29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený Pitr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
proatom 24.5.2006 13:16

navic potrebujete vetraky zalohovat

kdyby nebyl zakonem povinny vykup energi z OZE a vyrobci z OZE by soutezili na trhu, cena jejich nekvalitni (nespolehlive) elektriny by byla jeste nizsi, nez je soucasna trzni.

Vice na http://proatom.luksoft.cz

Mirek 24.5.2006 14:08

Re: navic potrebujete vetraky zalohovat

Ano, mate pravdu. Dotovani VE je hloupe. At zije rovna soutez tepelne a vetrne elektrarny. A dusledky takovych drobnosti jako znicene severni Cechy, podlomene zdravi lidi a globalni oteplovani zaplatime vsichni ze svych dani, protoze tak je to spravne, tak to ma byt.  To je rovna soutez podle CEZu. Tak jinak. Zruste dotace na VE a na elektrinu z tepelek uvalte dan, ktera vsechny prusvihy, ktere vyleti z komina mezi lidi, zaplati. Rika se tomu ekologicky danovy system. Coze to slysim z CEZu? Ze to je spatne ? Ze to tak nema byt? Ze to nici hospodarskou soutez? Jo, jo. Taky by se mi dobre podnikalo, kdybych mohl svoje odpady rozptylit na pozemky sousedu.

Stredocech 24.5.2006 14:26

Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

způsobeny převážně za komunismu, dnešní uhelné elektrárny jsou mnohem čistší. Ovšem ještě daleko čistší jsou elektrárny jaderné, které zeleným vadí nejvíce.

Pokud byste chtěl opravdu zdanit škody na zdraví lidí, musel byste začít u lokálních topenišť, spalujících pevná paliva, které působí dokonce větší škody na zdraví, než neodsířené tepelné elektrárny. To ale reálně nikdo neudělá, ani pan Bursík ne, ač o tom opatrně mluví. Vaše ekologické daně relativně čisté  topení plynem a elektřinou dále znevýhodní.

Jinak, všimněte si, že se nikdo neodváží zakázat provoz dvoutaktů, ač nedodržovaly ani emisní limity konce 70 let. Zato se zpřísňují již tak dosti přísné normy pro nově prodávaná auta.

Mimochodem, víte o tom, že tolik propagované těsnění oken domů z důvodu úspor tepla zvyšuje koncentraci radonu v domech, často na hodnoty radiace podstatně vyšší, než měla u nás radioaktivita z havárie v Černobylu. 

Mirek 24.5.2006 14:37

Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Ano. Souhlasim. Skutecnost je mnohem slozitejsi nez ideologicke vykriky. Chtel jsem jenom rici, ze v systemu je mnohem vice veci, ktere jdou proti rovne soutezi a zruseni dotaci na VE neznamena spravedlivy system hospodarske souteze, jak se tady lici. Naopak znamena podporu systemu, ktery cast obrovskych nakladu sveho fungovani prenasi na okoli. Z tohoto pohledu jsou dotace spise drobnym vyrovnanim podminek hospodraske souteze.

Stredocech 24.5.2006 15:32

Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Zapomínáte, že vysoká cena elektřiny větrných elektráren dána obrovskou (v přepočtu na jednu vyrobenou kWh) materiálovou náročností jejich výstavby. Větrná elektrárna o výkonu 2MW je vyšší než tolik proklínané chladící věže Temelína s výkonem 1000x větším. Navíc, využití instalovaného výkonu je u jaderných elektráren 10x větší, než u větrníků. Takže ta "čistá" větná elektřina představuje ve skutečnosti kvanta cementu, hliníku a plastů, nic co by při své výrobě neškodilo životnímu prostředí.

Protože cena elektřiny z jaderných elektráren je z větší části rovněž tvořena investičními náklady, lze tu materiálovou náročnost poměrně dobře srovnát.

Mirek 24.5.2006 16:05

Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

To se jiz opet zapletame do nesmyslneho kola. Cena z VE je vyssi. Cena z tepelek ci atomek je nizsi, jenomze obe tyto elektrarny nezapocitavaji do svych nakladu vse co musi dnes nebo v budoucnu zaplatit. Cast svojich nakladu prenaseji bud na okoli (verejne rozpocty) nebo na budoucnost. Takova debata ale nikam nevede, protoze nikdo neni schopen spocitat  jake jsou skutecne nakaldy do vsech souvislosti a do budoucnosti. Jedina rozumna politika je udelat mix vsech reseni a z kazdeho si vybrat to nejlepsi.

vita 24.5.2006 16:25

Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Atomky započítávají vše.

Jak tepelné, nevím - ale ten, kdo těží uhlí, musí mít fond na rekultivaci - kdysi jsme byli co se týče rekultivací v Evropě jednička a jezdili se k nám učit nejen z Evropy. Snad se to nepodařilo zlikvidovat. Takže nepochybně započítá své náklady do ceny uhlí.

S mixem máte pravdu - ovšem jde o mix REÁLNÝCH alternativ. Což (říkám bohužel) dneska a v nejbližších 10 letech nebudou ani větrné, ani fotovoltaické elektrárny, Větrné, troufnu si říct, nebudou nikdy, FV snad někdy. Biomasa je zajímavá tam, kde jde o využití odpadů, méně tam, kde se musí pěstovat. Zejména energetická bilance je v tomto případě truchlivá.

Přiznejme si, že v ČR přichází v úvahu uhelné a jaderné elektrárny, připustíme-li větší závislost na Rusku, tak plynové. Vodní jsou velmi důležitý doplněk, ale "udělají" jednotky procent spotřeby. Ostatní jsou v našich podmínkách fantasmagorie - vítr máme nedostatečný, pro geotermální nemáme geologické podmínky (zaplať pámbu - radši Temelín nebo Počerady než Hekla), na přílivové máme málo moří. Co zbývá?

Mirek 24.5.2006 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Atomky tezko zapocitaji vse, kdyz se dodnes nevi, jakym zpusobem se bude likvidovat odpad, zda se zpracuje nebu ulozi na tisice let. Tezko pak mit realnou predstavu o nakladech. Vazne  poskozene lesy (a to kupodivu nejenom v Krusnych horach ale temer po cele CR) nebo nizsi dosahovany vek v severnich Cechah take nikdo neuplatnuje do nakladu. Proste to je tak slozita problematika, ze nikdo nemuze rici - pro tuto elektrarnu mame spocitane totalne vsechny naklady do koruny a ted muzeme porovnavat. Myslim, ze jak bude stoupat cena elektriny, tak i VE se stanou realnou variantou. Malou ale realnou.

vita 24.5.2006 17:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Ach, bože, člověče, snad se tentokrát udržím...

Samozřejmě, že cena za uložení "odpadu" je vykalkulovaná na tu nejpitomější, nejdražší, nejneekonomičtější variantu, variantu prosazenou zelenými trotly, a sice variantu trvalého uložení. Ono vykalkulovat cenu ďoury do země, resp. do žulového masivu s patřičnými štolami není až tak složité. Takové ďoury se v našich končinách budovaly už před staletími a snad se ještě najdou horníci toho schopní. V Rožínce určitě. Zatím...

Proč taková úložiště zatím neexistují (předjímám obvyklou otázku), má několik příčin - a odpor těchže zelených trotlů, kteří tento způsob prosadili není poslední z nich. Podstatnější ale je, že takové úložiště dosud není potřeba a nejspíš ani nikdy potřeba nebude. "Vyhořelé" palivo se zatím ukládá ve vymíracích nádržích a v meziskladech. Jeden mezisklad měl být společný pro JEDU i JETE, vše je vyřízeno, svolení místních občanostů získáno, ovšem v důsledku oprávněného strachu ze zelenomagorských manévrů kolem převozu se několik milionů již investovaných odepíše a bude se stavět nový v prostoru JETE. Je to sice hloupé, ale znemožnění hrátek, které ekoteroristé předvádějí při převozu do Gorlebenu za to stojí.

Ovšem ukládat irreverzibilně něco, co obsahuje naprostou většinu energie, je nesmysl. Technický a ekonomický nesmysl. I proto nikdo s trvalým uložením nespěchá.

Tedy perspektiva jaderného paliva známá je a je reálná. Pro VěE není a nebude dokud neporučíme větru dešti. resp dokud jim neporučíme tak, aby nás poslechly...

Mirek 24.5.2006 23:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Tomu se nelze nez zasmat. Predstava ze uloziste je dira do zeme ktera se jednou vyvrta a tim jsou naklady zname, a mame na 100tis let vyreseno je opravdu usmevna.  Prepracovani paliva muze byt, ovsem opet nikdo nevi jake naklady bude prumyslove prepracovani paliva vyzadovat. Perspektiva neni znama je pouze planovana a odhadovana a verejnost je presvedcovana ze je budoucnost je znama. Smirte se s tim, ze financni naklady na 50 let dopredu nedokaze spocitat nikdo. Financni naklady poskozeni ekosystemu take nedokaze spocitat nikdo. Proto i udaje o cenach elektriny z jednotlivych zdroju plati jenom pokud zavreme oci, prestaneme premyslet a udelame vypocet s cisly ktera plati dnes. Kdybych chtel byt jizlivy, tak bych se musel ptat, kolik stala elektrina z atomek na Ukrajine drive, a kolik stala po zapocitani nakladu na likvidaci Cernobylu. Takze to radsi nenapisu, protze bych byl oznacen za nepritele atomove energie, coz neni pravda. Nicmene je to hezky priklad, jak se meni naklady s plynoucim casem, a jak dnesni vypocty efektivity zdroju energie se zitra mohou promenit o 180 stupnu.

vita 25.5.2006 9:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Velectěný pane, pokud toužíte diskutovat "na úrovni", jak jste tuhle toužil, než jste se nafrněl, měl byste přestat se zesměšňováním odpovědí odpůrce. Protože jinak se projevujete co fracek mackovito-rathovitý a bude vám odpovídáno odpovídajícím způsobem.

Co kdybyste si nejdřív něco přečetl, než začnete své dojmologie vydávat za Pravdu Zjevenou a Neochvějnou? Doporučuji ale i něco jiného než Příručku vzorného zeleného propagandisty. Možná byste mohl začít na www.aldebaran.cz a trošinku se porejpat ve fyzice. Pokud ovšem nehodláte udržet svou panenskou neposkvrněnost fakty...

tygr007 24.5.2006 18:31

S odpadem se velmi dobre vi co, nechat odstat a recyklovat.

Zname overene technologie. Akorat zatim vetsinou nerentabilni.

Uhelne elektrarny nezapocitavaji externality, ktere jsou v CR v  rozmezi 0.80 - 1.80 Kc/kWh !!! (viz http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006020302 , kde se komentuje studie Externe)

Milan 24.5.2006 19:44

Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Jakou část svých obrovských nákladů přenášejí JEDU a JETE na své okolí?

vita 24.5.2006 15:07

Re: Re: navic potrebujete vetraky zalohovat

Z ČEZu ni takového neuslyšíte. ČEZ se přizpůsobí. Pro ČEZ by bylo nejlepší stavět perspektivní - a v provozu laciné - jaderné elektrárny a kašlat na dohady ohledně těžebních limitů a emocionální výkřiky "oni nás chtějí vystěhovat z pastoušky po pantátovi Bezouškovi, fňuk!".

Pomozte prosadit dostavbu  Temelína a výstavbu jedné další JE - a můžeme si hrát i s nějakými větrníčky. MNĚ větráky nevadí, vidím v nich i určitou krásu. Akorát jsou z hlediska energetiky na nic. Ba hůř - škodí.

Lofass 24.5.2006 20:22

jadro a trzni prostredi

Prosim Va, podnikani v oblasti jaderne energie je mozne jenom diky "jisteni" statu- kdo si myslite, ze ruci za za skody po pripadne havarii? Nad 6 miliard je to stat! Ve Statech se kvuli tomu uplne zastavil rozvoj jadra, teprve zasah Bushovy administrativy - zruseni 100% odpovednosti provozovatele zpusobil, ze jadro ma zelenou. Kdo zajistuje ostrahu, v pripade nutnosti (napr. teroristicke utoky) - stat!! Kdo je zodpovedny za vyhledani konecneho uloziste - Stat!! Kdyby se jen zlomek prachu, ktere se od 50. let davaly   do jaderneho vyzkumu daval soubezne do obnovitelnych zdroju.....Proc napriklad neexistujepro obnovitelne zdroje  obdoba Euratomu, kam povinne kazdy clensky stat cpe nekrestanske penize ? prosim, nehrajte si na to,  ze jaderna energetika a trzni prostredi jsou jedna parta!

kiri 24.5.2006 12:38

Re: rozhovor s Pávkem:

Pan Pávek je co do investování asi diletant, protože všechny firmy, kde figuruje nemají žádné zaměstnance nebo figurují v kategorii 1-5 zaměstnanců, ale za to mají téměř stejný předmět činnosti. Jak produkují zisk, aby např. mohli pořídit služební vozy (pan Pávek je má v užívání) mi není jasné. Kromě Jindřichovic nikdy nikde nic nepostavily.

honzak 24.5.2006 10:18

tan Pávek

zapadne do politické scény jak výkovek do zápustky. Už slyším ty jeho kydy pro našeho parlamentního zpravodaje. "větrník do každé rodiny!"

Saša 24.5.2006 10:01

Střet zájmů

Zákon o obcích:  Člen zastupitelstva obce, u něhož skutečnosti nasvědčují, že by jeho podíl na projednávání a rozhodování určité záležitosti v orgánech obce mohl znamenat výhodu nebo škodu pro něj samotného nebo osobu blízkou, pro fyzickou nebo právnickou osobu, kterou zastupuje na základě zákona nebo plné moci (střet zájmů), je povinen sdělit tuto skutečnost před zahájením jednání orgánu obce, který má danou záležitost projednávat. O tom, zda existuje důvod pro vyloučení z projednávání a rozhodování této záležitosti, rozhoduje tento orgán obce.

Správní řád:  Každá osoba bezprostředně se podílející na výkonu pravomoci správního orgánu (dále jen "úřední osoba"), o níž lze důvodně předpokládat, že má s ohledem na svůj poměr k věci, k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům takový zájem na výsledku řízení, pro nějž lze pochybovat o její nepodjatosti, je vyloučena ze všech úkonů v řízení, při jejichž provádění by mohla výsledek řízení ovlivnit.

Zákon o střetu zájmů:  Střetem veřejného zájmu se zájmem osobním se rozumí takové jednání, popřípadě opomenutí veřejného funkcionáře, které ohrožuje důvěru v jeho nestrannost nebo při němž veřejný funkcionář zneužívá svého postavení k získání neoprávněného prospěchu pro sebe nebo jinou fyzickou či právnickou osobu.  Veřejný funkcionář nesmí využívat svého postavení, pravomoci nebo informací získaných při výkonu své funkce k získání neoprávněných výhod pro sebe nebo jinou osobu, zejména za tím účelem nesmí: a) osobně po dobu výkonu své funkce jednat za sebe nebo jinou osobu vůči státu, státní nebo převážně státem spravované právnické osobě v obchodních záležitostech, b) odvolávat se na svou funkci v záležitostech, které souvisejí s výkonem jeho soukromé činnosti, včetně jeho povolání, zaměstnání nebo podnikání, c) umožnit uvedení svého jména nebo vyobrazení k reklamním účelům za úplatu nebo za jiný majetkový prospěch.

LOJR 24.5.2006 10:25

Re: Střet zájmů

Sašo, zcela OT - jsou někde na netu  plzeňské místní vyhlášky aspoń za několik posledních let?

LOJR 24.5.2006 16:59

Re: Samozřejmě.

Díky moc.

Mirek 24.5.2006 14:21

Re: Střet zájmů

To jsem nepochopil jestli se tato ustanoveni daji pouzit pro obhajobu nebo obzalobu p. Pavka. Asi jak se kazdemu hodi.

ruzova 24.5.2006 9:56

jsou jenom anglikánští

upírci  je  je  jej  to  bolí....auto  si  jistě  dali  do  nákladů  a  smrdí  mi  sním pod  okýnkem

Anděla 24.5.2006 7:19

Soulady zájmů můžou být různé

například naprostá absence jiného tématu než je kritika strany zelených, Daneši, naznačuje též nějaký takový soulad.

Daneš Burket 24.5.2006 8:08

Re: Soulady zájmů můžou být různé

Asi nejste moje pravidelná čtenářka. Zajděte na http://danes.burket.cz a zjistíte, že se SZ věnuju jen poslední dobou. Kritizivat je třeba to, co je v nepořádku a není mojí vinou, že v současnosti nejvíc špíny lpí na zelených.

BuBu 24.5.2006 8:21

Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Pane Burkete, já jsem Váš pravidelný čtenář. I kdyby bylo jen zlomek pravdy, na tom, co píšete o SZ a o p. Pávkovi (já věřím, že pravda je vše - protože jsem si něco ověřoval a zjišťoval sám)  - tak je to stejně buď na velmi silný žaludek . . . anebo přímo na blití. Ze  SZ a z jejích představitelů mi nabíhá přímo husí kůže ! 

Mirek 24.5.2006 14:47

Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

"I kdyby bylo jen zlomek pravdy, na tom, co píšete o SZ a o p. Pávkovi....", pak by patrne sedel v cele. Je treba rozlisovat mezi medialni aferou a skutecnosti. V mediich byl treba i pan. Hucin vykreslovan jako ozbrojeny magor na hranici silenstvi a o jeho vine byla polovina naroda presvedcena. Dnes po 8mi letem projednani soudem se ukazuje, ze vsechna ta narceni byla vykonstruovana. Takze bych byl opatrny.

LOJR 24.5.2006 17:03

Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Tedy ne že bych snad čekal, že odpovíte - ale přece, co z toho, co se tady píše o Pávkovi, NENÍ pravda?

Mirtek 24.5.2006 17:32

Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

No neni pravda, ze kdyz se nekdo venuje podnikani s VE, nesmi za zadnou cenu kandidovat do snemovny a pokud kandiduje, je to ten nejhnusnejsi pobuda pod sluncem. Jak to je se snemovnou a podnikanim jsem popsal jiz vyse.

76house 24.5.2006 8:23

Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Rekl bych, ze mnohem vice spiny se vali v jinych koutech, jenom dnes neni tolik atraktivni se v ni prehrabovat.