9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Diskuse k článku

RADAR: Paroubkův hlad

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
masi 1.6.2008 10:47

Re: masi

1. Když v srpnu 1968 Rusové přišli s jejich bratrsku pomocí, tak drtivá většina Čechů byla fakticky PROTI. To je prostě historický fakt, netřeba káleti na vlastní národ více než nutno.

2. Někteří lidé mají dnes natolik velký strach z Rusů, že mají potřebu přikmnout se k jinému velkému dubisku. Tentokrát americkému. Ona freudiánská potřeba otce je možná ještě hlubší a širší, stačí se jen podívat, jaký slušný úspěch mělo paternalistické vystupování V.Klause.

Nika 1.6.2008 10:59

Re: Re: masi

Ale jdi ty, freudiánský brebto, je to spíš aplikace historické zkušenosti. Kdo nás v minulém století 2-krát vytáhl z prů*eru ?? Souzi z východu si tu jednu pomoc jaksi pokazili následným činěním, z kterého vyplynulo, ža ta jedna jaksi nebyla ani trochu nezištná...Rv

masi 1.6.2008 11:09

Re: Re: Re: masi

Mohl byste ona vytáhnutí z průseru nějak konkretizovat?

ps 1.6.2008 11:12

Re: Re: Re: Re: masi

Dvě světové války. Já bych ještě přidal třetí průser, ze kterého nás USA vytáhly, a to sovětský blok, jehož jsem byli členem.

masi 1.6.2008 11:38

Re: Re: Re: Re: Re: masi

a) první světová válka byla převážně evropský konflikt

b) do Prahy 1945 přijely sovětské a ne americké tanky, bohužel.

c) sovětský blok se rozpadl díky sovětské ekonomické neschopnosti. Reagan jen hodně mluvil.

jirka.s. 1.6.2008 11:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

a) Příruka posluchače VUMLu, kapitola III, str. 68

b)Příruka posluchače VUMLu, kapitola V., str.126

c) Příruka posluchače VUMLu, kapitola VI., str.196

masi 1.6.2008 17:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

Obdivuji vaše znalosti. No tohle já nemám. Já čtu bohužel skoro jen západní tisk. A občas psíka pro zasmání.

emersonskej 1.6.2008 13:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

A) To sice byla, ovšem nakonec to byla přece jen Amerika, kdo připojením se k Francousko Britským silám na západě zvrátil převahu v neprospěch Německa. Navíc to byl především Americký preziden Wilson, jež podopřil rozpad Rakousko Uherska a tudíž i vytvoření ČSR.

B) Do prahy Ruské tanky dojely především díky dohodám mezi vítěznými mocnostmi, díky čemuž byla stanovena demarkační linií řeka Labe, za niž angloamerické sily nesměly. Ovšem nebýt Američanů a jejich obrovské ekonomické pomoci, Rusko by válku jednoznačně prohrálo !!!

C) Sovětský blok se rozpadl částečně díky vlastní ekonomické neschopnosti, ovšem dílem také díky faktu, že jej Američané doslova uzbrojili !!!

masi 1.6.2008 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

Dřív jsem musel být vděčen bratrskému Sovětskému svazu, že žiju v míru a blahobytu. Dneska mám být vděčen bratrským USA, že žiju v míru a blahobytu? Je to takový modrý komunismus, kde znaménka plus a minus jsou zaměněna, ale forma myšlení zůstává stejná.

emersonskej 1.6.2008 17:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

Co jstě touhle tisíckrát profláknutou frází chtěl říct ??? Že už vám došly argumenty, takže couváte do bezpečného závětří naučených sloganů ??? Zkuste alespoň jeden můj argument vyvrátit. Pokud toho nejste schopen, příště se raději o žádnou diskuzi ani nepokoušejte !!!

masi 1.6.2008 18:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

Proč se tak rozčilujete? Celou diskuzi začala má věta o potřebě otcovské autority. Tak o tom diskutuji. O potřebě vděku superhodným USA, kteří na nás tak pěkně otcovsky dbají. form;;-)]

Když chcete ale odpověď na historickou úlohu USA: A) USA přišly až na konci 1.sv.války, když už německé a rakouské hospodářství bylo v rozkladu.

B) To samé 1944, USA otevírají západní frontu dost pozdě, na východní frontě bylo už více méně rozhodnuto. Ona demarkační linie pak, "za niž angloamerické sily nesměly", je přeci něco, co USA v Teheránu a Jaltě samy dohodly, a jsou za to přímo odpovědné.  

A + B = USA jenom slízly smetánku.

C) Můžete najít nějaký historický důkaz, že USA SSSR uzbrojily? Rád bych jej slyšel.

emersonskej 1.6.2008 21:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

Tohle přece není o potřebě nějaké té otcovské autority, ale jednoduché uznání reality. Jsme malý stát neschopný dlouhodobě zabezpečit svoji obranu vlastními prostředky a tudíž nám nezbývá, než snažit se získat silného spojence. Když racionálně posoudím naše možnosti, jsou USA víceméně jedinou rozumnou alternativou. A pokud navíc máme možnost přijít díky tomu k nejmodernější protiraketové obraně současnosti - a ještě k tomu v podstatě zadarmo, byli bychom blázni, kdybychom ji odmítli. ( tedy ne že bychom byli v postavení, kdybychom si ony mocné spojence mohli vybírat, ovšem už vzhledem k historickým zkušenostem a demokratickým hodnotám, jež máme s USA víceméně společné, mi připadá rozumné být jejich spojencem...)

A teď k vašim reakcím na mé odpovědi:

A) 1. světovou válku nerozhodla materiální převaha té, či oné strany ( ikdyž fakt, že ústřední mocnosti trpěly blokádou v podstatě od jejího počátku jistě hrál svoji roli.) ale schopnost nahrazovat své lidské ztráty na bojištích. A v tomto ohledu byla jak Francie, tak i Británie na počýtkem roku 1918 na konci s dechem. Němci sice v podstatě také, ovšem oni díky kolapsu Ruska mohli na západní frontu přesunout drtivou většinu jednotek z východu, takže při své ofenzivě v březnu 1918 dosáhli značné převahy. Nebýt Američanů,jež právě v této době ve velkých počtech dorazili do Francie (byť byla v otázce výzbroje plně závislá na Francouzích), Němci by nejspíš slavili triumf. 

B) Bez ekonomické podpory dle zákona o půjčce a pronájmu, již USA Rusku poskytla by Rusové neměli šanci Němcům vzdorovat. (že to pro USA byl po čertech dobrý obchod je věc jiná...) Fakt, že se spojenecké armády vylodily v Normandii až v roce 1944 byl spíš než čímkoli jiným způsoben snahou Britů invazi co nejvíc oddálit v obavě, že bude tato neúspěšná.

C) Tak zde se musím přiznat, že žádný přímý důkaz nemám, nicméně podobné formulace o uzbrojení SSSR Američany - např s ohledem na Reganův program Hvězdných válek lze nalézt v celé řadě publikací.

masi 1.6.2008 22:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

A+B mohu odkývnou s tím, že USA byly oním pomyslným jazýčkem na vahách.

C "uzbrojení" SSSR je jen spekulace. SSSR měl spoustu lepších důvodů proč zaniknout. Pokud, ale máte odkaz na nějakou slušnou publikaci, rád si počtu.

Domnívám se, že spousta katastrof Československa plynula právě ze "získávání silných spojenců". Skončilo to nejprve Mnichovem a poté opačnou reakcí: komunismem. A dnes máme opět opačnou reakci na minulé. Je načase dospět.

emersonskej 1.6.2008 22:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: masi

No v první světové se to tak dá říct, ovšem v té druhé už Američané působili coby vedoucí průmyslová mocnost protifašistické koalice. Vždyť kupříkladu v roce 1944 produkovali 40% světové zbrojní produkce.

S tím uzbrjením vás asi nepotěším. Žádnou publikaci vyloženě zaměřenou na tuto tématiku jsem zatím nečetl, ikdyž mě literatůra faktů tohoto druhu docela zajímá. Ale věřím, že se toho dá dost najít i na netu. Každopádně to za spekulaci příliž nepovažuji.

Jináč s těmi spojenci máte do značné míry pravdu. Skutečně jsme na ně měli v minulosti spíše smůlu. To ale na věci nic nemění. Ono hrát si na neutrála je sice možné, ovšem tuto neutralitu by nejdříve muselo vaše okolí uznat a respektovat. Argumenty některých zdejších pacifistů o Švýcarském modelu tudíž považuji za značně naivní. Dotyční si zřejmě neuvědomují, že taková neutralita vyžaduje jednak velké investice do obrany (v případě napadení jste na to sami...) a pak také jisté podmínky, jež alespoň částečně zaručují, že pro minimálně okolní země bude vaše neutralita nějakým způsobem výhodná - tj třebas zrovna v případě onoho Švýcarska jeho bankovní sektor...

Hrad 1.6.2008 17:48

Re: masi

Hegel jednou poznamenal: Nejjednodušší je nějakou věc odsoudit, mnohem těžší je ji pochopit a to nejtěžší je ji vysvětlit(tvořivě ovšem). Ti komunistobijci, ovšem po funuse, kteří "prdí a prdí", neradi slyší, že první prezidentem tohoto státu byl zvolen právě komunisty Václav Havel ne tajnou volbou, ale aklamací, aby to náhodou  někdo na poslední chvíli "nezvrtal" a to za velkého přispění samotného Gorbačova a velvyslance SSSR Lomakina. Jestli si někdo do své tělesné schránky vypadající jako přesýpací hodiny neustále strká slogan: "co bylo ukradeno ....."    je to jeho problém. Sděluji však, že znárodňování-vyvlastňování soukromého majetku, tak se to nazývalo, patřilo ke strategii, kterou po válce uplatňovaly vlády zemí Evropy. Proč asi? Stalin jim nic neradil. Beneš v znárodňování po II. sv. válce šel mnohem dál, než západní vlády. Proč asi? Ze stejných důvodů, jako Masaryk když oslaboval mocenský, a tím politický vliv katolické církve.  Každá politická moc se uplatňuje prostřednictvím kapitálu. Jenom geniové s IQ 60 a nižším jsou přesvědčení, že to udělá demokracie. A když jim něco nejde pochopit, tak si uleví: "Ku..y komunistické". V zimě jeli brzy ráno po městě dva chlapi do práce na kolech. Byla  ledovka. Klouzalo to. Jeden vztekle  utrousil: "Dřív jsem si mohl ulevit - kur.y  komunistické zase nesypou. Teď není komu nadat. Stojí to za hov.o". No v umění zapomínat je klíč k věčné mladosti. Kdejaký geront, který by nejraději zapomněl, osvědčuje svou selektivní paměť, a pak mu nezbývá než NP.

Jurajda 1.6.2008 8:09

Pošleme je Na návštěvu do Somálska!

Aby viděli jak jsou tlustý a ještě potřebujou kapku zhubnout!Taky se tam naučí držet správně hladovku!Dívím se že se duševně chorým dostává publicity!Ti mají být v ústavu!

vlasta 1.6.2008 10:33

Re: A Jiřího Paroubka s nimi.

Václav Havel 1.6.2008 4:38

Modrásci táhněte do háje

Modrá není dobrá ;-D (Y)

http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/foto.phtml?id=198413&cid=606880

:-P;-P (Y)

Abonent 1.6.2008 5:08

Je Václav Havel tajným členem KSČM ?

Ehm...někomu se líbí modrá, někomu oranžová, jinému zas červená, že.

A někteří zvláště ješitní lidé se spojí třeba i s ehm... čertem, jen aby uškodili někomu, o kom si myslí, že uškodil jim, že.  

http://www.ahasweb.cz/2008/20080514.htm

Václav Havel 1.6.2008 5:57

Modrásci táhněte do háje

Ty ty ty jeden Abonente, tebe je tady všude na internetu plno. Máš tady aspoň 50 procentní příspěvkovou účast. Ty seš takovej pořádkovej ODS-man s modrou páskou na rukávu s modrým křížem a modrejma podkolenkama a rád bys podle svýho vůdce, kterej slíbil noc dlouhejch modrejch nožů, viď. ;-D (Y)

Kobylka Lajda 1.6.2008 7:10

Re: Modrásci táhněte do háje

Není ubožejší osobnosti než té, která si neumí vymyslet ani osobní, vlastní nick a zašťiťuje se, jsouc sama naprostá nula, jménem nějaké významné osobnosti. Příspěvky takovýchto "výtečníků"jsou pak prachmizerné, jako léčený mindrák přispěvatele. Už nick "Úřední blb" by působil vesele a uvolněně a lépe by charakteritoval dotyčného.

Jelikož máme kýženou svobodu slova, může p. Abonent přispívat do diskuse plnými doušky. Mně se zas zdá, že se vyskytuje málo, ale zato jeho příspěvky trefují do černého, je poznat, že má dobré argumenty a je vzdělaný. Ty, ty, ty Václave Havle (pardon, bývalý pane presidente).;-D;-D;-D;-D

Václav Havel 1.6.2008 7:34

Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Zařehtala Kobylka Lajda, která je jednička jak vystřižená z Topolánkovy gestikulace. Ale musíš se ještě Kobylko Lajdo podělit s Kalouskem, ten byl jednička první. Modrásci spojte se, musíš se Abonenta zastat, když nemáš ty mindráky ;-). Modrá není dobrá. ;-D (Y)

Kobylka Lajda 1.6.2008 8:19

Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Netvrď to tak vehementně, třeba jsi barvoslepý.  Děkuji Ti, že mne řadíš mezi jedničky, hihihihi... Nic  mne nebaví víc,  když je protivník vzteklý, až hraje všemi barvami nebo už barevné spektrum ani nepoznává. Ty jsi asi rozpálený doruda. Počti si v Haló novinách, ať se uklidníš!;-O;-O;-ORv

Václav Havel 1.6.2008 9:15

Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Přeceňuješ svoje schopnosti odhadovat, Kobylko Lajdo. Tobě dali k snídani do jesliček málo sena, viď? Tak tady teď řehtáš z hladu. ;-D (Y)

Kobylka Lajda 1.6.2008 10:08

Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Solidarizuji se s Tamášem!!!;-D;-D;-D;-D;-D

Hrad 1.6.2008 17:56

Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Herka Lajda spíš řehtá z žízně. V jejím věku jí nic jiného nezbýván, než při láhvi rumu se zataženými záclonami, aby na sebe neviděla,  těšit se  z pohybu vlastních střev.

Václav Havel 1.6.2008 18:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

          ;-D

Harpyje 1.6.2008 18:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Primitiv tleská primitivovi. (Y)

Harpyje 1.6.2008 18:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Primitive.

Hrad 1.6.2008 19:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Modrásci táhněte do háje

Nevím co je na tom primitivního když tam, kde jiní používají kultivované výrazivo jako je rudá předkožka(co se mimochodem hodé pouze na Jožku, co ho svbí předkožka) a pod. používám, když chci někoho pořádně  trefit, výraz "Ty ošklivé káčátko". To se týká teké takové orlice(říšské) jako je Harpyje. Má ptačí mozek, říkalo se o jistém orlu(orlici).