29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

REPUBLIKA: K stému výročí z jiného pohledu

Takže co: příklad poklidného mnohonárodního státu, nebo třistaletá poroba? Asi podle toho, jaké si nasadíme brejle: úzce nacionalistické, nebo přece jen s trochu širším záběrem v prostoru i času.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vavruch 26.10.2018 17:56

Kolik menšin? Sedm?

Mám: Češi (což byla menšina), Slováci, Němci, Maďaři, Poláci, Rusíni...a pak? Moravané??? Slezané (kteří?) Židi (kteří?) Cikáni? Rusové (kolik jich bylo?)

J. Frček 26.10.2018 17:33

Tak jste nas#al nejednoho proletáře, vy monarchisto ;)

L. Severa 26.10.2018 15:48

Příspěvky pana Frýborta čtu rád,

ovšem tentokrát se mně zdá, že je jeho hodnocení, nevím jak to nazvat, no jako od někoho s přílišným sebevědomím na vlastní názor. Myslím, že takové historické události snad patří ke zhodnocení historikům. Naprosto souhlasím s názory pánů Sedliska a Křepelky. Navíc jsme všichni ovlivněni vlastními zážitky a zkušenostmi. Někoho ovlivnila i babička která tvrdila, že za Rakouska bylo líp. I mne asi ovlivnil deník mého strýce, který jako legionář padl v Rusku 26. října 1918. Takže hledat svoji pravdu v historických událostech je dost ošidné.

V. Křepelka 26.10.2018 14:34

Vaše hodnocení Edvarda Beneše nesdílím 2

Nejsem si jist, co by dokázali Milan Hodža, Štefan Osuský či generál Lev Prchala, kteří na začátku války byli jeho nejzavilejším oponenty Nejlépe to vyjádřil Jan Tesař. Kdyby nehodil flintu do žita, tak by se kromě nezměrných obětí velice ztížilo formování protihitlerovské koalice. Můj otec se byl ve svých 23 letech jako záložní podporučík se svým 31. pěším plukem Arco v mobilizaci. a neslyšel jsem o něj na adresu EB křivého slova. Stejně jako od dalších známých a příbuzných, kteří byli mobilizování taktéž a které se mi podařilo ještě za jejich životy vyzpovídat. A zrovna tak oslavovaní letci RAF František Fajtl, František Peřina či přeživší parašutisté. Takže tak!

V. Křepelka 26.10.2018 14:34

Vaše hodnocení Edvarda Beneše nesdílím

Vážený pane Frýborte,

především Vám musím říci, že mám důvodné podezření, že jste to byl Vy, s kým jsme se koncem září loňského roku potkali na parkovišti ve Valticích, kde jste se kriticky vyjádřil o vínech, ale potom s výrazným odsudkem jste zmínil o Edvardu Benešovi. Já tam byl s manželkou v cyklistických dresech, kdy kol jsme se už na střešní nosiče zbavili a pěšky jsme rázovali k zámku. Když jste ještě naznačil, že žijete v Německu, tak mi bohužel až potom došlo, že byste to měl být Vy.

Ale nyní k meritu věci: Sám se držím teze, že R-U rozbily válečná strana na čele s Conradem von Hötzendorf tím, že vyhnala podanné císaře do těchto jatek. Konečně i sám císař byl velmi skeptický jsa dotlačen k vyhlášení války Srbsku a předjímal, že tento konflikt říše nepřežije. Viz můj článek na NP: http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-kdopak-nam-tu-monarchii-vlastne-rozbil-ftw-/p_zahranici.aspx?c=A111130_201129_p_zahranici_wag

Jenom bych doplnil, že tito válkychtiví hazardéři tím rovněž sledovali umravnění neněmeckých národů v říši. A když se válka nachylovala ke svému hořkému konci, tak to na r-u straně byly uherské pluky, které po spojeneckém průlomu u Vittoria Veneta opouštěly frontu a byly to české útvary a svazky, které zajišťovaly pod podmaršálkem Aloisem Podhajským jakous takous možnost spořádaného ústupu. Vždyť kdo se v této říši už v roce 1914 identifikoval s Rakouskem? Převážná většina německy hovořících politiků se shlížela ve velkoněmectví. A Vaše mínění o Edvardu Benešovi nesdílím ani náhodou. Bez něj by k obnovení Československa nedošlo ani náhodou.

M. Zima 26.10.2018 17:41

Re: Vaše "by" prozrazuje přemýšlivého znalce

Jak Vám ale mohlo uniknout, že BY bez Beneše, bez jeho podrazů a zločinů, bez jeho selhání, možná Československo existovalo ještě dnes.

V. Petr 26.10.2018 21:47

A to by jako Hitler nerozpoutal válku?

Sudetští Němci mu jeho agresivní politiku ovšem velmi usnadnili!

M. Sedliska 26.10.2018 14:11

Nahlížet na minulost optikou dnešních dnů je velmi pošetilé. Co se nám dnes jeví nesmyslné a zbytečné, bylo našimi předky viděno úplně odlišně. My máme proti nim tu výhodu, že už víme, jak to dopadlo. Mám ale pocit, že oni si toho, podle autora, zbytečného útvaru vážili. Usuzuji tak podle toho, co mi vyprávěla babička ročník 1913 a též podle toho, kolik lidí za ní bylo ochotno nasadit život, když bylo potřeba.

K. Janyška 26.10.2018 14:07

Je nutno slavit 1.1.1993.

To je dovršením naší samostatnosti. I když EU nám ji zase bere... Dzp.

V. Podracký 26.10.2018 13:52

Článek není objektivní, ale vychvalující

Rakousko ovšem nebylo ani žalářem národů, ani nebylo zcela nepřátelské. Nicméně český národ se emancipoval a chtěl něco víc než být menšinou. Díky sudetským a rakouským Němcům se neuskutečnil žádný ze záměrů císaře o navrácení české státnosti uzurpované po Bílé Hoře. Přesto byla stále neděje. Ta ovšem zanikla tím, že monarchie šla do války po boku Německa. Císař už nevládl, vládli velkoněmci a císař Vilém. To byla ta situace, která vedla ke vzniku ČSR. Pravdu mají babičky, které mluví o situaci před válkou, pravdu mají bojovníci za svobodu, kteří vlastně bojovali nikoliv proti císařovi, ale proti Němcům a jejich nadvládě. Dějinám je třeba rozumět a pravdivě vysvětlovat. To babičky neumí a ideologičtí zaslepenci nechtějí

M. Bílý 26.10.2018 11:58

Bylo mi 13 let když republiku zabrali Němci. Takže si ....

.... z ní dost pamatuji a oceňuji její předosti. Za její největší přednost považuji přípravu Slováků na samostatný stát a tím i zabezpečnení naší dnešní východní hranice. Kdyby zůstalo Rakousko - Uhersko byli by za těch sto let Slováci s největší pravděpodobností pomaďarštěni, což by nebyl dobrý soused.

T. Krystlík 26.10.2018 13:20

No nazdar, pane Bílý!

Opravdu si myslíte, že charakter lidí ovlivňuje jazyk?

M. Bílý 26.10.2018 15:25

Re: změní se charakter lidí a následně se změní jazyk

J. Kanioková 26.10.2018 19:27

:))))))))))))

J. Jurax 26.10.2018 18:01

Ale kuš ... pomaďarštěním se zde nerozumí jen přijetí jazyka. O Lužických Srbech jste jistě slyšel, to už jsou Němci ...

R. Szewczyk 26.10.2018 11:43

ha ha

říjen 1918 je časem české anexe Moravského státu , coby země koruny Rakouské, krvelačné české legionářské hordy zrádců monarchie pustošily krásnou Moravskou zem, a proti její vůli ji ukradly jejímu lidu a na bodácích dotlačily pod knutu pražských plutokratů a zrádců monarchie, pak nastalo sto let tmy, kdy se Morava nemohla rozvíjet tak, jak by ji to bylo umožněno pod laskavým vedením Vídně, čehůni oslavují sto let něčeho, na co by mněli zapomenout

P. Han 26.10.2018 16:34

Re: ha ha

Moravský stát neexistoval. Markrabství moravské bylo integrální součástí zemí Koruny české.

J. Hanzal 26.10.2018 10:48

Zajímavý pohled

Ovšem na coby kdyby se nikdá nehrálo, nehraje a ani hráti nebude. Je to tak jak má a hotovo.

Ale jo, článek zajímavý.

B. Lukáš 26.10.2018 11:39

Re: Zajímavý pohled

I má babička často říkávala: "nebylo jako za císaře pána, dej mu Bůh věčné odpočinutí". Pohled autora článku je nejen zajímavý, ale i víceméně svou objektivitou hodnotný. Jiný pohled bude mít určitě mnoho našich vlastenců ze spolku "Blanických rytířů", kteří autora a jeho názorových příznivců přinejmenším označí za německé kolaboranty.

V. Petr 26.10.2018 12:01

Kdyby Rakousko ve vleku Německa nevyhlásilo

válku Srbsku, možná by se dokázalo reformovat a vydrželo dodnes...

Z. Lapil 26.10.2018 12:31

Re: Kdyby Rakousko ve vleku Německa nevyhlásilo

H. Kissinger (jo, je to TEN H.K.) napsal mimo jiné knížku (obludně tlustou) Dějiny diplomacie. O startu (schválně nepíšu vzniku) 1. světové války jsem si odnesl zhruba toto:

Před válkou spolu moc nekomunikovali politici a vojáci. Výsledkem bylo, že politici nevěděli, že jakmile kdokoliv vyhlásí mobilizaci, nebude skrz smluvní provázanost každého s každým cesty zpět.

Čímž se nepokouším zpochybnit vaše tvrzení, ale jen trochu rozvolnit formulaci "ve vleku Německa".

Mně na tom fascinuje, že tehdejší císařové a králové byli příbuzní málem každý s každým a tu válku vlastně pořádně nikdo nechtěl.

Viz v jiné, tentokrát novinářské, knížce citovaný dopis německé sestřenky milému francouzskému bratránkovi: "Válka? Nesmysl. To strýček Vilém nikdy nepřipustí". No, holka se bohužel za pár měsíců nestačila divit.

V. Petr 26.10.2018 10:45

Jak můžeme být "součástí Německa?"

Přes své organizční kvality se Němci chovají jako sbor de**=bilů!

Napřed rozpoutali dvě války a teď se plně oddávají rudozelenému šílenství! Můžeme mít s někým takovým cokoliv společného, kromě hospodářské spolupráce????

M. Zima 26.10.2018 11:20

Re: Jak můžeme být "součástí Německa?"

Máte téměř bolševicky jasno, ale když Vás to uspokojuje a stačí Vám to, proč byste se nechal mást prokázanými skuteřnostmi?

R. Langer 26.10.2018 12:40

Re: Jak můžeme být "součástí Německa?"

Bolševicky máte s celým Eurosvazem jasno především vy, soudruzi. To máme už dostatečně prokázáno.

T. Krystlík 26.10.2018 11:48

Re: Jak můžeme být "součástí Německa?"

Skvělé, pane Petře! Pokud vím, tak se dodnes neví, kdo vyvolal WW I, největší podíl viny připadá asi na Rusko. O WW II se rukou nerozdílnou postaraly: D, PL, SU, GB a F. Podle kritéria agrese vyvolalo válku Polsko - dvě mobilizace proti D, odmítání jednání s Německem.

V. Petr 26.10.2018 12:11

Tedy, s F a GB jste tomu nasadil korunu!

Ty dvě země nás předhodily Hitlerovi jen proto, aby nemusely jít do války!

A že by Polsko napadlo Německo, to by mě opravdu nenapadlo.

Jinak, je pravdou, že se Goering hájil v Norimberku tím, že ještě koncem srpna 1939 poslal před Švédsko Britům dokument, kde byla zakreslena území, která má Polsko "v zájmu míru" odstoupit Německu. A Daladier se dal slyšet že "nepodepíše mír, který bude v ohrožení každých šest měsíců."

P. Urban 26.10.2018 12:35

Odkdy je projevem agrese

mobilizace a odmítnutí jednat? A ne napadení jednoho státu druhým?

T. Krystlík 26.10.2018 13:15

Re: Odkdy je projevem agrese

To zajisté též. Jenže zkoumá se, kdo začal. A jako akt agrese platí od roku 1892 mobilizace, z doby mezi válkami i odmítnutí jednat s jiným státem o sporných otázkách. Poláci odmítli jednat s D v lednu 1939,v březnu a srpnu 1939 vyhlásili proti D mobilizaci. D nemobilizovalo.

P. Urban 26.10.2018 14:25

Re: Odkdy je projevem agrese

Na mobilizaci se odpovídá mobilizací. Mobilizace či odmítnutí jednat o sporných otázkách může být legitimní důvod k válce. Není to ale totéž, jako válku skutečně rozpoutat.

Byl-li polský postup agresí, jak hodnotit obsazení českých zemí Německem v březnu 1939, které bylo flagrantním porušením Mnichovské dohody? Nezačala náhodou válka Německa s Anglií a Francií tehdy?

M. Prokop 26.10.2018 14:36

Re: Odkdy je projevem agrese

Nehulte tolik. Nebo nechlastejte. Blbnete z toho.