29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Respektování Andreje Babiše

V monotónní šedi českých novin se konečně objevila věc, která stojí za pozornost: politolog Michal Klíma napsal zásadní hodnotící úvahu o Babišově hnutí ANO – a napsal ji do Lidových novin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 2.3.2015 18:30

Korporativistické

hnutí ANOčert mě z mnoha historických důvodů nápadně připomíná italský fašismus.  Posedlost STbáka  "výběrem daní" jakýmikoliv (orwelovskými) metodami naznačuje, že tzv. daňového poplatníka považuje za majetek státu. Je s podivem, jak velká část společnosti nedokáže nebezpečí "vůdce" rozeznat. Bohužel je ale celá EU postavená na korporátně-socialistickém modelu a ANO do této struktury dobře zapadá.

J. Boleslav 2.3.2015 18:55

Re: Korporativistické

Přesně tak.

P. Čech 2.3.2015 19:13

Re: Korporativistické

To sice máte pravdu, ovšem každopádně toto občanské hnutí nabízí to, co občané chtějí a co jim politické strany (žádná) nemohou nabídnout. Jinak, není vůbec důležité co kdo komu připomíná, ale jak se ve skutečnosti chová. Mně například čl.5 dnešní ústavy silně připomíná čl.4 ústavy socialistické. Je mi to však houby platné.

J. Jurax 2.3.2015 23:29

Re: Korporativistické

A co vlastně občané chtějí?

R. Langer 3.3.2015 9:44

Re: Korporativistické

Zřejmě klid na práci, jinak si to nedokážu vysvětlit. :-P

R. Langer 3.3.2015 9:43

Re: Korporativistické

Ne že připomíná, to je korporátní fašismus. Což je ovšem jenom jedna z forem socialismu.

J. Dvorská 2.3.2015 15:38

ano

Být mladší, odcházím z republiky, protože tento národ nečeká nic dobrého, pokud budou volit STBácké strany,  jako je ANO, KSČM I

J. Boleslav 2.3.2015 15:42

Re: ano

Souhlas. Nechápu ty voli(če), kteří mohou takovou odpornou bolševicko-estébáckou stvůru volit. Navíc ještě s tak gigantickým střetem zájmu.

P. Čech 2.3.2015 19:28

Re: ano

Já osobně je sice také nechápu, ale pořád je to lepší než volit Kalouska, Schwarzenberga, Klause, Oba Sobotky, Dlouhého, Stráského, Bělobrádka, Dientsbiera, a další, jim podobné. Možná byste se divil, jak diametrálně by se situace změnila, pokud by u nás byl uzákoněn obecně většinový, dvoukolový volební systém. Za prvé by v PS nebyli žádní komunisté, bylo by tam mnohem méně socanů. Byli by voleni přímo zástupci občanů a , věřím tomu, že takoví, kteří již v občanském životě něco smysluplného dokázali a nevyznačují se pouze hloupým, politickým žvaněním (Kalousek, Benda, Sobotka B a jim podobní).

J. Jurax 2.3.2015 23:28

Re: ano

No, při současném rozložení by ve většinovém systému socanů neubylo. ANO nejspiš taky ne. Ale vymizeli by lidovci, ODS a marginalizovala by se topka a komouši. Většinový systém přeje subjektům s masovou podporou a vyjímečně extravagantním osobnostem.

P. Čech 2.3.2015 19:15

Re: ano

Asi záměrně jste zapoměla ODS, TOP 09, ČSSD,  ale i KDUČSL, VV, SZ a jiné. Pročpak asi?

J. Jurax 2.3.2015 23:30

Re: ano

Protože kromě SZ a VV Vámi jmenované strany do té kategorie s KSČM a ANO nepatří.

J. Dvorská 3.3.2015 7:42

Re: ano

Ale, ale, např. mi napište alespoň jednoho spolupracocníka STB např. z ODS činného v politice!

P. Čech 2.3.2015 11:45

Pan Doležal se zase mýlí.

Pan Babiš nezaložil politické, nýbrž občanské hnutí. Občanské hnutí ANO se stalo politickým až tehdy, kdy uspělo ve volbách a jeho lidé obsadili místa poslanců, senátorů a obecních a krajských zastupitelů. To ovšem pan Doležal nemůže vidět, majíc na očích jednobarevné brýle jedné z politických stran. Je totiž nutno vidět, že pan Babiš buduje "multiimpérium" zvané Česká republika a to naprosto jiné, než zde budovaly politické strany od roku 1918. Takovéto "multiimpérium" začal budovat již T.G.Masaryk, který však již byl příliš stár a nemocen, aby jej dobudovat mohl. Všechno totiž zazdil jeho nástupce, Edvard Beneš, zbabělec, který poté  svými činy a nečiny zradil třikrát ČSR.Další žvanění o prorůstání byznysu do politiky je sice tu a tam i pravdivé, nicméně v tom nevidím hlavní problém.  Proti tomuto prorůstání může pomoci jedině zákon o obecném referendu, který pokud nebude limitován nějakou procentuelní účastí voličů (stejně jako nejsou limitovány volby do PS či zastupitelstev krajů a obcí), všechno negativní může zvrátit. Jde totiž také o to, co zde pan Doležal míní pod pojmem byznys. Jistě to není to, co už je v politice ČR dávno vrostlé a prorostlé, tedy podvody, zlodějna a korupce. Tedy firmy, které jsou postaveny "podnikateli" typu pánů Mrázka, Krejčíře, Koženého a mnoha dalších, jim podobných. Tito lidé, jimž novináři neříkají zloději a podvodníci, ale kontroverzní podnikatelé, jejichž nastrčení lidé již dávno do naší politiky prorostli, ovládají přes politické strany jak poslaneckou sněmovnu, tak i senát, kraje a obce. Tady je totiž zásadní problém ČR a odstranit je mohou pouze občanská hnutí, v žádném případě politické strany, které jsou na podvodech, zlodějně a korupci postaveny.Jsou totiž postaveny na korupci politické, která je mnohem horší než korupce ekonomická.

M. Prokop 2.3.2015 12:37

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

"Maje", když už.

To by vás Masaryk hnal svinským krokem, za takové přirovnání.

P. Čech 2.3.2015 14:12

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Omlouvám se, přechodníky mi nikdy nešly. Nevím, co jste od Masaryka četl, já téměř všechno. A z toho vycházím.

J. Boleslav 2.3.2015 15:47

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Možná četl, ale asi jste si z něho vzal jenom něco. Masaryk vždy dbal na mravnost, a to i v politice. Rakousko-uherští konfidenti by za něho ministry rozhodně dělat nemohli.

K. Janyška 2.3.2015 16:55

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Neměl byste. Byl to socan... Dzp.

R. Tesařík 2.3.2015 12:49

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Člověče , co s vámi......to je plácanina.

P. Čech 2.3.2015 14:13

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

A COŽ TAKHLE MI NĚJAKOU Z TĚCHTO "SLÁTANIN" POMOCÍ ARGUMENTŮ VYVRÁTIT?

K. Janyška 2.3.2015 16:56

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Plácáte, je to pravda, nakrmen  socanskými kecy Masarykovými... Dzp.

P. Čech 2.3.2015 19:09

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Uvědomte si, že CSSD v dobách, kdy Masaryk byl prezidentem, byla zcela jiná než je dnes Zejména ti skuteční sociální demokraté vyhnali ze svých řad komouše, aby si založili vlastní stranu a neničili morálku v ČSSD. Po roce 1989 naopak "bývalí" komunisté založili novou ČSSD a to pod svým diktátem. To platí dodnes. Pokud budeme srovnávat ideologie tehdejší a dnešní, potom Masaryk byl mnohem větší pravičák než kterýkoliv dnešní člen ODS či TOP 09. Je vidět, že jste od něj nečetl vůbec nic. Vlastně, Vy jste četl pouze jednu knihu od Hayeka o spontánním řádu mezilidské interakce, což není nic jiného než Vašimi slovy řečeno, suchý skelet filosofické abstrakce.

I. Mertl 2.3.2015 14:13

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Čechu, Vás je pro Česko škoda. Doporučuji sev. Koreu, tam skutečně politické strany nemají - tam by se Vám líííbilo.

P. Čech 2.3.2015 19:20

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Nevím, kolikrát zde mám vysvětlovat, že proti existenci politických stran nemám žádné námitky. Nesouhlasím však, a to zásadně, s jejich mocí nad občany, s jejich ovládáním moci zákonodárné, výkonné a soudní. Politické strany zde mají být proto, aby radily a navrhovaly. Nikoliv aby prosazovaly a už vůbec ne diktovaly. Proč? Protože vždy představují naprostou menšinu občanů a, jak je známo, demokracie je vládou většiny občanů a ne vládou politických stran.

J. Jurax 2.3.2015 23:38

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Hm ... a komu mají politické strany radit a navrhovat a kdožeto tedy má prosazovat a diktovat?

M. Frank 2.3.2015 15:18

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Babiš je lupič, který nebyl obžalován, ani potrestán. Babiš je StBácká struktura, nedokáže být demokratem. Časem dojde i na něj a proto jeho ANO nemá perspektivu, je to slepá ulička. Za pár let ho budou mít všichni plné zuby a skončí velmi špatně, zřejmě podobně, jako skončil Mrázek.

J. Dvorská 2.3.2015 15:33

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Doufám, že to nebude tak dlouho trvat !

J. Boleslav 2.3.2015 15:49

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Máte pravdu, lidu se i tato kreatura časem taky omrzí, neboť lid chce stále ZMĚNU! Otázkou je, jak dlouho to bude trvat a zda do té doby nestihne napáchat nějaké nezvratné swiňárny.

J. Boleslav 2.3.2015 15:57

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Pokud si myslíte, že ANO je občanské hnutí, jste na velkém omylu. Občanská hnutí vznikají zdola a mají své vnitřní demokratické mechanismy. Nic takového ANO není. Je to politická firma, ovládaná jedním gaunerem.

J. Jurax 2.3.2015 23:36

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

No, víte ANO nahradilo mnoho kontroverzních podnikatelů - i ty Vámi jmenované - jedním. To je jistě rozdíl.

A teď jsem se koukal na TV na pořad o kádrové důstojnici StB, pak manažerce v Babišově impériu a nyní úspěšné političce za ANO. Svůj k svému ...