19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
p 20.1.2010 20:54

p

Suchoř 18.1.2010 17:25

blouznící šlánek s církevníckým lobbismem a s nezbytnou "Boží účastí" na konci

primitivní příkazy evangelií byly snad postačující pro kočující Židy na útěku z Egypta, nikoliv pro složitou dnešní společnost. Máme trestní, občanský a obchodní zákoník a ještě mnohé legislativní a normalizační předpisy, které nemohou být nahrazeny žádným zobecněním. Naopak, vyžadují neustálého upřesňování a zdokonalování. Ale též dodržování.

V čem má být mylný názor o směšné pohádkové omáčce křesťanského náboženství? V údajné Boží účasti, kterou má ta politováníhodná omáčka nabývat na důvěryhodnosti? Nejde snad evidentně o zneužívání Božího jména církvemi pro přidání lesku jejich absurdním dogmatům?

Tvrzení autora (církve), že by měl být život společnosti bez "Boží účasti" nemožný, je nutno zcela jistě chápat tak, jako že má být nemožný bez účasti církví (jak jinak!).

Článek, sám plný i gramatických nedostatků, není ničím jiným než dalším a tentokrát opět jinak oděným útokem církví na zdravý rozum člověka.

Čím víc takových nejapných útoků, tím méně toho bude. Církve již  asi nadobro ztrácí soudnost.

Thutmose 18.1.2010 10:02

Pan Doležal zplodil opravdu mimořádný blábol

Izrael je Evropa asi tak, jako je jí Sýrie, Libanon nbeo Turcko, ktreé má ale alespoň evropskouč část. Izrael nikoli. To, že se účastní z milosti evropských soutěží, protože by se jidne ve své teritoriální příslušnoti neuplatnil, je věc jiná. jeruzalém je evropské město, Betlém jakbysmet. A křižáci jezdili z Evropy do Evropy bránit Boží hrob. To samé poznámka o evropské civilizaci. To by bylo málo, pane Doležale, na čem by stála. Co se týká víry, to je jednoduchá berlička k tomu uvěřit neuvěřitelnému. Jenomže v tom je podstat víry, jakmile se chceš přesvědčit, začínáš pochybovat a tedy přestáváš věřit. Už se nedivím jednoduchému pohledu na svět V. Klause, když tohle byl jeden z jeho hlavních poradců v době jeho nástupu k moci.

Nový 17.1.2010 23:05

výborná analýza našich problémů

Díky.

Jen  bych si dovolil  nesouhlasit s  Českým  rozkradením  Židovského majetku.

Sice  nejsem pamětník, ale  divil bych se, kdyby  se  v tom  rozkrádání  nechali  Němci ( pan Doležal by použil  označení Hitler ) odsunout na  druhé  místo.  Samotné vyvražďování bez  okrádání,  to  by asi  nebylo to pravé ! 

Že nakonec Němci  o nakradený majtel  přišli, to je  věc  druhá. Přecenili  své síly, když chtěli porobit úplně všechny.

Suchoř 18.1.2010 17:47

Re: výborná analýza našich problémů

až na ty extrémně škarohlídské brýle. Až nepravdivé. Vnucuje se dojem, že taková snaha autora není jen tak naivní a nadarmo, ale proto aby připravil půdu na konci pro vizi světlých zítřků s Boží účastí. Samozřejmě že skrze církev a o to hlavně v takových článcích jde

Vlado Z 17.1.2010 20:01

Křesťané

Nebudu komentovat celý článek, protože by to vyžadovalo stejně velký prostor, nedá mi ale nezareagovat na poslední odstavce.

Opakovaně se mezi křesťany, a to solidními a uvážlivými, setkávám s povýšeneckou představou o tom, jak jsou oni "lepší lidi", jak bez nich společnost nemůže existovat, o kolik mají větší hodnotu oproti nevěrci, byť stejně čestému a solidnímu.

Já se ptám proč? Proč mi odpíráte možnost být čestný člověk, mít zásady, dodržovat dohody, ctít hodnoty? Je pro vás tak těžké, či nepřípusté tolerovat lidi, kteří mají na náboženské otázky jiný názor než vy, byť se ničím jiným neprovinili?

Neumím si to vysvětlit. Jediné, co mě napadá je pýcha. Přečtěte si, co o ní píše Bible. Mám stejný názor.

lubošek 17.1.2010 20:27

Re: Křesťané

To je tak ,že pokud někdo zjistí,že si nevěří,začne věřit někomu.Nejčastěji tomu,kdo je nejdostupnější.A taky záleží jak byl člověk od dětství formován.Pak může skončit u jednoho z bohů nebo některého z diktátorů.Je to hloupé zbavení se vlastní odpovědnosti před sebou samým a její převedení na určitou komunitu.Pak můžou dělat i věci,které by jako jedinci nikdy neudělali.Jinak na desatero mám také stejný názor

ity 18.1.2010 2:06

Re: Křesťané

Povýšenecká představa u křesťana je handycap,známkou nezralosti. Obvykle se objevuje tam,kde lidé zamění živý vztah s Bohem za dodržování nějakého souboru pravidel, byť odvozených z Bible.Ježíš to nazýval zákonictvím.Úspěšné dodržování pravidel Vám dává pocit,že jste něco dokázal, že jste lepší,než ta šedá chátra, která ani neví,že se něco dodržovat má a že zasloužíte zmrzlinu.O tom ale křesťanství není. Opravdový křesťan nezávodí kdo je lepší,nestartujeme přece všichni ze stejné startovací čáry (geny, výchova, prostředí)jsou jistě někteří bezvěrci,kteří jsou ctnostnější než někteří křesťané a naopak.V Bibli se můžeme dočíst, že hodnota každého člověka je pro Boha stejná, a to nesmírně vysoká. Je to hodnota života jeho syna Ježíše Krista...Co se nás týče,jsme na tom ve skutečnosti také všichni stejně: všichni zhřešili(minuli se cílem) a jsou daleko od Boží slávy(daleko od života, ke kterému nás Bůh stvořil)na jiném místě čteme: "ten život je v Jeho synu, kdo má Syna, má život, kdo nemá Syna, nemá život"... Rozdíl mezi mezi křesťanem a bezvěrcem je asi jako mezi žebrákem,který ví,kde dostane najíst a jde si poprosit a mezi žebrákem, který to neví. A nebo jiný příměr: jako mezi dvěma doživotně odsouzenými vězni,kteří dostali nezaslouženou milost.Jeden se zaradoval, poděkoval,otevřel dveře a šel domů,druhý řekl: to ne, to by bylo nespravedlivé,já si to odsedim. Možná tam mohl být ještě třetí,který to přeslechl a neví,že dveře jsou otevřené.......

Křesťan nemá nic,čím by se mohl povyšovat nad bezvěrce. Všechno, co má dostal zadarmo a nezaslouženě, může se o to maximálně pokorně podělit.

někteří křesťané

Suchoř 18.1.2010 16:33

Re: Křesťané

s křesťanem by se snad dalo diskutovat, ale jakmile sklouzne na absurdní církevní dogmata, je lepší nechat ho být. Ve výše uvedeném příspěvku takto začal Ježíšem Kristem jako údajným synem samotného Boha, což je první absurditou. Dalšími jsou "Boží sláva", "kdo nemá syna nemá život", nepřijatelná je i fanatická představa kreacionistického stvoření člověka Bohem. Od té již ustoupil i Vatikán.

V 18.1.2010 9:44

Re: Křesťané

"Proč mi odpíráte možnost být čestný člověk, mít zásady, dodržovat dohody, ctít hodnoty?"

Pokusim se odpovedet trochu jinak. Krestanstvi je v podstate dodrzovani zjevene moralky. A krestane automaticky pohlizi na ty kdoz neveri jako na lidi moralne nutne neukotvene a proto i kdyz se treba moralne chovaji, nemusi se tak chovat kdykoli se jim zamane, prave proto, protoze krestan nevidi nic, co by jim melo branit chovat se nemoralne. Proc by neverici nemel zabit blizniho sveho, kdyz neveri v Boha? Proto krestan pohlizi na neverici jako na menecene osoby, kterym neni radno verit a kterym je treba ukazovat 'svetlo'.

Moralka ale existuje na plne svetskych zakladech a lze ji rozumem odvodit z faktu skutecnosti dostupnych kazdemu dospelemu jedinci.

V kostce to znamena, ze zivot kazdeho z nas je nase nejvetsi hodnota (kdyz o nej prijdeme, zadne dalsi hodnoty uz nemaji zadnou cenu, vsechny zavisi na tom, ze jsme zivi) a rozum nam veli respektovat zivoty ostatnich, jestlize chceme aby i oni respektovali ten nas. To je prirodni zakon rozumem odvozeny pro krestanske prikazani 'nezabijes blizniho sveho'. Rozvedeni cele moralky tu nebudu popisovat, staci si vyhledat ceska vydani prace Ayn Randove, nebo si ji precist v anglickem originale. Ta tohle vsechno uz davno vypracovala.

čtenář diskusních příspěvků 17.1.2010 18:20

Nejlepší příspěvky

 ze všech zdejších příspěvků stojí za přečtení diskusní příspěvky : nick " ity" .

 Na většině  ostatních příspěvků je patrný vliv zmanipulovaného dějepisu, který byl vyučován na českých školách na základě komunistické ideologie. A také to, že již 60 let se děti, na českých základních školách, neseznamují s obsahem Starého a Nového zákona, jako tomu bylo do roku 1951.

JH 17.1.2010 18:58

Vážený čtenáři diskusních příspěvků . . . .

Obávám se, že nepočítáte s tím, že mnoho pisatelů ostatních příspěvků zná dějepis přímo od svých (pra)rodičů. A dále nevíte, že ještě do poloviny 50tých let byla na českých školách 1 hodina náboženství týdně v rámci vyučování, osvobozeni byli pouze žáci bez vyznání (pár procent). Také si dále myslím, že v rámci kulturní rozhledu se lidé nezávisle na škole alespoň částečně seznamují s eposem o Gilgamešovi, Starým a Novým zákonem, Koránem, atd.

Thutmose 18.1.2010 10:08

Re: Vážený čtenáři diskusních příspěvků . . . .

Dále bylo , myslím že do 60. let, vyučování náboženství ( podotýkám katolického) volitelným předmětem na ZDŚ a kdo chtěl, mohl se přihlásit. Vím to naprosto přesně, protože moje sestřenice na vyučování náboženství tou dobou chodila. Zaniklo to pak samo na úbytě pro naprostý nezájem rodičů, kteří děti museli do náboženství přihlásit.

Pavel 17.1.2010 21:17

Re: Nejlepší příspěvky

Obsah Bible se na školách alespoň zběžně bere.

Nevím co konkrétně myslíte, ale problém je to, že katolická církev ráda označuje fakta, která se jí nehodí za komunistické výmysly.

Pavel 17.1.2010 21:41

Re: Nejlepší příspěvky

Tak jsem si prošel diskuzi abych se ujistil. Ano, byl to právě nick "ity", který sem slepě nakopíroval lživou propagandu o tom, že ateisté vraždí 6x víc než věřící...

Pavel 17.1.2010 21:42

Re: Nejlepší příspěvky

(Nutno dodat, že se za to potom omluvil)

Jiřina 17.1.2010 14:52

Kdo je Čech a kdo ne ?

Autor článku upozorňuje na osudy "hostů" v českém prostoru. Jmenuje Němce, Židy, Cikány...O hostech nelze hovořit tehdy, pokud, jak sám uvádí, žili tito lidé v českém prostoru po staletí. Bylo by zajímavé zavést debatu o tom, kdo se může cítit býti Čechem, jaká jsou kritéria, která ho k tomu opravňují, co musí splňovat, zda mu k tomu stačí odkaz na praotce Čecha bez dokladu toho, v jakém příbuzenském vztahu k němu byl....Host je ten, kdo do cizí země dobrovolně přijde s tím, že ji zase dobrovolně opustí. Všichni ostatní, zde po staletí žijící, hovořící též i jazykem českým, kteří se zde rodí a umírají, pokládají rodnou zemi za svou vlast, nelze nazývat hostem. K hostům, jak dobré vychování velí, se máme chovat slušně....Vyhnání z rodné země je jedním ze zločinů proti lidskosti, pokud je provázeno i vyvražďováním, jedná se o genocidu, ale to autor jistě ví......

PetrH 17.1.2010 15:06

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

Doležal tam taky píše, že institut "hosta" je stupidita. Proč si napřed nepřečtete celý článek?

Abraham 17.1.2010 15:09

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

V podstatě  máte pravdu. Ovšem nejen jak dobré vychování velí jak tvrdíte, tak i morální povinost se ve státě chovat adekvátně k zákonům a ústavě daného státu. A o tom to je vážená. Kdyby Hitler nebyl poražen, tak byste zde nemoralizovala, a byla otrokem zmíněných hostů.

Jiřina 17.1.2010 16:03

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

Vážený Abrahame, přečtěte si ještě jednou můj příspěvek, pěkně bez emocí a snažte se pochopit, co chci sdělit. Jde o diskuzi, výměnu názorů, nikoliv moralizování...Jsou to právě nacionalisté, ke kterým patřil i Hitler, kteří rozpoutávají národní nesnášenlivost  za účelem oslabení národních celků, které, rozeštvané navzájem, se daří lépe ovládnout. "Rozděl a panuj" je oblíbeným heslem všech diktátorů a válečných štváčů.....Nedávný příklad byl na Balkáně.....Upírat nárok na vlast sousedům přináší oběma stranám hromady mrtvých, jejihž životy a majetek se po ukončení sporu stávají vítaným tématem pro politiky, kteří z toho těží svůj kapitál.....

Abraham 17.1.2010 17:29

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

Takže bez emocí. Ti  Hitlerovi praví nacionalisté o kterých hovoříte, a kteří byli odsunutí ( vyhnáni), jak chcete   byli právě v Sudetech. Autor a někteří na NP naopak soustavně mají za nacionalisty nás.

Beneš v dané situaci po válce neměl  vhodnější řešení. Garantuji vám, že do roku 1950 by se opět ukázal nový Henlein, a možná 3 světová válka.

Jiří 17.1.2010 18:53

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

proboha ,to jste neviděli ve fimech ty jásající davy /99,9 určitě/ Němců od roku 1933 a do památného projevu Goelbese v 1945, kdy řvali o totální válce? Vždyt vraždili kam vstoupila jejich noha! A co nám sliboval lidumil Haydrych?-Konec konců nemají Češi v tomto prostoru co pohledávat-autentický citát! Kdyby se mu to povedlo, asi by už nebylo ani pana Doležala s jeho stupidní propagandou!

Jarda 17.1.2010 20:41

Re: Abrahame

 Pani Jirina Vam prece nerika,ze v Sudetech nacionaliste nebyli. Jde o jednoduchou prirucku o vine kolektivni, jednoduchy trest, jednoduchym mozky takto soudici. Predstavte si si nejakeho drevorubce z Novohradskych hor, cloveka nepolitickeho, zijiciho z ruky do huby kdyby byl souzen individualne. Jeho jedinou vinou bylo, ze volil v v r. 36 Henleina jeho lehalni tehdy stranu. Zadny soudce by ho  nesoudil. Co pise pod Vami Jiri je blbost primo kolosalni, 99.99% Cechu volilo komunisty . J e tech 99.99% vinno za justicni vrazdu generala Piky? Co se tyce Henleina v roce 1950, to je vylouceno. bez Hitlera by nemohl existovat, Hitler v r. 1950? Kde v sovetske zone, nebo v zonach zapadnich?

V 18.1.2010 9:11

Vina

"99.99% Cechu volilo komunisty . J e tech 99.99% vinno za justicni vrazdu generala Piky?"

Nejsou vini ve smyslu ze by meli byt potrestani soudy, ale jsou vini moralne. Za to jim sice nikdo nic neudela, ale musi zit cely zivot s vedomim cemu napomohli a ziti s takovym svedomym (ono toho bylo take vic) udela z cloveka zleho a zatvrzeleho jedince a tim vice lpejiciho na sve 'pravde', protoze pochyby o komunismu si takovi lide nemuzou dovolit. To je take jeden z duvodu, proc komunistou je clovek az za hrob, jak se rika.

Abraham 18.1.2010 9:49

Re: Jardo a Jiřino

Jen krátce, v tomto se neshodneme. Naši z pohraničí v roce 1939 prchli aby se mohli v roce 1945 vrátit. Němečtí nacionalisté byli poraženi, ano v Německu, ale ne v českém pohraničí. Jako žák jsem měl u krku pár krát  ( možná jen symbolicky- nevím ) od starších německých spolužáků( hitlerjugen).a měl jsem strach a nebyl jsem sám. Takže o podhoubí budoucího Henleina vím více než vy.A já vám řeknu o dřevorubci z Krkonoš( on Čech manželka Němka) .Jeho jedinou chybou bylo, že byl Žid. Ten váš dřevorubec byl vyhnán, ale žil, ten náš odešel komínem. 

Jiřina 17.1.2010 20:42

Re: Kdo je Čech a kdo ne ?

K Abraham - Nevěřím, že by se podařilo vyvolat nějakému jinému Henleinovci třetí svět. válku, a už vůbec ne v tak krátké době po totální porážce. Tomu nemůžete věřit ani Vy. Německo leželo v rozvalinách, Hitler ležel s kulkou v hlavě, vojáků málo, invalidů hodně, nebylo na chleba, natož na další tanky.....Německý nacionalismus byl poražen, jinde se začal ozývat .....

JH 17.1.2010 15:14

Paní/slečno Jiřino, nikoho přímo sice nejmenujete, . . .

jen bych vás chtěl upozornit, že čeští Němci v době panování Hitlera považovali za svou rodnou zem Říši ve zbytnělých hranicích a přihlásili se k ní a že genocida není trest, je něco jiného, je to zločin proti lidskosti, spočívající ve vyvražďování určité skupiny lidí definované na základě jejich etnika či rasy. Jinak nevím, zda víte, že měli Němci systémově připravenou genocidu pro Čechy a další Slovany, jen to ale po Cikánech a Židech už nestihli. Litujete toho? Vaši (pra)prarodiče měli jakou národnost? Obávám se, že tehdejší šílenství 2. sv. války posuzujete dnešníma "multikulti" očima. Jistě je máte hezké. PS: cítím se býti Čechem a to naprosto nezávisle na tom, že můj první záznamy podchycený předek je z roku 1620 z Březnice :-)

Jiřina 17.1.2010 16:46

Dost bylo šedi

K JH - Lituji toho , že Vy nejste ochoten vcítit se do pocitů jiných "etnik a "ras" , kromě té své. Genocidu měla na svědomí politická strana NSDAP, skupina německých fanatiků. O tom zde bylo již dostatek napsáno, stačí si příspěvky vyhledat....Nevím, jak jste stár, ale jistě vám není neznáma doba roku 1968, kdy jsme si okusili, jak chutná bratrská pomoc Slovanů Slovanům....Zapoměl?? Moji předci žili v tomto prostoru za Marie Terezie, za Rakouska Uherska, za Masaryka, za Gottwalda, za Husáka, za Havla a jsou zde stále. A jsme rádi, že zde žijeme spolu i s jinými etniky, je to pestřejší, veselejší a obohacující život. Dost bylo šedi v době totality.....

JH 17.1.2010 17:21

Paní/slečno Jiřino, víte co mi váš příspěvek přípomíná?

Ing Klause, když prohlásil, že za těch 40 let našeho komunistického marastu nemohou Rusové, ale komnistická ideologie  :-( . O sovětské invazi se nediskutovalo, vaše odpověď jde naprosto mimo. Nechápu, proč to připomínáte. Jsem tak starý, že pamatuji vyprávění rodičů o té šílené době Protektorátu. Trochu nechápu vaši zúženou logiku, že za genocitu uskutečňovanou i plánovanou Němci mohla "jen" nějaká skupina, když 98% Němců s tím souhlasilo a využívalo toho a postihlo by to 100% "rasově méněcenného" obyvatelstva naší vlasti. Vás asi taky :-(. Jste ráda, že zde žijete s Cikány (korektní starý český výraz pro "indočechy"). Já ne, protože jsem to částečně zažil. Bylo to pestré, to vám dávám za pravdu, ale ne veselé, ani mi to život neobohatilo, jedině moji obezřetnost. Šeď totality se mi nikdy nelíbila, o to zde nešlo, ale proti pohlcení Evropy středověkými muslimy jsem! Speciálně vás jako ženu obdivuji, že si myslíte, že šária by pro vás byla veselejší a obohatila by vám život.

Jiřina 17.1.2010 21:04

Re: Paní/slečno Jiřino, víte co mi váš příspěvek přípomíná?

K JH- Představil jste se sám, velmi se podobáte těm, které kritizujete...Lidem vašeho typu se říká šovinisté. Až budete listovat ve slovníku cizích slov, podívejte se také na výraz humanisté, ten se na vás nehodí.....