29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Nesnesitelnost současné situace

Pokusil jsem se tu narychlo shrnout to, co pro mne vyplynulo z přípravy na dva diskusní pořady v Českém rozhlase Plus minulý týden a v diskusi, která tam za mé účasti proběhla. Na mysli mám pochopitelně politickou situaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 12.5.2017 9:09

Nesouhlas s tím, že by to bylo nějaké selhání demokracie

Nebo že je to nějaká "slábnoucí demokracie", které "chybí imunita", jak píše autor. To, co pozorujeme, prostě je demokracie, toho Babiše tam lidé navolili a vypadá to, že to chtějí udělat znova. Máme tady demokraci s rovným volebním právem, kdy váha hlasu toho, kdo ze státu pouze čerpá je stejná jako toho, kdo to celé platí a stav v naší zemi je toho důsledkem. Logicky to musí vést k socialismu a totalitě. Pořád se bude zvětšovat masa těch, kteří jsou na státu závislí.

V. Klepetko 12.5.2017 0:14

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Máte pravdu, ale k zajímavé konverzaci se vracím třeba i druhý den...

S VV - mám možnost srovnávat právě na té lokální komunální úrovni. Nemělo to v žádném případě aňáckou úroveň, a není to názor, ale něco jako "svědectví"... Dobrou noc!

J. Jurax 11.5.2017 22:59

Re: Jak, že je tato vláda nejhorší,

Samozřejmě že nelže. Ale kecá.

J. Jurax 11.5.2017 22:58

Re: Nejhorší vláda byla ta Nečasova.

Mýlíte se, a to tak, že velmi, v hodnocení Nečasovy vlády.

S hodnocením vlády současné by se ale souhlasit dalo.

A volksgenosse Heydrich - nazýváte-li jej soukmenovcem, mluvte za sebe.

J. Jurax 11.5.2017 22:50

A ještě

"Představa, že se lid k dobré věci nechá dotáhnout za nos, je naopak směšná, nedůstojná, nemravná a nedemokratická."

Budiž. Ovšem zkušenost učí, že k věci špatné, ano i hovadné se lid dá dotáhnout lehce, za nos a na příslovečné vařené nudli. Demokraticky. Že je to případně směšné, nedůstojné a nemravné - inu politika v praxi. A funguje.

J. Jurax 11.5.2017 22:44

Aha

"Ne v to, že lid má vždycky pravdu a je schopný coby kolektiv sám generovat politické programy a správnou politiku (to mohou udělat jen odpovědní jedinci), ale že je veřejnost možné a nutné přesvědčit o tom, aby správné programy a správnou politiku podporovala."

Jistě, veřejnost je možné a nutné přesvědčit, potažmo oblbnout; děje se při každých volbách.

Lid samozřejmě není schopný coby kolektiv sám generovat politické programy a správnou politiku, to mohou udělat jen odpovědní jedinci. To ano, nicméně kdo určí, co je to ta správná politika? Lid ne, ten se vyřádil při volbách a teď jenom čumí jak puk co to zvolil a nemá do toho už co kecat. Odpovědní jedinci? Možná, ale kde je brát a hlavně komu ve skutečnosti odpovídají, jinak řečeno kdo nebo co je vodí, jestli nějaká ideologie nezřídka zcestná nebo kmotři nebo obojí - svědomí to nebude, to špatně platí.

A přitom je to tak prosté. Jedině správná politika je ta, kterou prosazujeme MY!

M. Prokop 11.5.2017 21:33

Re: LYNČ

IMHO jen blbej.

M. Prokop 11.5.2017 21:33

Re: Nejhorší vláda byla ta Nečasova.

Politologie vám jde jako němčina?

M. Prokop 11.5.2017 21:32

Re: Jestli Babiš udělal alespoň trochu pořádek ve státním roz-

Jenže neudělal.

J. Anděl 11.5.2017 21:12

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Na lokální úrovni prý byly dobré i Věci veřejné. Před Bártou a tím novinářem.

Jinak s diskuzemi je potíž, jak sem koukne člověk párkrát za den, obtížně se udržuje konverzace. Ale přiměl jste mě přehodnotit podmínku odmítnutí koalice s ANO :-).

Já ale stejně věděl, že to nikdo neřekne a kdo to řekne, tak mi nebude vyhovovat z jiných důvodů. Takže jsem stejně dělal jenom ramena :-)

J. Kyselková 11.5.2017 20:30

Re: Doležal jako vždy z naivity či účelově mimo.

Pane Malečku - máte shodný názor s panem Doležalem a to, že "predátor nejde po silné kořisti" podobně jako pan Doležal, že - "naše demokracie ještě nemá imunitu". Připadá mi to podstatné.

Problém pro mne je Vaše povšechné tvrzení - že "organismus naší demokracie byl "silně oslaben a otráven masivním a systémovým rozkrádáním státu." (?)

Jdeme stavem "zrání" ať lidsky nebo státnicky - dobou prosperity i ztrát. Pan Babiš není naše spása - jen poučení. Věční hladovci dokážou brát k řešení jen klacky a když zloděj křičí "chyťte zloděje !" - jdou za ním.

J. Lukavsky 11.5.2017 19:55

Re: Dvě koaličně nezpůsobilé strany tu byly v Německu

"komunisté a nacisté" Nějak nerozumím tomu, proč by nacionální a internacionální socialismy nemohly spolupracovat a koalovat. Také se k sobě měly hodně dlouho (Molotov/Ribbentrop....), tedy přesně tak dlouho dokud nacionální socialista Hitler nepřevezl internacionálního Stalina a nezaútočil jako první. Nebo to bylo jinak?

J.L.

J. Kyselková 11.5.2017 19:25

Fandím Vám !

pane Doležale - za skvělou analýzu.

J. Laták 11.5.2017 18:17

Re: LYNČ

Už vás vidím v barvách .. :-) Pravá ruka u čepice s hvězdou, levá v prĐeli a všude obrazy Miloše Zemana s ksichtem drcené sochy Klementa Gottwalda.

J. Laták 11.5.2017 18:07

Re: "Lid" není blbec

No jó, máme různé lidé .. :-) Nejhorší je, když se všeholid zblázní a zatouží po levičáckých deviacích. To z nechutné přítomnosti bývá krátká míle k beznadějné budoucnosti.

V. Klepetko 11.5.2017 17:48

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Minule jsem volil lidovce, ale tím spojením se Starosty jsou pro mě mimo možný výběr. A v Praze Piráty, je to celkem dobrá parta. A v místním komunálu - ANO, a na té lokální úrovni se to chová jako normální demokratická partaj. A v prvním kole prezidentské volby - Vladimíra Franze :-)))).

Nejhorší na tom všem je že nikdo nechce přemýšlet, pochybovat, vracet se znovu a znovu ke svým výchozím předpokladům a hledat své vlastní omyly! Jen se snaží nám vnutit svou pravdu. A my sami na tom nejsme o moc lépe :-(((((

J. Anděl 11.5.2017 16:01

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Jojo.

On ten Babiš trochu sám v kampani hrál na tu notu boje Dobra se Zlem, se mi zdá, proto mě od začátku štval.

Ale včera jsem poslouchal nějaké projevy z té demonstrace a to na mě bylo moc, ostatně jsem tu na NP reptal proti Štěpánový.

V. Klepetko 11.5.2017 15:47

Re: Potvrzeno.V dané situaci JE pan Doležal užitečný idiot!

Zdravím Vás, pane Vaňuro. Je dobře, že jste se ozval - jste živoucím důkazem pravdivosti mých slov. A ta Vaše analogi níže, mezi Sobotkou a von Papenem, ta sedí! :-)

Sobotka je pro Vás Janem Křtitelem. :-) A pan Doležal Vám umete cestu.

P. Vaňura 11.5.2017 15:36

Politici nás zradí? Ve své pitomosti jsou toho schopni

Takže bych připomenul jména jako Mussolini a spol., Kaddáfí, Nadžibuláh (ten se dokonce dočasně přejmenoval na Nadžíba) a manželé Ceausescovi!

P. Vaňura 11.5.2017 15:28

Dvě koaličně nezpůsobilé strany tu byly v Německu

r. 1932, totiž komunisté a nacisté. A pak fakticky JEDEN politik (Franz von Papen), mající potíže ve své vlastní straně se rozhodl, že může jednu z těch koaličně nezpůsobilých stran použít pro své osobní cíle a našel k tomu i spojence.

Výsledek je všeobecně znám...

P. Vaňura 11.5.2017 15:21

V dané situaci je Kotleba přijatelnější, než Magda Vašáriová

Už proto, že ve svém kraji zamezil přidělování grantů sluníčkářským profesionálním vymývačů mozků, v daném případě dokonce DĚTSKÝCH mozků!

J. Chaloupka 11.5.2017 14:39

Jestli Babiš udělal alespoň trochu pořádek ve státním roz-

počtu, tak mu těch pár miliard, na rozdíl od Doležala, ze srdce přeji. Závist je potvora, že pane Doležale? A kdypak už přestanete s tím psaním a půjdete do toho důchodu? Nebo už pobíráte a psaním na babišových Lidovkách si přivyděláváte?

A. Alda 11.5.2017 13:57

Nejhorší vláda byla ta Nečasova.

Tahle vláda sice stojí za exkrement tura domácího, čili h.o.v.n.o, ale Nečasova vláda byl mimořádně škodlivá a jeho ministři Drábek a Heger poničili tento národ víc než folkgenose Heydrich.

V. Klepetko 11.5.2017 13:54

Re: Pane Doležale, podstata té nesnesiteln situace je jiná.

Ono to má i pokračování, ta gradace. Následuje: - SPOLUSTRANÍK, a konečně - ČLOVĚK SÁM SOBĚ :-))))))))))

V. Klepetko 11.5.2017 13:48

Je pan Doležal užitečným idiotem?

Dobrá - EET a další věci, o kterých píšete, to jsou legitimní programové požadavky. A dá se o nich jednat. Co mi vadí, jsou manichejské výkřiky o boji Dobra se Zlem a na můj vkus příliš jakobínské aspirace onoho údajného "dobra".

Nějaké zkušenosti už s tím jsou. Když například oslabíte Fica, tak Vám do uvolněného prostoru nenapochoduje Magda Vašáriová, ale Kotleba...

A o tom to je :-)))))))))

F. Lesniak 11.5.2017 12:48

Jak, že je tato vláda nejhorší,

když estébák Bureš tvrdí, že je nejlepší. A on by přece nikdy nelhal.

J. Jelínek 11.5.2017 11:55

Re: "Lid" není blbec

Lid jistě není, ba ani nemůže být blbec. Pravdou však je, že někteří lidé blbci jsou. A s tím nic nenaděláte.Jste sám součástí onoho lidu, tak jako já. Mluvte tedy za sebe a ne za jiné.

P. Zinga 11.5.2017 11:46

"Lid" není blbec

a vidí, že zloději křičí chyťte zloděje. Té snaze o "demokracii" chybí podstatný prvek: důvěryhodnost.

V. Kotas 11.5.2017 11:45

Re: LYNČ

Po volbách na to dojde.

J. Anděl 11.5.2017 11:42

Tedy ještě jednodušeji - ideálně nepotřebujete speciální usnesení, abyste věděl, že nějaké strany do koalice nepůjdou, protože jsou programově skoro nebo úplně protichůdné. Což není nijak v rozporu s demokracií.