23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostníci neplatí? Zakažme je!

Premiér české vlády požaduje, aby se „vyrovnaly“ platby zdravotního pojištění mezi zaměstnanci a OSVČ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 24.3.2015 14:01

Re: Stát vybere peníze,...

Pane Luboši, kdo vám brání honit se  dvanáct hodin denně po kurtu, abyste dosáhl takových výsledků jako Kvitová a pak se velkoryse nechat  od státu obrat, aby měl Franta na sociální dávku - neboli drogu.

P. Manda 24.3.2015 18:22

Re: Stát vybere peníze,...

to jste vážně takový blb jak píšete ?

M. Krátký 24.3.2015 15:18

Re: Vedení státu

Asi jste se dnes pozdě probudil a pak se praštil do hlavy, že blábolíte takové kraviny - nebo jen blbej provokatér ???

J. David 24.3.2015 10:45

Kurňa, já už v tom mám maglajz...

Jako penzista si přivydělávám na ŽL prací. Fakturuji, eviduji a dokládám, sulcuji účtenky, mlácám "buchhalterii". Furt stejný hodinový úkon (vezměte třeba notáře, hodinový úkon administrace stejný, ať jde o majetek za 10 litrů, nebo za 100 mega, ale má vejvar procenty z hodnoty majetku). Berně sice díky odpočtu neplatím (takový vejvar zas tak nemám), ale ZP musím doplatit, z každé kačky zisku 0.135 procentních bodů (135 procentimile - 135 kaček z "jednoho litru"). Ještě že jako státní pojištěnec nemusím platit zálohovou ofěru každý měsíc. Nicméně cáluji ZP ročně na plnou taxu, coby sám zaměstnanec a současně sobě zaměstnavatel. Ouředník a politik bude ale ryčet, že OSVČ platí málo, zatím co je v podstatě živen z práce těch, co vytváří ono luzné HDP. Sice jsou slouhové systému, ale kdyby neměli svého naturálního chlebodárce, zhynuli by. Poklasného si zřídím až tehdy, pokud si na jeho mzdu a přínos vydělám (přinese mi ekonomický přínos, aby se ženci neváleli v pracovní době po mezích, a v holínkách nenosili domů ukradené obilí). Ouředníka na magistrátu přes "napichovátka a odšťuchovátka" opravdu netřeba, byť se se všemi koncepcemi ve složkách pod paždí, pohybuje po chodbách amtu s tváří ztrhanou, jak lamač kamene v žulovém kamenolomu. Pílí asi do nějaké "komise". Hlavně, že on opravdu, ale opravdu odvádí na ZP více, než OSVČ. Alchymisté to nazývali transmutací. Přeberte si ty počty, jak chcete, "Ozubená pleš" Sobotka může čerpat úhrady ZP bez omezení od prvního dne. Pak se mu to žvaní.

D. Polanský 24.3.2015 11:57

Re: Kurňa, já už v tom mám maglajz...

Můj podřízený vždy říkal, že státní úředník by měl pod pazuchou nosit nějaké lejstro, aby to alespoň vypadalo, že pracuje. Fakt to nepůsobí dobře, když bloumá jen tak. Ještě štěstí že dnes mají úředníci PC a internet. Nějak se tím již zabaví.

V. Petrová 24.3.2015 9:49

Sobotka neví, o čem mluví

a nikdo v jeho okolí mu není schopen vysvětlit, že část zdravotního pojištění zaměstnanců platí zaměstnanec ( podstatně malou část ) a tu podstatně větší část platí zaměstnavatel. Samozřejmě, že zaměstnanec si musí vydělat i tu větší část a ta je zahrnutá do tzv. superhrubé mzdy. Pokud však tohle budou chtít soudruzi Sobotka a Babiš od živnostníků, kteří se obávají maródit aby nepřišli o výdělky, tak živnostníky v naší zemi vyhubí. Což by asi souduhovi Babišovi bylo vhod, ale premiéra pak nebude mít kdo volit.

J. Kalina 24.3.2015 9:45

já bych rozlišoval hlavně mezi 2 typy zaměstnanců

Jedny platí soukromé firmy a mezi nimi i OSVČ a tady by snad byl nějaký důvod to zkoumat. Ovšem ti druzí jsou státní zaměstnanci, ale i zaměstnanci veřejnoprávních médií (nevím jaký je poměr mezi oběma skupinami). Druhá skupina dostává peníze převodem z rozpočtu státu. Z hrubé mzdy se pouze něco z toho co jako dostala, ale neviděla, zase do rozpočtu resp. jednotlivých účtů zase vrátí. Kdyby dostávala jen čistou mzdu, každému by bylo jasné, že žádné odvody na zdravotní, sociální aj. vlastně neodvádí. tedy stát by přidělil nějakou částku do mzdových fondů ministerstva na čisté mzdy a příslušné procento by převedl na zdravotní a soc. pojištění. Takto to za stát mnohem dráže vyřizují stovky účetních. Je to jen o pohledu na věc.

K. Luboš 24.3.2015 9:43

Jsem pro čistě pravicové řešení problému

Pojištění se rozdělí, takže zaměstnanci budou mít vlastní zdravotní a sociální fondy a živnostníci také svoje. Zaměstnanci budou do svých fondů přispívat povinně a tolik, kolik dosud. Živnostníci budou do svých fondů přispívat tolik, kolik chtějí, ale čerpat v takové výši jako si předplatili. Pak nikdo nebude na nikom parazitovat!

A dost se divím, že žádný pravičák tu nenavrhl úplné zrušení povinného zdravotního a sociálního pojištění. Ale u těch vychcánků mě to ani nepřekvapuje!

R. Langer 24.3.2015 10:46

Re: Jsem pro čistě pravicové řešení problému

No, to byste se asi divil, jak by to dopadlo. Je vidět, že nemáte ani ponětí o tom, co a kdo kolik platí... :-P

K. Luboš 24.3.2015 10:53

Ale mám ponětí!

Vím, co se platí, i to, co by se mělo platit! (Třerba jsem svého času jezdil autem. Natankoval jsem, vzal si lísteček a dal jsem ho jistému hodnému pánovi. no a on mi vrátil DPH. A to jsem přitom jel do Chorvatska na dovolenou! Takže mě dost teď s-e-r-e, že jako na zaměstnace už ten pán na mě není už tak hodný.) Jo, a jsem pro řešení mady in USA: sociální a zdravotní pojištění dobrovolné!

H. Gene 24.3.2015 20:36

Re: Jsem pro čistě pravicové řešení problému

Budou mít svůj fond také důchodci a nemluvňata?

I. Pujman 24.3.2015 9:35

nevylévejme s vaničkou i dítě

problém Švarcsystému je ve své podstatě velmi podlá politika zaměstnavatelů, kteří své náklady přenášejí na své dřívější zaměstnance. Ve skutečnosti jim říkají - chcete dál svoji práci? tak jen na živnosťák - budete dělat to, co předtím, to je "stabilita", a budete dostávat ode mne to, co jste předtím dostávali jako zaměstnanec. Ale sami si budete muset platit zdravotní a sociální pojištění, a je na Vás, jak nízké si nastravíte dle zákona, to už není na nás, zaměstnavatelích. A najednou se zaměstnavatelé, v této oblasti kontrolovatelní například odbory a státem, jednoduše vyvléknou ze svých povinností a o tohle se najednou "statisticky sníží" cena pracovní síly - ale jen pro zaměstnavatele! Zato v položce "objem peněz na sociální a zdravotní" se objevuje najednou díra. Přitom požadavky zaměstnavatelů na přechod svých zaměstnanců do Švarcsystému není nic jiného, než vydírání, to se na mne nezlobte, sám jsem to zažil. A ty kecy o tom, že u nás je drahá pracovní síla si nechte do lebedy, a porovnejte si platy u nás a za hranicemi v Německu a Rakousku. Když je srovnáte se skutečnou produktivitou práce u nás a u nich, a s cenami v obchodech, tak jsme na tom hůř než v Jižní Koreji. A ekonomické zákony platí i u nás - zaměstnanci v prostorách a na strojích patřících zaměstnavateli něco vyrobili, má to nějakou hodnotu, a zaměstnavatelé si z toho berou svoji "část", buď větší, nebo menší, podle toho, jak kde a jaká společenská kultura kde panuje. U nás panuje jen kultura řeznického psa. A pak státní úředníci brečí nad vykradenou pokladnou a hledají viníky, samozřejmě jinde, než skutečně jsou.

J. Růžička 24.3.2015 9:14

socanské lži

Bohuš opakovaně lže. Socanským voličům se vtírá jak voda po holení a spoléhá na to, že živnostníci své živnosti nezavřou. Kdyby tak učinili všichni najednou a registrovali se na pracáku, tak jde celá ekonomika do kopru. Krátkozraký, odporný populista.

T. Kočí 24.3.2015 9:17

Re: socanské lži

Souhlas. Něco jako Paroubek. Nesnáším socany.

J. Kratochvíl 24.3.2015 9:20

Re: socanské lži

Nesnáším pravičácké fanatiky a hňupy.

R. Langer 24.3.2015 10:48

Re: socanské lži

Tak to komouši odjakživa... :-D

K. Luboš 24.3.2015 9:25

Re: socanské lži

Tak už konečně nefňukejte, dojděte si na ten pracák a konečně se zaregistrujte!

K. Janyška 24.3.2015 9:13

Kurwa, není to populistická politika. Je přímo

nenávistná k těm, kteří nepotřebují blbé socialisty k tomu, aby se uživili. A to ti zločinci rudí nemohou potřebovat... Dzp.

K. Luboš 24.3.2015 9:34

Takže živnostníci nikoho nepotřebují?

A nepotřebují náhodou zaměstnance, aby za ně platili sociální a zdravotní pojištění? No to se to pak podniká! Živnostník je hrozný pravičák, když po něm stát něco chce, ale hrozný levičák když může někde k něčemu přijít zadarmo.

K. Janyška 24.3.2015 10:42

Re: Takže živnostníci nikoho nepotřebují?

Bez podnikatele by neměli vůbec práci. Cožpak to nechápete ? Dzp.

K. Luboš 24.3.2015 11:02

Je pravda, že bez podnikatele, by...

..zaměstnanci neměli práci, ale je rovněž pravda, že bez zaměstnaců by práci neměli zase podnikatelé. Ale už to přímo plasticky vidím... Třeba taková Skanska bez zaměstnaců. A pan ředitel si nazouvá holiny, obléká modráky a jde katrovat písek. A p. Jančura si sám řídí autobus... A ředitel Juty si kupuje mechanický stav a doma si vlastmíma rukama tká plátno!

K. Janyška 24.3.2015 16:55

Re: Je pravda, že bez podnikatele, by...

To je však jeho problém, ne tzv. zaměstanců. To odporné vazalské označení musí zmizet. Vždyť jsou jen podnikatelé. Jeden práci kupuje a druhý ji prodává... Dzp.

R. Langer 24.3.2015 10:49

Re: Takže živnostníci nikoho nepotřebují?

No, takové zaměstnance jako vy asi opravdu nepotřebují. Proto vás to tak sere, co? :-D

P. Přibyl 24.3.2015 8:50

Pravice

Šance pro pravici?

Vy vidíte nějakou pravici?Prosím, kde?

R. Langer 24.3.2015 10:50

Re: Pravice

Nikde. :-(

R. Gramblička 24.3.2015 6:52

včera jsem se musel zasmát

na ČT uváděli zadlužení jednotlivých stran po eurovolbách. Socani se, jako obvykle zadlužili nejvíc, akorát, že už ne tolik, jako v předešlých letech a Bohoušek z toho samozřejmě udělal pozitivum, když svým ptydepe řekl, jak je spokojený, že jeho partaji se daří "konsolidovat dluhy" (sic!). Ale co se divit, vždyť život za cizí je alfou a omegou socanské politiky vždy a všude

T. Kočí 24.3.2015 9:19

Re: včera jsem se musel zasmát

Socani neumí hospodařit, ani ve své kešeni, jak jinak.

J. Kratochvíl 24.3.2015 9:22

Re: včera jsem se musel zasmát

Za to pravičáci ukázali jak se zachází se státním majetkem v době reforem.

R. Langer 24.3.2015 10:50

Re: včera jsem se musel zasmát

No, jak?

B. Uhlich 24.3.2015 0:26

Dovolte, abych se zasmál...protože NAŠÍ pravici...

živnostníci nikdy nezajímali...naši živnostníci totiž tady nezajímají skoro nikoho..tedy jen v případě, že někoho popadne ten spásný nápad, že by se dal živnostník ještě trochu podojit. Je bohužel velmi smutnou skutečností, že politická impotence ČSSD dospěla do takových rozměrů, že Bohoušek z mě neznámého důvodu štve své voliče proti nějaké vrstvě aniž by zauvažoval o tom, zda si tím definitivně nekope politický hrobeček. Ono, jak známo z historie, s jedním nepřítelem se dlouho nevydrží..tak jsem zvědavý proti komu bude ještě vedení ČSSD své voliče štvát. Je to celé velmi prapodivná situace zvláště za situace kdy i komunisté nad chováním ČSSD kroutí hlavou a živnostníků se zastávají...svět se asi definitivně zbláznil.... :-(