská AI je studnice pravdy čisté. Skoro jako ukrajinská AI by do té prolhané AI ani nepatřila, co?

F. De Winter 6.8.2022 5:41

AI říká jen to, co tady někteří z nás říkají od začátku.

Zase se ukázalo, jako u kovidu, že rozdíl mezi dezinformací a pravdou je jen pár týdnů.

J. Cimbálník 6.8.2022 5:36

Se stejnou argumentací Hitler obsadil Sudety. Jen tak dál, že?

Z. Koutecký 6.8.2022 4:21

No, jen tak mimochodem, na použití lidských štítů ukrajinskou armádou upozorňuje i nedávná zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Takže na tom asi něco bude.

J. Vintr 6.8.2022 2:30

A proč ne, když je Bandera oslavován jako ukrajinský národní hrdina?

K. Machala 6.8.2022 2:28

AI je neuvěřitelné morální bahno. Už jim nelze věřit nic, jen zkorump.

E. Hlinovský 6.8.2022 2:24

J.Kostelanský R^R^

E. Hlinovský 6.8.2022 2:19

Ukrajinská pobočka Amnesty je v tomto případě ještě o pořádný kus méně věrohodný zdroj než Amnesty jako celek.

Představa, že Ukrajinci také nelžou a neporušují válečné aj. zákony, že to dělají pouze Rusové nestojí ani za vyvracení.

Válce se mělo předejít, EU a Nato naprosto selhaly ve své nejdůležitější funkci.

J. Kostelanský 6.8.2022 1:03

Je zcela přirozené, že ruská armáda se snaží postupovat co nejšetrněji, pokud se jedná o civilní ztráty. Dobývá území, na kterém žijí rusky mluvící občané Ukrajiny a které si po dobytí chce ponechat. Nebude spekulovat o tom, zda je to dobré nebo ne, ale je to tak. Ukrajinští vojáci to vědí, a proto se brání tak, aby to způsobilo co nejvíce civilních obětí.

Jeden postřeh na závěr. Pokud Rusové mluví o východní Ukrajině, tak nemluví o území, ale o lidech, kteří tam žijí. A tím zdůvodňují tuhle válku. Ukrajinci o lidech na východní Ukrajině nemluví. Vždy mluví jen a jen o území. Lidé je nezajímají, jen to území.

J. Kostelanský 6.8.2022 1:02

Nevím, zda se pan Zrno dělá tak hloupým nebo i skutečně tak hloupý je. Že nedokáže od sebe oddělit dvě zásadní věci.

Jedna věc je, že Rusko vede válku na Ukrajině. Zcela jiná je, jakým způsobem se ukrajinští vojáci brání.

Jde o to, a Amnesty Internation to ve zprávě uvádí, že to, že nějaký stát je napaden jiným státem, ho ještě neopravňuje dělat z civilních osob lidské štíty. A zvláště pokud jsou těmi štíty vlastní občané (!).

V běžném životě to funguje na stejném principu. To, že mně někdo napadne, mně ještě neopravňuje použít libovolnou formu obrany. Jestli mi někdo dá facku, tak nemám právo vyndat revolver a útočníka na místě zastřelit. Nebo jestli po mně někdo střílí, tak nemůžu sebrat prvního člověka na ulici a udělat si z něj ochranu před kulkami.

To "hrdinství a statečnost" ukrajinských vojáků, zejména AZOV-u, je jen obyčejná zbabělost využívat civily coby lidské štíty. Od samého počátku války umísťovali Ukrajinci své štáby a palebné pozice v civilních objektech jako jsou školy a nemocnice. A těžkou techniku, která se jim do civilních budov z nevešla jako děla a tanky, umísťovali mezi budovy. Důvod takového jednání je zřejmý. Vlastní ochrana, ale snad ještě více je zde vidět snahu o co největší počet civilních obětí v důsledku útočení protivníka na ukrajinské vojenské cíle. Zvláště pokud ty civilové jsou rusky mluvící Ukrajinci, kteří odmítli opustit své domovy. Takové lidi ukrajinská armáda nazývá "separatisté" a s ti si nezaslouží žádné slitování nebo dokonce ochranu. Čím více jich zemře, tím více to bude ve světových mediích a tím více to bude bolet ruské vojáky.

F. Žůrek 6.8.2022 1:00

Celý náš svět je nějak ujetý... Zdař Bůh!

J. Jurax 6.8.2022 0:59

Banderovci ne.

Nicméně nazvat ukrajinskou armádu banderovci svědčí o absolutní prázdnotě v místě, kde u normálních lidí pozorujeme přítomnost mozku.

J. Sládeček 6.8.2022 0:37

Banderovci přece nikdy nedodržovali válečné právo.