22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr B. 29.9.2008 7:32

Kdyby u nás převažovali takoví "nezávislí politologové"

jako je Doležal, tak bychom tu měli nějaký sametovější hitlerismus. Opravdu, tolik polopravd, výhružek a nenávisti na tak krátkém prostoru se hned tak nevidí. Jak je ale tento důchodce pilný a vytrvalý v sepisování svého deníčku!

Josef Pajer 29.9.2008 1:36

Bohoušek v divadle

Bývalý umělecký kritik Bohoušek Doležal se jal vysvětlit Havlovo Odcházení jako spor autora s Klausem, aniž by dal najevo, že hru a) četl, b) viděl. Potěšpánbu, jestli takhle od boku střílí o všem, co se kol šustne. Ta hra je ostatně i o Doležalovi.

NobodyWasHere 29.9.2008 1:13

Emanueli Doležale

strčte si své sudeťáky tam, kde záda ztrácejí slušné pojmenování. Ani tady, ani v Německu to už dávno nikoho nezajímá, kromě "profesionálních sudeťáků" typu Posselta (nebo Vás), ale tam jde spíš o "dotace", že, stejně jako u "profesionálních cikánů" typu Ščuky. A co se dohody z Mnichova samotné týče, řekl bych, že na tuto nedílnou součást právního řádu SRN by se měl podívat každý s tímto vědomím, plivat ani kamenovat ji nemusí, takové nápady mají pouze jedinci jako Vy.

Kotas 29.9.2008 1:38

Re: Emanueli Doležale

Autorovi: NobodyWasHere.

Cesky receno, jste priblbly hnup. Staci?

NobodyWasHere 29.9.2008 1:50

Re: Re: Emanueli Doležale

Kotasovi

děkuji za Váš názor a myslím si o Vás totéž.

Mejla 29.9.2008 3:43

Nobody, Němce to zajímá, nepleťte se. Ti nezapomínají jako Češi.

.

NobodyWasHere 29.9.2008 9:47

Re: Nobody, Němce to zajímá, nepleťte se. Ti nezapomínají jako Češi.

Víte, Mejlo, měl jsem 5 let společně s jedním Bavorem menší distribuční firmu v Mnichově (než si vzal Turkyni a přestěhoval se do Turecka). Jeho matka byla z Marienbad a za celých těch 5 let se vůbec nezmínila a to ani když jsem ji tam párkrát vzal se podívat. Když jsem se ptal parťáka proč (čekal jsem alespoň mírnou výčitku), tak mi řekl, že ona to bere jako důsledek prohrané války a viní tak max. Adolfa. A dokonce ani nikdo za celých těch 5 let se mnou nikdy nezapředl hovor na téma Sudety a spravedlnost/nespravedlnost, ačkoli poměrně dost našich obchodních partnerů odtamtud mělo předky. Probíhalo to asi tak, že když zjistili, že jsem Čech, prohlásili, že jejich babička/dědeček je odtamtud a brali to jako výhodu při jednání se mnou (že jsme skoro krajani). Tedy mluvím pouze o své osobní zkušenosti, která samozřejmě nemusí být universální, ale přesto mi připadá reálnější, než vzteklé poštěkávání Emanuela Doležala.

lucinapes 29.9.2008 10:50

Re: Re: Nobody, Němce to zajímá, nepleťte se. Ti nezapomínají jako Češi.

Vy jste si snad někdy někde povšiml, že by Češi něco někomu zapomněli nebo odpustili? Leda Rusákům 68., jinak ani Švédům na Karlově mostě 30letou válku, i když ji Češi sami iniciovali Stavovským povstáním a volbou Friedricha Falckého, a ti Švédové byli protestanti, jako ten Friedrich, tedy spojenci.

Harry 29.9.2008 12:36

Re: Emanueli Doležale

"tuto nedílnou součást právního řádu SRN" Ja jsem domnivatelem, ze se dohodlo, ze Mnichovska dohoda je neplatna od pocatku, ale ze z te neplatnosti nic neplyne. Nebo se mylim? Neni to moje parketa, ptam se.

NobodyWasHere 29.9.2008 17:16

Re: Re: Emanueli Doležale

mýlíte se, Harry. Ústavní soud SRN ji posuzoval někdy v 60tých letech na požadavek československé vlády (požadavána byla neplatnost od samého počátku, jak správně uvádíte) a rozhodl, že je součástí právního řádu SRN jako mezistátní smlouva, ale že je "nulitní". Což je vymyšlený termín,který nemá žádnou právní ani jinou závaznost a náplň.

Jakub S. 29.9.2008 0:39

Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Kdysi jsem si myslel, že mě od BD už nic nemůže překvapit. Ale sakra může! A naněkolikrát! Dokonce jsem ho kdysi bránil před jednostrannými napadači. Teď už při nejlepší vůli nemůžu.

Takže, dědulo: bleskově si adoptuj dvě cigáňata a běž s nimi stavět před české město dvojjazyčné cedule. Ano?!

S tebou už to není po dobrým!! Koleduješ si neuvěřitelně, ztrácíš i poslední zbytky těch, co se snažili být k tobě tolerantní!

Jakub S. 29.9.2008 0:42

Jo: a to, co sis dovolil ke Škroupovi a k Tylovi - to snad ani nemůže být pravda.

A psát  t a k h l e  o té krásné, jímavé, vznosné, povznášející, vroucné písni - to vyžaduje a) senilitu, b) zlost na vše okolo, komplexní, nebo c) vědomé promýšlení, jak urazit co nejvíc těch blbých Čechů.

A TY JSI PROBOHA CO?!

Finrod Felagund 29.9.2008 7:26

Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

No... Nepovažuji Vejprty za české město, přinejlepším za jednoznačně české město - a myslím si, že by tam, pokud tam žije 10% Němců, mohla viset cedule v němčině. Není na tom nic špatného, stejným způsobem visí v Lužici na všech cedulích nápisy v lužické srbštině pod těmi německými, třebaže je tam Lužických Srbů doslova příslovečných "pět a půl". Stejným způsobem je v pořádku, že na Českém Těšíně visí nápis Czeski Cieszyn, že na Rimavské sobotě je Rimaszombat a tak podobně. Mimochodem stejně to funguje i v Alsasku, Lotrinsku, Sársku a všude možně jinde. Dokonce v Norsku poblíž Geilo je malé místo, kde žije švédská menšina, a vesnice, kde bydlí, nemají ani norský název na ceduli, pouze švédský! Těch příkladů by se dalo najít dost a dost a spíš považuji dát sekundární cedule původní menšině za projev slušnosti, než za projev kdoví čeho jiného...

Kylchap 29.9.2008 8:33

Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Ve Vejprtech žije momentálně více Ukrajinců než Němců.  Budou tam cedule v ukrajinštině?

Kolombo 29.9.2008 8:55

Re: Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Důležité je slovo "momentálně". Pokud zákon stanoví, že v obci, kde trvale bydlí víc než 10% občanů ČR s jiným mateřským jazykem než je čeština mají být cedule i v tomto jazyce, tak tam být mají. Jinak by např. v Českém Krumlově musely být cedule i v japonštině.

Kylchap 29.9.2008 9:59

Re: Re: Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Slovo momentálně nevylučuje, že tam jsou přihlášeni k trvalému pobytu. Co by tam dělali jako turisté?

Kylchap 29.9.2008 8:34

Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

A jak to uděláme s Karlovy Vary?

jirka.s. 29.9.2008 10:01

Re: Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

No, já bych to s Karlovými Vary nechal tak, jak to je! Rusáci se tam stejně domluví a takovým znalcům češtiny jako jsi ty to musí být  šumafuk! ;-D

vera 29.9.2008 9:03

Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

a všude by měly viset cedule v romštině, protože jich v republice žije 20% a neustále přibývají. Má to háček: podle sčítání je jich tu jen asi 2000, protože se ke své komunitě oficiálně nehlásí.

lucinapes 29.9.2008 10:54

Re: Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Jen aby to dokázali sami přečíst!

Buvol 29.9.2008 9:58

Re: Re: Tak čtu, čtu, čtu... a žasnu, žasnu, žasnu!!

Já hlavně doufám, že na Slovensku jsou dvojjazyčné cedule u všech těch vesnic a měst, kde žije maďarská menšina ....

Jakub S. 29.9.2008 13:01

Ale jistě.

Jde jenom o to, že ta menšina jaksi musí projevit přání vůbec to tam mít. Je-li jí to jedno a nikdy se tak neprojevila, tak si myslím, že každý magistrát/radnice má jiných starostí dost. Podbízet se? Proč? Jako když se Vašek střelhbitě a zprčeně a bez jakékoli konzultace s kýmkoli čtrvrt roku po  převratu  o m l u v i l  českým a moravským Němcům. Tzv. sudetským. Taky sklidil, co musel. Neubauer: No ale to nestačí - ! Ani slovo uznání a vyjití vstříc. Analogie, ne?

akiti 29.9.2008 0:37

mně se naše hymna líbí

/domnívám se, že mám hudební sluch/

Frank 29.9.2008 7:12

Re: mně se naše hymna líbí

Nic si z toho nedělejte. Topolánek se zase domnívá, že je dobrý premiér.

Uhuhu 29.9.2008 7:46

Re: Re: mně se naše hymna líbí

a má pravdu, rozhodně je nejlepší od roku 1938

conqueror 29.9.2008 9:50

Re: Re: mně se naše hymna líbí

To vám Topolánek ve slabé chvilce sdělil nebo se to domníváte vy? Jenom jste o sobě prozradil že nosíte rudooranžové slipy...jinak k věci to vůbec nebylo.

karel.smíchov 29.9.2008 13:09

Re: mně se naše hymna líbí

Kdo se včera díval na ČT 2 pořad   Kde domov můj  a ne na fotbal  udělal dobře !!

Velmi krásný  pořad , překrásně  přednesená  hymna !! dobrý  proslov   předsedy vlády

p. Topolánka   prostě  velká spokojenost ! NAZDAR   >->->-

Jan 29.9.2008 0:30

Již jednou jsem uvedl,

že pan Topolánek se ze současné krize snadno dostane!Má totiž osvědčenou taktiku:"Es komt der Tag, kdy zaharaší gulami, zvedne prostředník, tím odstartuje "noc dlouhých nožů" a Češi se úpodělají!!!

conqueror 29.9.2008 9:54

Re: Již jednou jsem uvedl,

...a pak přijde Paroubek povolán vyšší mocí a s komunisty a marťany to určitě dá zase do pořádku...

3směsi 29.9.2008 10:15

Re: Re: Již jednou jsem uvedl,

Toho páně Paroubkova "pořádku" se strašně bojím, a proto budu zase volit ty lumpíky z ODS (ale aspoň lidi odzadu na volebních lístcích).