7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Čas říci pravdu o národním parku

Nejenom v reakci na článek herce Petra Vacka, zveřejněný 21. října 2016 v Lidových novinách pod názvem Čas projevit vlastenectví, ale i po 61 letech zasvěcených zvelebování lesů jsem se rozhodl napsat pravdu o dnešním stavu lesů v šumavském národním parku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 7.2.2017 9:54

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

zas nebuďte chytrej jak rádio. Lýko je jen součást toho, co běžně nazýváme dřevem (v širším smyslu slova).

K. Wágner 7.2.2017 9:54

Zelená politika

Nejsmutnější na tom je, že se za ekology vydávají dnešní ekoteroristé, které obhajují Zelení, s jejichž "zelenou" politikou má už skutečná ekologie jen velmi málo společného. A jejich "odbornost", jako absolventů genderových studií, je se skutečnou odborností či kvalifikací na štíru.

R. Gramblička 7.2.2017 9:44

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Tož, příroda si s tím poradí vždycky, tady jde spíš o to, aby to co nejvíc vyhovovalo člověku, resp. společnosti. Člověku třeba nevyhovuje bažina, tak jí odvodní, udělá z ní louku a po čase se bije do prsou, jak je ta louka nedocenitelná. A co na to příroda? Té je to fuk a jakmile člověk o louku ztratí zájem, promění ji v křovinatou houštinu nebo les

P. Selinger 7.2.2017 9:44

Možnou nápravou je velké rušení

Zrušit Ministerstvo životního prostředí, zrušit Šumavský národní park, zrušit ekoteroristické organizace. Je to nereálné, takže pro Šumavu není záchrana.

P. Chládek 7.2.2017 9:39

No, já jsem tam moc argumentů nezaznamenal. Tedy ve prospěch přírody. Jedině snad ve prospěch dřevařské lobby.

M. Prokop 7.2.2017 9:39

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Co to je, ten "docela krátký čas"? Pár století?

M. Prokop 7.2.2017 9:38

Re: Pořád dokola,

Tak to vás lituji. Škoda, že je vás tolik, že to Šumava odnese.

I. Polák 7.2.2017 9:30

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Příroda si vždycky poradí - vznikají pouště, polopouště, povodně pro nedostatek zadržování vody krajinou a tak. BTW, v současnosti pravděpodobně nejvíc přírodu ničí tvor homo sapiens. Však ona si pčíroda poradí.

M. Valenta 7.2.2017 9:30

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Ale on vůbec nepřipouští tu možnost.

K. Novák 7.2.2017 9:28

Pořád dokola,

pořád dokola, pořád dokola. Sázím a pěstuji smrky, až vyrostou, pořežu je, naskládám do metrů nebo na hromady klád a budou prodány. Nic jiného neumím, neumím, neumím. Co je to národní park nechápu, nechápu, nechápu. Chápu jen to, co je to dřevní hmota a finanční prospěch nebo ztráty z prodaného nebo neprodaného dřeva. Že účelem národního parku je něco jiného než produkce dřevní hmoty nepochopím, nepochopím, nepochopím.

M. Valenta 7.2.2017 9:27

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Po mnohaleté kyselinové sprše to pochopitelně jde ztuha.

M. Valenta 7.2.2017 9:26

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

No měsíce to jistě nebudou sůdruh major a zelené jsou i uniformy nebo oči mojí ženy.

J. Kindl 7.2.2017 9:21

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Tak jako v Krušných horách, že ?

I. Mertl 7.2.2017 9:19

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

Jen, to pane Kotasi, zařídil ten pan Šedivý a jemu podobní, nikoli herec Vacek.

I. Mertl 7.2.2017 9:18

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

Ano.

K. Frauknecht 7.2.2017 9:15

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

"v docela krátkém čase"? Čo také si pod tým, Kefalín, predstavujete?

Trochu mě zaráží, že dokud ti zlí dřevaři na Šumavě "řádili" byla furt zelená :-))).

O. Dvořák 7.2.2017 9:08

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

No on spíš argumentuje proč není.

O. Dvořák 7.2.2017 9:08

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

Spojení "nechat sežrat kůrovcem" může použít jenom hlupák. Už tě někdo informoval o tom, že KŮROVEC DŘEVO NEŽERE?

M. Valenta 7.2.2017 8:59

Ohraný dřevařský evergreen,

který ani na vteřinu nepřipustí, že příroda si je schopna (mnohokrát na Šumavě i v jiných lokalitách prokázáno) v docela krátkém čase poradit sama.

V. Kotas 7.2.2017 8:50

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

A šumavské dřevo ( a nejen ono ) se vyváží " na stojato " za babku do Německa, Rakouska. Místo aby se zpracovávalo zde a vyvážely se hotové výrobky, minimálně alespoň pořezané na trámy, fošny, atd. .

O. Dvořák 7.2.2017 8:47

Důvěryhodnost?

Pan Šedivý má jistě v mnohém pravdu, ale nazývat oponenta důsledně titulem "pan herec" silně zavání pohrdáním, což na důvěryhodnosti nepřidá.

I. Polák 7.2.2017 8:26

Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

Po roce 1990 vznikla v Pošumaví řada nových pil, nebo byly zmodernizované staré - na to nejsem odborník, ale pro stavební průmysl v Německu to byla určitě hrozba. Spolu s obrovským množstvím dřeva v lesích, de facto přestárlých stromů, které bylo nutno buď pokácet a zpracovat nebo nechat sežrat kůrovcem. Poté postupně celá řada pil vyhořela, za malého zájmu médií, takže statistikami se zřejmě nikdo nezabývá. Mám asi sklon ke kospiračním teoriím,že.

V. Kotas 7.2.2017 7:39

Re: Možná by stačila podmínka,

Kdyby nastoupili na tu práci všichni ti, co se předváděli před tv kamerami protestováním všelijakým a občas turisté, bylo by po holinách brzy.

K. Frauknecht 7.2.2017 7:35

Re: Možná by stačila podmínka,

To mam splníno:-), takže:

Na Šumavě je pod těma hnusnýma souškama pochopitelně "nalítnutej" smrk. Jenže ouha, výsledkem bude opět stejnověká monokultura smrku - tedy nejnáchylnější společenství ke všem druhům poškození (vítr, sníh, brouk....). Kruh se uzavírá. Naši potomci nás zcela oprávněně nazvou blby.

V. Kotas 7.2.2017 7:35

A co nezničili zelení spasitelé světa/Šumavy, dorazí

tůristi. Jednoduše z toho vychází, že NP Šumava v současném pojetí, je omyl, na který šumavská krajina doplácí. A jak už bylo řečeno, stačilo by se vrátit k jednání předků. Kteří tu Šumavu dovedli udržet pro další pokolení. Také si však ti místní, do toho nenechali kecat od každého " chytráka " !

A. Bocek 7.2.2017 6:37

Možná by stačila podmínka,

že do poměrů na Šumavě může kecat jen ten , který ve svém životě vysadil alespoň 1.000 stromků. (to je dvoudení norma pro lesní dělnice)

P. Maleček 7.2.2017 1:33

Vrchní ekoterorista Babiš

Autor, za to co vyvádějí se Šumavou, oprávněně "dští oheň a síru" na ekoaktivisty, spíš ekoteroristy. Ale jaksi mu uniklo, že jejich momentálním pámbíčkem je Babiš. To prostřednictvím svého na slovo poslouchajícího poskoka ekoministra Brabce, dříve ředitele jedné z jeho smradlavých chemiček.

Babiš je skutečným motorem novely zákona o Národních parcích, který zejména Šumavu dává ekoteroristům v plen. To jako průhledný úplatek za to, že dají pokoj jeho smradlavým fabrikám a ničení půdy i zemědělské krajiny Babišovou zemědělskou velkovýrobou.

Autor též nechápe, že NP je to, co ničí Šumavy. Už jeho vznik nebyl o ochraně přírody ale o mastění si kapes majitelů šumavských penzionů (často právě starostů šumavských obcí) přes turistu omámeného značkou NP. NP jim pak ze ziskuchtivosti vyfoukl pražský lobbista Bursík, jemu pak dojiči všemožných ekograntů a dotací a nyní Babiš.

A tak jedinou cestou jak Šumavu zachránit, je NP Šumava zrušit a ponechat osvědčenou CHKO s rezervacemi jen v místě skutečně původní přírody. A také dosídlit část zaniklých obcích a místním, ne pražským firmám, dát práci při obnově, údržbě a rozumném užívání lesa. A teď rychle vzít přes chamtivé drápy Babiše ochotného pro své zisky Šumavu zplundrovat!

Jen tak lze Šumavu vrátit do podoby pro kterou je milována a plní důležité přírodní funkce.

D. Bokr 7.2.2017 0:52

Ekologové

Respektive ekoteroristi jsou vředem této společnosti. Nejhorší je, že se vyjadřují úplně ke všemu a ještě k tomu zhusta hlásají názory, které jsou často naprosto opačné, než říkají skuteční odborníci. A bohužel se jim dostává sluchu. Příkladů by se našlo mnoho, kdy pár ekoteroristů blokovalo potřebné stavby.