26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

RADAR: Občane div se

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jira 25.1.2008 15:04

Re: Bez obav

Myslím pane, že těmi užitečnými idioty jsou lidé, kteří volili ODS. Jeden z největších Odésáků u mně v práci teď tluče hlavou do zdi a všem se omlouvá, že byl v*l a že takovou ho*adinu už v životě neudělá. Pokud by byli volby hodil by raději lístek komunistům, ač je nenávidí než modrovlezpr*elníkům, kteří zrazují celý národ. Pokud nebudou příští volby zrušeny, tak jde v nich celá koalice vlasti*rádců a křivosmluvníků do kytek

F.VÍZEK 88.100.57 25.1.2008 15:03

Občan už dává znát....

Trvalé útoky na českou levici - která už rok a půl nemá sebemenší mocenskou páku - skoro ve všech médiích a vytrvalé vyhrabávání starých kauz i pseudokauz i hloupostí už sklízí plody:  Lednový průzkum dává současné vládní koalici puhých 82 křesel ve dvousetčlenné Sněmovně. Komunistům  dosud nevídaných 17,5%!  ČSSD předstihla ODS už o 10%. 

Čeho se ještě dočkáme? Není už jasné, kdo jde komunistům "na ruku"?  Není už jasné, že reformy na tento způsob (= nejbohatším přidávat)  budou už trvalou "čmouhou" na tváři ODS, KDU-ČSL i Strany zelených ?  Není už jasné, že  důvod k přehodnocení, ke změně je aktuální ?

www racek 25.1.2008 14:49

no, takovej důkaz buzarem

dostio velmi nepřímý ... ale díky za snahu. vy studujete politologii ods?

Jura Jurax 25.1.2008 14:33

Re: Re: Re: Polemika

Souhlasím s Vaším hodnocením pravděpodobnosti rozumného názoru u zvolených politiků.  Dlouhodobě zde říkám, že s blbosti politiků nutno počítat jak s faktem. Jenže referendum ten rozumný názor taky nepřinese. Zatímco jednotlivý člověk je místy génius, lid jako celek je blbý jak troky.

Ergo, rozumné rozhodnutí může v demokracii nastat akorát náhodou. I s tím bych souhlasil. I na  tu totalitní nadvládu politických stran by se dalo řekněme kývnout.

Změna volebního systému ovšem Vámi nastolené problémy nevyřeší. Byť bych jí byl nakloněn - přinesla by stabilnější vlády s jasnějším mandátem - Vy byste asi napsal totalitní nadvládu vítězné strany.

Jak to chcete řešit? Obávám se, že nechápu, co chcete.

Jura Jurax 25.1.2008 14:21

Re: Přemejšlím, kterejpak koaliční partner donutil ODS

No, to je jejich vlastní blbost - ale na druhé straně i dítě je člověk a za člověky se platí ... ostatně u veterináře za kočičku nebo křečka zaplatíte bez mrknutí oka, a ti jsou zpravidla ještě menší než dítě :-D

Jura Jurax 25.1.2008 14:19

Re: Soudruhu Slanečkovi

Nemáte potíže s pochopením psaného textu nebo se Vám jenom zamžily brejle? Rv(Y)

Jura Jurax 25.1.2008 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: nenechme si odvést pozornost od jádra věci

Ale samozřejmě - politiky lze zlobbovat, neřkuli přímo uplatit snadněji než lid. Nicméně se taky o nich neříká, že hlas politikův je hlas boží, kdežto hlas lidu zbožšťován je. Není nad referendum jakožto zjevenou vůli lidu, že?

No a s tím, že budete radši, když Vás tam někam strčí většina než kdyby to byla menšina či dokonce jedinec pohříchu zhovadilý, jste mne pobavil. Budete tam tak jako tak a velikost množiny hlupců, co Vás tam dostala, Vám bude nejspíš lhostejná.

No a demokracii máme zastupitelskou, čili nám de fakto vládnou volení zástupci, u nichž se ani omylem nedá říct, že by měli většinovou podporu. Ostatně níže pravíte, že byste se i té nejušlechtilejší strany s většinovou - nadpoloviční - podporou děsil. A souhlasím - demokracie se hodí do klidných, nekrizových časů.

A tady nejde o vážení nebo nevážení si volených zastupičů. Tady jde o to, že referendum, jehož výsledky jsou neprávem absolutizovány (viz ovlivnění lidu cílenou propagandou) ve složitých, odborných a zejména vojenských (utajení) otázkách je kravinium. U volených zastupičů je samozřejmě ovlivnění taky možné, jednodušší a levnější, ale zato lze oprávněněji doufat, že oni nebo jejich poradci budou problému rozumět - u všeholidu v referendu to nehrozí ani omylem. V ostatních - jednoduchých a/nebo nedůležitých případech je referendum kravinium nakonec taky - ale tam nemusí napáchat takové škody.

Jura Jurax 25.1.2008 14:02

Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Vždyť my spolu můžeme docela souhlasit :-D ovšem bojíte-li se jakékoli, i té nejušlechtilejší strany, s nadpolovičními hlasy (což není tak docela od věci najmě proto, že jsou i strany méně až vůbec ne ušlechtilé), pak ale nemůžete čekat, že strana vyhravší volby, ale nemající onu nadpoloviční většinu, bude schopna prosadit svůj volební program beze zbytku, i kdyby opravdu chtěla.

Soukromě soudím, že u nás lze při předvolebních slibech majících za cíl oblbnout voliče s tímto faktem směle kalkulovat - něco sice nebudeme moci díky zhůvěřilým koaličním partnerům samozřejmě plnit, ale naslibovat se to dá.

A politici vždycky vidí od voleb do voleb. Dál vidí státníci - ale ti u nás nejsou a i ve světě je jich malounko. Snad kdysi Adenauer, De Gaulle, Churchill, u nás Masaryk ...

A politikové jsou naši slouhové - líní, nevýkonní, úplatní, vyčůraní, drzí a arogantní a hlavně hrozně finančně nadhodnocení. :-D

Michal Slánička 25.1.2008 13:53

Re: Soudruhu Slanečkovi

Je evidentní, že jste text vůbec nečetl pozorně a absolutně jste jej nepochopil. Nestačím se divit, co jste schopen vygenerovat za nesmyslné závěry. A Vaše vulgární chování k politování. Oponenti na NP jsou obvykle slušní, a je mi ctí s nimi diskutovat, i když se neshodnem. Vy byste se měl diskusním fórům nejspíš vyhýbat, dokud nezískáte slušné chování. Teprve potom mi můžete kázat o demokratičnosti, poněvadž slušné chování a tolerance k demokracii patří, Vaše pojetí je zjevně však jiné.

strejda 25.1.2008 13:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Na flákače a zneužívače systému se vymlouvají všude. To je standardní návod starý jako lidstvo. Nezrušíma ale generální štáb jen proto, že byl přeplněn vyžírky a zloději. Ve Francii a Španělsku se žádné poplatky ve zdravotnictví neplatí a francouzské je považováno ze jedno z nejlepších ve světě. Španělské je na vyšší úrovni, než naše. Já regulační teorii nevěřím, vždy jde jen o peníze. Ostatně, je tu již iniciativa na jejich zvýšení. Je to totiž výnosné. A také na omezení zdravotní péče. Plná bude jen za příplatek. Pro toho, kdo na něj bude mít. Pojišťovny budou akciové, budou z poplatků a daní generovat zisk pro vlastníky. To je správné v průmyslu a v podnikání obesně. Ne ve zdravotnictví, policii, státní aprávě, obraně. Podumejte, a hodně, o tom kam to povede. A´T nemusíte nakonec říkat : To já ale nechtěl. Chtěl!

Odcházím na obchodní schůzku, tak zase později, nebo příště.

Michal Slánička 25.1.2008 13:46

Re: Re: Re: ale to přece ještě neznamená,

Jasnovidec? To ne, jen vycházím z toho, co je dáno, řečeno, jak se tehdejší vláda chovala, atd..;-)

F. Čech 25.1.2008 13:44

Soudruhu Slanečkovi

Milý soudruhu Slanečku, z vašeho článku je zřejmé, že upozorňujete voliče ČSSD, že Paroubek zřejmě netrvá na referendu o umístění radaru. Na tomto referendu ale trváte vy komunisté a chtěli byste, jak ,jsem z vašeho apelu vyrozuměl, buď přesvědčit socdem voliče, aby na referendu trvali také, nebo aby si všimli, že Paroubek na něm netrvá a volili vás - komunisty. Opravdu pěkného soudruha si vychovali soudruzi profesoři na vaší fakultě. doufám, že vás bolševiků tam není víc. Styďte se za sympatizování s komunistickými gaunery, kteří nás tady 40 let utlačovali a posunuli nás ve vyspělosti a životní úrovni ze 4. na 44, místo na světě. A nezapomeň te vy bolševický kreténe, že ČSSD je reformní středolevá a demokratická strana, a že to byla právě ČSSD, která naši zemi přivedla do NATO, které nás chrání před případnou "internacionální pomocí" nějakých vašich rudých bratrů! 

Anonym 25.1.2008 13:42

Re: Re: Sláničko vy humoristo,

Co dodat...__?

I-Worm 25.1.2008 13:41

Přemejšlím, kterejpak koaliční partner donutil ODS

k tomu, aby u lékaře platily i děti... Žeby lidovci ?

Michal Slánička 25.1.2008 13:41

Re: Re: Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Podívejte se, já už sedím téměř deset let na vozíku, a věřte mi, že jsem si nechal podrobně a několikrát vysvětlit, proč je nutné zavést poplatky ve zdravotnictví. Jeden z faktů je, že stav zdravotnictví byl horší, než se v minulém volebním období tvrdilo, a hlavně se zvyšovala nároková část v rozpočtu MPSV, která je plně závislá na prvotní fázi, kterou je zdravotnictví. Ten krok byl zkrátka nezbytný kvůli zamezení plýtvání. Ze svého okolí vidím, že s prominutím "flákači" opravdu raději už nejdou k lékaři, aby nemuseli vytáhnout 30 Kč a jdou si místo toho koupit cigarety. Kdyby šli k doktorovi, šlo by i z Vašich peněz jim nemocenská prakticky za nic. Časem se některé tvrdosti budou moci otupit, to však nepůjde hned, lze to až ve chvíli, kdy se podaří změnit zacházení lidí s veřejnou částí zdravotnictví. Věřte mi, že budu bedlivě sledovat vývoj v této oblasti, stejně jako sleduji oblast sociální, kde v ODS kritizuji některé kroky a žádám nápravy.

Michal Slánička 25.1.2008 13:27

Re: Re: Re: Re: Pane Sláničko,

Vážený pane, pokud jste se někdy zajímal o dokumenty tohoto charakteru, pak byste nejspíš věděl, že tato věc se uvádí vcelku jasně. Chci-li od počátku referendum, zakotvím to v dokumentu, chci-li schvalování parlamentem, zakotvím v dokumentu schvalování parlamentem. Koukám, že Vám něco nevyšlo, tak se uchylujete k označení druhého za hloupého. No, zkuste si prostudovat základy mezinárodních vztahů, než někoho takto označíte. A mimochodem - na pana Paroubka nepotřebuji bič, stačí mi jeho vlastní názorové přemety.

strejda 25.1.2008 13:26

Re: Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Vy si nejspíš myslíte, že všichni v ODS, KDU-ČSL a SZ jsou necitliví, asociální a nesmírně hloupí lidé.

Ne, nemyslím si to. Jen jsem žádného takového nepoznal. Vysvětlete, proč ODS slibovala, že poplatky u lékaře nezavede, když znala fakta a věděla jak je to nutné. Vždyť bez poplatků by se sesypal zdravotní systém Španělska, Francie, Británie atd. Dobře to také pochopili chudší Slováci. Vy žijete v nějakém imaginárním světě plném jasných, vám zjevených pravd. Je to osud mlídí, uschovejte si některé své články pro budoucnost. Zdá se, že nejste jen omílač (i když to tak vypadá) frází a tak se budete postupně vyvíjet. A malou připomínku. To, že jsem zcela nespokojen s politikou ODS vůbec nic neříká o mém vztahu k ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, zeleným atd. Svět, i svět politiky, je mnohem, mnohem pestřejší.

Michal Slánička 25.1.2008 13:17

Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Pokud přijmeme Vaši myšlenku, pak ale musíte označit všechny volební programy za populistické. A paradoxně nejvíce populistické by podle Vaší teorie byly programy těch nejmenších stran, poněvadž ty musí tedy počítat s tím, že buď nemají sílu se do parlamentu dostat, nebo nebudou mít sílu prosadit 100% programu.

strejda 25.1.2008 13:17

Re: Re: Re: Re: nenechme si odvést pozornost od jádra věci

A to nemluvím o tom, že politiky lze zpracovat a zblbnout a nasměrovat takřka  libovolným směrem. Je to jenom otázka peněz a zabývá se tím celý specializovaný průmysl.

Dodám, že se tomu říká lobbing. Bez lidí se žít nedá a tak dám přednost, když mně tam strčí většina, než z rozvernosti sousedův fracek. Žádný politický systém není dokonalý, špatné jsou všechny, ne ovšem stejně. Demokracie, skutečná demokracie, je patrně tím nejlepším řešením v klidných, mírových, časech. A demokracie je vláda většiny, nikoli osvícených bohů. Osobně znám mnoho (více než deset, mnohem více) poslanců a senátorů. Znal jsem je, když ještě těmi poslanci nebyli. Vynikali většinou jen průměrností, jejich rozhled byl, peníze, vliv, ženy, víno. Jo a nenadřít se. Proč bych si jich měl vážit více než většiny? Opravdu nevím.

Michal Slánička 25.1.2008 13:12

Re: Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Jak můžete v proporčním systému chtít od vítězných stran - pravicových či levicových -, aby splnili 100% svého programu, když koalice má tři subjekty, z nichž každý chce prosadit co nejvíce ze svého! To není podvod, to je dopad proporčních systémů, nebo chcete říct, že ČSSD v minulém volebním období a předminulém taktéž, podváděla voliče?! No, podle Vaší logiky a míry splněných slibů Vás socialisté podváděli 8 let, jenomže to levicový volič bral jako daň za koaliční vládu, a chápal význam pojmu "vyděračský potenciál" malých politických stran. U ODS a její vlády se to rychle zapomíná a je z toho rázem podvod.

Co se týče poplatků. Byla to nutnost, což pochopili a chápou i lidé v KDU-ČSL a SZ. Proboha nedělejte z toho katastrofu, význam poplatků u lékaře chápou i mnohem chudší národy než je ten náš. My jsme jen stále prolezlý socialistickým myšlením, racionální myšlení Vám jasně ukáže, že poplatky nikoho nezruinují. Vy si nejspíš myslíte, že všichni v ODS, KDU-ČSL a SZ jsou necitliví, asociální a nesmírně hloupí lidé. Já si to nemyslím, věřím, že ví co dělají, už jen kvůli tomu, že narozdíl od nás dvou znají veškerá fakta.

Klička 25.1.2008 13:01

Re: Re: Polemika

Vážený pane, o ztotožňování rozumného a většinového názoru zde není vůbec řeč.Většinový názor nemusí být rozumný a rozumný názor obvykle není většinový. Rozumný názor totiž většinou lidí není akceptovatelný. Očekáváte-li však prosazení rozumného názoru od zvolených politiků, pak jste velice naivní, lépe řečeno nebezpečně naivní.Nahráváte totiž do karet politikům, kteří se považují za jedině rozumné a objektivní a tedy schopné vládnout. Budete-li například hodnotit globálně všechny demokraticky zvolené poslance, pak až na nepatrné výjimky musíte nutně dojít k názoru, že se jedná o nerozumné, nemyslící a neodpovědné stádo, hlasující a pracující nikoliv podle svého poslaneckého ústavního slibu, tedy tak, jak jim ústava ukládá, ale podle diktátu vlastních politických stran, které je do ústavních funkcí navrhly. Dochází tedy u nás k vládě politických stran, nikoliv k vládě lidu - demokracii. Lze tady s určitou mírou nadsázky dokonce hovořit o totalitní vládě politických stran. Dnes té, jindy jiné. Vaše víra v to, že zvolení poslanci budou někdy při platnosti současného systému voleb dle poměrného zastoupení, stejného volebního zákona a neexistenci všeobecného referenda je sice z morálního pohledu pochopitelná, nicméně však dosti nebezpečná. Připomíná mi trochu již zaniklou ODA, jejíž členové se stále snažili nalézt jediné rozumné řešení a to neustálými diskusemi o problémech bez jakéhokoliv výsledku. Podle mne totiž většinové řešení, jakkoliv může být i nerozumné je vždy lepší než žádné a nebo menšinové, byť se může zdát rozumným.

strejda 25.1.2008 13:00

Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Bylo by lepší diskutovat k faktům, než ke strejdovi. Strejda byl, je a jednou nebude. Dluhy ODS a Klause z privatizace a rozvrácení hospodářství ale budou. Je přitom jedno, co si myslíte, dokonce je jedno, co o tom píšete.

Váš příspěvek má ale jedno skutečné pozitivum. Jdu si dát obloženou topinku. Katalánský salám, trocha pršutu, houbička, okurčička ze Znojma, olivy, cibulka (čerstvá), kapie a kapička, jen kapička olivového oleje navrch. Ňam, díky, Tponko za inspiraci!

Michal Slánička 25.1.2008 12:58

Re: Sláničko vy humoristo,

Je evidentní, že nechápete rozdíly ve volebních systémech a jejich dopady, jinak byste něco takového nemohl napsat. Chtělo by to více znát reálie.

Jura Jurax 25.1.2008 12:56

Re: Re: Re: nenechme si odvést pozornost od jádra věci

No a zapomněl jste ještě jednu možnost - když mne do té řeky strčí většina. Sice se taky utopím, ale bude to jistě správnější, než kdyby mne tam šoupla menšina či dokonce jenom někdo jiný.

A to nemluvím o tom, že nevědomou masu lze zpracovat a zblbnout a nasměrovat takřka  libovolným směrem. Je to jenom otázka peněz a zabývá se tím celý specializovaný průmysl.

Tohle mi taky vadí. Manipulování a vykládání o tom, co je pro mně lepší, jsem si za bolševiků užil až dost. :-D:-D:-D

strejda 25.1.2008 12:55

Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

Juro, politikům nevěřím, považuji je za pouhé slouhy. Ti naši se ovšem vymkli kontrole. Proto jsem se před 17 lety rozhodl podnikat a politiku jen pozorovat. Dobře jsem udělal. Vždy jsem se ale musel s někým domlouvat a prospělo mi to. Něco jsem se naučil. Bál bych se jakékoli, i té nejušlechtilejší strany, s nadpolovičními hlasy. Na to v české kotlině nejsme zařízeni. Volebním slibům nevěřím a ODS od Sarajeva také ne. Přesto by bylo žádoucí, aby se strany alespoň pokusili své sliby plnit. Svědčilo by to o dlouhodobém přístupu k politice. Zatím politici - ti lepší - vidí na čtyři roky. Výjimkou je Klaus, ten vidí na pět let.

Jura Jurax 25.1.2008 12:47

Re: Re: Re: nevidíš břevno v oku svém ...

Ale vždyť máte 15% daně, jak Vám bylo přislíbeno. Že jste se nezajímal, z jakého základu se tahle daň bude počítat je Váš problém - ve volebních slibech to nebylo specifikováno. :-D I tohle je politika, pamětníku :-D Nakonec 23% z původního základu daně je furt míň než mi stát sebral dřív, obírav mne o berně progresívně :-D 

strejda 25.1.2008 12:47

Re: no když to dělá levice,

Klinvě napište černoch, cikán atd. Proč se bojíte?

načeradec 25.1.2008 12:46

Re: Re: Jak ODS plní písemné dohody

ODS musela vědět, že výsledek voleb bude takový jaký byl! Všechna její prohlášení byla populistická! ODS není strana pro obyčejné lidi. Kdo ji volí a proč se také ví!

strejda 25.1.2008 12:45

Re: Re: nenechme si odvést pozornost od jádra věci

Víte, když skočím z vlastní vůle do řeky a utopím se, je to má věc. Když tam skočí z vlastní vůle většina, je to jejich věc. Když mně tam strčí někdo jiný, nebo menšina, není to jen má věc. Vadí mi to. Manipulování a vykládání o tom, co je pro mně lepší, jsem si za bolševiků užil až dost. Vy jste patrně také takový a ke všemu ještě zakuklený.

strejda 25.1.2008 12:41

Re: Re: Re: Slánička, Slánička, z vás Masaryk nebude , cituji:

A vaše iáá je jaké? To ocelinovo známe.