3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. 6.1.2006 17:41

Re: Pane autore, tak vy si dokazete - tak trochu - vysvetlit , ze ve stredoveku upalovali carodejnice?

Tak mi nějak unikají fakta nebo argumenty. Jak je tedy možné, že tak čnící a přesahující ženy svou převahu tak mistrovsky tají. Nikde totiž nejsou produkty této dámské převahy vidět. Hudební skladby ? Matematika? Fysika? Vynálezy? Nové stroje? Nová auta, letadla, kosmické lodě? Dokonale zůstávají utajeny. Nebo si to dámy syslí na dobu, až budou vládnout?
whocares 6.1.2006 17:39

Re: Za to může sociálismus a feministický požavek pracovní a společenské rovnosti žen.

Jo,a co uděláte s neprovdanýma , rozvedenýma nebo ovdovělýma ženskýma?? Střílet?? Děte kamsi, vážený !!
Čumil 6.1.2006 17:37

Re: Re: Re: A abychom sli

No ano, O.K., píšete to správně, však mám dojem, že jste taky navštěvovala tu fakultu, kde je  na to speciální katedra. Ale k názvu samému - co máte proti rodovým studiím? Smrdí vám to genealogií?
A proč, prokristapána, by měla "žena předního levicového politika" tvrdit něco jiného? Jako feministka byste měla mít porozumění pro to, že manželka není pouhou hlásnou troubou politických názorů svého manžela... :-) Aspoň je vidět, že se nenechá utlačovat manželovou politickou doktrínou. Měla byste ji za to pochválit. Ostatně v písemném interview to vysvětluje zcela jasně. Vaše profese vyžaduje nebýt trémistou, to není případ paní Paroubkové. Nikdy jste neslyšela o tom, co říkají lidé zachvácení trémou? Mám docela slušný archiv kouzelných blábolů, z nichž nesestavíte rozumnou větu. A jsou mezi nimi lidé docela zvučných jmen. Nahlédněte někdy do Rozmarného léta - je tam věta mistra Důry o profesorech, otřásajících celou literaturou, a přesto neschopných vyrazit ze sebe na veřejnosti bez zakoktání srozumitelnou větu. Není to nikterak mocná nadsázka.
whocares 6.1.2006 17:34

Re: Re: Pochopili jste někdo,

Když nepatří, tak neopatří ! Takže zalez, slepice !
Kantor 6.1.2006 17:24

Re: A že nikoho nenapadlo,

No, už jste kdysi psal, že se s nimi pracovně stýkáte, Vy se tedy před každým IQ testem klienta ptáte na jeho politickou orijentaci?Není to protiústavní?
Čumil 6.1.2006 17:18

Re: Re: Cumile - pokr.

 Osobně znám asi dvě velice rozumné feministky, s jejichž názory nemám nejmenší potíže (jsou to vůbec feministky?), a pak několik, které zcela zapadají do té komické kategorie "potrhlých bab", jak jste se středověce vyjádřila :-)). Obecně vzato - feminismu se vskutku v Česku nějak nedaří - asi nenašel pro dost zajímavých témat. Ale Státům ho přeji z celého srdce, když je ho tam tolik třeba :-))
edith 6.1.2006 17:18

Re: Re: Reagoval jsem na Editino

Myslím si, že spousta žen by ráda vychovávala děti, ale z finančních důvodů nemůže být doma dlouho. A začínat kariéru po čtyřicítce taky nejde. Tak nevím, asi je to neřešitelné. Paní Sommerová má pravdu v tom, že když žena má práci a ještě domácnost a děti, nestíhá. Na muže toho tolik nakladeno není.
Béda 6.1.2006 17:17

Re: Re: Re: Sestřenice,

No, co Vy víte, třeba by to mezi těma feministkama po pár týdnech v Afgánistanu nemuselo být k zahození...
Čumil 6.1.2006 17:16

Re: Cumile

No, to je těžký, Šárko, já tam u vás nikdy nebyl a stěží kdy už budu, abych tu zemi zaslíbenou poznal na vlastní oči - a že tam mám pár místeček a lidí, které bych chtěl vidět.
K militantnímu feminismu - kromě těch mně neznámých paní, jež uvádíte - mně stačila jistá Morrisonová a její feministická teorie literatury - starej dobrej Ždanov hadra, holt tentokrát jen s tím feministickým zorným úhlem - čímž jsem s touto pozoruhodnou vědou na dlouhý čas skončil. Ale především, každé politické hnutí je svým způsobem militantní, protože vnucuje druhým svou vizi světa, někdy dosti neomaleně. Nevím, jak nazvat výdobytek feminismu, jímž jsou takřka povinně otevřené dveře při individuálním jednání pedagogů vysokých škol se studenty opačného pohlaví, či naopak boj severoevropských feministek za rovnost močení - pánové, povinně usedněte! - apod. Nepochybuji, že mezi těmi 150 miliony Američanek by se našlo dost takových, které by s tezí, že žena nepatří do politiky neměly problém. Autorka výroku jej totiž považuje za své osobní stanovisko a obšírně vysvětluje, že chápe politickou angažovanost žen jako MOŽNOST, nikoli jako POVINNOST - další příklad militantního feminismu. Jinak gratuluji ke vzorně vychovanému potomkovi; myslím, že jeho reakce je dokladem mé soukromé teze, že Amerika a Evropa jsou dnes už DVĚ RŮZNÉ KULTURY,  jakkoli se zdánlivě podobají. Nemyslím, že máte ve Státech problémy s militantním feminismem, naopak, je příznačné, že v nich vznikl. V Česku - a přinejmenším ve střední Evropě - se ujímá obtížně. Tady ženy nemají problémy zaujímat příslušná místa a povolání, spíše o to mnohé nestojí, jak nám názorně sděluje paní premiérová (není to zrovna břitká intelektuálka - ale to taky nebude povinnost, nebo ano?). Osobně znám asi dvě velice rozumné feministky, s jejichž názory nemám nejmenší potíže (jsou to vůbec feministky?), a pak několik, které zcela zapadají do té komické kategorie "
Kantor 6.1.2006 17:14

Re: Takže to opravdu řekla. Ach jo.

Řekla to, co přece vidíme.V politice převládají chlapi, protože jsou lepší.
Béda 6.1.2006 17:12

Re: A že nikoho nenapadlo,

Sašo, máte smůlu. IQ s chytrostí nemá zase až tak moc co společného. Navíc ta Vaše smůla spočívá i v tom, že třeba takový Topol určitě nemá IQ ani 120. A teď, babo, raď.
hradní kocour 6.1.2006 17:10

A že do toho ještě vstupuji,

mne v tuhle chvíli mnohem víc zajímá, co se děje mezi Ruskem a Ukrajinou a co se děje v Izraeli a v Íránu a že EU rozvrtává NATO. To neokomentoval snad nikdo a přitom feminismus a jeho témata jsou proti tomu prkotinka ... ale může se stát, že se nám ten počet dětí nezbytných k reprodukci brzy zněkolikanásobí.
 
No nic, dnes definitivně mizím a přecházím do ilegality :-)
Saša 6.1.2006 17:10

S tím větším rozptylem je to prý také pravda.

Ale i s tím posunutím. Bylo to opakovaně potvrzeno výzkumy v různých státech, všetně našeho.
Ale to, co řekla paní Paroubková, prostě řekla. Já necítím potřebu reagovat na slova paní Paroubkové. Na rozdíl od různých feministek, které se nejen na těchto stránkách začaly pohoršovat. Na ty já právě reaguji. A protože feministky se podle mých osobních zkušeností vyznačují nedostatkem smyslu pro humor a celkovou neveselostí, není lepšího popíchnutí než pohovořit o upalování čarodějnic.
A osoby, které popírají rozdíl mezi muži a ženami, znám. Znám i takové, kteří to chtějí řešit zákonem. Například že zaměstnavatel je povinen zajistit, aby na každém pracovišti bylo stejně žen jako mužů. Což je vpravdě úžasně skvostný nápad a už si představuji, co budou dělat ty davy učitelek a soudkyň a účtařek, které kvůli zajištění rovného počtu podle pohlaví přijdou o práci. Nejspíš půjdou montovat elektrické dráty na sloupy dálkového vedení...
 
Saša 6.1.2006 17:00

K udržení početního stavu populace,

tedy k prosté reprodukci, je prý třeba průměr 2,3 dítěte na jednu ženu ve fertilním věku.
U nás je podle ČSÚ průměr 1,6. A naděje na zlepšení není žádná, neb mladé dívky odkládají mateřství do pozdějšího věku, kdy pak zcela přirozeně a pochopitelně končí s jedním dítětem.
A v přírodě platí, že každá volná nika je zaplněna. Takže do zdejšího pro lidský život zvlášť vhodného prostoru nutně musí přijít lidé odjinud. Tato země dokáže uživit nepoměrně více lidí, něž kolik jich tu dnes je. Proto přijdou. Odkud a kteří? No to je přeci také zjevné už dnes.
 
O.K. 6.1.2006 16:58

Re: Reagoval jsem na Editino

Nevím o tom, že by křivka byla posunuta jenom doprava, mě vždycky říkali, že mezi muži je víc géniů a víc blbců. Ale mohu se samozřejmě mýlit. S tím, že mezi muži  a ženami jsou rozdíly, naprosto souhlasím, a neznám osobu, která by to popírala. Jenom úplně  nechápu, jestli to podle Vás znamená, že ženy jsou horší političky bez správného pohledu na věc a že paní Paroubková se tímto výrokem statečně postavila feministickému běsnění.
Saša 6.1.2006 16:55

A že nikoho nenapadlo,

že to pronesla paní Paroubková úmyslně a rozvážlivě, aby svému muži pomohla vyhrát volby (že je inteligentnější než on, o tom asi netřeba pochybovati).
Jsou to totiž přesně ta slova, která
a) mužští voliči ČSSD rádi slyší
b) ženské voličky ČSSD paní Paroubkové rády odpustí.
Neb kdo jest voličem levice? Toliko osoby rozumu mdlého, průměr příliš nepřevyšujícího. (Jsem pevně přesvědčen, že nikdo s IQ nad 126 bodů nemůže ČSSD volit. Nikdo chytřejší na takové bláboly přeci nenaletí.)
O.K. 6.1.2006 16:53

Re: Ale no tak, to je velmi nefér otázka.

Můžu se na něco zeptat, Kamile?  Myslíš, že kdyby paní Sommerová s nezměněnými názory vypadala jako paní Paroubková, že by to zdejší komentující taky tak taktně přešli? Fakt máš pocit, že jsem to já, kdo do debaty o feminismu zatáhl otázku vizáže?
Petr H 6.1.2006 16:47

Jedno nebo dvě děti je málo,

Němci za Hitlera počítali jako přírustek až čtvrté a dál.Ženská s jedním nebo dvěmi dětmi to moc nevytrhne.To je všechno hezký,že je ředitelka když rodina vymře.
Takže si tady pěkně podiskutujte co je to militantní feminismus dokud je čas.Až vás arabové a cikáni populačně převálcujou už na to čas nebude.Jejich feny mají každá pět-šest kousků minimálně.To bílá fena s jedním rozmazleným a zženštilým bambulou to moc nevytrhne.
Saša 6.1.2006 16:43

Reagoval jsem na Editino

"Muži mají silné řeči, ale málokterý uživí rodinu sám, aby žena mohla jen vychovávat děti. "
Rozhodně jsem nevtvrdil, že pracovat mají jen muži a ženy mají sedět doma. Vůbec nikdy jsem to netvrdil - ani zde, ani nikde jinde.
Pouze jsem reagoval na její prohlášení. Tedy málokterý muž uživí rodinu sám, protože společenským modelem, že rodinu živí muž a žena společně.
---
Inteligence je samozřejmě rozložena podle G-L křivky. Ale u žen a u mužů má mírně odlišný tvar a při přiložení na sebe se vrcholy nepřekrývají, leč křivka rozložení inteligence u mužů je mírně posunuta doprava. Za tu vyšší inteligenci statistického souboru mužů oproti statistickému souboru žen může testosteron, který také může za nižší věk naděje na dožití u mužů (schválně se zeptejte v ČSSZ na Smíchově, jaká je průměrná a jaká je nejčastější délka pobírání důchodu muži a jaká ženami).
Prostě: mezi muži a ženami jsou rozdíly a jen hlupák to popírá a jen ještě větší hlupák se chce stavět proti tomu a jen hlupák největší si myslí, že to změní zákonem.
Ať se prostě každý snaží a ať se nikdo nesnaží druhému vytvářet překážky ani lepší podmínky zákonem. Zákonná diskriminace nemůže přinést nic dobrého bez ohledu na to, jde-li o diskriminaci negativní či positivní.
 
jonáš 6.1.2006 16:43

Ach jo.

Takže svobodu projevu ano, pokud je to projev politicky korektní? Ach jo. Pani P. P. přece nikomu pěstovat ředkvičky ani vstupovat do politiky nezakazuje, jen si myslí že to neni užitečné. Cenim upřímnost, stejně jako když mi tam nějakej "in" týnejdžr tvrdí, že klasika je stará veteš a čtení knih zbytečná ztráta času.
O.K. 6.1.2006 16:27

Re: Re: A abychom sli

Feminismus není vědní obor. Vědní obor, který máte na mysli, se jmenuje Gender Studies - do češiny to moc přeložit nejde, protože nemáme pořádný ekvivalent slova "gender". Používá se sice pojem "rod", ale ten celkem nic nevysvětluje. Snad by se dalo říci, že Gender Studies se zaměřují na zkoumání toho, co v různých kulturách znamená být mužem nebo být ženou a jaké atributy jsou mužnosti či ženskosti připisovány a proč.
 
A pokud jde o paní premiérovou - samozřejmě že má právo si myslet, že ženy jsou špatné političky bez správného pohledu na věc. Ovšem fakt, že něco takového straší v ČR v 21. století i v hlavě ženy předního levicového (!) politika, že nemá dost soudnosti, aby to nepustila ven a že jí to pánové jako Doležal ještě s potelskem schválí -  to je celkem katastrofický obrázek duševního stavu naší populace.
Sarka 6.1.2006 16:16

Cumile

zdravicko. Long time no see, abych trochu podrazdila Vase anti-Americke zlazy. Myslim ze se dost tragicky mylite: "Militantni feminismus" (stale jeste nevim presne, co tim chtel autor rici a co tim mel na mysli - mohu jen predpokladat ze si pod timto pojmem predstavuje neco jako vousatou lesbicku s kalasnikovem v ruce poradajici hon na muske exemplare rodu Homo sapiens) na teto strane oceanu prakticky neexistuje. Existuje par potrhlych bab uzavrenych za slonovinovymi zdmi nekterych Universit ktere si potrpi na pestovani absurdit, jako napriklad Marlene Dixon a Vivian Gornick, o kterych - krome velmi maleho uzavreneho kruhu radikalnich marxo-feministu nikdo neslysel. A pak zde existuje zhruba 150 milionu Americanek, ktere by se vysmaly vtrzeni, ze "zena nepatri do politiky, protoze muze byt zaujata". A to od leva do prava celeho politickeho spektra. Vy mate "v Evrope ten problem vyreseny" asi tak, jako mate "vyreseny" problem s rasovymi tenzemi. Kdyz se o nich nemluvi, nepise, a predstira se ze neexistuji, tak je to "vyresene". Muzu Vas usjistit, ze kdyz muj v Americe vyrostly a vychovany syn jako mlady muz navstivil zemi jeho predku, byl aprosto sokovan, jakym zpusobem se tam o zenach jakozto o kategorii lidskych bytosti bezne mluvilo. Kdyz se navraatil, hovorill a opcitech stredoveku. Myslite, ze to bude tim, ze tu mame "problemy s militantnim feminismen"?
čtenářka 6.1.2006 16:14

Re: Pochopili jste někdo,

 Pani Paroubková má pravdu. Ženská do politiky nepatří. Viděla jsem Buzkovou v parku s její dcerou ,už je to asi 3 roky. byla na tu holku velice nepříjemná a bylo vidět ,že je nervní.Žena se má hlavně starat o děti a domácnost.Jestli chce kariéru,tak ať nemá rodinu a může se naplno věnovat třeba politice. Já jsem vychovala 3 slušné děti a mohla jsem být v politice,ale rodina je přednější.
O.K. 6.1.2006 16:12

Re:

No a k čemu by to bylo společnosti dobré, kdyby pracovali jenom muži? Inteligence je v populaci mužů i žen rozložená podle Gaussovy křivky. Nevím, proč by taková Illnerová nebo Clintonová měly sedět doma, aby vymaštěnci jako Shrek nebo Gross měli víc prostoru a dostávali vyšší plat.
Čumil 6.1.2006 16:06

Re: A abychom sli

No, pro začátek, Šárko, by stačilo vyloučit ty se dvěma hlavičkami, jak píšete. Jednoocí tolik nevadí, takových je většina.
Celkem vzato nic proti feminismu jakožto vědnímu oboru, zkoumajícímu onen ženský vid světa. Malér ovšem je, když se feminismus promění v politickou ideologii - nebo naopak zase veseleji, jak se to vezme. Nám, zavilým antiamerikanistům se zdá, že je to zejména americký problém, který je v této středoevropské zemi RELATIVNĚ vyřešen - on ten bolševismus učinil svým způsobem pro ženskou rovnoprávnost tolik, až se jim začínala eklovat (a ani se nedivím); neznamená to ovšem, že je po této stránce vše naprosto v pořádku (co do platů apod.) Nicméně s paní Paroubkovou to bojovný feminismus rozhodně nevytrhne - ta je, jak se zdá, spokojena s klasickou rolí ženy v domácnosti. Snad ji kvůli tomu feministky nevyhlásí za chlapa...
Saša 6.1.2006 16:05

Tak.

Aspoň někdy spolu můžeme souhlasit.
 
Sarka 6.1.2006 16:05

Jestli ono to nebude tim jmenem

- podle vzoru "nomen omen est". Vzhledem k tomu, ze vetsinu zakonu v poslednich minimalne dvou tisicich letech vymysleli muzsti, asi nebude tezke predpokladat, ze i ty pitome vymyslel nejaky muzsky. Ale nejspis to bude min tim, ze je to muzsky nez tim, ze je to (pravdepodobne) trouba. Troubovitost je "gender free" atribut, chyta se obou pohlavi uplne stejnou merou.
nekuřák Saša 6.1.2006 16:04

Hned na začátku

jsem se opřel o teorii velkých čísel.
 
Sarka 6.1.2006 16:03

Re: Re: A abychom sli

Diky za poklonu. Ani jeden z techto dvou atributu jsem nevytvorila sama, a tudiz za nej neberu nizadnou odpovednost
Hezky den!
nekuřák Saša 6.1.2006 16:02

A to si ten hloupý zákon nevymyslela žádná ženská, ale MUDr. Janeček

A je to obdobný paskvil jako kdysi ten zákon 3T (Tlustý, Tyl a ještě jakýsi poslanec od T).
Inu - tihle lidi si vážně myslí, že když byli zvoleni, tak jsou chytří a schopní.