17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

SLOVENSKO: Nevadí, že byl gauner, ale byl náš

Tak lze v jisté zkratce přetlumočit událost, kdy se u hrobu posledního komunistického presidenta Gustáva Husáka poklonil premiér Slovenska a dva místopředsedové sněmovny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 12.1.2024 17:01

Referenda mohla být dvě, jedno v Čechách a na Moravě a druhé na Slovensku. Kdyby Slováci rozhodli o odtržení, nic bych nenamítal, rozhodli by většinově. Takto nerozhodovali ani Češi, ani Moravané, ani Slováci. Rozhodoval klaus s mečiarem a zákonodárci, kteří k tomu neměli žádný mandát od občanů - voličů. A navíc, existoval ústavní zákon, který hovořil jasně a všichni politici tvrdili, že ČSFR je právním státem. V právním státě je ovšem nutno ctít zákony.

" když nás Francouzi zradili, Poláci stáli na Těšínsku, Maďaři se hrnuli na Podkarpatskou Rus " ???

Žádný stát, který si nedokáže svou svobodu vydobýt vlastní (nikoliv francouzskou) krví nestojí za to, aby ji vůbec měl.

Klaus byl prezident a jen ten podle ústavy podepisuje mezinárodní smlouvy. Žádní pazdráti to toho v právním státě nemají co kecat. že by měl odstoupit? proč? Měl se chovat jako prezident a ne jako vlstizrádce. Žádná právní norma neříká, že prezident musí něco podepisovat a už vůbec ne něco takového, co chtějí nějací pazdráti. A navíc, prezidenta nelze jen tak odvolat. Může to udělat jen Ústavní soud na návrh senátu. To by neprošlo.

J. Nevrkla 12.1.2024 17:17

Na Slovensku ve volbách v roce 92 jednoznačně zvítězily strany mající v programech samostatnost, to hovoří za vše.

V revolučních dobách jsou smlouvy a zákony často porušovány, jinak bychom taky ještě mohli být součástí Rakouska-Uherska.

Klaus podepsal to, co po něm v drtivé většině chtěli Čechy zvolení představitelé.

J. Majzlík 12.1.2024 18:35

Pane Čechu, na Vaše periodika, plná nereálných představ o personifikovaných příčinách našich minulých historických selhání, proher či odbočování na slepé koleje by bylo možno odpovídat obšírným a věcným způsobem jak na základě fundovaných studií, tak i na základě prožitků dnes již většinou věkem oslabených pamětníků. Tyto pokusy o vyvracení Vašich názorů na naši minulost a mnohdy i na krušnou přítomnost by snad i mohly mít nějaký smysl, pokud by z toho klíčila třeba i nepatrná naděje na Váš upřímný zájem o přelouskání textů Vašich případných oponentů a o alespoň částečné přehodnocení Vašich ct. názorů.

Pokud je možno jen velmi stručně (a podotýkám, že laicky) odhadnout hlavní příčinu postupného úpadku Evropy posledního století, pak je to nedostatek surovin v éře prudkého rozvoje jejího průmyslu, spojený se sociálním napětím. Při zápasech, probíhajících podél osy východ - západ a naopak je malý osamělý stát, usazený uprostřed kontinentu vždy první na ráně.

J. Majzlík 12.1.2024 18:36

Pardon, pod p. Č., 17:01.

J. Hruška 12.1.2024 14:57

" Co je to PRAVDA"? se ptal již Pilát Ježíše. Nepochybujete ani chvíli o tom, že "Husák na tom byl jako Beneš"?? Nespleťte se.

P. Čech 12.1.2024 15:24

Husák jako Beneš. Jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou. Vezmeme-li všechny naše prezidenty od roku 1918 je skutečným prezidentem jen jeden z nich a to Masaryk. Všichni ostatní byli je loutky toho či onoho, zejména politických stran. I Havel byl pouhou loutkou a to loutkou "bývalých" komunistů s nimiž sdílel jen podobné smýšlení a zejména touhu po moci.K jeho kladům je však nutno zmínit skutečnost, že otevřeně vystoupil proti vládnoucí KSČ a nakonec i to, že rezignoval na funkci po vlastizradě Václava Klause a Vladimíra mečiara. Nechtěl být spojován s protiústavním rozbitím společného československého státu a to jej ctí samo o sobě.

P. Čech 12.1.2024 15:14

Jsou to všechno, s prominutím kecy, pane Nevrklo. Obecně rozšířené, ale přece jen kecy. V roce 1938 jsme měli nejlépe vyzbrojenou armádu v Evropě. Zejména letectvo. Vůle občanů ČSR bojovat za svou vlast byla veliká. Naprostá většina členů naší armády a velmi mnoho ostatních občanů bojovat chtěla.Beneš jim to znemožnil a zbaběle opustil svůj stát.

Přečtěte si ústavu z roku 1920, která v roce 1946 platila. Nikde tam není psáno, že prezident m u s í jmenovat předsedou vlády toho, jehož strana vyhrála volby. Není to ani v dnešní ústavě. Komunisté sice ve volbách zvítězili, nedosáhli však potřebného nadpolovičního počtu hlasů ze všech politických stran. Vůle občanů celkem byla zcela jiná. Ostatně dnes je to zase stejné. Vůle občanů celkem je úplně jiná než to, co ukazuje výsledek voleb. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení je zcela k ničemu. Byl, je a bude.

Přání Slováků mohlo a mělo být vyhověno s využitím čl. 1, odst. 2 zákona 327/1991 sb. který říkal "O návrhu na vystoupení České republiky nebo Slovenské republiky z České a Slovenské Federativní Republiky lze rozhodnout jen referendem". Všimněte si prosím, slůvka "jen". To znamená, že o takovém návrhu nelze rozhodnout jinak, jiným způsobem. Ten "jiný" způsob volili Klaus s Mečiarem a následně celá moc zákonodárná a to bylo v zásadním rozporu s ústavním zákonem.

A "rozjásané davy"? Takové "davy" můžeme vidět třeba v Praze i dnes a to téměř denně. Jsou to pouzí hlupáci, kteří nemají nic smysluplného na práci a vyžívají se ve vyřvávání stupidních hesel příčemž mávají neméně hloupými plakáty. Takové "davy" jsou ovšem v celém světě. Rozumní lidé, jichž je v tomto případě cca 97% si z nich dělají legraci.

Takto to vidím já.

J. Jurax 12.1.2024 22:27

Houby víte.

V roce 1938 jsme neměli nejlépe vyzbrojenou armádu v Evropě, nicméně měli jsme jednu z nejlépe vyzbrojených armád v Evropě. Nebyla ovšem prosta nedostatků zejména v motorizaci a i v útočné vozbě. Neměla zavedeny protitankové ani protipěchotní miny, protitankové pušky, samopaly, měla málo minometů a slabé protiletadlové dělostřelectvo; neměla časované ruční granáty vhodné k použití v granátových skluzech opevnění etc.

Žel zejména letectvo nepatřilo k nejlépe vyzbrojeným. Bombardéry řady Aero A-100 byly beznadějně zastaralé a licenční Blochy MB-200 taky nepatřily v roce 1938 ke světové špičce; přísné měřítko sneslo leda 61 Tupolevů SB-2 zakoupených v SSSR u nás opatřených tuzemskou vyzbrojí a licenčními motory HS 12Ydrs. Stíhací letectvo se opíralo o cca 300 stíhaček Avia B-534 s rychlostí pod 400 km/h, jež už v roce 1938 byly taky těsně za zenitem; mj. byly pomalejší než SB-2. S německými messerschmitty Bf-109 verzi C a D, srovnatelně vyzbrojených a o 70 až 100 km/h rychlejších, jichž měli Němci cca 500, by to naše B-534 neměly jednoduché.

J. Lukavsky 12.1.2024 18:01

"Neznám národ, včetně britského, který by nedal přednost své vlastní vládě - byť sebehorší, před vládou cizí - byť sebelepší (M.Gándhí, v Britském Parlamentu). Kdyby se udělalo tenkrát referendum tak by na Slovensku chtěli rozdělení a v Česku ne. A co pak? Poslat do Bratislavy armádu, kde polovina důstojníků a třetina vojáků byli Slováci? Takhle jsme "já pán - ty pán". J.L. end

V. Petr 12.1.2024 17:02

Husák nikoho nepřesvědčil o "přednostech socialismu," pouze obyvatelstvo došlo k názoru, že nemá sílu čelit SSSR. Jakmile se naskytla první možnost, šel reálný socialismus do kytek. Vzhledem k tomu, že k moci přišla Pravda & láska jsme si ale nijak nepomohli.

J. Bárta 12.1.2024 9:04

Někdo projeví pietu na hřbitově a někdo pietně juchá na ministerstvu, asi tak.

J. Vrabec 12.1.2024 9:00

Fico je taky gauner a Slováci si ho bohužel zvolili.

O. Kaucký 12.1.2024 16:03

Vám se ta demokracie nějak moc nelíbí. Zvolili si ho, je to jejich volba. My jsme na tom bohužel daleko hůř.

R. Meišner 12.1.2024 8:46

každý, kdo aktivně podporoval minulý režim ( třeba tím, že se dal k vojenské kontrarozvědce) nese díl viny na jeho zločinech. a nelze to odestát. 8-o

J. Vorlický 12.1.2024 8:39

Také nevím proti čemu se pan T. Vodvářka (jako Čech?) vymezuje - výpadek soudnosti? Náš stávající a předchozí prezident jsou komunisté (dnes administrativně bývalí).

O Gustavovi by se možná dalo říci, že si svoji funkci odpracoval jako bývalý komunistický vězeň.

P. Pavel 12.1.2024 9:39

Tak na Slovensku byli první dva presidenti komunisté. Bohužel ČR se k těmto odpudivým lidem obloukem vrátila zvolením Zemana a nyní Pavla.

J. S. 12.1.2024 8:19

https://www.youtube.com/watch?v=gNMh5PovWWU&list=LL&index=2

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 8:36

Všetci? :-)

https://cnn.iprima.cz/petr-pavel-o-sve-minulosti-lze-byl-v-utajovanem-kurzu-vojenske-rozvedky-rika-historik-185485

https://standard.sk/267877/general-ticho

P. Dvořák 12.1.2024 8:49

? To se vyprávělo jako vtip někdy v sedmdesátkách. Rv

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 7:05

Takto to vyzerá, keď blbec ako Vovářka, neznalý reálií, píše článok. Pre tých, ktorí si chcú o Husákovi urobiť objektívnejší názor, tu je článok odborne erudovaneho politológa a akademika, E. Chmelára:

https://www.nitranoviny.sk/eduard-chmelar-vratme-gustava-husaka-do-dejin/

Z článku: .... zúčastnil na spomienkovom zhromaždení pri jeho hrobe v bratislavskej Dúbravke. Vystúpil som na ňom s príhovorom, v ktorom som doktora Husáka označil za najväčšieho slovenského štátnika 20. storočia a vyzval som odbornú i laickú verejnosť, aby sme okolo neho prestali chodiť ako okolo horúcej kaše a vrátili ho do dejín aj s kritickým, ale nezávislým posúdením jeho činnosti.Trúfam si povedať, že napriek všetkým temným stránkam jeho osobnosti Gustáv Husák vykonal pre Slovensko a slovenský národ toľko, koľko nijaký politik v našej modernej histórii. Bol jedným z hlavných spoluorganizátorov Slovenského národného povstania a autorom jeho najdôležitejšieho....

V. Volek 12.1.2024 8:33

Čo to trepeš, bol to gauner. Je smutné, že Slovensko nemá osobnosti a vládna garnitúra sa uchyluje k adorácii tohoto komunistu.

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 8:38

Ďaľší blbec, čo si ani neprečíta článok od človeka rozhľadenejšieho a vzdelanejšieho, ako je on sám. Zato (alebo práve preto?) hneď urážky a "jasný názor".

P. Dvořák 12.1.2024 8:44

Není to malý volek . . .

R. Tichý 12.1.2024 9:04

Nejvetsi Slovak a pritom takova svine....

Bolsevik, ktery se nechal ostatnimi bolseviky zavrit, aby pak s jinymi bolseviky kolaboroval s okupanty a znicil svou vlast. Chapu, ze u vas v Zakopane riti jste na bahno zvykli, ale to, kam bolsevici dohospodarili v civilizovane casti CSSR bylo otresne. Cela Praha byla sediva, pod lesenim, znicene ulice.

Je chybou 1990, ze vrcholni bolsevici neskoncili v lagrech a bez majetku.

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 10:03

:-) Chápem, že prečítať článok od Chmelára a vecne reagovať na fakty je pre prostoduchého človiečika príliš veľké sústo. A tak mu ostávajú iba takéto zábavné urážky. A preto kľudne ostaňte pri Vodvářkovej dojmológii ignorujúcej v podstate skoro všetky fakty, to zvládnete. ;-)

R. Tichý 12.1.2024 23:03

Čobolové by měli diskutovat jen na Chopoku nebo v Uzhorode.

Dobre si toho slizkeho Husaka pamatuji. Jak se olizoval se svini Breznevem.

Na tom co jsem napsal neni nic lziveho. Husak byl bolsevicky hajzl a znicil i s ostatnimi bolseviky ČSSR!

J. Farda 12.1.2024 9:36

Z toho, čo povedal vo svojom cintorínskom laudaciu na margo komunistického huncúta Husáka pán Chmelar - pro veleduchy, ako stě Vy, logicky vyplýva, že pán Vodvářka musí byť hlupák, a Vy ste múdrosťam pána Chmelára puncovaným prorokom! ;-)

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 10:00

Tak skúste vyvrátiť Chmelárovu argumentáciu vecne a konkrétne. Predpokladám, že problematike rozumiete viec, ako dojmológ Vodvářka. Zatiaľ "argumentujete" retardovaným spôsobom, ešte horšie ako autor článku. :-)

J. Farda 12.1.2024 13:27

Husák bol komunista, čo je dovedna pre veľa Slovákov - čoho ste i vy príkladný exponát - to najlepšie retardované odporučenie, však? ;-)

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 13:50

Tak môj predpoklad bol mylný. Ničomu nerozumiete, nechápete a vedomosti vám chýbajú. Faktickú a vecnú reakciu od vás čakať nemožno. Ale dôležité je, že si svoj handicap neuvedomujete, aspoň máte vďaka tomu dobrý pocit, ako ste mi to "natrel". :-)