2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
achjo 12.4.2007 2:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

Mno..zpočátku jste výborně argumentoval. Teď mám osobní dojem, že skáčete z místa na místo. Jakou souvislost má NATO + čistě americké vojenské zařízení na území jednoho členského státu (kdy pro Američany nebyl důležitý názor ostatních evropských zemí) s ruským protiraketovým systémem či německou uhelnou elektrárnou nebo snad s Temelínem? Bez komentáře.

K Vašemu třetímu a čtvrtému odstavci "USA chtějí rozmístit systém na území suveréního státu. Rozhodující je postoj a souhlas toho suveréního státu. Názory ostatních zemí na kontinentu jsou hezké a zajímavé, ale to je opravdu tak vše". Když Vám na tuto větu odpovím, že jsou sakra důležité ty názory ostatních zemí, tak píšete o tom, že jim do toho nic není pouze formálně. Nezlobte se ale to už je obsažené v tom suverénní. V čem je v mé odpovědi rozdíl? Já vidím jediný - ten ve vaší minulé odpovědi. Bez komentáře.

A k jednání - od začátku jsem na ruský pokřik slyšel věty - "Rusko vše ví, je informováno, vše bylo předem konzultováno" Tak proč se najednou Bush chce setkat (po pokřiku) s Putinem? Kvůli našim odpůrcům? Nebo možná proto, že nějaké (možná) věty oznamovací - bez poslouchání druhé strany - nebyly žádné konzultace. A ta jednání s NATO - to bylo to setkání Litvě (čistě okrajová záležitost kdy NATO neprojevilo žádný zájem) nebo ten výrok ředitele americké Agentury pro protiraketovou obranu "generál Henry Obering ve čtvrtek (2.3.) uvedl, že Washington se chtěl při vybudování ochranného štítu v Evropě opřít o podporu 25 členských zemí NATO; jejich výslovný souhlas však nevyžaduje." - několik dní po pokřiku i ze států NATO. Minule jsem na Vaše "Názory ostatních zemí na kontinentu jsou hezké a zajímavé, ale to je opravdu tak vše" - napsal, že i Američanům už došlo, že na názorech ostatních zemí kontinentu záleží. A konečně začali opravdu jednat a ne pouze posílat ostatním oznamovací věty...Děkuji,  že si pročtete i postupný vývoj základny během posledních dvou měsíců. Konec.

Americká raketa 12.4.2007 8:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

Ta souvislost je ta, že je celkem bežné, že se staví nějaká stavba, jejíž význam, dosah a ovlivnění okolí dalece přesahuje danou oblast, hranice daného státu. A někdy se prostě povyk spustí - Temelín, GMD základny ve střední Evropě a někdy se o tom  v normálních novinách ani nedočtete - německá jaderka, německé uhelky, S-300 v Kaliningradu.

Proč se chce Bush setkat s Putinem? No kvůli našim odpůrcům jistě ne. Prostě proto, že se Rusové cukají přiliš a budou výměnou něco chtít, něco co se nemůže dojednat na odborné úrovni.

Tahle diskuze se zvrhla z vaší strany v pitvnání slov. Vy moc dobře víte v jaké souvislosti jsem ten výrok pronesl a jak jsem to myslel, tak se mě nesnažte vyvrátit tím, že Američané jednají

Radek 12.4.2007 8:44

Re: Re: Bude co branit?

Nejde o to pumpovat penize zbytecne do socialniho statu, jejich efektivni vyuziti je potreba urcite pohlidat, ale stejne spatne (nebo spis jeste horsi) je pupovat penize do obrany pred imaginarnimi neprateli... Lide jednoduse souhlasi s vyssimi vydaji na zbrojeni pokud jim "ukazeme" ze ten ci onen na nas brzi chce zautocit... Ale je tomu opravdu tak? Existuji? Byl bych rad kdyzby se kazdy zamyslel, zda neni absurdnbi predstava ze "lidri Iranu" se denne budu s ideou kdy uz konecne na nas hodi bombu... Museli by byt hloupi to udelal, vedi prece ze odvetny utok by je naprosto znicil? Co by pripadnym utokem na nas, ziskali? Tot otazka k zamysleni...

čtenář 11.4.2007 11:49

Re: Bude co branit?

Sociální stát se s každým agresorem přece domluví - po soudružsku ! ;-D;-D;-DVV

ps 11.4.2007 14:51

Re: Bude co branit?

"Firma Gripen"? To jsem netušil, že taková firma existuje. Já myslel, že Grippen je letadlo, které vyrábí konsorcium SAAB a BAe.

Milan 11.4.2007 9:06

Docela věcné

Zpočátku jsem čekal lacinou agitku jak už to tak bývá u článků nabádajících nás k tomu, ať se už konečně oprostíme od provinciálních řečí o radaru a začneme uvažovat "světově".  Po přečtení celého článku musím uznat, že v něm byly uvedeny relativně podstatné skutečnosti a potenciální hrozby současného světa. Autorovo hodnocení politických a vojenských možností EU a NATO jsou určitě "v míse". Nemohu souhlasit s vírou autora (ale možná, že se pletu) v pozitivní roli USA v mezinárodní politice. Bylo by to pro všechny bezvadné, kdyby tomu tak opravdu bylo. Nicméně děkuji  za relativně objektivní článek k věci.

ondys 11.4.2007 8:49

Jak důležité je mít radar?

Ve virtuálním světě tvořeném reklamou pro konzumní touhy nejžravější globalizace!

MILA 11.4.2007 7:07

mozna ze radar neni vselek ale lepsi je to mit nez nemit

neco jako zamknout dvere k baraku stale je ucinne, i kdyz se zlodej muze dostat dovnitr oknem, coz neznamena ze prestaneme zamykat

Sk/epticus M/axim/us 11.4.2007 7:39

Tady to není o mít či nemít radar, ale mít či nemít doma nakvartýrované poskoky souseda z vedlejší vsi, který dělá zbytečné rozbroje po širém okolí a je poněkud nenažraný

Zkrátka málokdo je takový idiot, aby na svůj dům nechal instalovat zámek souseda ze statku za rybníkem, kvůli tomu, že mu sousedovi kluci můžou vytlouct okno kamenem :-)

zk 11.4.2007 8:01

Re: Tady to není o mít či nemít radar, ale mít či nemít doma nakvartýrované poskoky souseda z vedlejší vsi, který dělá zbytečné rozbroje po širém okolí a je poněkud nenažraný

Jo, tak ten kdo se brání, dělá svými obranými opatřeními rozbroje. No, tak fajn, tak raději nebudeme zamykat, abychom ty zloděje nedráždili. Podle této Vaši teorie jsme za 1. republiky neměli stavět ty pohraniční pevnosti, protože jsme tím dráždili Němce a Hitlera tak dlouho, až nás nejprve donutil podepsat MD a pak nás pro jistotu obsadil celé. Kdybycho bývali ty pevnosti nestavěli a nevyzbrojovali naši tehdejší armádu, tak by třeba byl Hitler tak shovívavý a na svých výbojích by nás určitě minul?!!

Skept/icus M/axi/mus 11.4.2007 8:09

zk, co to žvaníte?

USA především útočí a pak se oprávněně strachují o svou bezpečnost díky pochopitelné odvetě.

Zamykat musíme, ale vlastní zámky.

Pohraniční pevnosti jsme skutečně stavět neměli, ale ne proto, že by dráždily Říši, ale proto, že šlo o nesmyslné neúčinné opatření.

Ostatně dle mého jediné smysluplné řešení bylo odstranit Hitlera, také by přišlo levněji. Nicméně po bitvě je každý generál.

zk 11.4.2007 8:16

Re: zk, co to žvaníte?

No s tím generálem máte pravdu. S odstupem sedmdesáti let mluvit o nesmyslném a neúčinném opatření, pán je odborník. Škoda, že jste jim neporadil tenkrát nějaké smysluplné a účinné opatření. A odstranit Hitlera, to chtělo ještě v době, kdy z něho mělo spoustu lidí legraci a považovali ho za neškodného. Tak jako teď spoustu lidí považuje za neškodné jiné, kteří se mohou časem vybarvit. Také to pak může někdo po padesáti a více letech hodnotit stejně jako Vy teď Hitlera a pevnosti

Skepticu/s Max/imus 11.4.2007 8:22

Jenže ten Hitler se dnes jmenuje Bush a zrovna tak za ním stojí zbrojní lobby.

zk 11.4.2007 8:38

Re: Jenže ten Hitler se dnes jmenuje Bush a zrovna tak za ním stojí zbrojní lobby.

No srovnávat Bushe s Hitlerem, to už je opravdu argument!!

Skepti/cus M/aximus 11.4.2007 8:40

Ano je to argument lepší než většina Vašich smyšlenek nebo ono se to nesmí?

zk 11.4.2007 8:45

Re: Ano je to argument lepší než většina Vašich smyšlenek nebo ono se to nesmí?

Můžete uvést nějaké mé smyšlenky? Samozřejmě můžete uvádět argumenty jaké chcete, nikdo Vám je přeci nezakazuje. Na Bushovi nijak nelpím, jen mi konkrétně tento argument připadá trochu přitažený za vlasy. Ale samozřejmě Vám Váš názor nikdo neupírá.

Sk/epticus M/a/ximus 11.4.2007 8:58

zk, přečtěte si disluzi s Vámi níže, tam těch Vašich smyšlenek uvádím na pravou míru požehnaně.

To že Vám takový argument připadá přitažený za vlasy je tím, že věříte propagandě. Stejně tak byste podlehl té hitlerovské.

zk 11.4.2007 9:48

Re: zk, přečtěte si disluzi s Vámi níže, tam těch Vašich smyšlenek uvádím na pravou míru požehnaně.

Propagandě nevěřím, zůstala jsem imunní i proti té komunistické, tak věřím, že bych nepodlehla té hitlerovské.

Ivan 11.4.2007 12:14

Re: Re: zk, přečtěte si disluzi s Vámi níže, tam těch Vašich smyšlenek uvádím na pravou míru požehnaně.

Propaganda komunistická byla ve srovnání s propagandou, které jste zcela evidentně podlehla, opravdu naivní.

Největší hrozbou pro mír jsou v současné době USA. To je tak jasné, jako bylo pokrokovým lidem jasné v roce 1934 a pozdějších, že největší hrozbou míru je Hitler. Politici (kapitalističní politici!!!) měli ovšem na Hitlera jiný názor. I pro USA presidenta byla větší hrozbou Velká Britanie než Hitler (viz jeho veřejné předválečné projevy). Pro velmoci v Evropě zase byl hrozbou Sovětský svaz (ne kvůli diktatuře, ta byla politikům vždy šuma fuk, ale kvůli tomu, že se stával mocným státem) a nebylo možné ho hospodářsky využívat.

Cato 11.4.2007 12:24

Re: Re: Re: zk, přečtěte si disluzi s Vámi níže, tam těch Vašich smyšlenek uvádím na pravou míru požehnaně.

Dobře napsáno. Aspoň někdo stojí nohama na zemi.

Bohužel v této nevzdělané společnosti rozhodují emoce posílené o IQ hamburgerů. Kdo je proti radaru nebo přítomnosti USA v ČR  je komunista a je nutné ho ukřičet a ukřižovat. Myslím si, že si tím řada anonymních pisálků zvyšuje sebevědomí, bez toho, že by vůbec tušili, o co vlastně v důsledku jde. 

John 11.4.2007 8:40

Re: Jenže ten Hitler se dnes jmenuje Bush a zrovna tak za ním stojí zbrojní lobby.

Hmm, až bude po příštích volbách sedět v bílém domě demokrat a USA budou dále o sto šest rozvíjet protiraketovou obranu tak doufám, že si narvete zadek do pr....

Ske/pticus Ma/xi/mus 11.4.2007 8:42

Johne, zbrojní lobby je věčná a mezi "demokraty" a "republikány" vidí podstatný rozdíl jen opravdu bystrozraký :-)))

John 11.4.2007 8:45

Re: Johne, zbrojní lobby je věčná a mezi "demokraty" a "republikány" vidí podstatný rozdíl jen opravdu bystrozraký :-)))

Jasně kváku a vstanou noví Hitlerové co?

Sk/eptic/us Ma/ximus 11.4.2007 13:51

Vylučujete to, amerikanofilní multikulturní žvanile?

zk 11.4.2007 8:47

Re: Johne, zbrojní lobby je věčná a mezi "demokraty" a "republikány" vidí podstatný rozdíl jen opravdu bystrozraký :-)))

No vidíte, tak byste měl spíše než Bush = Hitler říkat, každý americký prezident je stejný jako Hitler.

Marat 11.4.2007 11:30

Re: Jenže ten Hitler se dnes jmenuje Bush a zrovna tak za ním stojí zbrojní lobby.

Septiku,znova opakuji,že jste zaslepený bolšán i když to zapíráte.Je vidět,že máte dobré marxsisticko-leninské školení a že jste po vyškolení školil zase jiné.Pořád jde o soupeření velmoci.Ač SSSR neexstuje,Rusko pořád ano.A Rusko Septiku,válčí nepřetržitě už více jak čtyři století.Rusko s nesmířílo se zánikem SSSR a pokračuje ve své agresivní politice.A války Septiku se nevedou jen na frontách puškami,ale také propagandou.V pozadí protiamerických výlevu jsou pořád titíž lidé,jako za  budování míru a socialismu.Je to pořád jen USA,které čelí  stejným snahám o nadvládu.Lépe je být pod ochranou USA,jak Ruska.A prestaňte už blábolit o nějaké suverenitě ČR.Nikdy ve skutečnosti ČSR suverení a samostatná nebyla.Ostatně ČSR vytvořili tehdejší velmoci jen ve svém zájmu.Masaryk a legie měli na to vliv pranepatrný,vlastně žádný.A Hitler Septiku,nebyl o nic horší jak váš báťuška Stalin.Hitlera by jste si Septiku neměl vůbec brát do svých nectných úst.Nevím proč došlo k napadení Iráku.Nevíte to ani vy.Nikdy se nikdo nedozví o skutečných důvodech proč musel být Irák spacifikován.Skutečné důvody se neuváděli nikdy.Ani váš starosta vám nikdy neřekne pohnůtky svých činu.Vy se také nechlubíte co a proč děláte.To že vy Septiiku jste bolševik a budete protiamerický za každou cenu,ať by byl presidentem kdokoliv.I vámi obdivovaný Masaryk,Beneš ,Gottwald,Dubček i Havel jednali ve svých zájmech a se Septiky se neradili a nezajímalo je,co tomu Septikové řeknou.Septikové jen blbě mláti hubou.

Sk/eptic/us M/a/ximus 11.4.2007 12:43

Tak jste se jako obvykle vyžvanil zapšklý Marate a

já Vám jen prozradím, že Vy byste z fleku tím komunistou mohl být, protože myšlení máte naprosto shodné. Jen jste se shodou okolností přimknul k jinému Velkému bratru. Poraženecké kecy, sebemrskačství, servilitu a podobné nechutnosti si zkoušejte na někoho jiného. V dnešním světě i malé státy mohou mít silnou pozici, jen chtít. Rozhodně nepotřebujeme cizí nadvládu od jakékoli velmoci a dokonce ani od úředníků EU a podobných existencí.

M. Gebauer 11.4.2007 2:14

Z historie:

Velmi krátce. O vznik bolševického Ruska se lví měrou zasloužili Němci, když transportovali zločince Uljanova do jeho vlasti. Ano, titíž Němci, kteří se svým válečným dobrodružstvím zasloužili o porobení národů východní Evropy pod prapory komunismu! A jsou to stále stejní Němci, kteří v r. 1968 opět bezdůvodně vtrhli, pravda, po boku jiných bolševických armád, do naší země. A oni Němci nyní berou nepřiměřené ohledy na pokřik ruských jestřábů před možnou obranou "spřátelené" země - ty uvozovky proto, že přátelé vůči sobě mají porozumění! A nyní ještě Francouzi: Na nich především záležela obrana naší země v r. 1938. oni byli našimi hlavními garanty naší bezpečnosti. Oni před Němci bleskově kapitulovali a nebýt Američanů ví Bůh, jak by dopadli nejen v té drudé, ale nejspíše již v té první válce. Oba národy, tedy Němci i Francouzi mají nejmenší důvod na Američany si stěžovat: Vzpomeňme Marshallova plánu, který nám bolševické bestie nedovoily přijmout, vzpomeňme letecký most, jímž USA dokázala zásobovat obyvatele Zápaního Berlína při jeho blokádě sovětskými vojsky, vzpomeňme i americké dodávky portavin a válečné techniky sovětům, bez nichž by se válka na východě stěží vyvíjela tak, jak to víme.

Pro přemýšlejícího člověka je jasné, že Američané své spojence na holičkách nikdy nenechávají. Stydím se, opravdu se stydím, že v naší zemi se diskutuje o možnosti pomoci USA a tím i bezpečnosti naší země umístěním jejich radarové stanice na našem území a většina obyvatel tuto pomoc odmítá. Ani to si naši občané zřejmě neuvědomují, že bez Spojených států, bez presidenta Wilsona, by v r. 1918 Československá republika nevznikla! 

Douška. Jsem důchodce, nyní invalida a ještě jednou chci zdůraznit, že za své "ustrašené" spoluobčany se opravdu stydím!

   

takypamětník 11.4.2007 7:34

Re: Z historie:

jste zřejmě inavlida i na hlavu a vykládáte si historii jak se vám hodí - pokud půjde aAmíkům o kejhák,tak se na nás klidně vykašlou - radar sem radar tam

zk 11.4.2007 7:50

Re: Re: Z historie:

Tak nám povězte svou variantu. Na hlavu budete spíše Vy a je vidět, že o historii toho moc nevíte. Měl byste svůj čas raději trávit vzděláváním se. Asi moc velký pamětník nebudete, jenom takový takypamětníkRv