23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AAA 1.2.2006 10:54

Re: ŚSD UDĚLALA SPOLEČNĚ S KSČM DŮRAZNÉ KROKY K NÁPRAVĚ NAŠEHO ZDRAVOTNICTVÍ !!!

No tenhle uchyl tu fakt jeste chybel... :) iDnes je uz maly?
Sch.glosátor 1.2.2006 10:12

Demokracie nemůže být ohrožena.

Protože neexistuje. Demokracie je jenom iluze. "Lid" není schopen vládnout. Demokracie je stejným memem jako socialismus. Kromě toho, pojem "demokracie" byl v "postmoderní" společnosti  byl vyprázdněn. Všiměte si co všechno je nazýváno "nedemokratickým", místo hloupým, nesvobodným a podobně. Nesouhlasíte s něčím názorem ? Označte ho za nedemokratický i s jeho nositelem. Můžete ještě přidat, že je kontroverzní. To je také "trendy".
kapitán 1.2.2006 10:39

Re: ILUZE

SVĚT je mája - iluze, to říkaj Krišňáci pořád.
Proboha probuďte se z toho snu aspoň u voleb a jděte volit, ještě tu je demokracie. 
vašek 1.2.2006 10:07

demokracie

Na demokracii my Češi prostě nejsme.Jak v roce 1938 tak i o deset let později tady byly pro demokracii nevhodné vnější , ale taky vnitřní podmínky .Vnitřní byly podobné těm dnešním.Časem tu bude asi zase diktatura a vládnout tady bude nějaký nudný Vůdce nebo car.Jedno jestli bude pod praporem KSČSSD nebo ODS.Lidé  ani nerozeznají jakou má prapor barvu.Hlavně že se budeme mít dobře a o ničem nebudeme muset přemýšlet. Před diktaturou nás nezachrání Evropská unie ani Ústavní soud.Lid si nakonec prosadí svou stejně jako dějiná nutnost.O té psal Marx , když komentoval možnosti demokracie u Slovanů.
kapitán 1.2.2006 10:11

Re: demokracie

Lenin se Stalinem pocopili teda Marxe nejlépe ?
eTony 1.2.2006 10:06

Ta vláda se fakt už asi zbláznila,

oni opět chtějí narvat naše peníze do LG Philipsu v Hranicích. Kdy už tohle všiváctví skončí?
kapitán 1.2.2006 10:15

Re: Ta vláda se fakt už asi zbláznila,

Až Fabriku v Hranicívh smění za nedobytné investiční pobídky - pak bude konečně státní. Akcie se rozdají zaměstnancům, vzniknou zde Brigády socialistické práce, které se budou předhánět, která vyrobí VÍCE nepotřebných obrazovek, které se mezitím budou hromadit ve skladech.
Pak přijde zase nějaká "revoluce"
Martin 1.2.2006 9:51

Listopad 89 a jeho dědictví

To co nazýváme hrdě "revolucí" byl řízený přechod vlády z profláknutých struktur v KSČ na špičky StB. Tato složka totalitní moci měla a má prsty ve všech, pro fungování státu důležitých složkách. Od ekonomických institucí přes úřady, soudy a policii až po sdělovací prostředky a třeba i českou poštu. Z tohoto důvodu nebyla nikdy naplněna litera zákona o protizákonnosti komunistického režimu. Proto se v tolika případech nemůžeme dovolat práva u soudu v kauzách vedených proti zvůli státních a postkomunistických (např.některá bytová družstva) institucích (viz www.csk.cz - černá listina). V roce 1989 a letech bezprostředně následujících jsme jako společnost propásli příležitost. Naše tehdejší nedůslednost je příčinou dnešního stavu. Právo a zákony jsou takové, jaká je vláda země a ta je taková jakou si občané této země zaslouží (zvolí). Je mi smutno, když vidím jak mizerné zákony a vládu máme. Jací jsme asi občané?
kapitán 1.2.2006 9:57

Re: Listopad 89 a jeho dědictví

Myslel jste asi NEDůSLEDNOST Havla.
onlooker 1.2.2006 11:20

Re: Listopad 89 a jeho dědictví

Re řízený přechod - zní to věrohodně, ale nebylo by vhodné k tomu domyslet, že ten výběr agentů byl kvalifikovaný a tudíž dotyční měli větší předpoklady než ti, o které StB zájem nemělo?
Jaroslav Hlaváček 1.2.2006 9:32

Levicový volič zůstane levicovým voličem...

Stále nechápu co mnohé "demokraty" tak děsí. Očekávat, že tradiční levicový volič bude podporovat pravici je nesmysl. Platí to i opačně. Mne nejvíce znepokojovalo, když na levé straně politického spektra začínal mít dominantní roli komunosté. Po razantním nástupu Jiřího Paroubka se to mění. Naštěstí. A zvítězí-li v příštích volbách levice, pak si přeji, aby získala co nejvyšší podporu ČSSD. Komunisté budou mít tak menší možnost bránit realizaci jejího progtamu.
ODS se snaží, aby lidé ČSSD nevolili v naději, že dají hlasy jim. Svatá prostoto!  Tím dosáhnou podle mého názoru jenom toho, že levicový demokratický volič bude hlasovat nohama - nepůjde volit. Komunističtí voliči však doma rozhodně nezůstanou. Nu což, co v těchto dnech v politice zasazujeme, to o prvním červnovém víkendu sklidíme. Zasloužíme si to...   
Mirek Šejna 1.2.2006 9:46

pane Hlaváčku,

máte pravdu. Včera tu jistý pravicový autor a "bojovník" za svobodu napsal, že volit ČSSD znamená volit komunisty. Jeden diskutující mu elegantně sdělil, že když tedy volit socany znamená volit komouše, pak to nebude dělat tak složitě oklikou a půjde rovnou volit komouše. Zdá se, že naši pravicoví "bojovníci" za svobodu budou tak dlouho srát svými kydy nerozhodnuté voliče, až nakonec bolševici budou mít 30% hlasů.
kapitán 1.2.2006 9:54

Re: BOLŠEVICI

Myslíte BOLŠEVIKY u komunistů nebo u socanů - nebo DOHROMADY (to bych bral
Pozorovatel 1.2.2006 10:15

Re: Re: BOLŠEVICI

Myslel bolševiky Tlustého, Kočárníka, Třísku, Salzmanna, Dybu, nebo bývalého horlivého svazáka Nečase. Platí totiž pravidlo, že bývalý komunista je něco jako bývalý černoch.
Ladislav N. 1.2.2006 9:54

Re: až nakonec bolševici budou mít 30% hlasů.

Oni je mají už teď, ale stydí se spojit do jednoho šiku... KSČ - to přece jenom byla zločinná organizace, tak má naději v "Ilegalitě"... (pod ochrannou barvou a znakem ČSSD).
jeff 1.2.2006 13:11

Re: Levicový volič zůstane levicovým voličem...

A myslíte si , že by  ještě byl nějaký rozdíl mezi vládou Paroubka s podporou KSCM  a třeba Filipa bez podpory CSSD? Já tvrdím, že NE!!!!
Aleš P. 1.2.2006 9:25

Ke zdravotnictví

Ještě by mě zajímalo jakým způsobem by pan Doležal řešil problém 11mld dluhu ve VZP.
Jsou 2 možnosti bud se zvýší platby do VZP tzn. zvýšení nemocenského pojištění-což by se nelíbilo asi nikomu a zase by byl řev a nebo snížíme výdaje a to za léky a za úkony lékařů.
Jiné cesty ke smazání dluhu není.
Nebo co vlastně navrhuje pravice?
Ladislav N. 1.2.2006 10:02

Re: Ke zdravotnictví - co vlastně navrhuje pravice?

A co takhle kontrola účelnosti lékařských zákroků a výdajů na specializovaná vyšetření? Proč myslíte, že se Rathovi nelíbí systém IZIP? Protože v něm ta nadbytečnost (léků, vyšetření apod.) je vidět...
Antonín Hrbek 1.2.2006 10:32

Re: Re: Ke zdravotnictví - co vlastně navrhuje pravice?

1. Je to vidět i bez IZIPU protože je možné za každého pacienta sestavit účet.
2. Když to bylo v IZIPU vidět, proč VZP nezakročila?
Ladislav N. 1.2.2006 10:43

Re: IZIP

Ad 1) - jak to chcete vidět, když lékař (jeden z mnoha podílejících se na léčbě) nemůže elektronickou cestou vyhledat v databázi vše, co se pacdienta týče?
 
Ad 2) VZP tvrdí, že IZIP si na svůj provoz vydělal právě úsporami, které díky snadnému a přehlednému systému vyvolal. Navíc - byl "v záběhu", v systému bylo zavedeno zatím "jen" asi 800.000 pacientů
Antonín Hrbek 1.2.2006 11:09

Re: Re: IZIP

Pokud se pamatuji, tak argumentace pro IZIP spočívala v záchraně několika lidských životů při úrazech. Žádný rozbor kolik se ušetřilo na lécích a kolik na vyšetřeních u 800.000 pacientů (tj. cca 16% pacientů VZP) jsem neviděl. A náklady potřebné k vybudování databáze a její údržbě, zejména kolik si budou účtov\t lékaři za vkládání údajů, také ne
Pokud o tom nevíte, tak každý lékař má svůj okruh pacientů, za které dostává příspěvek. Takže vazba mezi lékařem a VZP s identifikací pacienta existuje i bez IZIP
Ladislav N. 1.2.2006 11:29

Re: Re: Re: IZIP

Synergické efekty využívání IZIPu se těžko vyčíslují, protožeasi není jednoduché v daném okamžiku říct - aha, teď jsem ušetřil tolik a tolik Kč. Ale jestli provoz systému stál (?) 300 mil. Kč ročně a kdyby na každém pacientovi vyvolal úsporu "jen" 300 Kč ročně, tak se náklady vrací už při jednom milionu účastníků registrovaných  v systému. Navíc, každý si platil cca 100 Kč (?) ročně poplatek a i kdyby to mělo být celých 300, tak celková částka v hospodaření pojišťovny neznamená vůbec nic.
Antonín Hrbek 1.2.2006 11:51

Re: Re: Re: Re: IZIP

Shrnuto:
Elektronický systém umožňující snížit náklady ve zdravotnictví není nikdy na škodu. Pokud ovšem z něho nevznikne systém operativního řízení, je jen ohledáváním mrtvoly.
Musí také prokázat ekonomickou efektivnost a být na určité, dobře fungující síti. A tuto síť vybudovat i zabezpečit není zase tak jednoduchá záležitost. Nejde tedy jen o provozní náklady ale i o náklady pořízení. Něco málo o tom vím a řadu pokusů v tomto směru již pamatuji.
Celá záležitost IZIP se všestranně zpolitizovala, takže je jen obtížné do ní vidět. V zásadě však byly dvě možnosti. VZP zadá zakázku, koupí ověřený hotový výrobek a bude jeho vlastníkem nebo takovýto výrobek existuje a jde o licenci k užívání. Ale řešení, že VZP bude platit vývoj, výrobek nebude jejím vlastnictvím a provozovat ho bude někdo jiný mi nepřipadá jako rozhodnutí mopudrého hospodáře.
Ladislav N. 1.2.2006 12:19

Re: IZIP

Pokud si IZIP vydělal alespoň sám na svůj provoz, byla nehorázná hloupost jej rušit (vyhnat ven z VZP)...
onlooker 1.2.2006 14:15

Re: Re: Re: Re: IZIP

Úvaha založená na "kdyby" vede do toho místa, kde by byly ryby, kdyby nebyly v rybníce.
Vorda 1.2.2006 12:52

Re: Re: IZIP

1.Nevěřím na 800 tisíc.
2. Na co je IZIP, když platí to, co uvádíte v ad1.
3. V sobotu jsem tři hodiny diskutoval s odborníkem na výpočetní systémy v nemocnicích. Je v tom neuvěřitelný chaos a zcela jednoznačně potvrdil, že IZIP je polovičatý a nepoužitelný systém, se kterým si hrálo několik lékařů. Kdyby tam mělo být zanešeno tolik pacientů a u každého byl záznam tvořený 15 minut, pak by to trvalo asi 16500 12ti hodinových směn práce. Myslím, že jde o další zjevný podvod.Bylo by velice účelné, kdyby veškeré lékařské informace o občanovi byly jednotně uloženy a přístupné lékařům. Ale k tomu máme hodně daleko, včetně zábran zákonných, a IZIP to neřešil.
 
jeff 1.2.2006 12:59

Re: Re: Re: IZIP

Vordo, Vordo, to máš pravdu, kdyby těch 800 tisíc pacientů prošlo jedním lékařem. Že to tak není možná , někdy, náhodou, třeba pochopíš i ty.
Jarda Musil 1.2.2006 10:43

Ladislave N.

Teď jsem nepochopil, zda to myslíte vážně s tou kontrolou, nebo děláte satiru? Problém kontroly už před 30-i lety pochopili Japonci a kontrolu v tom evropském pojetí se snaží vypustit ... ono totiž každý kontrolor je omylný a u nás i zkorumpovatelný - tudíž se dá docela snadno odvodit, že jsou to jen umělá pracovní místa. Navíc evropský způsob kontroly úplně zbytečně stresuje ty co tvoří výrobek a mnohdy právě ta kontrola je příčinou chyb ...
Před těmi 30-ti lety byla snaha to postavit tak, že každý se na výrobek podepíše a tím si udělá kontrolu sám - no a pokud je nějaká reklamace .... A tedy závěr - nejlepší kontrolou je trh - a ten se musí dostat i do zdravotnictví - jak - to už jsem zde psal několikrát.
Ladislav N. 1.2.2006 10:49

Re: Kontrola

Já nemám na mysli "kontrolory" lékařům za zadkem, ale úsporu samotnými lékaři vyvolanou tím, že mají jasný přehled o již provedených vyšetřeních, která nemusejí předepisovat znovu (znám z vlastní zkušenosti). A taky potenciální riziko, že kdyby lékaři zbytečně honili pacienta po vyšetřeních, pojišťovna by jim ona vyšetření nemusela proplatit jako plýtvání prostředky pojišťovny.
Jarda Musil 1.2.2006 11:05

Ladislave N.

S tím souhlasím - O.K.