15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

PRÁVO: Okamura s Konečnou si dali pár facek

Myslíte si, že je správné, že když zloděj ukradne někomu milion, musí mu vrátit jen 700.000 Kč a zbytek si může nechat? Já ne. Ale možná by vás mohlo zajímat, že Kateřina Konečná a Tomio Okamura souhlasí s opakem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 20.7.2019 10:28

Re:

.. tož to su zvědavý na Richt(t)erovu reakci. Tady se schyluje k utkání dvou duševních titánů. Tož chlapi, pište..

L. Zach 20.7.2019 10:28

@F. De Winter // Okamurovec nebo komunista? Protože to co píšete, je - Vašimi slovy - "samozřejmě jedna velká blbost".

Církevní restituce byly (napodruhé) schváleny v 2012/11 (premiér Petr Nečas). Prezident (Václav Klaus) zákon nevetoval, ale ani nepodepsal a tak zákon vstoupil v platnost. Po zabaveni církevního majetku v roce 1948 se stát zavázal hradit platy, sociální zabezpečení a penze duchovních a kněží některých církví, náklady na provoz a údržbu znárodněného majetku církví, a to ze zdrojů státního rozpočtu – dle zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností.

Neboli - dosud byli duchovní na "výplatní listině" státu - tedy jste je platil i Vy. Věděl jste to? Součástí zákona o církevních restitucích je proto také: "Stát církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba 1,5 miliardy korun ročně. Přechodné období majetkové odluky má trvat 17 let. Konec vyplácení ročních náhrad církvím skončí v roce 2043, tedy po 30 letech."

Až budete hledat kam umístit své nemohoucí rodiče, o které se už nedokážete postarat vlastními silami, anebo tutéž úlohu budou řešit Vaše děti, možná zjistíte, že spoléhat na stát v sociálních službách (např. v péči o dlouhodobě nemocné či onkologické pacienty v terminálním stadiu) není jediná ani nejlepší možnost. Hospic či LDN provozovaný(á) církevní institucí je ještě lepší alternativa.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1133098-dokonano-jest-klaus-nechal-projit-cirkevni-restituce ### https://cs.m.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADrkevn%C3%AD_restituce_v_%C4%8Cesku

P. Grigar 20.7.2019 10:25

Re:

..je vidět, že s nimi máte osobní zkušenosti z doby, kdy jste jim dobrovolně pomáhal v zakrytoj oblasti Říše zla. Ale teď už jste jiný.. teď jste horlivý demokrat.

Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní; jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, byl věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslí vždycky jenom na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se Ti vybarví. © Karel Čapek

P. Grigar 20.7.2019 10:20

Pěkně to sepsal p.Zdechovský..

.. jenom se jaksi opomenul vyjádřit k tomu, zda opravdu dochází, ze strany církví a kongregací, k vymáhání majetku krytého finační náhradou. Vydat nebo zaplatit, jedno z toho.. obojí však ne.

J. Fridrich 20.7.2019 10:06

Jste hlupak - ale to snad vite, my tedy urcite....

Dle vas se ukradene nema vracet, soudruhu ?

J. Brožek 20.7.2019 10:05

Re: Vrácení ukradeného...

Pán je zloděj, že se domáhá, aby ukradené nebylo vráceno?

Restituce jako náprava komunistických zlodějin (a pouze zlodějin a nikoliv vražd a zničených životů) byla přijata již v 90tých letech a restituce postupně probíhaly u všech. Soc.dem. dostala například nazpět lidový dům - i když to bylo velmi diskutabilní, protože jí právně nepatřil. Ovšem když církev má dostat nazpět svůj majetek, tak je to najednou špatně?

J. Fridrich 20.7.2019 10:04

Souhlas pane Zdechovsky... Drzost, sprostota a nestydatost komunistu a te jejich premoudrele, popletene a vyvoj Sveta neznajici Káti je nebetycna a ODPORNA - naplnuje to stare a moudre ceske prislovi - " Zlodej krici chytte zlodeje "...

No proste KOMUNISTI - a ti jsou stale stejni...

J. Richtter 20.7.2019 9:52

Chudák Duka...

taková onuce se stala z bývalého politického vězně. Kam se hrabe Pacem in terris. Na Duku dnes přesně sedí verše z Písně otroka:

V bázni boží na rohoži šedý rab si hoví syt, za svůj hrnec ztuchlé rýže poníženě důtky líže,

jimiž tisíckrát byl zbit.

Za posměchu tretu z plechu na hruď zavěsil mu pán, a náš dědouš v dětské pýše nad námi pne hlavu výše,

že je rabům za vzor dán.

L. Zach 20.7.2019 9:48

@Anděl // Tak to jste moc krásně popsal!

>Tak radikální křesťané mohou volit SPD či Komunisty, radikální feministky útočit na ženy a podporovat radikální islamisty, radikální islamisté páchat útočné sebevraždy.

A tohle by se dalo přímo "tesat do kamene". Bohužel.

Celé je to, podle mého, o tom, aby lidé, kteří mají ještě všech pět pohromadě, neseděli se založenýma rukama, ale využívali stejně intenzivně stejných prostředků, jako ti různí "pachatelé dobra", kteří ve skutečnosti činí pravý opak (a často to vůbec netuší). Velmi exemplární příklad z poslední doby: https://kechlibar.net/2019/07/15/musime-je-dovezt-vsechny-aneb-moralni-kamikaze/

J. Jonák 20.7.2019 9:42

Prase aby se v nich vyznalo

když kardinál Duka Okamurovcům blahopřál k volebnímu úspěchu, slabší povahy to tenkrát vyvedlo z rovnováhy. Nebo soudružka Konečná: Je to hodná holka, ale když ona vypadá jako kudlanka nábožná .., že?

K. Salajka 20.7.2019 9:12

Souhlasím

s Vámi, že rozhodnutí o zdanění restitucí je porušením smlouvy, stejně jako je zvláštní zasahovat do zákona, který byť o jeden hlas, prošel kontrolou Ústavního soudu.

Ale předkládat vnitřní spor této povahy Evropské komisi, to skutečně není moudré a ohrožuje to naší suverenitu. Brusel totiž užívá vnitřní spory V4 jako záminku pro zasahování do jejich vnitřních záležitostí. Dobře to vyniká na aktuální situaci, kdy nám z Bruselu vykládají obsah našeho zákona o střetu zájmů.

Už Mojmírovci a Přemyslovci často doplatili na to, že si přizvali k řešení sporů sousedy.

Zvláštní je, že rozhodování orgánů Francie a Německa, která zjevně a bezprostředně porušují Evropský právní řád Evropská komise neřeší.

I. Polák 20.7.2019 9:03

Jiránek měl pravdu? Vlastně ne, byli vždycky.

https://kreslenyvtip.cz/vladimir-jiranek/renomovani-historici-tvrdi-ze-lidovci-byli-vzdycky-svine-neni-to-pravda-jsou-i-ted/1915

F. De Winter 20.7.2019 8:11

Vrácení ukradeného...

...to je samozřejmě jedna velká lež. Bylo to vyvedení veřejných peněz do soukromých kapes. Téměř žádný ze současných daňových poplatníků nemá se zabavením církevního majetku před nějakým 70 lety nic společného a má to platit? Napravování krádeže další krádeží.

J. Anděl 20.7.2019 7:30

Re: Tak radikální katolící volí Komunisty?

Tak to vysvětluje (dá-li se říct "vysvětluje") asi taoistická poučka, že extrémní jang přechází v jin a naopak.

Sice prý pojem "radikální" vychází ze slova radix - kořen, tzn. mělo by to značit jakýsi návrat ke kořenům, ale v praxi to často znamená (se to používá pro) trvání na doslovném výkladu spolu s vypnutým rozumem a (sou)citem. Znamená tedy vzdálení se vnímání aktuální skutečnosti a odklon k bezohlednému prosazování v realitě neukotvené (vykořeněné) ideologie.

Tak radikální křesťané mohou volit SPD či Komunisty, radikální feministky útočit na ženy a podporovat radikální islamisty, radikální islamisté páchat útočné sebevraždy. Tedy podporovat ideologie, které pod rouškou prospěchu lidu (potenciálně) škodí reálným lidem.

Svým způsobem paradoxně by se dalo říct, že umírněnost je pravý radikalismus - návrat ke kořenům, k impulzu, který mnohdy stál na počátku vzniku různých ideologií - k v podstatě klidnému soužití lidí (bez přívlastku, tedy všech, bez ohledu na pohlaví, orientaci, vyznání, rasu či národnost) a vlastnímu štěstí.

D. Polanský 20.7.2019 7:30

Jo, jo stěžujte si na EK

A co to vůbec je ta EK? To jsou ti, co jsem chtějí nahnat milion migrantů?

V. Braun 20.7.2019 5:36

Tak radikální katolící volí Komunisty?

Zajímavé.