17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

SLOVENSKO: Nevadí, že byl gauner, ale byl náš

Tak lze v jisté zkratce přetlumočit událost, kdy se u hrobu posledního komunistického presidenta Gustáva Husáka poklonil premiér Slovenska a dva místopředsedové sněmovny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 12.1.2024 14:53

Priznávam - Vy ste, akokolvek zakonšpirovaný arogantný anonym, hen ten múdry, a ja len sprostý Čehún. Nazdáva sa mi, že teraz by ste ako roduverný - na stráž, však?! - mohol u Fica a Danka urobiť skvelú kariéru ... ;-)

P. Kmoníček 12.1.2024 10:07

Anonyme, raději buď zticha ! Vypadá to špatně, když anonym kritizuje !

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 10:18

E. Chmelár je anonym?

Inak, kľudne sa opýtajte a L. Nováka a jeho štbáckeho zoznamu na moje priezvisko. ;-D

A teraz skúste niečo faktické a vecné k Chmelárovmu článku, čím by ste vyvrátil, či spochybnil jeho tvrdenia. Alebo ani vy na to nemáte? Ako všetci doteraz reagujúci, ktorí sa "zmohli" iba na úbohé invektívy a trápne posmešky, ale vecne a fakticky sú úplne nuloví?

F. Grossmann 12.1.2024 10:36

Ještě jste zapomněl, že Husák chtěl připojit Slovensko k SSSR. Kdyby se to uskutečnilo, silně pochybuji, že by mu dneska chodily vládní delegace dávat na hrob květiny. Pokud by nějaký hrob měl.

V. Kučer 12.1.2024 11:15

Což byl také hlavní důvod proč ho zavřeli, pro nacionalismus.

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 11:49

F. Grossmann: Neviem, pred rokom 1944?

Z Chmelárovho článku: Jeho celoživotným dielom bolo vytvorenie česko-slovenskej federácie. Bojoval za ňu od roku 1944, kedy ju navrhol ako jeden z hlavných cieľov Povstania, trpel za ňu v komunistických žalároch počas obdobia teroru v päťdesiatych rokoch a napokon ju presadil ako jeden z výdobytkov Pražskej jari roku 1968. V päťdesiatych rokoch sa jeden z hlavných smerov teroru viedol voči účastníkom SNP – každý, kto v ňom niečo znamenal, buď sedel alebo odvisol. Husák ako hlavný obvinený v procese s tzv. buržoáznymi nacionalistami bol vystavený nepredstaviteľne krutému mučeniu. Nielenže ho vydržal, ale tvrdohlavo sa odmietal priznať, čím sa vynesenie rozsudku oddialilo až do obdobia po Stalinovej smrti, keď sa ako najvyšší trest už nedávala slučka. Svojou statočnosťou tak zachránil život desiatkam obvineným.

L. Horák 12.1.2024 20:52

Ano zachoval se jako typický slovák. Mají proto speciální termín chrbtový nožík, prostě když je to výhodné, zatnou ho společníkovi do chrbta, te do zad. V třicátémoasmém nám, ke konci války Německu, no a v osmašedesátém ynovu.

P. Erdos 12.1.2024 6:58

A co dnešní vládní garnitura?Spousta z nich už Husáka v tom špatném smyslu slova překonala.

I. Pávek 12.1.2024 6:20

Je otázkou co pozitivního zůstane po Vodvářka aby někomu stálo za to se mu přijít poklonit

P. Boublíková 12.1.2024 6:16

Nechala bych to na Slovácích...

P. Dvořák 12.1.2024 8:45

Jistě. Šlo by to, kdyby působil pouze na Slovensku.

P. Boublíková 12.1.2024 12:51

Myslela jsem to klanění. Ať se klaní, komu chtějí.

J. Krásenský 12.1.2024 5:16

Když nevadí Bandera, proč Slovákům vyčítáte Husáka? Husák byl gauner o dva řády menší.

M. Kocián 12.1.2024 7:29

Bandera pokud vím nebyl náš president.

R. Langer 12.1.2024 7:32

Ano, dnes máme jiného komouše. ;-D

M. Kocián 12.1.2024 8:53

Naštěstí jeho nástup do vlády to, co se dělo na začátku sedmdesátých let min. stol. ještě nepřipomíná. Ale tím neříkám, že je to dobře a všechno bude růžové - lepší kandidát prostě nebyl (rozhodli voliči), tak co s tím.

J. Farda 12.1.2024 9:29

Po předchozím a místo jiného neúspěšného, není-liž pravda?! ;-)

R. Langer 12.1.2024 11:49

No, já jsem je rozhodně nevolil. :-/

M. Grundmann 12.1.2024 3:28

Jozef Tiso není určitě většinou Slováků považován za zločince, ale za pozitivní osobu ve slovenské historii. Slováci se postavili proti Jozefovi Tisovi proti své vůli, aby si zachránili kůži na konci prohrané války na straně Hitlera.

Lámání páteří a charakterů, double speak, jiné názory doma a jiné na veřejnosti. Přesně do takové společnosti se dostáváme znovu. Lidé jsou znovu hromadně stíháni za své názory, které někde projevili. Desítky lidí jsou právě teď stíhány za to, že se jich střílení na filozofické fakultě nijak nedotklo a že o tom vtipkovaly. V jiné formě se nám vracejí podobné nešvary, jaké jsme prožívali za komunismu. Není snad dne, kdy by se naše veřejnost nepouštěla do někoho za to, že se nezachoval dostatečně uvědoměle a nepožadovala po něm veřejnou sebekritiku a pokání. Jako nedávno po ministru Jurečkovi za to, že nezahájil okamžitě truchlení a že svým chováním naznačil, že je mu střílení na filozofické fakultě také ukradené jako většině národa. Podobně jako většina neštěstí, která postihla někoho jiného. Podobně jako většině Slováků byly ukradené osudy obětí fašismu a většina z nich si pochvalovala nový samostatný slovenský štát. Dostaneme se do společnosti, kdy každý bude povinně veřejně brečet jako v Severní Koreji ?

Je zajímavé, že žádný politik nepřišel s návrhem zrušit paragrafy trestního zákona, které tyto nešvary umožňují. Lidé jsou nesmyslně stíháni za schvalování trestného činu či genocidy ? Navrhuji, aby se tento trestný čin z trestního zákona jednoduše vymazal. Stačí, aby poslanci zvedli ve sněmovně packu, a je po tomto novém nešvaru. Najdou se noví chartisté bojující za svobodu, kteří by se odvážili podepsat novou chartu žádající zrušení těchto ustanovení trestního zákona ? Je to historicky nová šance, jak se někdo může proslavit nebo si udělat osobní politickou kariéru. Je to jedinečná šance pro všechny zkrachovalce a bezdomovce, jak si polepšit a jak dosáhnout ve stáří slušného důchodu, když už nic jiného.

J. Lukavsky 12.1.2024 18:10

"většina neštěstí, která postihla někoho jiného" no v tomto máte jistě trochu pravdu, takže kdyby vám auto přejelo manželku, syna a dceru při cestě do školy tak jistě by vám nevadilo, že by si z toho soused dělal legraci. No jistá forma empatie je pro člověka samozřejmá, ba i pro některá zvířata. J.L. end

M. Grundmann 12.1.2024 18:17

Vadilo by mi to, ale nepodával bych na něj trestní oznámení, jak je to dnes obvyklé.

J. Kostelanský 12.1.2024 1:21

Zaujímavé je, že ľuďom ako je pán Vodvářka absolútne nevadí, že na Ukrajine ako národného hrdinu uctievajú Šuchevyča, ktorý osobne velil jednotkám, ktoré tým najbrutálnejším spôsobom povraždili desaťtisíce Poliakov, Židov, Maďarov, ale aj Čechov. Aspoň som nikdy nezaregistroval, že by to niekedy bol kritizoval.

Ale že slovenský premiér a niekoľko ďalších slovenských politikov položili kvety na hrob bývalého dlhoročného československého prezidenta, o tom je schopný napísať celý ideologicky podfarbený článok.

Pokrytectvo je takým základným poznávacím znakom liberálov.

Mimochodom Ján Čarnogurský, advokát, disident, zakladateľ Kresťansko-demokratického hnutia, podpredseda prvej ponovembrovej federálnej vlády, predseda slovenskej vlády a politik v 90. rokoch, sa viackrát o Husákovi vyjadril, že raz bude patriť k najvýznamnejším Slovákom. Pritom 17. novembra 1989 a ešte týždeň potom sedel v base - takže ho ani náhodou nemožno podozrievať zo sympatií ku komunistom.

Česi milujú rochnenie v ideologických žvástoch. Je to povedané hrubo, pre niekoho možno urážlivo, ale je to tak. Ideológia má vždy prednosť pred pragmatizmom. Článok je potom len výsledkom takéhoto rochnenia.

Slováci sú predovšetkým pragmatickí až oportunistickí. A taký bol aj Gustáv Husák.

J. Jurax 12.1.2024 22:38

Šucheviče ... ehm, tohle je argument typu A vy zas bijete černochy. A ve Francii třeba velebí Napoleona ... nicméně řeč je o Husákovi.

M. Šejna 12.1.2024 0:59

Česká pravdoláska: Nevadí, že byl prezident Pavel bolševik, ale byl náš

R. Langer 12.1.2024 5:50

Trefná poznámka! Ale tak co čekat od soudruha Vodvářky...

O. Kaucký 12.1.2024 16:10

On už to říkal prezident Franklin D. Roosevelt údajně v roce 1939, "Somoza je možná zk....syn , ale je to náš zk....syn."