22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hanák 29.9.2008 12:36

Kdyby česká většina ve Vejprtech byla co k čemu, vyžádala by si dvojjazyčné nápisy sama

V Německých městech (konkretně Berlin) jsou čtvrtě větší než Vejprty, kde se převážně mluví jen turecky. Není zcela vyloučeno, že za nějakou dobu to budou i celá městečka. V řadě německých škol (netroufám si pro jistotu uvádět podrobnější informace) jsou němečtí školáci v mizivé měnšině. Přesto ale nikdo nikde nenajde dvojjazyčné nápisy a podobně (s výjimkou názvu tureckých obchodů). Brzy cizinci při žádosti o německé občanství budou muset (podle mne správně) dělat zkoušku z "občanské výchovy", o jazykových zkouškách už ani nemluvě. Ví p. Doležal, kolik "českých" Němců umělo něco víc než pozdravit česky? Jejich znalosti o Českém království spočívaly zřejmě jen v tom, že to byly ve skutečnosti německé země s menšinou, mluvíci divným jazykem. Jen tak pro zajímavost, kolik Čechů za I. republiky hovořilo německy a kolik Němců česky?

libero 29.9.2008 12:42

Re: Kdyby česká většina ve Vejprtech byla co k čemu, vyžádala by si dvojjazyčné nápisy sama

Jen pro zajímavost, proč by ten cizojazyčný nápis měl vadit, někomu to ublíží budou-li na nějaké ceduli dvě jména?

Jde-li o obchod, je to zcela běžné.

Raul 29.9.2008 14:02

Re:Jaké dějiny máte na mysli ?

O českých dějinách ví každý český Němec to samé co Čech ( vždť má  české školy ). Pokud jsou někde mezery ( a ty má každý ), tak jsou to mezery o dějinách pohraničí, v kterých se zásadně neliší obyvatelé pohraničí a obyvatelé vnitrozemí. Skrovné vyjímky tvoří Češi a Němci, jejichž předci v pohraničí žili.

ale ale 29.9.2008 11:36

pane dolezal jste demagog

čistě technicky:

"Německá menšina o umístění dvojjazyčných nápisů nežádala. Jsou to velmi slušní, pracovití a pořádní lidé."

To jsou dvě věty, mezi které spojení kladete svým hodnocením pouze vy ... je to manipulativní, nemravné a ostudné. Fuj.

JH 29.9.2008 12:30

Já bych to upřesnil

pane dolezal jste protičeský demagog ...

libero 29.9.2008 12:43

Re: pane dolezal jste demagog

Kdyby byly v původním článku daleko od sebe, tak jistě. Jsou?

Z 29.9.2008 11:30

Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Poprvé Čechům pomohli Rusové, když v 1. sv. válce na území Ruska byl umožněn vznik Masarykových Československých legií, které byly podmínkou vzniku Českého samostatného státu v roce 1918. Existencí Československých legií v Rusku bylo podmíněno mezinárodní uznání ČSR. Rusko se tím přímo podílelo na vzniku samostatného českého státu podobně jako USA.

Podruhé Čechům pomohli Rusové, když v 2. sv. válce osvobodili Československo od nacistického Německa.

Budou Rusové muset pomáhat Čechům potřetí, až se Česká republika bude chtít zbavit amerických okupantů a jejich základen a radaru?

Odpor proti radaru nevyvolávají u českých obyvatel ruští agenti, ale proradarová propaganda vládních stran ODS + Strana zelených + KDU-ČSL a dělají to opravdu dobře, protože se jim proti radaru podařilo získat 70% obyvatelstva ČR. Velký podíl mají i Pacner a Doležal, dlouhodobě velmi nedůvěryhodní a profláknutí psavci nejrůznějších účelových masážních článků do českých médií.

libero 29.9.2008 11:35

Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Jo, ruské legie napomohly vzniku ČSR až kyž bolševíkům obsadily Sibiř. Opakování bych docela bral:-P.

Za druhé světové by se žádné ruské či sovětské osvobození nekonalo, nebýt západního, hlavně amerického vyzbrojení a motorizování Sovětů a neutralizaci Japonců, o frontě v západní Evropě nemluvě.

Na okupaci v 1968 koukám raději kolaborantsky zapomínáte.

ale ale 29.9.2008 11:40

Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Jste vůl ... nebo jste za to placený, ono to vyjde nastejno.

obdovně ve vašem duchu lze napsat: Rusové čechy ničili již dvakrát. poprvé, když rudoarmějci mučili a vraždili zajaté legionáře (můj pradědeček tam byl, mám tuto historii z první ruky i s fotkami), kteří jim byly trnem v oko po celou dobu existence ... podruhé pak rusové čechy ničili soustavnou dvacet let trvající okupací, kdy pomáhali ožebračovat náš národ nastolenou vládnou neschopných vrahů, gaunerů a fízlů ... máme se bát, že nás budou ničit rusové potřetí? kdo nás zachrání tentokrát? snad jen když rusům dojde ropa a plyn a oni budou mít dost starostí sami se sebou ...

jirka.s. 29.9.2008 13:24

Re: Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

No, já bych si tipnul na toho vola! Kdyby za to byl rusáky placený, tak by tady tak neexhiboval a choval se naopak velmi nenápadně! ;-)

Harry 29.9.2008 12:30

Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Ta treti pomoc preci uz byla a to v r. 1968. Sovetsti bratri byli dokonce tak ohleduplni, ze nas usetrili trapneho proseni a prijeli rovnou. Takze tu treti pomoc uz mame vybranou a ted holt si musime poradit sami.

karel.smíchov 29.9.2008 12:43

Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Autor  Z :  Žasnu  stále  vychází   Rudé  Právo  ?Kde  jinde si mohl  takové  pitomosti  

přečist  !>->-

VLK 29.9.2008 13:13

Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Naše legie vznikly i ve Francii, Itálii a dokonce i Srbsku a Řecku. Byly to právě tyto francouzské a italské legie, které nám vybojovaly Těšínsko a Slovensko (a nejsem si jist, jestli se nezapojily i do boje o Sudety). Legie nebyly podmínkou vzniku Československa, i když k tomu hodně napomohly.

VLK 29.9.2008 13:20

Re: Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Ovšem, Rusko českému národu pomohlo. Jako ideový vzor pro boj proti Němcům bylo velmi dobré. A do Ruska se tu dobou odstěhovalo mnoho lidí, pro které tu kvůli jejich vlastenectví byla příliš horká půda. (Ale mnohem víc jich odešlo jinam, hlavně do Ameriky.) No a v tom Rusku se mnozí dostali pěkně nahoru, samozřejmě, neboť byli civilizačně o sto let napřed. Ale už kvůli tomu civilizačnímu rozdílu nám nikdy nic podstatnějšího nemohlo Rusko dát.

Z 29.9.2008 14:16

Re: VLKu - Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Československé legie byly naprosto podstatným faktorem pro vznik ČSR v roce 1918.

V září 1918 existovalo vojsko Čechoslováků ve Francii 12.000 mužů, v Itálii 24.000 mužů, v Rusku 92.000 mužů. Britský ministr zahraničí Lord Balfour v Deklaraci 9.8.1918 uvedl, že: "Od samého počátku války československý národ všemi prostředky jež byly v jeho moci, odporoval společnému nepříteli. Čechoslováci vytvořili značnou armádu, bojující na třech bojištích a usilující na Rusi a na Sibiři zadržet německou invazi." Na základě této deklarace sjednal Dr. Beneš za Národní radu dne 3.9.1918 s Velkou Británií první smlouvu. Politickou ideu našich legií stručně vyjádřil francouzský prezident v zahajovací řeči na Pařížské konferenci slovy: "Čechoslováci si vydobyli na Sibiři, ve Francii a v Itálii svého práva na nezávislost."

Stejným způsobem zajistil udržení Československé republiky Dr. Beneš i ve 2. sv. válce, když zajistil vznik československých vojsk ve Velké Británii a v Sovětském svazu a jejich přivedení do osvobozené ČSR. To jsou jen historická fakta.

libero 29.9.2008 14:48

Re: Re: VLKu - Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Jen škoda, že to potom vše přenechal tak ochotně stalinovi, ale byl už to starý pán.

Poláci se se Stalinem nekamošili a nepomohli si.

Z 29.9.2008 15:22

Re: VLKu - Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Dr. Edvard Beneš je český státník, který suverénně přesahuje evropský rozměr. Až se zase přestane v Čechách lhát snad si budou Češi svého velkého státníka zase více vážit. Jsou mu povinováni vděčností za to, že dodnes mají svůj český stát. Dr. Beneš díky svým diplomatickým schopnostem dokázal překonat první těžké roky po 2. sv. válce vůči západnímu i východnímu světu tak, aby český stát zůstal zachován pro budoucí generace Čechů.

libero 29.9.2008 16:41

Re: Re: VLKu - Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Jo, evropský rozměr možná přesahoval, ale státník byl spíš Masaryk, Tomáš, ne Jan.

To nemá s lhaním nic společného. Asi bychom si nepomohli, tak jako si nepomohli Poláci, ale té vstřícnosti ke Stalinovi bylo moc a jen podtrhovala nohy nekomunistům zde. A národní fronta bylo také pěkné svinstvo jen proto že přesahující státník neměl rád agrárníky.

Pavel Urban 29.9.2008 17:00

Dr. Edvard Beneš je český státník, který suverénně přesahuje evropský rozměr ?

Nepřesahuje.

A díkybohu za to. Kdyby přesahoval, možná by na tom český stát byl hůř.

VLK 29.9.2008 17:51

Re: Re: VLKu - Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Ano, vím. Ale ukazuju, že Rusko umožnilo formování legií není jejich jedinečnou zásluhou, že tak činili i jiné válčící mocnosti. Pravdou je i to, že jsme získali víc než třeba Chorvati a Slovinci, ti dostali jen připojení k přejmenovanému Srbsku. Jak ukázal pak vývoj za druhé světové i později, nebylo to pro ně zrovna ideální řešení, ale přiznejme si, oni tehdy nechtěli víc, oni chtěli sjednocené jihoslovanské národy. Poláci žádné legie neměli a přesto získali samostatnost - prostě tam zbyl mocensky prázdný prostor. Stejně bychom získali nezávislost i my i bez legií - možná. Asi bez Slovenska, možná bez některých okrajových oblastí na Šumavě a jižní Moravě, ale o to s menšími pozdějšími problémy.

Na legiích v Rusku se stejně nejvíc hodnotilo vystoupení na Sibiři. Víc, než jedna vyhraná protiněmecká ofenzíva, kterou pak stihly zdemoralizované ruské jednotky prodrbat. Víc než ústupové boje přes celou Ukrajinu. A za to, že svým vnitřním chaosem a revolucemi umožnili Rusové našim legiím takovéto zviditelnění, za to už vůbec nemusíme být jim vděčni. Ostatně sám to uvádíte v té řeči francouzského presidenta, jmenována je Sibiř, Francie a Itálie, společné rusko-české akce proti Němcům ne.

libero 29.9.2008 14:46

Re: Re: Rusové pomohli Čechům už dvakrát, budou jim muset pomáhat potřetí?

Hlavně hnaly Maďary ze Slovače.

xxx Kubeš 29.9.2008 11:28

S autorem článku

souhlasím kromě posledního odstavce.

libero 29.9.2008 11:30

Re: S autorem článku

Tak to mně nevadí ani ten.

nup 29.9.2008 10:58

Účet

Ok, Doležal, tak poslouchaj: O Rabasovi to bylo ještě v pořádku, včetně Mareše.

O těch preferencích už to bylo slabší.  Pro ČSSD je výborná zpráva, že v krajských volbách má s ODS celkově vyrovnané preference. Zejména z toho pohledu, že 2000 (oposmlouva) i 2004 (plakátová upřímnost) se ČSSD podařilo tento typ voleb excelentně prodrbat.

Citát Sobotky ("Všichni víme, že když se někdo stane předsedou ČSSD, tak se na něj soustředí nebývalá pozornost a nebývalé útoky") by si měl nejen Doležal připomenout pokaždé, když nostalgicky vzpomíná na Zemana. On totiž Sobotka má pravdu, on nezapomněl na "hulváta", "Vladimíra Iljiče Špidlu" ani "Koloťuka". Šéfovat ČSSD Cipísek, Doležal by psal, že jeho otec byl obávaný levicový terorista, jehož odpor k německé vrchnosti byl financován ruskými agenty.

Krásně se vodkopali, Doležal, u té diskvalifikace prezidentských kandidátů. Už jenom krůček jim zbývá k diskvalifikaci celých stran, potažmo jejich voličů. Arbeit macht frei, oni nám už ukážou, koho a správně volit, že?

Parafráze: Kdyby byl Doležal co k čemu, nečekal by na Paroubka ve Strakovce a přestal otravovat hned, a to s celou svojí abecedou (což je souhrn toho zbytku): Češi, Fico, Klaus, Němci, radar, Rusové, sudeťáci. Jo a mimochodem: nejhezčí hymnu po naší (pro Doležala: po české) maji Finové.

libero 29.9.2008 11:29

Re: Účet

Ty útoky se zde soustředí na každého, kdo trochu vyčnívá, nejen na ublíženeckou ČSSD.

nup 29.9.2008 11:58

Re: Re: Účet

Je to s odesákama těžký. Jde na to ČSSD slušně a chce to i po ostatních, řvou, že je ČSSD ublíženecká. Přizpůsobí se "takej realitě" a zkusí desetinu odesáckých metod, zase řvou - o diktátorech a totalitě.

libero 29.9.2008 12:45

Re: Re: Re: Účet

Pleš s kusadly jde na něco slušně? O DRáthovi raději ani nemluvě?

Tedy, vy jste ale poněkud nekritický fanoušek.

strejda 29.9.2008 13:33

Re: Re: Re: Re: Účet

Až se ČSSD naučí noblesnímu chování od Topolánka, poctivosti od Bürgermeistera  a čestnému chování od Tlustého, tak se teprve stane slušnou stranou.

nup 29.9.2008 13:58

Re: Re: Re: Re: Re: Účet

:-) R^R^R^

libero 29.9.2008 16:44

Re: Re: Re: Re: Re: Účet

Může být, každopádně ČSSD se učí od Zemana, Paroubka, Grosse, Drátha, Sobotky .......

Takže bych možná i souhlasil, kdyby to škrábalo příznivce nějaké noblesní strany.