12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

PRÁVO: Zrušení Benešových dekretů je v zájmu státu

Benešovy dekrety jsou vyhaslé, tvrdí čeští politici unisono. Pak je ovšem na místě otázka, proč je v Česku okamžitě oheň na střeše, když se o nich na sudetoněmeckém sjezdu byť i jen hlesne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 24.5.2018 8:07

Pokud vím, tak německé reparace měl nahradit právě

zabavený sudetský majetek. Tak ať Německo vyplatí válečné reparace a pak se můžeme bavit.

J. Chaloupka 24.5.2018 8:05

Patří do našeho století spolky jako je Sudetoněmecký

Landsmanšaft?

P. Aron 24.5.2018 7:56

Paní Rakušanová

Poslouchal jsem vaše vysílání na Svobodné Evropě a měl jsem vás rád. Teď jste v táboře zrádců českého národa. Zrušení Benešových dekretů je v zájmu sudetských Němců a přineslo by majetkovou nejistotu všem majitelům nemovitostí v bývalých Sudetech i jinde.

M. Šejna 24.5.2018 7:38

něco za něco, paní Rakušanová

Pokud by Německo zrušilo Mnichovskou dohodu, můžeme my pak zrušit Benešovy dekrety.

Pokud vím, tak Mnichovskou dohodu zrušit nelze, jak tvrdí Němci. V tom případě nelze zrušit ani Benešovy dekrety.

V. Klepetko 24.5.2018 7:33

Lída Rakušanová se snaží rozeštvat Čechy a Němce.

To se jí ale nepodaří. Nepodaří se jí nás po ránu ani naštvat! :-)))) A Němci jsou tolerantní, politicky korektní, rozmanití a zvládnou to!

Když se dokáží smířit s tím, že je Mnichovská dohoda údajně není nulitní, smíří se časem i s "dekrety prezidenta republiky", jako s rovněž vyhaslou, ale pevnou součástí českého právního řádu.

Když dokáží v 21. století vítat nové monumentální sochy Karla Marxe, možná že časem věnují pár vlídných slov i Edvardu Benešovi a pochopí, jakou k němu chováme úctu a jak politicky nekorektní je na něj útočit!

Němci "se sudetským pozadím", resp. "východního původu" se časem popasují se svými běsy a budou - již jsou! - našimi dobrými sousedy! Jeden z nich si vloni koupil dům v mém sousedství, má za manželku krásnou katoličku-Filipínku, a byl bych rád, kdyby takových sousedů bylo více! Výborný chlapík...

R. Tichý 24.5.2018 7:23

Rakusanova, je treba se zabyvat pritomnosti a budoucnosti. Tak nechme stare zakony starymi zakony. Kdyz uz nejsou aktivni, at spi a nikdo se jimi nezabyva.

Uplne mi staci, ze danemi platim parazity ve statni sprave pracujici na "novinkach".

D. Polanský 24.5.2018 7:19

Re: Z Benešových dekretů je zapotřebí zrušit

Přesně tak, majetek si necháme a touha po spravedlivém duchovnu se také nažere.

Z. Rychlý 24.5.2018 7:11

Z Benešových dekretů je zapotřebí zrušit

jen jeden, a to ten kraťoučký o beztrestnosti zločinů proti lidskosti spáchaných půl roku po válce. Ostatní je v pořádku.

D. Polanský 24.5.2018 6:58

Mně je to šum a fuk, nebydlím v Sudetech,

ale v domech po Němcích a jejich polích a zahradách žije cca 2 až 3 miliony Čechů a jak se buší do prsou, že to vybudovali tvrdou prací jejich rodiče. Tedy nejen v Sudetech, i např. u nás v Brně jsou krásné velkoplošné byty bývalých Němců, o bytech po Židech ani nemluvě. Nevím, nevím, zda má autorka dobrý nápad. O majetek jde především, z duchovna se nenajíš.

E Kocourek 24.5.2018 6:28

do Evropy nepatří

Takže podle státního tajemníka Mayera "do Evropy práva, bezpečnosti, míru a svobody takové dekrety nepatří", jo? A to je která, ta Mayerova "Evropa práva, bezpečnosti, míru a svobody" ? Není to náhodou Evropa práva šaría, no-go zón, hromadných znásilňování bělošek, volně se potulujících ilegálních migrantů a/nebo mohamedánských teroristů? Tak to jo, v tom má Mayer pravdu - tam Benešovy dekrety nepatří. ////

A nejen dekrety. Do té Mayerovy Evropy nepatří ani Česko. ////

Tak sudeťák Posselt je největší český patriot? A zvážila autorka i jiné kandidáty? Mezi profesionálními cikány by se možná našel ještě větší ... ////

A. Reček 24.5.2018 6:27

Re: Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

Je to tak. U nás pouze komouši se stále baví o tomto, protože se snaží strašit lidi v našem pohraničí a nic jiného lepšího lidem nedovedou nabídnout.

E Kocourek 24.5.2018 6:10

Zatím stabilní Evropa?

Co má znamenat ono "zatím stabilní"? Jako že některé synagogy zatím ještě nebyly vypáleny? Že některé ženy zatím ještě nebyly znásilněny bandou čmoudů? ////

K. Novák 24.5.2018 5:28

Sudeťónka Rakušanová se snaží z nás dělat blbce.

Německo nemůže v souvislosti s válkou klást majetkové požadavky na své sousedy. To, jestli Sudetoněmecké krajanské sdružení má nebo nemá ve svých stanovách "znovunabytí někdejšího domova i majetku" nehraje žádnou roli. Poválečný odsun německého obyvatelstva ze zemí sousedících s Německem byl provedený vítěznými velmocemi, Československo ho nezpůsobilo a nemá za něj odpovědnost. Pokud má k němu kdokoli výhrady, musí se obrátit na toho, kdo ho způsobil, a to jsou velmoci Francie, Velká Británie, USA a nástupce SSSR Rusko. Sudetoněmecké krajanské sdružení by to muselo udělat prostřednictvím Německé vlády, která by se o tom odmítla bavit, protože ví, že zpochybňování poválečného uspořádání Evropy by nic dobrého nepřineslo. Proto se o tom němečtí politici zmiňují pouze neoficiálně a nejspíš s cílem získat podporu a peníze na volební kampaně. Z Polska bylo odsunuto mnohem víc Němců a podobné aktivity proti Polsku nejsou patrné. Z toho plyne, že Benešovy dekrety a pod. jsou jen zástupný cíl a sudeťákům a sudeťónům cloumá myslí ve skutečnosti něco jiného. Paní Rakušanová jedná velmi nezodpovědně, a to nejen vůči ČR, ale vůči celé Evropě. Může si to dovolit právě proto, že žije v Evropě, která je zatím stabilní, což není její zásluha.

T. Kubín 24.5.2018 5:09

hnus

Velice odporný článek. Jak jsem znal vašeho tatínka, paní Rakušanová, tak ten by na vás jistě vzal hůl.

J. Novotny 24.5.2018 4:51

Re: Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

.. jako občan EU..

J. Novotny 24.5.2018 4:50

Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

že se majetkové poměry nadále opírají o rozhodnutí-nerozhodnutí a legislativu z doby 1945. Jenom idiot by v takové situace vytvářel právní nejistotu pro majetkové poměry v celém pohraničí.

Benešovy dekrety byly odrazem poválečných dohod, kde byly součástí celého komplexu vyrovnání zahrnujících válečné reparace. Jsou součástí poválečného uspořádání Evropy a jejich zrušení by otevřelo revizi tohoto uspořádání, což rozhodně není v našem zájmu.

Kdo ze sudeťáků by chtěl žít v bývalých Sudetech, má na to jako občan plné právo. Tam měnit nic netřeba.

V. Kotas 24.5.2018 3:49

Nanynko Rakušanová, zrušení Benešových dekretů,

nikdy nebude v zájmu ČR. Když se ti zde nelíbí, můžeš odejít zase do ciziny, zde tě přestáváme mít rádi.

J. Jurax 24.5.2018 0:37

Zrušení Benešových dekretů NENÍ v zájmu NAŠEHO státu. Jiného ale ano.

K. Pavlik 24.5.2018 0:33

Postupim

Proc autorka nadava Benesovi? Proc nenadava na autory postupimske dohod - podle te byly Nemci odsunuti.. Tam by mela zacit - napriklad Rusko a Polsko donutit aby opustily vychodni Prusko by byl vyborny zacatek.