29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Respektování Andreje Babiše

V monotónní šedi českých novin se konečně objevila věc, která stojí za pozornost: politolog Michal Klíma napsal zásadní hodnotící úvahu o Babišově hnutí ANO – a napsal ji do Lidových novin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 3.3.2015 9:44

Re: Korporativistické

Zřejmě klid na práci, jinak si to nedokážu vysvětlit. :-P

R. Langer 3.3.2015 9:43

Re: Korporativistické

Ne že připomíná, to je korporátní fašismus. Což je ovšem jenom jedna z forem socialismu.

J. Dvorská 3.3.2015 7:42

Re: ano

Ale, ale, např. mi napište alespoň jednoho spolupracocníka STB např. z ODS činného v politice!

J. Jurax 2.3.2015 23:48

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

A dejte už pokoj s referendem ... člověk je občas génius, ale lid je blbý jak troky. Referendum je akorát ku alibi zákonodárcům - neví jak z toho ven, tak rozhodne profesionálně vedenými kampaněmi oblbený lid a my nic, my muzikanti. Navíc lid sice rád kecá do všeho, najmě v hospodě, ale odborným otázkám nerozumí (i když je pravda, že zastupiči taky ne - viz ta olbřímí kravina s OZE obecně a fotovoltaikou speciálně).

A referendum nelimitované spodní hranicí účasti je už vůbec cesta do pekel.

J. Jurax 2.3.2015 23:42

Re: Trochu provokace nemůže uškodit.

Monarchům, pokud vůbec kdy byli osvíceni, vydrží ta osvícenost jen krátce.

A ať jsme společnost jakkoliv nevyzrálá, pro diktaturu je nás přece jen škoda. I pro tu osvícenou, ať si pod osvícením představujete cokoli.

J. Jurax 2.3.2015 23:38

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Hm ... a komu mají politické strany radit a navrhovat a kdožeto tedy má prosazovat a diktovat?

J. Jurax 2.3.2015 23:36

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

No, víte ANO nahradilo mnoho kontroverzních podnikatelů - i ty Vámi jmenované - jedním. To je jistě rozdíl.

A teď jsem se koukal na TV na pořad o kádrové důstojnici StB, pak manažerce v Babišově impériu a nyní úspěšné političce za ANO. Svůj k svému ...

J. Jurax 2.3.2015 23:30

Re: ano

Protože kromě SZ a VV Vámi jmenované strany do té kategorie s KSČM a ANO nepatří.

J. Jurax 2.3.2015 23:29

Re: Korporativistické

A co vlastně občané chtějí?

J. Jurax 2.3.2015 23:28

Re: ano

No, při současném rozložení by ve většinovém systému socanů neubylo. ANO nejspiš taky ne. Ale vymizeli by lidovci, ODS a marginalizovala by se topka a komouši. Většinový systém přeje subjektům s masovou podporou a vyjímečně extravagantním osobnostem.

P. Čech 2.3.2015 19:28

Re: ano

Já osobně je sice také nechápu, ale pořád je to lepší než volit Kalouska, Schwarzenberga, Klause, Oba Sobotky, Dlouhého, Stráského, Bělobrádka, Dientsbiera, a další, jim podobné. Možná byste se divil, jak diametrálně by se situace změnila, pokud by u nás byl uzákoněn obecně většinový, dvoukolový volební systém. Za prvé by v PS nebyli žádní komunisté, bylo by tam mnohem méně socanů. Byli by voleni přímo zástupci občanů a , věřím tomu, že takoví, kteří již v občanském životě něco smysluplného dokázali a nevyznačují se pouze hloupým, politickým žvaněním (Kalousek, Benda, Sobotka B a jim podobní).

P. Čech 2.3.2015 19:20

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Nevím, kolikrát zde mám vysvětlovat, že proti existenci politických stran nemám žádné námitky. Nesouhlasím však, a to zásadně, s jejich mocí nad občany, s jejich ovládáním moci zákonodárné, výkonné a soudní. Politické strany zde mají být proto, aby radily a navrhovaly. Nikoliv aby prosazovaly a už vůbec ne diktovaly. Proč? Protože vždy představují naprostou menšinu občanů a, jak je známo, demokracie je vládou většiny občanů a ne vládou politických stran.

P. Čech 2.3.2015 19:15

Re: ano

Asi záměrně jste zapoměla ODS, TOP 09, ČSSD,  ale i KDUČSL, VV, SZ a jiné. Pročpak asi?

R. Hroza 2.3.2015 19:14

Re: Trochu provokace nemůže uškodit.

také si to myslím. Babiš už vadí hlavně salónním demokratistům typu p. Doležala a "pražské kavárny" ale ti už jsou spíše typem zauzlované a samo se nabuzující struktury a zdá se, že už je nikdo tak moc "nebere". Oni se sice domnívají, že je to pro jejich ostrozrak a jejich výjimečnost ale spíš jsou to už dnes "staré struktury" podle p. Suchého písně "...nikdo tě vážně nebere a to tě žere frajere....". Starý člověk už se prstě bojí jakékoli změny.

P. Čech 2.3.2015 19:13

Re: Korporativistické

To sice máte pravdu, ovšem každopádně toto občanské hnutí nabízí to, co občané chtějí a co jim politické strany (žádná) nemohou nabídnout. Jinak, není vůbec důležité co kdo komu připomíná, ale jak se ve skutečnosti chová. Mně například čl.5 dnešní ústavy silně připomíná čl.4 ústavy socialistické. Je mi to však houby platné.

P. Čech 2.3.2015 19:09

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Uvědomte si, že CSSD v dobách, kdy Masaryk byl prezidentem, byla zcela jiná než je dnes Zejména ti skuteční sociální demokraté vyhnali ze svých řad komouše, aby si založili vlastní stranu a neničili morálku v ČSSD. Po roce 1989 naopak "bývalí" komunisté založili novou ČSSD a to pod svým diktátem. To platí dodnes. Pokud budeme srovnávat ideologie tehdejší a dnešní, potom Masaryk byl mnohem větší pravičák než kterýkoliv dnešní člen ODS či TOP 09. Je vidět, že jste od něj nečetl vůbec nic. Vlastně, Vy jste četl pouze jednu knihu od Hayeka o spontánním řádu mezilidské interakce, což není nic jiného než Vašimi slovy řečeno, suchý skelet filosofické abstrakce.

J. Boleslav 2.3.2015 18:55

Re: Korporativistické

Přesně tak.

Z. Frys 2.3.2015 18:30

Korporativistické

hnutí ANOčert mě z mnoha historických důvodů nápadně připomíná italský fašismus.  Posedlost STbáka  "výběrem daní" jakýmikoliv (orwelovskými) metodami naznačuje, že tzv. daňového poplatníka považuje za majetek státu. Je s podivem, jak velká část společnosti nedokáže nebezpečí "vůdce" rozeznat. Bohužel je ale celá EU postavená na korporátně-socialistickém modelu a ANO do této struktury dobře zapadá.

K. Janyška 2.3.2015 16:56

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Plácáte, je to pravda, nakrmen  socanskými kecy Masarykovými... Dzp.

K. Janyška 2.3.2015 16:55

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Neměl byste. Byl to socan... Dzp.

J. Boleslav 2.3.2015 15:57

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Pokud si myslíte, že ANO je občanské hnutí, jste na velkém omylu. Občanská hnutí vznikají zdola a mají své vnitřní demokratické mechanismy. Nic takového ANO není. Je to politická firma, ovládaná jedním gaunerem.

J. Boleslav 2.3.2015 15:54

Re: Otazka zni: je v Ceske republice mozne, aby jedna ...

Co do postavení a způsobu volby obou komor parlamentu je to přece u nás velmi podobné. Problém není v ústavě, ale v (ne)soudnosti voličů.

J. Boleslav 2.3.2015 15:50

Re: Češi už v roce 1946 volili dobrovolně

Nějak tak.

J. Boleslav 2.3.2015 15:49

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Máte pravdu, lidu se i tato kreatura časem taky omrzí, neboť lid chce stále ZMĚNU! Otázkou je, jak dlouho to bude trvat a zda do té doby nestihne napáchat nějaké nezvratné swiňárny.

J. Boleslav 2.3.2015 15:47

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Možná četl, ale asi jste si z něho vzal jenom něco. Masaryk vždy dbal na mravnost, a to i v politice. Rakousko-uherští konfidenti by za něho ministry rozhodně dělat nemohli.

J. Boleslav 2.3.2015 15:42

Re: ano

Souhlas. Nechápu ty voli(če), kteří mohou takovou odpornou bolševicko-estébáckou stvůru volit. Navíc ještě s tak gigantickým střetem zájmu.

J. Dvorská 2.3.2015 15:38

ano

Být mladší, odcházím z republiky, protože tento národ nečeká nic dobrého, pokud budou volit STBácké strany,  jako je ANO, KSČM I

J. Dvorská 2.3.2015 15:35

Re: Spíš než na partaj či hnutí to vypadá na sektu

Náš blbý národ za koblihu dokáže mnohé, v tom je ta hrůza budoucnosti! Jinak souhlas.

J. Dvorská 2.3.2015 15:33

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Doufám, že to nebude tak dlouho trvat !

M. Frank 2.3.2015 15:18

Re: Pan Doležal se zase mýlí.

Babiš je lupič, který nebyl obžalován, ani potrestán. Babiš je StBácká struktura, nedokáže být demokratem. Časem dojde i na něj a proto jeho ANO nemá perspektivu, je to slepá ulička. Za pár let ho budou mít všichni plné zuby a skončí velmi špatně, zřejmě podobně, jako skončil Mrázek.