22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lion 15.10.2009 7:30

Re: Znat ceskou hystorii je dobre....

Kontrolní otázka ... VUML ? 8-o

pp 15.10.2009 1:41

Pane Doležale,

nevím, v čím žoldu zpíváte a píšete, ale nezkoušel jste ještě zjistit odkud vlastně přišel praotec Čech? Mohl byste pak bojovat za to, aby se vrátil domů a zde by opět mohli žít Keltové. To by možná mohlla být ta historická spravedlnost. Jenže od Keltů už se asi žádné odměny nedočkáte. To Landsmančaft je blíž a výnosnější že?

Petr Brodský,eurofederalista 15.10.2009 3:47

Platím to já

Pana Doležala platím já, Vy de bile. Zřejmě v duchu hesla podle sebe soudím Tebe si myslíte, ze nikdo nedokáže psát nebo mluvit na základě vlastního přesvědčení.

Fleischer 15.10.2009 6:52

Re: Pane Doležale,

Sudetští Němci žijí v Čechách a na Moravě po staletí, tedy déle než např. Američané evropského původu v Americe. Přesto byste asi považoval za absurdní požadavek Indiánů na vyhnání Evropanů za oceán.

RPC 15.10.2009 1:05

sudetsti Nemci

Nemci tenkrat anektovali celou nasi zemi, pozabijeli tu spoustu lidi, zcela vazne planovali mistni obyvatele castecne zlikvidovat, castecne zotrocit, castecne vysidlit na Sibir. Nebyli to zadni "spoluobcane", ale okupanti. Nemam nic proti soucasnym Nemcum, ale vzhledem k tomu co se tenkrat delo, je od Sudetaku vrchol nevkusu tvarit se vuci nam jakkoliv ublizene. Zacali agresivni valku, musi nest nasledky. A sebemrskacstvi pana Dolezala v teto otazce srdecne nechapu (jeho clanky na me jinak pusobi celkem soudnym dojmem).

jiri 15.10.2009 1:13

Re: sudetsti Nemci

Muzete prosim vysvetlit, jak ti  "(Sudetaci) zacali agresivni valku? Valka zacala rok po Mnichove ...

Gaston 15.10.2009 1:17

Re: sudetsti Nemci

Oni nic chuděrky... asi jako naši komunisté, ne?

jiri 15.10.2009 1:38

Re: sudetsti Nemci

K veci prosim - jak ji zacali?

JH 15.10.2009 2:27

To nemá cenu, to je marná diskuze, pan jiri

asi není nacista, ale z jiné planety a ještě nezjistil všechny informace o historii. To je jako diskuze s Goebbelsem :-(

jiri 15.10.2009 2:35

Re: To nemá cenu, to je marná diskuze, pan jiri

Inu, k veci. Jak ji zacali?

Drzý Bob 15.10.2009 6:18

Re: sudetsti Nemci

Agresivním máváním horní končetinou, vykřikováním jako že chtějí zpět do Říše a vytvářením páté kolony.

jiri 15.10.2009 8:07

Re: sudetsti Nemci

Samozrejme, zhovadile jednani.Nikoliv vsak zacatek valky - ta zacala o rok pozdeji.

Mirco1 15.10.2009 1:03

Doležale, už jste těmi kecy...

... zlobiví Češi vs. ctnostní Evropani směšný. Neustále tu přímo či nepřímo tvrdíte, že odsun Němců z Československa je něco zcela výjimečného, co prostě v Evropě nemá obdoby, že je to naše specifická hanba. Odsun Němců ovšem proběhl nejen od náš a z Polska, ale i z Rumunska, Jugoslávie, z Nizozemí (operace Černý tulipán). Z Alsaska-Lotrinska nebyli odsunuti po roce 1945 jen proto, že tak učinila Francie již roku 1919 (rozdělení populace do čtyř kategorií a dvě poslední alou do Říše), tak aspoň Francouzi vyhnali obyvatele německého města Kehl na protějším břehu Rýna od Štrasburgu.

Majetek sudetských Němců, který za sebou zanechali měl posloužit jako náhrada místo raparací, za škody utrpěné okupací. Bylo na vládě Německa odškodnit konkrétní soukromé osoby za majetek ztracený odsunem. Protože Německo PROHRÁLO válku Doležale, sice se tento fakt neustále snažíte nebrat na vědomí, ale NĚMECKO PROHRÁLO VÁLKU a jako takové mělo pro něj nepříjemné podmínky - včetně odškodnění svých občanů za majetek, který za sebou nechali v okolních státech,

Mirco1 15.10.2009 1:12

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

A mimochodem, na odsunu tyrolských Němců ze severní Itálie se dohodl přímo Hitler s Musolinim  a opravdu by mě zajímalo, zda od Itálie dostali jen jedinou liru - ale odpověď asi zná i sám Doležal.

jiri 15.10.2009 1:38

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

Nemci  zili v Zemich Koruny Ceske minimalne od Premysla Otakara II, zhruba tak dvacetpet generaci; da se tudiz celkem dobre argumentovat, ze tam byli doma jako Cesi. Pokud vim, nemecke obyvatelstvo bylo zcela loyalni vuci poslednim ceskym kralum a nikdo se jich jaksi ani neptal, zdali chteji byt obcany nove republiky (pro Slovaky pravo narodnostniho sebeurceni, pro Nemce pak pouze geograficke historicke pravo). Tudiz, jsou zde velmi dobre duvody pro urcite "polehcujici okolnosti" ve veci ceskych Nemcu.

Majetek sudetskych Nemcu "zanechany" na uzemi republiky byl ve velke vetsine zdevastovan a rozkraden. Nemecko uznalo status quo a skutecne odskodnilo svoje nove obcany, Ceskoslovensko se vzdalo reparaci. Nemecko se za svoje valecne chovani bez jakychkoliv podminek omluvilo.

Co se tyce vztahu pravdy a prohry, jedna neznamena negaci druhe. Kagan ve sve Origins of  War vysvetluje moznost trvaleho miru, a to dvojim zpusobem. Prvni zpusob je likvidace protivnika (Rim vs Karthago) - k tomu samozrejme nedoslo. Druhy zpusob je spravedlive usporadani prijatelne obema ucastniky (fair deal), a k tomu rovnez nedoslo. Znamena to tedy podle Vasi utilitarni logiky, ze jestli se zmeni mezinarodni situace, tak ze bude v poradku snaha o revizi soucasneho usporadani?

JH 15.10.2009 2:15

Tady kecá více lidí, relativně více, než bylo kolaborantů za nacistů

Německé obyvatelstvo muselo být zcela loajální českým králům, to byla podmínka, jinak by je králové vykopali. Když nechtěli být ve vzniklé ČSR, tak mohli odejít. Žádné historické geografické právo neexistuje. Německo, jako naštěstí poražený stát, muselo podle podmínek vítězů odškodnit Němce, co byli odsunuti do své vlasti. Československo se nevzdalo reparací, to je lež. Válečné chování? Nejdříve zabít skoro 50 mil. lidí a pak se bez jakýchkoliv podmínek omluvit, to je tedy úžasný trest, pan jiri zešílel, pakliže není nacista. Spravedlivé uspořádání? Co to je? Oko za oko? To by musela být pobita polovina Němců a ten zbytek by musel pracovat sto let jako otroci, aby nahradil škody materiální. Západní státy Německu reparace odpustili, my jsme dostali asi 0,5 % přiznané částky. Takové nehoráznosti jako Doležal si nikdo vůči Polsku a Rusku (největší rel. ztráty na životech) nikdo nedovolí, protože by ihned tvrdě narazil, SdL se soustředí proto na nás.

jiri 15.10.2009 2:35

Re: Tady kecá více lidí, relativně více, než bylo kolaborantů za nacistů

Nemecke obyvatelstvo tudiz zustalo loyalni historickym ceskym kralum, t.j. h

Habsburkum. Vznik Ceskoslovenska si cesti Nemci neprali (chteli zachovani monarchie) a po petadvaceti generacich (zhruba 600 letech) se v Cechach opravnene citili doma.

Pri vzniku Ceskoslovenska v r 1918 bylo v Ceskych zemich aplikovano pravo historicke (zachovani geograficke kontinuity kralovstvi) bez uznani prava narodniho sebeurceni pro Nemce, na Slovensku historicke pravo Uherskeho kralovstvi bylo odmitnuto a Slovakum bylo poskytnuto pravo narodniho sebeurceni. Tudiz - pro kazdeho jiny metr.

Co se reparaci tyce, obe strany de facto uznavaji mnou vyse uvedene stanovisko.

melis 15.10.2009 2:56

Re: Tady kecá více lidí, relativně více, než bylo kolaborantů za nacistů

Ti Nemci vam ale lezi v zaludku!!! Jenze zlo nekonali Nemci jako taci, nybrz stoupenci ideologie narodniho socialismu. Nu a co takhle Rusove? Ti zajiste nevadi, to jsou prece slovansti bratri. A take cesti komuniste!! Uz se poradne omluvili za vrazdy tisicu a znicene zivoty statisicu? Za kradeze majetku spoluobcanu? O ne, cesky narod ma komunisty tak rad, ze si je pestuje i v parlamentu. Hlavne, ze mame ty zle Nemce!!! Kdyby byl na svete zajem o blbost a dala se vyvazet, tak by Cesko bylo bohatsi nez Kuvajt.

JH 15.10.2009 11:18

Němci mi dosud nevadili, ale něco podobného jsem už někde slyšel :-) ...

> Jenze zlo nekonali Nemci jako taci, nybrz stoupenci ideologie narodniho socialismu.

VK: ....   že nás obsadili Rusové, což není úplně pravda, neboť invazi vedla a hlavní odpovědnost za ni měla sovětská totalitní moc.  ....   Naši státnost zásadně pošlapal expanzivní komunismus.

Fleischer 15.10.2009 7:19

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

Všimněte si prosím, že téměř všechny uváděné příklady se vyskytují ve východní Evropě! Nikoliv v západní, civilizovanější Evropě. Ve Francii v Alsasku-Lotrinsku jsou Němci do dnešních dnů. Dokonce pro ně ze Štrasburku vysílá televize, jmenuje se ARTE (můžete se přesvědčit na satelitu). Němci jsou i v Itálii (Jižní Tyroly), kam se dokonce po válce vracelo Hitlerem vystěhované obyvatelstvo. Němci jsou i ve Švýcarsku, ale to je jiný případ, tam si jsou všechny národnosti absolutně rovny (na rozdíl od naší 1. republiky). V Polsku je problém také trochu jiný: Tam Němci z velké většiny uprchli před frontou a nemohli se již vrátit, protože jejich místa obsadili Poláci, kteří byli ale také vyhnáni sovětskou armádou z území dnešní Ukrajiny a Běloruska. Historie není tak jednoduchá, jak na první pohled vypadá!

jiri 15.10.2009 8:23

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

S tim Svycarskem jste trefil hrebicek na hlavicku. Narody Svycarska jsou naprosto rovnocenne. Bohuzel, po prvni valce jsme to dali ceskym Nemcum tak trochu "sezrat", a kdyz prisla zla doba, radikalove meli vystarano. V osmatricatem bylo bohuzel pozde a v osmnactem nebyla dostatecna proziravost.

Naprosto netvrdim, ze cesti Nemci byli bez viny; pripada mi vsak znacne pochybne neuznat nas vlastni podil na problemu. Mozna, ze bychom meli modifikovat nas pristup k soucasnym minoritam Ceske republiky - a otevrenou a bezpredsudkovou diskuzi v teto veci bych velice uvital - a doufat, ze nas podobne lapalie nepotkaji v budoucnosti...

JH 15.10.2009 10:51

Pane Řezník IP: 81.25.16.xxx , vy jste si zcela selektivně nevšiml

(úmyslně, demagogicky nebo díky neinformovanosti, nízkému IQ a subjektivismu), že obyvatelstvo východní Evropy (na rozdíl od západní) mělo být dle německých plánů totálně zlikvidováno a válečné ztráty tomu odpovídaly (Polsko: 16% obyvatel, Litva 14%, CCCP 14%, YU 7%, HU 6%, RO 4%, versus západní státy 1%!!!). Tak tady neoperujte takovou volovinou jako je televize. V naší 1. republice si byly národnosti absolutně rovny, ale ve Švýcarsku, ale to je jiný případ, tam německy mluvící obyvatelstvo nechtělo od počátku švýcarskou republiku rozvrátit, bojovat s ní a připojit se k Říši. Kdybyste v té době žil ne jako Fleischer, ale Řezník, tak by historie pro vás nebyla jednoduchá, ale těžká. Herr Doleschall a vy se snažíte stále rozdmychávat nenávist mezi Čechy a Němci, podobně to začalo v Jugoslávii. 

marie 15.10.2009 0:49

že neměl podobné "starosti" i slovenský prezident, byly jsme jedna země, nebo ne?

Víte co je na celých těch trapných "tanečcích" kolem prezidentského podpisu Lisabonské smlouvy podivné,? Jen taková drobnost, a sice že slovenský prezident, Ivan Gašparovič, podepsal Lisabonskou smlouvu, aniž by se propůjčil k podobným "šarádám", ačkoliv, pokud se pamatuji, jsme byly jeden stát - a tedy by měl míti stejné "starosti", jako má Klaus?, nebo ne?.

batys62 15.10.2009 7:01

Re: že neměl podobné "starosti" i slovenský prezident, byly jsme jedna země, nebo ne?

Maruško, stačí si přečíst slovenskou tlač! Tam se dočteš jak teď Slováci držej panu Klausovi palce, když před tím neměli odvahu ani pípnout a mají se možnost zdarma svést!

Valentina 15.10.2009 17:21

Re: že neměl podobné "starosti" i slovenský prezident, byly jsme jedna země, nebo ne?

Stejné zrovna ne - protektorát Čechy a Morava na straně jedné a Slovenský štát na straně druhé, to už jste někdy slyšela???? Slováci byli po WW2 na straně poražené a okecávalo se to pomocí SNP.

Gaston 15.10.2009 0:48

Doležal blbne

a hlavně stále nám nechce prozradit, jak by celou tu historickou anabázi chtěl řešit. Ale kecá a kecá pořád dokola. Tak má to s ním cenu vůbec diskutovat?

panta 15.10.2009 2:45

Re: Doležal blbne

Gastone, ty s na to ani nemas abys mohl s panem Dolezalem diskutovat, tak si dej pivecko a odpocinek.

JH 15.10.2009 9:41

Ale pane Autor: panta IP: 112.141.16.xxx !!!

Herr Doleschall s nikdy s nikým nediskutoval, tj. nechce! Nejste vůbec informován, tak se do toho nepleťte!

duo 15.10.2009 0:38

Tak nevím ,

ale někde jsem slyšel , nebo četl , že díky majetku , sebranému Sudetským Němcům , nám Německo nemuselo platit válečné reparace . Kdo o tom víte víc , napište .

JH 15.10.2009 1:53

Z přiznaných válečných reparací v roce 1945 ve výši 11 583 500 000 USD

jsme odpočtem zanechaného německého majetku a vráceného českého dostali jen asi 0,5 % :-(  A nešlo o sudetské Němce, ale bývalé české Němce, kteří se stali občany třetí říše. Zavádějící výraz sudetští Němci razí SdL, Doležal a nedovzdělaní novináři.