16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
york 4.6.2008 7:28

Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Autor má pravdu. Češi milují extravagance. Národní divadlo i Národní muzeum  si postavili zcela zbytečně uprostřed města. Dokonce tam někteří chtějí i tu Národní knihovnu. Stačila by úplně nějaká levná varianta, třeba plechová.  Za ty peníze by se mohly postavit tři takové hangáry někde na periférii. Do těch ostatních by se mohly přestěhovat  již uvedené kulturní instituce. Z Národního divadla by bylo pěkné kasino a z muzea  skladiště voskových figurín. Možná by byly i samofinancovatelné.  Korupčník Čunek je už jen taková novinářská mantra. Objevná je myšlenka, že se pan Kaplický chce proslavit a že by měl být skromný. Asi jako pan Čermák. Biafra ducha.

šimon klein 4.6.2008 9:49

Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

osmdesát procent fondu nebude fyzicky půjčováno a ani to nebude vyžadováno vypůjčovateli. V tom případě opravdu stačí solidní "plechová" bouda s (hlavně) požárním zabezpečením (fakticky sejf na nenahraditelné věci) a to především někde, kam je zaručen rychlý dojezd především hasičů. Ušetřené peníze věnovat na digitalizaci a výsledné virtuální produkty dát zájemcům k dispozici v původní budově - Klementinu, které by se dozařídilo pro studium těchto "virtuálen" - připadá vám to dostatečně důstojné?

Návrhem se snažím řešit především technické a logistické problémy knihovny, nikoliv oprašovat ega pánů Ježka, Kaplického apod.

Saul 4.6.2008 10:08

Výborně, pane Kleine

Tohle by bylo parádní řešení a navíc by nezohyzdilo historickou Prahu. Jen se obávám, že by to bylo tak rozumné, že to nemá naději na realizaci.

york 4.6.2008 11:43

Re: Výborně, pane Kleine

Stadion, MV, Molochov. To je ta historická Praha.

zd 4.6.2008 10:12

Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Jistě máte pravdu. Konečně k dostatečně bezpečnému uložení knih vznikl i sklad v Hostivaři a nic

nebrání tomu, za čas postavit  za pár milionů další skladiště. Kaplického automatizovaná varianta je z pohledu ochrany fondů (o což jde  v Národní knihovně  především)  ta  nejen nejdražší, ale  i nejrizikovější  možná...Obávám se, že tady jde skutečně  jen  o nějaké  osobní  zájmy  pánů  Ježka a Kaplického, které jim někdo  zatrhl  a proto tak dramaticky bubnují  na bubínek ...a zneužívají toho, že většina veřejnosti neví, co status NKP vlastně obnáší.

šimon klein 4.6.2008 11:06

Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

souhlasím s Vámi, že vítězná varianta  je především z hlediska ochrany fondů nejrizikovější - automatické zakládání je příliš složité (jakkoliv je již desetiletí používáno v nejrůznějších skladech - mám s tím dost bohaté zkušenosti ve smyslu rozborů provozních rizik) a špatně hasitelné v případě požáru - zvl., když má být - na rozdíl od mně známých skladů - umístěno v podzemí !! To už považuji přímo za atentát - bohužel knihovničtí manažeři nejsou technicky vzdělaní a tudíž se v tom zhlédli ("unikátní a neotřelé řešení" - a nehasitelné bez zničení obsahu dodávám já).

Osobně mi na celé věci vadí to, že problém po výtce především logistický, začal pan Ježek řešit od vzhledu budovy - to je jako rozhodování o tom, že si např. na výstavbu kanalizace nebudu vybírat mezi různými typy bagrů, ale udělám soutěž na jeho lak a tapecírung křesla bagristy.... 

zd 4.6.2008 12:04

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Problém je v tom, že pan Ježek není knihovnický manažer...je jenom manažer. Všichni knihovníci co znám a v první řadě zaměstnanci NKP úpí hrůzou, protože je to jak říkáte a oni to vědí. Utěšují se ale tím, že žádný svéprávný ministr financí, bez ohledu na barvu či vyznání, na něco podobného nedá peníze. Po naprosto základním odhadu nákladů na výstavbu - které se jako vždy zdvojnásobí, na údržbu , na provoz - při stále rostoucích cenách energií a uvedených rizicích musí říct každý soudný ekonom ne. Takže se celý problém lehce odsune, politické strany si s ním zapinkají, pan Ježek bude zvolen milovníky pravé kultury do senátu, všechno pomalu vyšumí a v Hostivaři dostavějí sklad :-P.

york 4.6.2008 12:19

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Jste jistě erudovaný odborník. A teď si představte, že takoví nevzdělanci umísťují naše nejvzácnější tisky, např. Zlatou bulu sicilskou do depozitářů, které jsou a to bude pro vás asi novinka umístěny v podzemí. Nemáte z toho kopřivku?

šimon klein 4.6.2008 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

mícháte hruška a jablka - vámi zmiňované podzemní depozitáře jsou zcela jinak (a lépe) přístupné v emergentním případě než skladiště se zakladačovým systémem - možná by stálo zato, než případně budete reagovat, si něco o tomto systému přečíst, o debatu na téma Kaplický nemám zájem, již jsem říkal, že mě zajímá vlastní skladovací tíseň NK a její řešení víc, než ješitnost ježka a Kaplického - oba jednou scepení, ale ty fondy by měly zůstat pohrobkům......

york 4.6.2008 15:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Všichni scepeníme drahý pane. A zbudou  tu po nás ty vaše fondy a Kaplického knihovna. U vchodu bude mít malou cedulku. Knihomolové /prostřednictvím daní vybraných panem Kalouskem/ sobě. A hned vedle , S laskavým svolením pana prezidenta

šimon klein 4.6.2008 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

takže když takhle odbočujete od tématu původního problému NK (nedostatek úložných prostorů) k výstavbě blobu, pak chci doufat, že ty fondy (ne moje, ale i vaše, naše) tady zbudou právě proto, že nepodlehnou manipulacím v tom blobu - tedy že blbo nebude vůbec (imho ideální řešení)  nebo bude použit pro něco jiného, než ničení drahocenného fondu - a pak je mi trochu jedno, kde bude stát - preferoval bych jiné místo než Letnou.....a cedulek na sobě může mít kolik chcete....

medvěd 4.6.2008 12:27

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Když daji knihy do atmosféry  bez kyslíku tak asi hořet moc nebudou. Problémem bude asi značná spotřeba knihovníků.

zd 4.6.2008 12:32

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

;-D jo, toho se celkem sobecky taky bojí. Nejsou zvyklí na skafandr.

york 4.6.2008 11:41

Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

80 % fondu bude digitalizováno. Všichni nakladatelé hoří netrpělivostí aby své produkty dali na internet. Co Čech to čtenář sedící u compu. Aby si mohli přečíst knihy bude nutno postavit nový Temelín. Na co knihovna. Stačí plechová bouda. Zajeďte se podívat do Polska. Tam si nekulturní  Poláci takovou boudu postavili.  

zd 4.6.2008 12:17

Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

yorku, čtenáři si knihy chodí půjčovat do městské nebo univerzitní knihovny. Tam se obnovuje fond, po pár letech se kniha vyhodí atd. Národní je konzervační knihovna. Do skladiště se dá každá kniha, která u nás vyjde a měla by tam zůstat do skonání světa ;-P, bez ohledu na to, jestli

ji někdo vezme do ruky, nebo ne. A těch 80 % už skutečně nikdo do ruky nevezme, nebo možná 1x za 20 let. Ale pravdu máte v tom, že digitalizace je považovaná za nejistý a nevyzkoušený nápad.

Zatím se nejvíc osvědčují mikrofilmy ;-).

york 4.6.2008 12:35

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Viděl jsem pouze maketu. Doufám, že projekt Národní knihovny je koncipován jako stánek naší kultury a vzdělanosti. Jako pouhé skladiště knih by to byl drahý špás.

747 4.6.2008 13:56

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Tak pokud vám k vychvalování té blbosti stačilo vidět maketu, nedivím se vašim názorům. Pokud se ovšem začnete zajímat i o další aspekty a máte to, čemu se říká zdravý selský rozum, pravděpodobně vaše nadšení značně ochabne. Navíc si povšimněte, že i chrchel je de facto vámi odmítaná varianta "plechové boudy" -jen má ten plecháč trochu zborcený tvar.;-D!!

york 4.6.2008 14:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Viděl jsem prezentaci pana Kaplického. O maketě jsem hovořil v kontextu zasazení stavby do okolní zástavby. Kapacitu depozitářů ani mechanizmus ukládání a konzervování knih neřeším. Nejsem knihovník. Návrhované řešení stavby se mi líbí. Na rozdíl od většiny novodobých staveb, které nikoho neosloví. Jinak stejný mustr můžeme nasadit všem stavbám. Stejný skelet, různě zakroucený a fasáda 150 dolarů /metr.

zd 4.6.2008 14:08

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

On to JE stánek kultury a vzdělanosti. Každá kniha, než se dostane do skladiště, tak je naprosto nejodborněji zpracována na všechny způsoby, zařazena do národní bibliografie...funguje tak kontakt s knihovnami po celém světě, výměna literatury, vede se tam evidence ISBN, ošetřují staré tisky...je toho moc. Je to ale odborné pracoviště a třeba výstavy, nebo podobné akce jsou spíš takový vedlejší produkt, který s tou jejich skutečnou prací nemá moc společného. Ale co je v takové knihovně zásadní problém, to jsou právě ty sklady,  každý  rok přibude  cc 60-80 tisíc svazků a to máte asi 40 knih = 1 m.   Takže tak asi :-).

AD 4.6.2008 13:52

Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

do klasickych knihoven chodi duchodci a studenti, protoze je to skoro zadarmo, pokud by meli moznost si cist na internetu tak to udelaji,

pokud se jedna o knihovny odborne tak moznost vyhledavani v digitalizovanem textu nema konkurenci

pochybuji ze v soucasne dobe je stavba exkluzivni budovy tim pravym co nam chybi

zd 4.6.2008 14:16

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Souhlas. Všichni milujeme vyhledávače. Ale ty knihy se schovávají pro případ, že by jednoho dne

zhaslo ;-D, znáte to O.Neff: Tma :-).

york 4.6.2008 14:22

Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Nepletu si knihovny. Jde pouze o to jaké máme jako stát priority. Na stavbu Národní knihovny nejsou peníze. Už i kůže z letištního medvěda je rozporcovaná. Dvě třetiny spolknou dálnice a za zbytek natáhne primátor na letiště novému majiteli koleje. O jediné koruně z této částky na kulturu ani slovo. Jak říkáte, stačí plechová bouda. Doufám, že bude z nerez plechu.  Aby nás budoucí generace nepomlouvaly.

Jiřina 4.6.2008 20:30

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Ale to je postoj města Prahy. Třeba v Brně máme nových knihoven a kulturních zařízení...Mohu dodat další.   Vy v Praze zase chcete olympiádu :-D.

http://www.stk.cz/NTK/Album/Zemlicka/Moravska_zemska_knihovna_Brno/index2.html

http://www.mza.cz/historie.html

http://www.univerzitni-kampus-brno.cz/

http://www.phil.muni.cz/knihovna/ckfotokn.php    ....život je otázka priorit ;-)  

Jiřina 4.6.2008 20:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Jo život je otázka priorit. Nějak se ni to rozběhlo :-).

kocka ema 4.6.2008 11:50

Re: Příliš mnoho bludů na tak malém prostoru

Mily pane Yorku,

je to napad opravdu, ale opravdu vynikajici!. Ja bych ze sveho duchodu koupila barvy pro sprayery, aby plechova vrata hangaru-knihovny  opravdu vypadala  jako futurum. Sprayeri by se porad stridali a meli by praci na cely zivot.

Zdravi kyberneticka babicka.

Caupo 4.6.2008 1:07

To by ale nešlo

Argument, že ODS nesouhlasí s knihovnou, protože zastává pozici minimálního státu bez luxusu si ovšem nemůže dovolit někdo, kdo se snaží prosadit olympiádu, která jen za to, že "naděje na uspořádání v roce 2016 je mizivá" uvalila 80kk korun, jak shodou okolností dnes uvedl Petera z Prahy olympijské.

lucinapes 4.6.2008 10:54

Re: To by ale nešlo

Na olympiádě zatím nikdo nikdy nebyl škodný - uváděné schodky byly vždycky hned po skončení olympiády, a to v rozmezí 10%, které se vrátily v krátké době využíváním nově postavených objektů. Kromě toho příprava olympiády a její uskutečnění zahrnuje spoustu pracovních příležitostí a tedy výdělků i pro normální, prací se živící lidi, turistika taky není pro Česko nezajímavá - je to obrovská reklama do budoucna. Nelíbí se mi myšlenka, že by se v Praze něco takového mělo dít  -zcela sobecky - mě by to obtěžovalo- ale prodělat se na tom nedá.