25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zemanova zdvořilá žádost? Ultimátum

26.7.2013

Prezident Miloš Zeman podle svých slov "zdvořile požádal o notářsky ověřených 101 podpisů".

Tak si říkám, kam až může Báťuška Zeman zajít. Faktem je, že mne každým dnem překvapuje stále více a neustále posouvá hranice dál a dál. Zde se přímo naskýtá srovnání s jeho předchůdcem, Václavem Klausem. Píše se rok 2009 a prezident Klaus po pádu Topolánkovy vlády oznamuje, že dá příležitost sestavit novou vládu tomu, kdo mu přinese 101 podpis.

Václav Klaus nakonec od svého požadavku odstoupil. K této situaci zazněl hodně zajímavý komentář:

"Požadavek, aby premiér přinesl seznam sto jedna podpisů poslanců, kteří slíbili, že podpoří vládu, považuji za nehoráznost. Nevěří se poslancovu slovu a žádá se, aby podepsal vázací akt! Jako když chtěli mít estébáci černé na bílém, že se jim nebude později někdo vykrucovat a svou spolupráci popírat. Je to urážka parlamentu a já být poslancem, tak bych takový podpisový arch hodil sběrateli podpisů na hlavu. Když nemůžeme věřit slovu našich poslanců, komu lze vůbec v této zemi věřit."

Autorem tohoto výroku je Václav Havel. Nyní jsme v obdobné situaci s tím rozdílem, že v parlamentu není patová situace a že prezident se rozhodl jmenovat svou vlastní vládu bez ohledu na rozložení sil v Polanecké sněmovně či na výsledek voleb.

V jeho vládě se to jen hemží bývalými komunisty, dušemi spřízněnými s prezidentskou stranou SPOZ a Zemanovými kamarádíčky a sponzory. Minimálně u dvou členů vlády jsou velké finanční pochybnosti. Ministr financí Fischer zázračně v přímém přenosu splatil milionové dluhy z prezidentské kampaně hned po oznámení přijetí funkce a ministr zemědělství Toman, za jehož na první pohled vytunelovanou firmou zůstalo 600 milionů dluhů.

Nedosti na požadavku 101 podpisů. Miloš Zeman stupňuje svůj požadavek tím, že požaduje, aby podpisy byly notářsky ověřeny. Miloš Zeman přímo prohlásil: "Dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřeny. V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají."

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová k tomu poznamenala: "Považuji to za hrubý nátlak na Poslaneckou sněmovnu a na diktátorské podmínky se nepřistupuje už z principu. Nepředpokládám, že to pan prezident může myslet vážně. Pokud ano, pak v takovém případě my mu zcela vážně říkáme, že na to v žádném případě nepřistoupíme."

Zeman tedy říká, že pokud nedostane 101 notářsky ověřený podpis, tak si zase bude jmenovat premiérem toho, koho se mu zamane? Nebo že nechá až do voleb vládnout svou loutkovou vládu bez důvěry? Ostatně, dočasná vláda Jiřího Rusnoka se činí.

Za čtrnáct dní - s výhledem, že do vyslovení nedůvěry jim zbývá druhých čtrnáct dní - stačili už na vysokých postech udělat 36(!) změn včetně 14 náměstků. Nejnověji pak bylo oznámeno, že Úřad vlády povede místopředseda SPOZ...

Během 14 dnů pak stačila vláda udělat pár kroků, které by měla vláda činit až poté, co získá důvěru parlamentu. Zvýšila minimální mzdu, stáhla z projednávání zákon o státních zastupitelstvích a ministr financí k průšvihu krajů s ROP hodlá za kraje uhradit ze státní kasy polovinu sankcí.

Miloš Zeman se vyjádřil, že ústavní zvyklosti jsou idiotské. Dříve také prohlásil, že názory nemění jen idiot, aby později pronesl, že on názory nemění. Je tedy podle svých vlastních slov idiot? Určitě není, ale každým dnem předvádí, že je neštěstím pro tuto zemi

Když už jej za požadavek na 101 podpisů kritizuje i Bohuslav Sobotka ("Pokud pan prezident nechtěl 101 podpisů po panu Rusnokovi v okamžiku, kdy jmenoval jeho vládu, neměl by požadovat dopředu a priori 101 podpisů ani v rámci druhého pokusu."), pak už je to silně na pováženou.

Úřadující předseda ODS Kuba na Zemanův požadavek ironicky řekl: "V tom případě navrhuji, aby notář byl členem SPOZ, abychom měli stoprocentní jistotu, že se jedná o notáře odborníka." A já k tomu dodávám: Budou Miloši Zemanovi stačit obyčejné podpisy anebo budou muset být učiněny krví a v deskách z kůže Petra Nečase a Miroslava Kalouska?

Prezident Zeman zachází každým dnem dál a dál. Ať byl jeho předchůdce, jaký chtěl, tak by si nikdy nedovolil to, co Miloš Zeman. Pokud by se mělo porovnat účinkování obou na Hradě, pak i přes krátké půlroční působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta lze konstatovat, že Václavu Klausovi nesahá ani po tkaničky u bot.

Zeman sliboval, že bude prezidentem sjednotitelem. Na jednu stranu se mu musí přiznat, že se mu to z větší části povedlo. Strany se proti němu začínají sjednocovat a troufám si odhadnout, že nebude dlouho trvat a i přes ideologické spory najdou dvě nejsilnější strany ČSSD a ODS vůči hlavě státu shodu.

Jediné, co se prezidentovi daří, je úspěšně rozbourávat zdejší demokratický systém založený na soutěži politických stran. Ano, ústava mu dává právo jmenovat premiérem kohokoli, ale všechny prezidentovy kroky směřují k nastolení prezidentského, až diktátorského režimu. Mimochodem, v době totality také nemuseli pánové z ÚV dávat nařízení. Těm stačilo vyjádřit přání a podřízení bleskově a nadšeně jejich přání vyplnili. Něco podobného lze vypozorovat i v případě Miloše Zemana, SPOZ a Zemanovy vlády. Václav Klaus byl senátory obviněn z velezrady kvůli jediné amnestii s abolicí. Kroky Miloše Zemana ale směřují proti demokratickému řádu země nesrovnatelně víc.

Dodatek: Prezident na Hradě přijal státního zástupce Ivo Ištvana, pochválil ho za jeho práci a vyjádřil mu plnou podporu. Jednou z možných variant je, že Ivo Ištvan přišel podat hlášení o splnění úkolu. A propos, požaduji, aby prezident před každým jednáním podstoupil notářsky ověřenou dechovou zkoušku na alkohol.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora