11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Už zase bratrská pomoc

Nastalo citlivé období, druhá polovina srpna, a naši slovanští bratři na východě opět organizují bratrskou pomoc. Konvoj už prý vyrazil, obětí bude tentokrát Ukrajina. Bratrská pomoc se poskytuje zásadně proti vůli příjemce, těží však z jeho neopatrnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 14.8.2014 12:31

Re: Vrchol drzosti

Nedávno jsem slyšela, že celkově už uteklo asi 100 000 lidí. Potom je logické, že 700 000 z toho zamířilo do Ruska :-)

J. Václavíková 14.8.2014 12:29

Re: Štefániku, co od Vás čekat jiného

Vám fakt dobře vyhrává!

J. Václavíková 14.8.2014 12:28

Re: WTF?!

Naprosto přesné! A také souhlasím s předřečníkem- dokud Rusové neprojdou takovou sebereflexí jako Němci, nemají nárok na tlustou čáru. To není o národnosti, ale o přetrvávajících stereotypech myšlení.

J. Kyselková 14.8.2014 12:18

Re: Nedělám si iluze o Rusech,

Přesný dotaz, pane Lesniaku - pan Doležal by měl odpovědět, ale to nelze očekávat, tak důsledný není.

P. Švejnoch 14.8.2014 12:02

Re: Tak, tak

Tvrdil to třeba Karas na ČT, kterou tedy rozhodně nejde podezírat z nadržování Rusku: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/282807-ukrajina-nevpusti-humanitarni-konvoj-s-ruskym-doprovodem/

A jestli dovolíte, tak Vaše nápady, kdo všechno měl kontrolovat a doprovázet konvoj, jsou právě ukázkou toho stihomamu. Nevěřím, že kdokoli se rozhodne někomu nějak pomoci, bude nejdřív ze všeho uvažovat, jak přesvědčit kdejakého paranoidního bambulu, že ona pomoc je skutečně pomocí. Ta úvaha je jasná - vypravím pomoc, a bude-li si to chtít kdokoli zkontrolovat, nechť si to zkontroluje - lhostejno zda na hranicích či při předání. Ještě se zabývat tím, aby mi to nejdřív přijeli zkontrolovat Obama a pan Bořický osobně, to mi přijde jako absurdní. Ale nepochybuji, že Vy byste to tak jistě pozařídil... :-)

Já Rusům nevěřím absolutně, dokonce si myslím, že třeba na úvaze o konvoji coby případné zámince pro následný vstup ruských vojsk na problematická území může něco být, ale (nejen) Vaše požadavky, na apriorní dokazování toho či ohoho jsou spíše srandovní. :-)

F. Matousek 14.8.2014 11:57

Re: WTF?!

presne popsáno.

Volové typu Jukl verí na humanitární pomoc.  Asi zapomnel, ze napred Rusové na Ukrajinu dodávali tanky, rakety a elitní vrahy a ted tam cynicky posílají chléb a sul.

J. Farda 14.8.2014 11:47

Re: Vrchol ubožátství

Historia Magistra, a Vy jste, ctěný pane Balcare, zaměňujíce příčinu tragedie v Donbasu za následek, ne-li hovádko, tak přinejmenším prosťáček Boží! P.S. Platí i pro P.T. pány Jukla a ostatní defensory velkoruské medvědí humanity!

J. Holič 14.8.2014 11:40

Re: WTF?!

Zde nejde o předsudky kvůli roku 68. Německo mělo na svědomí strašlivá zvěrstva a po válce s tím bylo naplno konfrontováno, žádný důležitý německý politik by si dnes nikdy nedovolil tento fakt zpochybnit. Němečtí státníci se pravidelně zúčastňují piety v bývalých koncentrácích. Německo dnes neprojevuje jakoukoliv snahu o zopakování hrůz z dob Hitlera a Němci si plně uvědomují, co tenkrát provedli. Proto dnes nechovám kvůli minulosti vůči Německu jakoukoliv zášť - je to minulost, ze které se poučilo. Naproti tomu Rusko (tedy většina jeho obyvatel) si dodnes vůbec neuvědomuje, jakou hrůzu má v Evropě i v Asii na svědomí, neustále se snaží tato fakta zatajovat, nebo zamlžovat. Nadále ohrožuje své okolí a krade cizím zemím jejich území. K tomu je stále částečnou totalitou a pokud je na světě nějaký agresivní diktátor, téměř vždy stojí v RB OSN na jeho straně. Tedy, je to nejen minulost, ale i současnost, ze které se Rusko vůbec nepoučilo. Proto je paralela s rokem 68 stále na místě. Nezaměňujte proto oprávněné obavy s nějakou iracionální předpojatostí.

J. Holič 14.8.2014 11:37

Re: Tak, tak

Pokud by celá záležitost byla v režiji ČK, pak by měl jen málokdo pochybnosti o humanitární podstatě konvoje. Ukrajina samozřejmě bude chtít náklad zkontrolovat. Jde o to, že Rusko zvolilo ten nejméně důvěryhodný postup pro doručení humanitární pomoci a nějaké kontroly připustilo až po tlaku Ukrajiny. Lži o spoluúčasti ČK také mnoho důvěry nepřidají. Proč považujete za paranoiu to, že napadená země nehce bez kontroly vpustit humanitární pomoc vyslanou agresorem, mířící na území s ozbrojenci agresora?

M. Starý 14.8.2014 11:34

Re: WTF?!

Koukám, že komunisti by už zase zakazovali a cenzurovali a přitom svých soukmenovců mají na Novinkách dost. Holt vám ta "demográcie" moc asi nevyhovuje, že...

J. Bořický 14.8.2014 11:32

Re: Tak, tak

Kde jste se dočetl,že Rusové na místě souhlasí s kontrolou.

? Já nic takového nikde nečetl.A pokud jde o kontrolu,asi Vás nenapadlo,že pracovníci Červeného kříže mohli být přítomni při nakládce do aut.A potom mohou po celou dobu doprovázet konvoj.To Vás nenapadlo ? Já Vám nebráním věřit Rusům.Asi máte s nimi lepší vzpomínky.Já při mých pomalu osmdesáti letech to nemohu říci.A je velmi podezřelé,že bez souhlasu Červeného kříže tvrdí,ze jedou pod jejich záštitou ? Jedna lež může podporovat druhou.Být v dané situaci není paranoia,ale opatrnost podpořená vlastní zkušeností.Pokud Vy Rusům bezvýhradně věříte,tak by se dal též použít nějaký ten přívlastek.

J. Mrázek 14.8.2014 11:31

Štefániku, co od Vás čekat jiného

Milane Rastislave... originál byl poctivec a nelhal, nepřekrucoval, měl čest a smysl pro spravedlnost a logiku. Prostě vše, co dnešním eurohujerům a navíc v "atlantickém zadku zapasovaným" chybí. Bratrská pomoc 5 mld dolarů už byla Ukrajině poskytnuta, uvažuje se o základně nejen tam, ale iv Polsku...

J. Jukl 14.8.2014 11:26

WTF?!

Pane Doležale, zbláznil jste se? Jaká bratrská pomoc? Že vás pusa nebolí s přirovnáváním Rusů ke komunistům. Tamto byli totiž komunisti všech zemí, tohle jsou Rusové. Nebo pro vás je už navždycky Rus komunistou? To je úroveň prvního stupně základní školy, kde jsme také kladli rovnítko mezi Němec a nacista. Pane Doležale, je pro vás také konání Německa jen odrazem jeho nacistických skutků? Asi ne, že? Tak proč takhle zostouzíte Rusy? Ale co to plácám, o vás je známo, že jste s Němci velký kamarád. Možná že koho chleba jíš... 

Věcně jste taky úplně mimo, protože na východě Ukrajiny se děje obrovské zvěrstvo a humanitárního konvoje pod záštitou Červeného kříže (sic!) je tam potřeba jak soli.

P. S. Pane Neffe, prosím zvažte další publikaci článků pana Doležala. domníval jsem se dlouho, že NP má nějakou úroveň, ale poslední dobou se tu začínají množit  bezduché agitky, jako třeba tahle páně Doležalova.

J. Holič 14.8.2014 11:15

Re: Tak nic no...

Já netvrdím, že to není humanitární pomoc, jen že to není jisté a Ukrajina to bez dalších důkazů nemůže riskovat. Ze strany Ruska je pomoc vypravená právě tak, že budí co nejvíc pochybností. Pokud by skutečně někdo chtěl pomoci, dalo by se to udělat výrazně jasněji a čistěji, aniž by to budilo pochybnosti.

J. Holič 14.8.2014 11:09

Re: Ovanula mne hrůza

To co píšete bude relevantní teprve tehdy, až nebudou snahy o osamostatnění východních částí, tak ani ozbrojený boj s armádou vést občané RF. Doněckou republiku nevyhlásili místní lidé, ale velitelé separatistů - Rusové. Ukrajinská armáda by vůbec na východ země nemusela, kdyby tam ozbrojenci z Ruska neobsadili města. Nebo máte dojem, že armáda nemá bránit své území, když je napadena Cizími vojáky?

Zde nejde o předsudky kvůli roku 68. Uvedu to na příkladu. Německo mělo na svědomí strašlivá zvěrstva a po válce s tím bylo naplno konfrontováno, žádný důležitý německý politik by si dnes nikdy nedovolil tento fakt zpochybnit. Němečtí státníci se pravidelně zúčastňují piety v bývalých koncentrácích. Německo dnes neprojevuje jakoukoliv snahu o zopakování hrůz z dob Hitlera a Němci si plně uvědomují, co tenkrát provedli. Proto dnes nechovám kvůli minulosti vůči Německu jakoukoliv zášť - je to minulost, ze které se poučilo. Naproti tomu Rusko (tedy většina jeho obyvatel) si dodnes vůbec neuvědomuje, jakou hrůzu má v Evropě i v Asii na svědomí, neustále se snaží tato fakta zatajovat, nebo zamlžovat. Nadále ohrožuje své okolí a krade cizím zemím jejich území. K tomu je stále částečnou totalitou a pokud je na světě nějaký agresivní diktátor, téměř vždy stojí v RB OSN na jeho straně. Tedy, je to nejen minulost, ale i současnost, ze které se Rusko vůbec nepoučilo. Proto je paralela s rokem 68 stále na místě. Nezaměňujte proto oprávněné obavy s nějakou iracionální předpojatostí.

M. Rastislav 14.8.2014 10:57

Asociace

Pojem asociace má několik významů a jeden z významů znamená představu na základě předchozích zkušeností.

Když jsem si přečetl úvod článku p. Doležala:“ Nastalo citlivé období, druhá polovina srpna, a naši slovanští bratři na východě opět organizují bratrskou pomoc“, uvědomil jsem si, že je „srpen“.

Po přečtení dolejší diskuze, asociovalo to ve mně vzpomínku na slavný zvací dopis „99 pragováků“, kterému sovětské velení 21. srpna vyhovělo a poslalo k nám bratrskou pomoc.

Nemohu si pomoc, ale jistě je i z UK odeslána nějaká žádost o bratrskou pomoc (humanitární).

P. Švejnoch 14.8.2014 10:49

Re: Tak, tak

je třeba najít jakoukoli hnidu, a na té se pak vrtět...

Rusové při prekročení hranic nabízí možnost kontroly kterékoli k tomu příslušné instituci - nemohla by taková kontrola být dostatečným důkazem? A vůbec - jak se předem dokazuje, že nákladní vozy, které ještě nebyly na hranicích, povezou přes hranice totéž? Odpověď: Nic takového se dokázat nedá, protože rusofob začne vzápětí tvrdit, že ti lstiví Rusové náklad určitě ještě před hranicemi vymění za tanky, strategické bombardéry a mateřské letadlové lodě. To není opatrnost, to je paranoia...

L. Machala 14.8.2014 10:48

Nezapomeňte prosím také

dát USA za vinu bratskou pomoc Finsku 1939, NDR 1953, Maďarsku 1956, Afghánistánu 1979, Československu 1968, Čečensku 1995 a Gruzii 2008.

S. Landa 14.8.2014 10:39

Re: Vrchol drzosti

Proč neutekli do Kyjeva? Nemáte ani představu, kolik je v něm a v jeho okolí lidí z východu.

Mimochodem, tomu číslu 730 000 skutečně věříte? :-)

L. Machala 14.8.2014 10:38

Vrcholem drzosti Putina a jeho spoluzločinců

je posílat licoměrně "humanitární" pomoc do místa konfliktu, který rozdmýchali a nadále udržují.

Naprostou pravdu měl ukrajinský premiér, když řekl, že nejlépe by Putin pomohl, kdyby poslal kamiony prázdné, aby odvezly jeho speciální jednotky a zbraně zpátky do ruska.

J. Bořický 14.8.2014 10:12

Re: Vrchol ubožátství

S tím důkazním břemenem byste měl pravdu za předpokladu,kdyby Rusové netvrdili,že tam jedou pod záštitou Červeného kříže.To ale není pravda. Červený kříž sice souhlasí,ale za předpokladu,že bude podrobně vědět,co je obsahem pomoci.To ovšem Rusové neučinili.Nechci je podezřívat,ale opatrnost na základě zkušeností s nimi,je tu na místě.

P. Švejnoch 14.8.2014 10:03

Re: Tak nic no...

Vaše odkazy jsou opravdu kvalitní - někdo někde prý někomu říkal, že Putin si prý myslí, že... Jediný trochu relevantní je první odkaz, ale ani tam jsem se nedočetl věty, které uvádíte. Jiné zdroje nemáte? Myslím tím odkaz na nějaký oficiální projev či dokument, kde by bylo řečeno/napsáno to, co tvrdíte...?

A ještě jednou Vám to zopakuji: Pokud tvrdíte, že humanitární pomoc není pomocí, jste to VY, kdo musí dokazovat, nikoli ten, koho Vy jste nařkl.

J. Holič 14.8.2014 9:45

Re: Vrchol ubožátství

Nemusí dokazovat nic a Ukrajina tam ty kamiony nemusí pustit. Představte si situaci, že by se k vám pozval někdo cizí a pokaždé ukradl vašemu synovi nějaké věci z pokoje. Pak by se k vám opět cpal, že přinesl vašemu synovi léky - pustíte ho zas k sobě do bytu, nebo budete chtít vědět, zda to co nese jsou opravdu léky?

http://zpravy.idnes.cz/putin-planuje-spojit-byvaly-sssr-eurasijsky-svaz-ma-byt-protivahou-eu-13t-/zahranicni.aspx?c=A111004_102616_zahranicni_jw

http://m.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/mladi-rusove-obdivuji-eru-sovetskeho-svazu-prestoze-ji-nezazili--1362580

http://zpravy.ihned.cz/c1-61941990-rusko-prezident-vladimir-putin-chce-dobyt-pobalti-finsko-belorusko

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/zirinovskij-navrhuje-rozporcovat-ukrajinu-cast-pro-polsko_302015.html

J. Holič 14.8.2014 9:32

Re: Nedělám si iluze o Rusech,

"Sudeťácké"? Tak to budete asi muset vysvětlit...

Takže o té pomoci: 1.) Irák byl totalitou, která byla zásadním bezpečnostním rizikem pro spojence USA a proti které proběhlo povstání, které Saddám krvavě potlačil. Tedy útok USA nebyl koncipován jen jako pomoc Iráčanům. Zároveň USA Irák opustily, což se rozhodně o Rusku na Krymu říci nedá. 2.) V Sýrie se dodnes bojuje především proto, že se tam USA příliš aktivně do bojů s Asadem zapojit nechtějí. Opět se jedná o totalitní režim, proti kterému vzniklo v zemi povstání - povstání místních obyvatel. Naproti tomu vojenské akce proti Kyjevské vládě jsou především v rukou Rusů, nikoliv místních obyvatel. Navíc tato vláda sama sebe označuje za dočasnou, nebýt sepaatistů, mohly se už dávno konat parlamentní volby, se kterými se nadále počítá, ty prezidentské již proběhly. Sirii, Libii, anii dalším uvedeným zemím USA neanektovaly ani kousek území. 3.) Opět diktatura svržená povstáním obyvatel, kterému pomohly USA, Francie a Německo leteckou podporou. 4.) Avghanistán byl základnou fanatiků, kteří opět totalitní cestou ovládali zemi a ohrožovali civilní obyvatelé ve spoustě zemí a v USA zabili při jediném útoku přes 3000 lidí. Vojáci USA předávají vojenské záležitosti místní armádě. Navíc tam není jen USA, ale i spousta jiných zemí. Víte jak začala válka ve Vietnamu? Víte jak začala válka v Koreji? Jaký byl nejkrvavější komunistický režim všech dob? No prostě jste zcela mimo.

V. Patkoš 14.8.2014 9:25

Re: Ovanula mne hrůza

Doležal nikde netvrdí, že současné Rusko je to samé jako SSSR, naopak často zdůrazňuje rozdíly ale zároveň vypichuje podobnosti, což je podle mne korektní.

Do Doněckého a Luhanského regionu předně armáda nevstoupila po uspořádání referenda, ale až po násilném chování ruskem podporovaných separatistů, to si snad ještě pamatujete. Navíc to referendum nebylo o sebeurčení, ale o míře autonomie těch regionů, téměř nikdo z těch obyvatel si nepřál odtržení od Ukrajiny nebo dokonce připojení k Rusku (na rozdíl od Krymu).

A k tomu poslednímu odstavci - žádné nelegální bojůvky pravého sektoru nikde neřádily, to máte podezřele špatnou paměť. Jediné násilnosti, které se děly před tím co rozpoutali separatisté na východě byly ty na Majdanu. Jinak se nikde nic nedělo.

P. Kmoníček 14.8.2014 9:25

Re: Jedna tuposť strieda druhú

Vidím,že Bilak neumřel.

P. Švejnoch 14.8.2014 9:23

Re: Vrchol ubožátství

Ono se musí dokazovat, že humanitární pomoc je skutečně humanitární pomocí? Skutečně? Já si tedy myslím, že pokud někdo tvrdí, že humanitární pomoc je něčím jiným, pak je důkazní břemeno na jeho straně...

A mohl byste mi, prosím, poslat nějaký odkaz, kde bych si mohl od "představitelů Ruska" přečíst, že "ponechání svobody dříve vazalským zemím byla chyba a že bude třeba jí napravit."? Díky předem.

P. Kmoníček 14.8.2014 9:23

Re: Nedělám si iluze o Rusech,

Běžte se,Lesniaku,kouknout kamkoliv do Sudet.Možná,že v nějakém rozbořeném a zarostlém domě najdete staré album,kde najdete jak to kdysi v Sudetech vypadalo.Za to pan Doležal ale nemůže....

P. Kmoníček 14.8.2014 9:18

Re: Vrchol drzosti

Když bude někam utíkat Šlouf,tak to nebude Washington,ale Moskva.To jen takový příklad,Balcare.

V. Patkoš 14.8.2014 9:18

Re: Vrchol drzosti

Už zase ta pohádka o 730 tisících utečenců z Ukrajiny? Žádné takové číslo nevypouští ani ti největší kremloboti, ani Putin sám, takže přestaňte blouznit. A na Krymu se nedělo NIC, dokud se tam nezačali vměšovat Putinovi neoznačení vojáci. To samé na východě Ukrajiny. Takže žádné mraky mrtvol by se neděly nebýt ruského vměšování.