29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jan Pataky,Mudr 5.6.2008 16:58

česká politika v éře blobu

díky za váš článek,je dobře vystihující--hold,chyba pana Kaplického byla ta,že si dovolil

kritizovat ,,velkého ekonoma"Klause a zapomněl na vrchol blobu umístit jeho bystu

v nadživotní velikosti-pak by to možná prošlo.....a Bém? to je hotové neštěstí pro Prahu

nebo si fakt někdo myslí že budeme pořádat Olympiádu ?ani do roku 2500......

ale mezitím na to vyčlení dalších 100 milionů v rozpočtu města.....

milano 4.6.2008 12:49

proč blob. Vezmeme=li v potaz i barvu, pak slovo chrechel je mnohem přílehavější

Abonent 4.6.2008 14:13

Pro "milano" : Proč blob, a ne třeba sorela

Protože : http://en.wikipedia.org/wiki/Blobitecture

Jasné ?

anubis 4.6.2008 14:32

Re: Pro "milano" : Proč blob, a ne třeba sorela

Pro "Abonenta" : Tak jsem se na ten odkaz podíval a bohužel musím konstatovat, že Kaplického blob je z ukázek ten nejhorší !!!!!!!!!!!!!!! Rozhodně jsem proti !!!!!!!!! ( I když je mi to houbeles platný )

Abonent 4.6.2008 15:03

Pro "anubis" : Kéž by

Kéž by Vám to by houbeles platné.

Kaplického návrh Národní knihovny je krásný, i když, možná, až na druhý pohled : http://www.nkp.cz/novabudova/novabudova_aktuality.htm

Nebýt Kondelíka na Pražském Hradě, mohl už být hotový projekt.   :-/

Pepa 4.6.2008 10:55

Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

Ve sporu o blob nejde jen o stavbu takovou. Když se někdo rozhodl vypsat soutěž tak má stanovit jasná a srozumitelná pravidla a ta vychází z dobré připravenosti. Sem patří mj. zajištění financování stavby zejména, když je to ze státního rozpočtu tedy z peněz daňových poplatníků. Tady v celé této kauze chybí jedna důležitá skutečnost. Nelze přece vypsat soutěž na něco a neudat horní strop konečné ceny. To je skutečně pan Ježek tak naivní, že si něco objedná ať to stojí co to stojí a on to někdo zapatí. Tento způsob se mi hrubě nelíbí takto manipulovat s penězi,které mu nepatří. To že se jedná o tzv. národní knihovnu (pomník jisté kulturnosti) lze říci jen, že většina těchto tzv. národních staveb (Národní divadlo a pod.) vzniklo z peněz z dobrovolných sbírek. A taky je otázka proč všechny pomníky kulturnosti národa mají stát v Praze nebo stále platí Praha, Brno, Ostrava a český venkov???

york 4.6.2008 11:32

Re: Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

Máte pravdu. Starý mocnář měl pro kulturu pochopení. Sám přispěl. A  k  jeřábu se nepřivazoval.  

Pepa 4.6.2008 11:40

Re: Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

Abych nebyl popotahován musím pro pořádek doplnit:

.....a český i moravský venkov.

747 4.6.2008 13:39

Re: Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

Finanční strop byl tehdy stanoven na 2 mld, ale stejně jako mnohé jiné podmínky stanovené pro projekt byl bohorovně opomenut v zájmu  megalomanského pomníku pro Kaplického. Ten sám má v projektu odhad ceny stavby cca 3.6 mld. Ovšem kdokoliv zná poměry v místním stavebním prostředí, snadno odhadne, že ani na této částce by cena neskončila -tak nestandardní technolgické řešení by nejspíš rychle dosáhlo klidně k 8 mld. a státní rozpočet by knihovna dojila stejně tvrdě jako kdysi Temelín a dnes např. MS v Liberci. !:-/  Rv

york 4.6.2008 14:25

Re: Re: Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

Znám jiné megalomanské podniky. Zkuste se projet vlakem betonovým ghetem směrem Benešov. A neptejte se kolik to stálo.

promirul 4.6.2008 16:48

Re: Chybějící argumenty proč ano, proč ne?

PEPO,to jsou ty správné argumenty,které vždy chybí u těch kdo tomu nerozumí.Peníze jsou nedůležitější a kdo si myslí,že si můžeme dovolit vyhodit takových miliard bez uvážení,je naivka a trouba.

lucinapes 4.6.2008 10:47

dobrý, logický článek

ale když si přisadí i "čunek" Čunek, je jasné, že o knihovnu nebo Letnou už dávno nejde, navíc v prostoru, kde bude ústit tunel Blanka, by byla jakákoli veřejná budova jen obtížně přístupná a vůbec nepatřičná, asi jako na seřazovacím nádraží, i kdyby tam místo bylo.

york 4.6.2008 11:24

Re: dobrý, logický článek

To seřazovací nádraží tam je nyní. Knihovna bude dostupná velice dobře. Na prokopnutí tunelu je stanice metra.

sep 4.6.2008 10:40

kdyby se knihovna postavila,

   bude sousedící výstavba směrem ministerstvu obrany ještě akceptovatelná? Nebude tam potřeba také místo ní postavit nějakou moderní, v níž se bude blob zajímavě odrážet? Bude Letenská pláň naplněná dalšími veledíly jako je např . ten zaseklý metronom a nebo už naštěstí sundané červené srdce z Pražského hradu? Ono je možné prosazovat bezhlavě nějakou "neotřelou" stavbu, ale co pak ? Blob je bez vyřešené vazby na Letnou nesmyslem

york 4.6.2008 11:28

Re: kdyby se knihovna postavila,

Jak má vyřešenu vazbu na Letnou stadion Sparty a budoucí Národní stadion. Tím, že do centra Prahy naváží autobusy davy frustrovaných mladíků, kteří si zde rozbíjejí hlavy. Není pro taková panoptika místo na periféri. Slyším odpověď fotbalových bossů. V žádném případě, jde o prachy.

Pepa 4.6.2008 11:48

Re: Re: kdyby se knihovna postavila,

Stavět národní fotbalový stadion na Letné to je skutečně výmysl chorobného mozku. Zaprvé jsou jistě důležitější stavby, které jsou potřebné (nemocnice, školy, domy pro seniory  a pod.) Fotbalisté ať si na to vydělají nebo seženou sponzory. Při zápasech stejně ochozy dnes skoro zejí prázdnotou a to docela dobře kontrastuje s výší jejich platů. A abych nebyl napadnut ze strany fandů fotbalu, taky se na něj občas dívám a líbí se mi ale dnes je to bussiness jako každý jiný a má vždy dvě stránky má dáti - dal a tedy kolik vydělám tolik mohu rozdělit a investovat. Navíc stavět  něco takového "uvnitř" Prahy je skutečně zhovadilost na které se dovedl dobře přiživit náš novodobý zachránce Paroubek před minulými volbami.

Tomáš 4.6.2008 10:25

zpátky k soutěži........

Celá diskuse o knihovně je už směšná..... Soutěže by měly (v demokracii) vyhrávat projekty, které neporušují zadání. Když už vyhraje projekt, který zadání porušuje (a měl by být vyloučen) - a začnou ho pro svoje politické body podporovat pan Paroubek spolu s panem Čunkem - tak nevím,nevím.......8-o

Krvavé oleje 4.6.2008 8:46

Klaus, Kočárník, Dyba, Dlouhý a další se napakovali

http://zpravy.idnes.cz/slusny-clovek-byl-a-je-za-hlupaka-rika-investigativni-novinarka-jana-lorencova-19o-/kavarna.asp?c=A080523_153646_kavarna_bos

lucinapes 4.6.2008 10:44

Re: Klaus, Kočárník, Dyba, Dlouhý a další se napakovali

Gross, Paroubek, (další si doplňte) taky. Klaus moc ne.

Otakar 4.6.2008 8:13

Teď už o knihovnu nejde.

Teď je z toho politikum a předvolební žolík, takže pokud se o knihovně dosud jen lhalo, teď se dostane do volebních programů, u různých stran i opačně, ale to nikomu již nevadí, účel světí prostředky a při tom to je tak jednoduché: 1) Pokud knihovnu skutečně potřebujeme, tak je jedno kde bude a jak bude vypadat, musí být dost velká a odpovídat potřebám studujících a knihovníků, musí mít úměrnou cenu a musí i vypadat aby to nebyl panelák a veřejnou dopravou dostupná. 2) Pokud chceme blob v Praze na letné, což je špatné určení místa , protože my (rozumněj Kaplický) ho chceme viditelně v panoráma Hradčan co nejblíže sv. Vítu a blob co nejvyžší, aby bylo vidět co jsme za génia, otázka zní zda tam takto blob chceme my ostatní, já ne. 3) Blob si postavte kde chcete ale ne tak aby byl vidět vedle pražského hradu z pražských mostů a nábřeží, to tak dobrý zase není.

york 4.6.2008 8:40

Re: Teď už o knihovnu nejde.

Pokud vím, tak soutěž byla vypsána na konkrétní pozemek a pan Kaplický ji vyhrál.  Národní knihovna by neměla být jen obal na knihy. Bude to symbol kulturnosti našeho národa. Městskou knihovnu také naši předci postavili vedle Staroměstského rynku a ne někde v Hostivaři. Na Letné stojí nepěkné stavby. Kaplického knihovna, zasazená do lesoparku by této části Prahy určitě slušela. Váš názor vám samozřejmě neberu.  

ne dr.Poklop 4.6.2008 8:59

Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Nevím.Knihovnu bych postavil někde jinde a Letenskou pláň bych nechal volnou a nic bych tam nestavěl.

york 4.6.2008 9:14

Re: Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Znám tam každý metr. Obávám se, že musí ustoupit mega představám o mega sportovních stavbách mega politiků. Zhoubná politika pro kulturu, město i Letnou.  

ne dr.Poklop 4.6.2008 9:21

Re: Re: Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Máte pravdu,ale bude to škoda.

sněhurka 4.6.2008 11:15

Re: Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Správně, jde přece o Letenskou PLÁŇ.

747 4.6.2008 13:45

Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Kaplický nic nevyhrál, ale byl neregulérně upřednostněn. Zlatavé cingrlátkové šapitó jako symnbol kulturnost? - To si děláte legraci, že ano? Knihovna by možná slušela nějakému lesoparku -třeba v Brdech nebo v nějakém umělém palmovém háji v UAE, ale ne na kopci na Prahou. (Y)

york 4.6.2008 14:29

Re: Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Nevím nic o žádném upřednostňování. Výjimečné stavby vždy budily kontroverze. Těch nudných si nikdo nevšímá.

mlg 4.6.2008 15:54

Re: Re: Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Tak si to dohledejte.

Otakar 4.6.2008 17:52

Re: Re: Teď už o knihovnu nejde.

Obávám se, že vypsaná soutěž byla předem pro její výsledek připravena a že tento návrh by v jakékoli soutěži uspěl i když by na tom pozemku nebyla knihovna, ale třeba stálý cirkus nebo stanice metra. Těžko mne někdo přesvědčí, že je to jinak. Důkazem je to, že Kaplický navrhl pro svůj návrh pro sebe ještě atraktivnější polohu - místo Stalinova pomníku, prostě se cpe do panoramatu Hradčan za každou cenu. Je přece tolik vhodných míst u stanic metra, ale do panoráma Pražského hradu tahleta stavba nepatří a to platí pro jakoukoli obdobně vysokou stavbu, nejen pro blob. Blob sám o sobě není jako návrh nezajímavý, ale parazitovat na panoráma Hradčan nemá nárok.

Posleda 4.6.2008 7:48

Jen si tak trochu blobnout

P. Czermack gest vuol a pige vodu na gezeře- napsal by Jaroslav Žák blahé paměti...