7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Čas říci pravdu o národním parku

Nejenom v reakci na článek herce Petra Vacka, zveřejněný 21. října 2016 v Lidových novinách pod názvem Čas projevit vlastenectví, ale i po 61 letech zasvěcených zvelebování lesů jsem se rozhodl napsat pravdu o dnešním stavu lesů v šumavském národním parku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 7.2.2017 14:15

Mně už je to jedno.

Od dětství jsem jezdil na Šumavu, máme to blízko. Své děti jsem od jejich nejútlejšího dětství vozil na Šumavu, v zimě i v létě, protože to máme blízko.

Pak šli komunisti do háje a místo pohraniční stráže začali na Šumavě buzerovat ekoteroristi.

Dnes už se na Šumavu dívám zdálky, z kopce nad svou chalupou ji vidím skoro celou, od jihu na západ. Z takové dálky není vidět, co je uschlé, shnilé, zničené.

Už na to kašlu. Nemám prostě sílu bojovat s darebáky z Brna a z podobné dálky. Ale vím, že nikomu z Hnutí Duha, Dětí Země, Arniky a podobných loupežnických svazů bych ruku nepodal. Nikdy.

P. Chládek 7.2.2017 14:04

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

O Šumavu se lesní nebo hajní staral nejlépe když ještě patřila Schwarzenberkovi...

P. Rada 7.2.2017 13:43

Re: Bože na nebi?

Posměšky mívají malé děti co už mají pocit - ale ještě jej nedokáží vyargumentovat.

Každopádně bych ale do věcí pletichářsko-lobistyckých, tedy ryze pozemských, navíc zbytečně netahal Boha tam, kde se dá ledacos vysvětlit věcně. Např ušlým ziskem s těžby po víc jak století čekání na růst dřevní hmoty....

To vše je pak vedle nedostatku argumentačního jen další doklad toho, že nejspíš nevíte "která bije".

J. Hanzal 7.2.2017 13:32

Boženanebi

ten Rada to je taky dáreček, ale zas se jeden u těch jeho hovadin, tedy pardon - argumentů, zasměje.

K. Frauknecht 7.2.2017 13:31

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Inu, možné je všechno :-).

Našel jsem: ŠUMAVA: B2B - od Bursíka k Brabcovi, Datum: 18.1.2017 12:08

No Němci prostě "bezzásahově" těžili :-)).

http://www.lesprace.cz/casopis-lesnicka-prace-archiv/rocnik-91-2012/lesnicka-prace-c-7-12/narodni-park-bavorsky-les-lesy-lesy-stare-lesy

Vaše reakce i moje douška následuje.

L. Němec 7.2.2017 13:16

Každá Rada drahá

Jsem se chtěl zeptat, z čeho máte, pane Rada, nábytek ?

Buď ze dřeva, tak to přispíváte k vytěžování lesů, neboť komu to dřevo ti zlí těžaři asi tak prodávaj ?

Nebo z kovu, tak to zase drancujete těžbou rud přírodu.

A poslední co zbejvá, jsou plasty, guma a podobný vynálezy. Tak to je ekologie non plus ultra.

Taky je možný, že spíte ve větvích jako vejr. Tak to Vám fandim, to jo. Komu čest, tomu čest.

M. Prokop 7.2.2017 12:57

Re: Prosím všechny,

Až začnete argumentovat, ne agitovat různými vylhanými odkazy, tak to můžeme probrat.

J. Kratochvíl 7.2.2017 12:29

Pane Rada,

chtěl bych se vás zeptat, jestli ekologisté se chystají nebo mají v programu zavádět tzv. podobnou ochranu přírody a bezzásahové zóny v dalších NP v ČR např. v Krkonoších apod. Případně, jestli se máme připravit na zničení další přírody.

Děkuji za odpověď.

P. Rada 7.2.2017 12:28

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Najděte ho! A zkustze to bez vztekání ...

Mám taky spoustu špatných vlastností. Možná i tu, že si troufám zkusit někoho vyvést s omylu a přitom zároven vím, jak lidský svět žije rád v sebeklamu. Třeba zjistíte, že k němu patříte.

K. Frauknecht 7.2.2017 12:21

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Nevztekejte se :-). Mám spoustu špatných vlastností (jsem hubatej a chudej, když je něco černý, neříkam, že je to bílý...), ale nejhorší je, že si skoro všechno pamatuju. Pokud na tom budete trvat, najdu Váš příspěvek, ve kterém jste naprosto převrátil znění článku (Lesnická práce) o zakládání bavorského NP.

P. Rada 7.2.2017 12:15

Re: Prosím všechny,

Dík za příklad nepochopení rozdílů slov agitace a argumentace.

M. Prokop 7.2.2017 11:58

Re: Prosím všechny,

Ono to vyjde ± nastejno, všímat i nevšímat. Zelený agitátor bude agitovat tak jako tak.

V. Kotas 7.2.2017 11:53

Re: Pořád dokola,

Při té podpoře médií, se nelze ani divit, že překřičí všechny ostatní.

R. Gramblička 7.2.2017 11:52

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

no jo, ale dlouhodobé vyhlídky jsou každému u prdele, všichni chtějí všechno teď. I politici hledí jen na 4 roky dopředu, co bude pak, je jim jedno. Pokud jde o mně, nechal bych Šumavu být, ať si roste po svém a nekoukal bych na to prizmatem výnosů a ztrát. Jako turista preferuji netknuté dospělé lesy, než abych se každých 200m prodíral zarostlým roubaništěm a hustými mladinami, nemluvě o všudypřítomných plotech lesních školek

V. Kotas 7.2.2017 11:51

Re: Možnou nápravou?

Kalamitního dřeva je plná republika. A proto při letošním průběhu zimy, není k sehnání, nebo jen za nekřesťanské ceny.

V. Kotas 7.2.2017 11:49

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Zajímavé je, že když se o lesy na Šumavě staral lesní/hajný, tak ty byly zelené, plné zvěře. Od doby, kdy se začal starat " ekolog ", začíná být Šumava bez lesů, zvěře, ale plná bezohledných turistů ( těch pár slušných to nezachrání ).

V. Kotas 7.2.2017 11:44

Re: V čem má autor pravdu a v čem lže?

Od toho Šumava byla minimálně po dvě staletí = těžit velmi kvalitní dřevo. A to nejenom pro místní potřebu, Prahu, ale i pro Vídeň, Hamburk, adt.. A byla stále zelená, i po kalamitě, v předminulém století a nepotřebovala k tomu být NP.

P. Rada 7.2.2017 11:40

Re: Prosím všechny,

Pane Skála Vy prosit můžete, můžete i diskutovat - nebo to totalitně zakazovat na totalitu si zavzpomínat jak autor.... Můžete být i nesouhlasný až arogantní - ale sotva můžete reagovat věcně a ověřitelně. Zatím se to totiž nestalo.

Právě o věcné reakce bych prosil okolí - nejspíše se i v něčem mýlím a rád bych věděl v čem. Kdo má adekvátní argument?

Zkusím být pro příklad adekvátně kritický k dalšímu co autor pokřiveně závěrem uvedl. Cituje totiž výrok H. Weidinger z lesního úřadu města Vídně o produkčním zázraku. Ten výrok sám nespochybnuji ale tvrdím že se týká lesů všeobecně.

Jeho interpretace na vrcholové partie Šumavy, kde jde dnes o scelování prvých zon NPŠ je však zavádějící a to prostě proto, že dřevní přírůstky jsou v těchto oblastech mnohonásobně nižší - někde je dokonce bezlesí - jak ve spodních patrech Šumavy kde roste bujně kde co a kde už se navíc právě těžbou kůrovec běžně a s ekologickým pohledem nekonfliktně tlumí a o kterých tedy není sporu.

J. Skála 7.2.2017 11:14

Prosím všechny,

aby na Radu nereagovali. Je to jako házení hrachu na zeď, a člověk se pak musí prodírat hromadami ideologických nesmyslů. Všimli jste si také, jak rady pana Rady nabývají na délce?

M. Valenta 7.2.2017 11:07

Re:

Les se vrací zpět rychle, jen musí dostat šanci.

P. Rada 7.2.2017 11:05

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Asi překlep - žádná data o Bavorském lesejsem neudával - autor ano.

Nebo záměr mě pošpinit ?

Takže spíš pěkně ilustrujete jak snadno mnozí zneužívají slovo "ekoterorista" k osobním účelům. Děkuji.

P. Rada 7.2.2017 11:01

Re: Možnou nápravou?

Toto rušení všeho co je na straně arbitrů přírodního prostředí bzpochyby lze na podmaněné planetě realizovat. Vždyt máme prostředky i k jejímu mnohonásobnému jadernému zničení.

Odbouráním MŽP a dalších zastánců ponechání alespon procenta co možná nedotčené přírody by se tak nejspíše urychlilo vytěžení příslušného prostoru s maximalizací momentálního zisku ... Dřevní hmoty ve vlastnictví státu - nikoli soukromém! - je tam po víc jak stoletém růstu víc než kde jinde a takje taková velká privatizace zas lákavá.

Ve vrcholových partiích je navíc velmi zajímavá sorta neobvykle kvalitního vzláště ceněného ale pomalu rostoucího ozvučnicového dřeva.... - kdyby alespon prošlo to - že?

Obyčejného kalamitního dřeva je totiž ted plná republika.

A po nás potopa?! - O to Vám jde?

M. Valenta 7.2.2017 10:59

Re: Ohraný dřevařský evergreen,

Spíše aby to vyhovovalo člověku z dlouhodobého hlediska a čímž není určitě les jako pouhý zdroj dřeva a vycházkový areál pro turisty. Po bažinách, mokřadech a lužních lesích, jakožto rezervoárech vody už zase toužíme, že.

K. Frauknecht 7.2.2017 10:51

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Ekoterorista jste např. Vy. Viz Vaše manipulace s daty ohledně likvidace kůrovce v Bavorském lese.

P. Rada 7.2.2017 10:47

Re: Zelená politika - nebo jde síše o kalení vody?

Mám za to, že kalíte vodu.

Kdo je to ekoterorista a kdo ekolog? Pro mě je ekoterorista člověk, který terorizuje přírodu s cílem osobního zisku na úkor společnosti s které vzešel. Takto si ale spíše počínají lesníci v NP. Pro ty je naopak ekoterorista člověk který je připravuje o jejich zisk páchaný však po loupežnicku např.v prvých zonách NP které však ze zákona mají zůstat pro těžbu tabu!

Ekologie popisuje všechny vztahy v živé přírodě a tedy i interakci s člověkem - a i to se mnohým lidem právě nezamlouvá.

Odbornost je také třeba specifikovat. Lesník je odborníkem na maximalizaci těžby s hektaru - ekolog naopak třeba na maximalizaci tamní biodiverzity.

Zelená politika je pak jako mnohé politiky vágnost sama o sobě což lze doložit spoustou protichůdných tvrzení různých politiků. Jestli ani to nechápete tak jste s odborností příznačně nejspíše právě Vy "na štíru".

J. Hanzal 7.2.2017 10:32

Re: Pořád dokola,

To musíte, pane Nováku, zvednout alespoň jednu nohu, aby jste si příliž nestál na vedení. Pak možná pochopíte text pana znalce. Ale jak píši MOŽNÁ.

P. Rada 7.2.2017 10:30

V čem má autor pravdu a v čem lže?

Bývá pravidelně na pováženou každé tvrzení jednotlivce o sobě, že jen on zná pravdu a to tuplovaně pokud se takových "pravd" vyslovuje hodně a navíc protichůdných. Autor toho napsal mnoho což pravděpodobně svědččí o tom, že toho má hodně v žaludku. Hned v úvodu celému článku píše nejspíše pravdivě o sobě - tedy že je lesním inženýrem jehož povoláním i zájmem předně bylo těžit dřevo a proto, že si zamiloval Šumavu joko ..."lesy plné dřevní hmoty".

Další ověřitelnou informaci uvedl také hned na začátku - totiž pravdivou zprávu o vychřici 1868 která doslova pokosila taní lesy. Po tomto roce však nastalio nové hromadné zalesnování a v celém prakticky stoletém období od superkalamitního roku 1868 tam proto nebylo co těžit - o tom ale už ani zmínka. Takové lesy zřejmě autor pro nedostatek dřevní hmoty na těžbu nemiluje - chápu - profesní deformace a s tou právě dostává "pravdivost" mnohých tvrzení nafrak.

Podstatné a autorem nezohledněný fakt je rozdíl mezi NP kde je chráněno vše živé a produkčními lesy, kde je především chráněna jejich výtěžnost. Další zavádějící informací je autorova mystifikace, že kúrovec je jen někde. Ve smyslu kalamity má pravdu - ve smyslu rozšíření lže (pokud pravdu zná). Kůrovec je totiž nekalamitně rozšířen všude a po celé miliony let co zde smrkové porosty jsou. Dalším fenoménem je intenzita tohoto nekalamitního rozšíření, která s rostoucí teplotou a klesající vláhou nabývá na intenzitě a tím snadněji může přejít v kalamitní stav a zejména v lesnické pěstební monokultuře. Toto se dnes týká celého pásu planety kde se smrky vyskytují a tedy zdaleka nejen té Šumavy kde to po kalamitě v nedávné době v konečně dorostlém a lesnicky už využitelném prostoru kalamitně "bouchlo".

Ilustrativní pro pohkledy autrora je i to, že pana Stráského líčí autor jak milovníka přírody - zatímco Stráský sám se vyslovil: ..."přiroda je bestie se kterou je třeba bojovat"... A že nešlo jen o slova doložil použitím chemie proti všemu živému v prvých zonách NP!

O. Dvořák 7.2.2017 10:08

Re: Je zajímavé, jak si nikdo nevšímá ekonomické stránky

To je nesmysl, protože kůrovcem "sežraný" strom je z hlediska zpracování nepoškozený a dá se normálně průmyslově využít.

O. Dvořák 7.2.2017 10:03

Re:

A co třeba tohle: "Tlení odkorněného překříženého dřeva ležícího ve vzduchu trvá několik desetiletí a málokdy na nedostatečně ztrouchnivělém dřevě vyklíčí semena smrku. (...) Ani živočišná či rostlinná mrtvola není schopna se rozmnožovat. (...) Prý stačí projít se lesem po svých a uvidí, jak stovky stromků pod soušemi kypí životem. Zdalipak pan herec Petr Vacek ví, co jsou to semenné roky a jak starý je nárost pod soušemi?" - to není argument?

Jinak se domnívám, že pan autor není dřevař, nýbrž lesník.

P. Lenc 7.2.2017 9:55

Re: Pořád dokola,

Ono jich tolik ani není, ale dovedou řvát, řvát, řvát.A na hodně řevu se bohužel slyší.