17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hodne neRath 8.9.2006 13:33

Re: Podívejte,

a v tom je jadro pudla - KSCSSD s tim (i v minimalni rovine) souhlasit nebude. A bez parlamentu s mandatornimi vydaji nikdo nehne.

brok 11.9.2006 11:08

Re: Podívejte,

Ono by těch nezbytných výdajů přece jen bylo víc. Školství v omezeném rozsahu i střední a vysoké. Školným je možné regulovat zájem, který je dnes převážně o humatní obory, zatímco potřeba je větší v technických oborech. Armáda a policie by naopak měly dostávat více, aby byla policie schopna potlačovat zločin. Justice (včetně státních zastupitelství), to jsou všechno obory, kde je privátní aktivita méně účinná a pomalejší. Také zdravotnictví v určitém rozsahu musí být dotováno. Ušetřit by se ale dalo hodně v sociální oblasti použitím rozumu. Není žádoucí nárůst populace závislé na podporách, takže do vyplácení porodného, dětský přídavků a pod. je nutné zařadit jako kriterium také odpovědnost, t.j. porodné ano, ale jen tehdy, jestli se rodička bude o dítě nadále starat, dětské přídavky ano, ale jen v tom případě, že rodiče budou dítě řádně vychovávat a že se dítě bude svědomitě připravovat na aktivní život (vzdělání) atp. Sociální dávky jen tak vysoké, aby se spíše vyplatilo pracovat, než žít na podpoře. A takových úspor je řada. Neškudlit, ale šetřit, t.j. vydávat peníze účelně.

PK66 8.9.2006 13:24

Re: K článku

...zcela jasný, hlavně věcný a bez urážek  příspěvěk k danému článku ...;-D;-D;-D;-D

penzista 8.9.2006 15:46

Re: K článku

Nadávka není argument, pro ji používají ti, kterým argumenty chybí. Rv

Eva D. 8.9.2006 18:42

Re: K článku

vy asi ekonomické noviny či časopisy moč nečtete, že? Jinak byste neplácal nesmysly, protože byste měl tuchy, kdo je autor a kde publikuje. Je to novinář věnující se ekonomii, víte. určitě o ní ví mnohem, ale mnohem víc než Sobotka. Ale to není zase takový výkon, protože v této disciplině, ne-li obecně, je Sobotka prázdný sud. Jen hlasitě duní. Hodně a předčasně nafouklé NIC, je mi líto.

A Rusnok byl socialistickým ministrem, jenže ke své smůle i ekonomem, tím pádem nevydržel v té cochcárně. Logicky.

jerry 8.9.2006 11:50

Případ Sobotka

Nepřipadá Vám divné, že místopředseda sociální demokracie Sobotka tak brojí proti zvýšenému porodnému a rodičovským přídavkům? A na druhé straně nevidí na jednání svého přítele Krause a miliardových únicích v ČKA nic nezákonného?

Ale není to tak složité, Bohouš kamarádil se Standou, tak šel místo do ODS dělat kariéru do ČSSD . Vždyť je to vlastně jedno. A pokud si nějaká nezodpovědná ženská nechá udělat dítě tř od nějakého obyčejného , poctivého trouby, má prostě smůlu. Kdyby byla víc ctižádostivá, svedla by nějakého ambiciózního politika, nebo poctivého podnikatele podle Bohoušových představ.A že takové myšlení není příliš sociální? To je jako byste věřili Bohoušovi, že je sociální demokrat. Jenže , co měl chudák dělat? Copak  by ho tehdy s jeho nulovou praxí někam mimo politiku vzali?Tak možná do mzdové účtárny ve státní sféře a to by se teď jeho ženě ten zvýšený rodičovský příspěvek sakra hodil.

PK66 8.9.2006 13:26

Re: Případ Sobotka

...možná nemůže mít děti, tak proč by měli dostávat ostatní, když on by neměl nárok ...

Eva D. 8.9.2006 18:32

Re: Případ Sobotka

Do mzdové účtárny těžko, alespoň mimo Prahu. Dělají se konkursy, tím by nemohl projít, většina účastnic by ho musela strčit do kapsy!

 Ale klidně by mohl dělat obchodníka s deštěm. Bohužel, některým lidem, jak vidno, prodá cokoliv. Vždyť ho vlastně dělá už teď. Kecy, kecy, lži a falešné úsměvy, toť Sobotkovo know-how.

A končím, zbytečně se poddávat negativním emocem, které to stvoření u mne spolehlivě vyvolává.;-€ 

Ladislav N. 8.9.2006 11:28

Re: Žluklé máslo na hlavě

A že se Sobotkovi hlava pomazaná máslem ale pěkně leskne, což? ;-DR^

Jinak naprostý souhlas s textem, s výjimkou růstu cen energií v Maďarsku. Ceny energií rostou obecně a Maďarsko svého času zastavilo dostavbu vodního díla a elektrárny  "Gabčíkovo-Nagymárosz". Kde se něčeho nedostává, ceny přirozeně rostou...

Rak 8.9.2006 11:02

Stejní šibalové

Pan Sobotka je skutečně prototyp Paroubka: oba rozumí všemu nač jsou tázání-hlavně rezortům za něž odpovídají, oba když se to hodí okamžitě odvolávají "provinilce" které dosadili a nechali dělat co se jim zamanulo a oba rozhodují ať jsou kdekoliv a o čemkoliv- např.Čechtek. Zkrátka v televizi vystupují ze setrvačnosti a navíc se překonávají v "šibalstvích".

Modrý pták 8.9.2006 10:24

racku,

já to tedy zkusím ještě jednou, ačkoli jsem to psal již 2x panu Šejnovi. Za rozpočet je odpovědný pan Sobotka, který do rozpočtu zahrnuje neexistující příjmy a nezapočítává existující výdaje. Nic víc. Ten článek není o ODS, ale o tom, co jsem výše napsal. Debaty o Modré knize nebo o motivaci při hlasování v PS jsou naprosto s článkem nesouvisející.

Mirek Šejna 8.9.2006 11:57

Modrý ptáku,

za rozpočet je samozřejmě zodpovědný Sobotka. A buďte si jist, že kdyby ten rozpočet měla aplikovat vláda socanů, tak ho dodrží v plánovaném schodku 88 mld stejně, jako to dokázala s rezervou v minulých 3 letech. Naproti tomu Vlasta Tlustý to dokázat asi neumí, nebo nechce. Bodejť by jo, když mandatorní výdaje ODS snižovat nechce (v dojemné shodě se socany) ale daně snižovat chce (v dojemné neshodě se socany).

Ladislav N. 8.9.2006 12:25

Re: a rozpočet je samozřejmě zodpovědný Sobotka - a ČSSD jako celek

Schodkové rozpočty a závratný růst vládních dluhů v současném rozsahu zde zcela prokazatelně zavedla ČSSD. Dokonce na to má své "keynesiánské" specialisty, co tvrdí, že dluhy splácet netřeba (a žádné splátky dluhů, které nadělali, v rozpočtu neplánují).

I takhle se dá interpretovat heslo "MYSLÍME TO ÚPŘIMNĚ!" ;-P

J. T. 8.9.2006 13:02

Re: Modrý ptáku,

A jak by ten schodek dodrželi, když by v "dojemné shodě" nechtěli snižovat mandatorní výdaje. Zvýšením daní? Nebo prodejem toho zbytku co ještě prodat jde, ale o kterém se zatím nedohodli, že se prodá? Takovéhle "udržení výše schodku" mi připomíná hospodaření cikánské rodiny, prodávající nábytek, aby měli na nájem.

Ladislav N. 8.9.2006 13:18

Re: J.T. - Nepopletl jste to?

Mandatorní výdaje rozhodně nesnížíte tím, že je budete financovat zadlužením v zahraničí, a současně ještě jejich růst zvyšovat dalším rozdáváním peněz voličům. Je to totéž, jako byste zadlužil (protihodnotou) vlastní dům a peníze poskytnuté bankou utratil za luxusní dovolenou v exotických krajinách.

J. T. 8.9.2006 14:26

Re: Re: J.T. - Nepopletl jste to?

Ne, říkáte jinými slovy to samé co já.

Road runner 8.9.2006 13:19

Re: Re: Modrý ptáku,

Cikánská rodina a na nájem??? Dobrej vtip??? Ta to přece řeší úplně jinak, i když ten nájem pak stejně moc neplatěj

J. T. 8.9.2006 14:26

Re: Re: Re: Modrý ptáku,

No dejme tomu že přijde ostrý pan domácí. Ale utratit se ty peníze dají i za něco jiného.

PK66 8.9.2006 13:28

Re: Modrý ptáku,

...já teda doufám, že to tak nedopadne, ale kdyby se přece jen Jyrka Tlučhuba dostal zpátky, tak si rád počkám na to, jak ten rozpočet dodrží ....;-D;-D;-D;-D

Mirek Šejna 8.9.2006 12:01

Modrý ptáku

a ještě doplňuji: pokud nakonec vláda ODS padne a bude vytvořena vláda socanů, pak se s Vami klidně vsadím, že Sobotka ten svůj shodek dodrží. Naproti tomu Vlasta Tlustý už dnes tvrdí, že ODS ten schodek dodržet není schopna a že za to může Sobotka. Takže já bych to řekl takto: Sobotka může za rozpočet, ale nemůže za to, že ODS jej není schopna dodržet.

Xury 8.9.2006 12:10

Re: Modrý ptáku

Vy jste snad natvrdlej?! EU neumožňuje zahrnout privatizační příjmy do státního rozpočtu. Jinými slovy už stávající Sobotkův návrh je ve skutečnosti schodkový ve výši 108 mld. Jediné co Tlustý udělal je, že tuto skutečnost oznámil. Už vám to došlo??

Ladislav N. :-))) 8.9.2006 12:28

Re: Šejna: Sobotka může za rozpočet, ale nemůže za to, že ODS jej není schopna dodržet.

Šejna se snaží být dvorním "psím" demagogem ČSSD. Ale nemá na to talent ani znalosti... ;-P

Mirek Šejna 8.9.2006 12:30

Xury

do státního rozpočtu ne, ale do veřejných rozpočtů ano. Příjmy z privatizace jdou do fondu dopravy, který není součástí státního rozpočtu ale rozpočtů veřejných. Privatizace má tedy vliv na dluh veřejný a nikoli státní.

Ladislav N. 8.9.2006 12:39

Re: Šejna: Příjmy z privatizace jdou do fondu dopravy...

Do SFDI (fond dopravy) jde především malá část vybraných daní z paliv, maziv a silniční dopravy. Zbytek vlády prošustrují jinde. Kde - o tom je článek.

P.S.: Kam se podělo 82 (?) miliard Kč, které vláda ČSSD získala prodejem a faktickou privatizací Českého Telecomu? Do SFDI určitě ne.

Xury 8.9.2006 12:40

Re: Xury

Přesně proto se o tom hovoří jako o účetních tricích. Na podstatě věci to totiž nic nemění.

Saša 8.9.2006 10:12

Bývalý ministr Sobotka je prototypem

neodborníka ve všech oborech.

Mirek Šejna 8.9.2006 9:17

Pane Autore,

možná byste měl začít zkoumat rozpočtové deficity, které naplánovala ODS pro letošek a příští rok. Je to opravdu půvabné čtení (viz. http://www.ods.cz/knihovna/publikace.php  - Modrá kniha, strana 22). Na letošek ODS naplánovala schodek  166 mld, přitom rozpočet byl schválen se schodkem jen asi na 80 mld a ke konci srpna se schodek bohyboval jen okolo 16 mld.. Takže pan Tlustý chtěl ještě letos prošustrovat o 86 mld. víc, aby měl rezervu na příští rok. No a příští rok to mělo být dalších mínus 93 mld. Na 4 roky své vlády naplánovala ODS schodek celkem 374 mld., tj asi 93 mld. ročně. Takže Vlasta Tlustý je učenlivým žákem Bohouše.

PetrN 8.9.2006 9:30

Re: Pane Autore,

Jo jo. Samozřejmě máte pravdu, ale s jedním velkým ALE! Tento schodek byl naplánován v případě přijetí rovné daňové sazby a dalších opatření, které se, bohužel, prosadit nepovedlo. Měl sloužit ke krytí schodku, než se podaří snížit výdaje státu (především mandatorní) a než se projeví příznivý vývoj ve výběru daní po zavedení jednotné daňové sazby. Ale to už se Vám, nevážený Šejno, do Vaší demagogie nehodí, co?

Mirek Šejna 8.9.2006 9:59

PetřeN

Autor nekritizuje Sobotku za strukturu schodku, ale za schodky jako takové. A mě je celkem jedno, z jakého důvodu schodky byly a budou. Mandatorní výdaje jsou dané. K nim je nutné vytvořit příjmy (daně, pojištění a privatizace). Pokud chce ODS snížit daně a pojištění, pak je celkem pochopitelné, že schodky budou vysoké. V 90.letech totiž byly daně z příjmu PO okolo 40% a rozpočty byly je slabě schodkové. Za socanů klesly daně PO na 24% a schodky jsou větší. Při dani 19% budou nejspíš ještě větší.

zcr 8.9.2006 11:02

Ne, ne a ne.

Autor kritizuje Sobotku za to, ze do rozpoctu zahrnul neschvalene prijmy a nezahrnul do nej vsechny vydaje vyplyvajici ze zakonych norem prijatych parlamentem. A za to, ze Sobotka odmita nest za to odpovednost a dokonce alibisticky prosazuje pozastaveni platnosti nekterych tech norem. Hergot clovece, Vam to neprijde jako nehoraznost?