24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Zemanova zdvořilá žádost? Ultimátum

Tak si říkám, kam až může Báťuška Zeman zajít. Faktem je, že mne každým dnem překvapuje stále více a neustále posouvá hranice dál a dál. Zde se přímo naskýtá srovnání s jeho předchůdcem, Václavem Klausem. Píše se rok 2009 a prezident Klaus po pádu Topolánkovy vlády oznamuje, že dá příležitost sestavit novou vládu tomu, kdo mu přinese 101 podpis.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Krbálek 26.7.2013 7:40

Re: Text ústavy.

jistě, lze diskutovat o zavedení prezidentského či poloprezidentského systému, čili že prezident je hlavou exekutivy a ta se sestavuje na základě prezidentských voleb. A tím omezit moc politických stran. Ale představa, že se tím něco zlepší, je naivní. Zeman ukazuje, že i "prezidentská" strana snadno podléhá svodům moci, korumpuje a nehorázně utrácí

P. Čech 26.7.2013 7:37

Re: RE

Pana Miloše Zemana nemám rád a nevolil jsem jej. Nicméně jako demokrat ctím skutečnost, že jej zvolila většina voličů. Mnohem více voličů než kteroukoliv politickou stranu či kteréhokoliv poslance. Tady je totiž problém. Nikoliv v pravomocích prezidenta, ale v čl.18, odst.1 ústavy.  V případě změny volebního systému na většinový dvoukolový obecně, zmizí automaticky současný problém politických stran. Zmizí, protože ony ztratí svou moc nad občany. Moc získají občané, tak jak jim patří podle čl. 2, odst.1 ústavy.

O. Uživatel 26.7.2013 7:35

Uživatel požádal o vymazání
P. Čech 26.7.2013 7:30

Text ústavy.

Tento text jasně určuje postup při jmenování premiéra. Ovšem pozor, chybička se vloudila.Některé články ústavy ve své souvislosti totiž neumožňují normální průběh věcí a bezproblémové fungování celého systému Čl.5, čl. 18, odst.12 a čl. 62, odst. a spolu nesouvisí pouze na první pohled. Jejich souvislost totiž nadřazuje moc zákonodárnou nad moc výkonnou a soudní. Moc zákonodárnou, tvořenou dle čl.5 ústavy v souvislosti s poměrným volebním systémem mocí politických stran nad veškerým děním ve státě. Neběží-li vše tak jak jsem uvedl a to přesně podle textu ústavy, začínají politici a jejich politické strany křičet a volat po změnách jednotlivých článků tak, aby jejich absolutní moc nebyla ohrožena. A ona ohrožena je právě přesným zněním čl.62, odst.a.Toto je klasický příklad, jak mohou 3 články ústavy pojímané ve vzájemných souvislostech narušovat normální dění z jednoho prostého důvodu. Jsou navzájem v rozporu. A tak je tomu i v případě jiných článků ústavy.  Její text je natolik špatný a hlavně nejednoznačný, že celý dokument nepotřebuje žádnou změnu, ale zásadní revizi. Ústava však zejména potřebuje zrušení článku 5 bez náhrady a změnu volebního systému na většinový dvoukolový obecně. Není vůbec nutno omezovat pravomoce prezidenta republiky, poněvadž tento je volen mnohem větším počtem voličů, než kterýkoliv poslanec či politická strana. Jediné, co je nutno bezpodmínečně, aby celý systém parlamentní demokracie mohl začít fungovat, je zásadní omezení moci politických stran. Zajištění rozdělení a vzájemné nezávislosti tří demokratických mocí zákonodárné, výkonné a soudní.

P. Lucký 26.7.2013 7:29

Re: Souhlasím s autorem.

neboj, vrátí se pravice a zase můžete beztrestně krást.To bude dobrý.Kdysi se říkalo.že poláci jsou nejbohatší národ.Všisci kradnum,a furt je z čego.

A. Bocek 26.7.2013 7:26

Poslanci mají dluhy , proto se nerozpustí.

Více než polovina poslanců se znovu do parlamentu nedostane.Místo aby změnami ústavy umravnili mocichtivého zlobra, jsou bez odvahy a děkují Zemanovi za každé dobré ráno. Příště musíme vybrat odvážnější poslance.

P. Lucký 26.7.2013 7:25

Re: Co dodat k clanku?

a kde se skrývá pravda,kdo ji má? soudce,prokurátor,policie,nebo,ze by dokonce vy?Tak vidíte jak těžké je najít pravdu.přeji dobrý den.

P. Lucký 26.7.2013 7:20

Re: Copak Polanecej - vám už neslouží paměť?

Každé konce jsou smutné,ale pokud považujete rozkrádáni této země na zvyklost ,tak je to zhovadilost.Sáhněte si do svědomí, soukromníci a podnikatelé jaká je u vás morálka placení daní?(proč bych je platil když to svině rozkradou ,že.)

Vzhledem konkurence schopnosti jaké mají Vaší zaměstnanci platy?A tak se dá pokračovat.Premier si za státní peníze vydržuje milenku a když se na to přijde,tak jsou všichni svině.2 A PŮL BILIONŮ DLUHŮ,650000 LIDI BEZ PRÁCE,(NA OSTRAVĚ PŘIBUDOU DALŠÍ),BUDIŽ VÁM VÝSTRAHOU.Jistota je ,že zemřete ale jestli vás pochovají to už né. Přeji dobrý den.

P. Götze 26.7.2013 7:10

Re: Copak Polanecej - vám už neslouží paměť?

Koukam, ze Klaus uzmuze i za Zemana :-) To uz je vazne na diagnozu pane kolego :-)

P. Götze 26.7.2013 7:08

RE

neni moc co dodat. Tohle opravdu neni prezident Ceske republiky, tohle je prezident pratel milose Zemana a jeho strany. Treba se druhym premierem Zeman zvoli sam sebe, extenzivim vykladem ustavy to taky neni protiustavni. Tady uz je vazne mozny vsechno. A parlament mlci a mlci a zadna relevantni protireakce. Dekujeme panove.

E. Vašátko 26.7.2013 6:23

Souhlasím s autorem.

Jediná naděje spočívá v tom, že co nejdříve dojede na slivovici nebo becherovku. Opilost se sice snaží maskovat, ale je na něm vidět skoro v každém gestu, které udělá.

P. Maleček 26.7.2013 5:58

Copak Polanecej - vám už neslouží paměť?

Ale, ale pane Polanecký copak? Že by už v tak mladém věku ztráta paměti? Kdopak to tak vášnivě a s pomocí celé rodiny a nechutných lží podporoval zvolení Zemana prezidentem? Nebyl to náhodou váš zbožštěný V.K. a sním, byť nepřímo, většina potentátů ODS zvyklá na prebendy ze státního jištěné opoziční smlouvou?

Nebo spíš vaše obvyklé lži zamlžující svinstva spojené s Klausem a jeho modrým ptactvem?

Z. Sohorova 26.7.2013 3:36

Co dodat k clanku?

Jen sama pravda dobre vystizeni alkoholika na hrade