26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Zemanova zdvořilá žádost? Ultimátum

Tak si říkám, kam až může Báťuška Zeman zajít. Faktem je, že mne každým dnem překvapuje stále více a neustále posouvá hranice dál a dál. Zde se přímo naskýtá srovnání s jeho předchůdcem, Václavem Klausem. Píše se rok 2009 a prezident Klaus po pádu Topolánkovy vlády oznamuje, že dá příležitost sestavit novou vládu tomu, kdo mu přinese 101 podpis.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 26.7.2013 11:08

Re: Text ústavy.

Je jen jedna jediná horší varianta, než ta kterou máme dnes. Návrat do doby socialismu. Jakákoliv jiná varianta může být jen lepší. Švýcarský model, podle mne , nejlepší.

V. Hajková 26.7.2013 10:57

Re: "Jednou z možných variant je, že Ivo Ištvan přišel podat hlášení o splnění úkolu."

Vypadá  to tak- a  pokud   ne-  pak  to  byla  příprava  na  dnešní  vyjádření   NSZ-   ZEMANA-  k  tomu  celému  POLICEJNÍMU  TYÁTRU-  který   v  prvních  hodinách  pusobil  ,  jako  státní  převrat-  pak   se  však   stal  neuvěřitelnou  blamáží -  FRAŠKOU.

V. Mlich 26.7.2013 10:43

To jsme to dopracovali..

To jsme to dopracovali, když nějaký notář požívá větší důvěru, než předseda sněmovny.

J. Slanina 26.7.2013 10:34

"Jednou z možných variant je, že Ivo Ištvan přišel podat hlášení o splnění úkolu."

Je to docela možné, ale já mám obavy, že si přišel pro nová zadání.

I. Pařízek 26.7.2013 10:21

Neštěstí pro tuto zemi.

Srovnávat Železnou lady s p.Zemane,jak píše jeden z diskuterů,je jako srovnávat Nebe a dudy.Pokud chcete "prezidentskou diktatůru a jeho kamarádičků",tak si nevidíte ani na špičku nosu.ČSSD si podřezává větev na které sedí.Poslednímu odcházejícího prosím "zhasněte".

V. Pavelek 26.7.2013 9:34

Prezident Zeman zachází každým dnem dál a dál.

Je to přesně tak. A cílem je demontáž nefunkčního politického systému, na který nadávají všichni kromě poslanců, novinářů a některých blogerů. Nakonec, prezidentský systém nebude až tak špatný, jinak by ho v USA už dávno zrušili.

J. Klepal 26.7.2013 9:23

neznalosti pana Polaneckého

Na rozdíl od pana Polaneckého, jsem zatím nezaregistroval nic, co by prezident Zeman dělal nad rámec svých předchůdců, či dokonce v rozporu s ústavou. Jmenování premiérem s předpokladem, že nemusí získat důvěru parlamentu, již v minulosti proběhl, dokonce známe i vládu, kterou předchozí prezident nechal vládnout bez důvěry několik měsíců, aniž využil svůj druhý zákonný pokus. Kromě zřejmé nenávisti, kterou bych pochopil  z náklonu prezidenta k etylalkoholu a vychytralé mstivosti, však autor žádné relevantní informace k vylepšení úrovně české politiky nepřinesl.

V. Heidlerová 26.7.2013 8:43

Re: Co dodat k clanku?

Jediná pravda je "in vino veritas" - a tu najde Ovar snadno, jen v silnější versi pitiva. Hááááá

V. Heidlerová 26.7.2013 8:40

Re: pane Krbálku

Škoda, že jste ji přežil.

P. Zeman 26.7.2013 8:39

Re: Text ústavy.

S tím materiálem, který v této zemi volí by jakýkoliv experiment zavedení švýcarského modelu byla nejrychlejší cesta do pekla.

J. Vlk 26.7.2013 8:38

Re: A kdo za dnešní stav vlastně může?

Jsem přesvědčen, že tak to vidí většina obyvatel.

V. Heidlerová 26.7.2013 8:38

Re: Průšvih je, pane Polanecký, že si udělala pravice sama sobě.

Jak dojemný příběh jedné zhrzené lásky........ Cítím s Vámi........

V. Heidlerová 26.7.2013 8:37

Re: Souhlasím s autorem.

Taky jste si toho všiml? Neklamná znamení jsou častá: slintá, mžourá, má skelný pohled, rozvláčná řeč, podivná gesta, nejistá chůze. I na Velehradě při oslavách C a M ji měl jako z praku, jihomoravský kraj je bohatý na lahůdky, které se nemusejí kousat.........

P. Zeman 26.7.2013 8:35

Re: A kdo za dnešní stav vlastně může?

"Proč by Zeman si nemohl z poslanců udělat šprtouchlata a buzerovat je oním ověřováním podpisů?" - jednoduše třeba proto, že to minimálně není slušné. Ale to je něco, na čem tomu křupanovi nezáleží. Hlavně že mu jednoduchý volič za tu show zatleská :-P.

J. Vlk 26.7.2013 8:33

Re: Co dodat k clanku?

Naštěstí ! Se nikdy neshodneme všichni na jediní pravdě. :-)

M. Šejna 26.7.2013 8:28

pane Krbálku

9 milionů lidí nevolilo ODS. Přesto muselo snášet její vládu "rozpočtové zodpovědnosti".

J. Vlk 26.7.2013 8:28

Re: RE

Jak jste zjistil, že není ?

V. Váňa 26.7.2013 8:27

Re: A kdo za dnešní stav vlastně může?

Vážený pane Rečku, souhlasím.

Hezký den. V.

V. Váňa 26.7.2013 8:26

Re: RE

Vážený pane Krbálku, není 10 mil voličů, nýbrž pouze 8,5 mil. Ve skutečnosti volilo MZ 32% oprávněných voličů.

A bude-li prezidentem těch zbývajícíh 67%, myslím, dnes nemůžeme ještě říci.

Zatím zaťal tipec konkrétním politikům původní vládní garnitury, kteří měli velmi málo sympatií svých původních voličů.

Tito lidé (řekněme, že budu počítat polovinu sněmovny, tj. 100 lidí) tvoří 0,00119% oprávněných voličů.

Zdá se Vám to jako demagogie? Určitě to demagogie je. Stejně jako Vaše úvaha, na kterou reaguji. Jestliže z 8,5 mil oprávněných voličů přišlo k volbám pouze 4,9 mil, neznamená to, že všechny hlasy (cca 6 mil), které prezident neobdržel, jsou hlasy proti němu.

P. Čech 26.7.2013 8:24

Re: Text ústavy.

Vůbec mi nejde o to, zda zavést prezidentský či polo, nebo čtvrt prezidentský systém podle vzorů ve světě, které více či méně nefungují. Jde mi o zavedení švýcarského společenského systému, kde je vše budováno odzdola, od občana.  Nikoliv shora od vedení státu. I daně je nutno vybírat v obcích a jejich příslušné části v jednotlivých případech nutnosti postupovat přes Kraje ke státu.. Takto lze bez nějakých nesmyslných reforem ušetřit obrovské prostředky.. Občané si sami musí říci, jaké funkce chtějí, aby za ně vykonával stát a k tomu mu dát peníze. Nikoliv naopak. naopak to nefunguje nikde.

M. Šurgot 26.7.2013 8:20

Průšvih je, pane Polanecký, že si udělala pravice sama sobě.

Jsem bývalý volič Václava Klause a ODS. Nemusíte váhat, že už nejsem. Klause bych nezvolil v přímé volbě, kdyby to šlo, dal bych hlas Švejnarovi. Je příliš mnoho důvodů, na které není místo, stručně - ztráta důvěry, obrovský rozdíl mezi proklamovanou politikou a skutečnou reálnou politikou, navíc Klaus není ani náhodou konzervativcem britského střihu, jak se často prsí, on je konzarvativcem ruského, postsovětského stylu - osobní a stranická moc na prvním místě za každou cenu, občan až na konci řetězce...

ODS má na triku příliš mnoho skandálů, neplněných volebních slibů a neuvěřitelný amatérismus v zákonodárné oblasti i v denní politice.

Zeman utržený z řetězu - to je práce Klause a jeho melody boys z počátku samostatné České republiky, špatná ústava, napsaná lidmi, jako byl nedostudovaný lžidoktor Kalvoda, se teď mstí v prvé řadě ODS... 

Vyloženě špatné zákony, které občanům nejen že nepomáhají, ale ztrpčují život, jsou z velké části zásluhou ODS. Životní podmínky, postavené díky zákonům, ne díky volnému trhu, jak tvrdil Klaus,  na cenách energií a třeba vody, vyšších než má západ Evropy, při mzdách takřka polovičních proti západu Evropy, to je první důvod obecného propadu volby ODS pro obyčejné občany. Neschopnost legislativně i prakticky zarazit veřejně rozšířenou praxi okrádání zaměstnanců o budoucí důchody a státu o daně a sociální a zdravotní poplatky, které pak logicky chybí na příslušných účtech, formou minimální mzdy a černého doplatku na ruku je další důvod neoblíbenosti (kde na ty černé výplaty berou?!). Při souběžné drzosti poslanců vyplácet sobě maximum možného-každý poslanec je členem nějakého výboru, aby bral příplatky, maximum nemožného pak dozorčí rady za další poplatky atd.

Británie po vládě konzervativní Železné lady byla konsolidovanou zemí vybředlou z krize, Česká republika po dvaceti letech vlády a podílu na vládách ze strany ODS je po krk v bahně. A k tomu bahnu patří samozřejmě i kamarád Klause Zeman, který strká čumák ODS do jejich nedodělků.

P. Čech 26.7.2013 8:19

Re: Text ústavy.

Je "druhé Švýcarsko" a jmenuje se Lichtenštejnsko. Může být i třetí, čtvrté, páté, desáté a další Švýcarsko. Chybí k tomu jediné. Zavést v jiných stáítech a především v České republice švýcarský systém. Alespoň se o to pokusit. Ono totiž neustálým kecáním o tom, že něco nejde proto a proto, což je mimochodem český fenomén, nikan nedospějeme a to nejen my. Je-li někde na světě efektivní systém, který objektivně funguje, je nutno jej zavést. Občané se mu přizpůsobí. Příkladů pro toto v dějiách je bezpočet

V. Váňa 26.7.2013 8:05

Re: Text ústavy.

Vážený pane Krbálku, souhlasím.

Naneštěstí naši politici, kteří všemu rozumí nejlépe, zavedli do našeho ústavního práva naprosto cizorodý prvek přímé volby prezidenta. Učinili tak přes to, že je odborníci varovali, že jde o prvek natolik kontroverzní, že může v praxi přinést velké problémy.

A hle: když se ukázalo, že tito odborníci měli pravdu, tak se zákonodárci nechytli za nos, nejdou se poradit, nýbrž chtějí to, co pokazili, napravit ještě větší bramboračkou z ústavního práva, bramboračkou podle jejich vlastních představ a ambicí.

A. Reček 26.7.2013 8:00

A kdo za dnešní stav vlastně může?

Zeman pěkně ukazuje, jaké poslance vlastně v parlamentu máme. Kdekdo jim radil, ať se domluví a proti Zemanové snaze vytvořit Rusnokovu, tedy jeho, poslušnou přechodnou vládu odmítnou tím, že se sami rozpustí a nedají se Zemanem honit z kouta do kouta. Jenže toto nebrali vůbec na mysl a chtěli úporně prosazovat své pohledy na věc a některým už vůbec se nelíbí opustit předčasně svá dobrá bydla. Skutečně nemusíme je litovat, ať už jsou z levého nebo pravého spektra. Vždyť oni nenašli mezi sebou ani jedno lano, za nějž by jednotně táhli.  Vzor také měli v rozhádané minulé koaliční vládě a jejich stranách. Navíc i ta socdem neví teď dobře co a jak nejlépe udělat.  Proč by Zeman si nemohl z poslanců udělat šprtouchlata a buzerovat je oním ověřováním podpisů?   

V. Váňa 26.7.2013 7:58

Vážený pane Polanecký,

úvod k článku by se Vám byl povedl, kdybyste po citaci Havlových slov uvedl ještě to pověstné "b)".

Poprvé chtěl Klaus 101 podpisů (pokud se nemýlím) po Grossovi. A nepamatuji se, že by byl p. Havel měl něco proti tomuto kroku. Pokud ano, nepamatuji se, že by se vyjádřil veřejně.

M. Prokop 26.7.2013 7:47

Re: Poslanci mají dluhy , proto se nerozpustí.

Já vybírám, ale nestačí to.     :-)

M. Prokop 26.7.2013 7:46

Re: Text ústavy.

Hlavně to musí být celý systém, s provázanými pravomocemi a zodpovědností.

Presidentské systémy se mimo USA moc neosvědčují. Chybí "Amíci" s jejich zvyklostmi, podobně jako není druhé Švýcarsko, pro které zase nejsou "Švejcaři".

M. Prokop 26.7.2013 7:44

Re: Text ústavy.

Omezení moci politických stran a máme zde ráj na zemi.    :-P

Kéž by to bylo tak jednoduché.

K. Krbálek 26.7.2013 7:42

Re: RE

většina voličů ovšem není většinou občanů, 8 milionů lidí ho nevolilo a on by měl být i jejich prezidentem. Není.

M. Prokop 26.7.2013 7:42

Už sám pojem

"Zemanova zdvořilá žádost" je protimluv.