29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený Pitr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 25.5.2006 9:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

I tak se dá přiznat porážka...

Ale chlapské to moc není.

vita 25.5.2006 9:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Velectěný pane, pokud toužíte diskutovat "na úrovni", jak jste tuhle toužil, než jste se nafrněl, měl byste přestat se zesměšňováním odpovědí odpůrce. Protože jinak se projevujete co fracek mackovito-rathovitý a bude vám odpovídáno odpovídajícím způsobem.

Co kdybyste si nejdřív něco přečetl, než začnete své dojmologie vydávat za Pravdu Zjevenou a Neochvějnou? Doporučuji ale i něco jiného než Příručku vzorného zeleného propagandisty. Možná byste mohl začít na www.aldebaran.cz a trošinku se porejpat ve fyzice. Pokud ovšem nehodláte udržet svou panenskou neposkvrněnost fakty...

vita 25.5.2006 9:18

Re: Re: Mlzite. Kdybych byl Beranek, obvinil bych Vas z Obchvatove lzi!

Když nevíte, tak nevíte. Pokud ovšem skutečně nevíte, tak je nevědomost vaší volbou. Musí vás stát dost energie tohle nevědět.

V Plzni šlo konkrétně o to, že zelení se stali lobby vlastníků pozemků a z této pozice léta blokovali vše. Bohužel - máme takové zákony, které umožňují olomouckému profesorovi sociologie blokovat obchvat Plzně. Případně prosazovat variantu "obchvatu" procházející přímo sídlištěm. No, žádný div - kdy šlo zeleným, tedy těm pravověrným zeleným, o životní prostředí pro lidi?

76house 25.5.2006 8:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

No nic, moudrejsi ustoupi :(

Mirek 24.5.2006 23:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Tomu se nelze nez zasmat. Predstava ze uloziste je dira do zeme ktera se jednou vyvrta a tim jsou naklady zname, a mame na 100tis let vyreseno je opravdu usmevna.  Prepracovani paliva muze byt, ovsem opet nikdo nevi jake naklady bude prumyslove prepracovani paliva vyzadovat. Perspektiva neni znama je pouze planovana a odhadovana a verejnost je presvedcovana ze je budoucnost je znama. Smirte se s tim, ze financni naklady na 50 let dopredu nedokaze spocitat nikdo. Financni naklady poskozeni ekosystemu take nedokaze spocitat nikdo. Proto i udaje o cenach elektriny z jednotlivych zdroju plati jenom pokud zavreme oci, prestaneme premyslet a udelame vypocet s cisly ktera plati dnes. Kdybych chtel byt jizlivy, tak bych se musel ptat, kolik stala elektrina z atomek na Ukrajine drive, a kolik stala po zapocitani nakladu na likvidaci Cernobylu. Takze to radsi nenapisu, protze bych byl oznacen za nepritele atomove energie, coz neni pravda. Nicmene je to hezky priklad, jak se meni naklady s plynoucim casem, a jak dnesni vypocty efektivity zdroju energie se zitra mohou promenit o 180 stupnu.

Jimmi 24.5.2006 23:14

Re: Mlzite. Kdybych byl Beranek, obvinil bych Vas z Obchvatove lzi!

Kdyby byli zelení takto mocní, tak už dávno sestavují vládu. Nevím, jak by mohli zelení v tomhle státě cokoli účinně blokovat, ve státě, který dokáže zrekvírovat sedláka Rajtra a bez stavebního povolení mu na poli nechat postavit fabriku ;-D;-D;-D

Nevěřte pohádkám, přátelé. U stavby dálnic je vždycky nějaká prvotní příčina, neschopnost kvalitně naplánovat trasu a posléze ji zafinancovat. Ostatní už je jenom střet různých lobby. U Plzně konkrétně lobby vlastníků pozemků spojených s radnicemi. Zelení byli jen komická epizoda, ale dobře se to na ně svádí, že.....

honzak 24.5.2006 21:25

Re: Re: Re: Re: Re: Středočechu, jenom jedna....

takhle ošklivě mluvit o těch ušlechtilých aktivistech, kteří ni pro zisk, ni pro slávu, ale jen pro DOBRO svoje skutky činí! A navíc je jízda po provizorní komunikaci plná nevšedních zážitků! Měl by ses jim omluvit a lipku zasadit.

Přeloženo do hovorové češtinu,melouni jsou banda prodejnejch a vychcanejch hajzlů. Včetně Pávka, Bursíka a Kuchty.Kdo je volí, je totální vypatlanec, nebo rozhněvaný mladý muž.

Lofass 24.5.2006 20:55

pokračování rozestavěná aktiva a Temelín

Nejvýznamnější rozestavěným

aktivem, které takto ovlivňuje předací ceny, je právě elektrárna v

Temelíně. Rozestavěný Temelín představuje celkem 40 % stálých aktiv

ČEZu, a dle mého odhadu z něj ČEZ již nyní získává ročně asi 4.5

miliardy Kč.

Lofass 24.5.2006 20:54

Ještě ohledně rozestavěných aktiv a Temelína

Liberální institut- Libor Dušek. Zaostřeno na Temelín - 1997

....Jinými slovy, rozestavěné elektrárny, ačkoli ještě nevyrobily ani

kW/h elektřiny, již generují pro společnost ČEZ tržby

prostřednictvím vyšší předací ceny. 

Lofass 24.5.2006 20:38

Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

To je vyborna reakce! Zrejme take nevadi, ze Temelin se stavel rovnez s podporou spotrebitelu elelktricke energie-Myslim ze to byl 10ti haler za kW/h, kterou mohl CEZ uctovat do predacich cen jako tzv rozestavena aktiva- tedy si jaksi davat rozestavenou investici do nakladu. Mel na to vyjimku ministerstva financi a nema to ve svete obdoby! Kazdy jiny podnikatel musi pekne investovat az ze zisku, ale nase superelektrarenska spolecnost, v jejiz dozorci rade sedela tenkrat napr. Madam Klausova nebo takovy poslanec Brozik, ten se take dobre prizivil.

Jak to bylo s rozestavenymi aktivy se dostete v materialu Liberalniho institutu Zaostreno na Temelin.

Na Temelin jsme si prispeli my vsichni, co jsem zavisli na elektricke energii, zrovna tak, jako nyni budeme prispivat- diky zakonu o obnovitelnych zdrojich energie na rozvoj OZ.

Lofass 24.5.2006 20:22

jadro a trzni prostredi

Prosim Va, podnikani v oblasti jaderne energie je mozne jenom diky "jisteni" statu- kdo si myslite, ze ruci za za skody po pripadne havarii? Nad 6 miliard je to stat! Ve Statech se kvuli tomu uplne zastavil rozvoj jadra, teprve zasah Bushovy administrativy - zruseni 100% odpovednosti provozovatele zpusobil, ze jadro ma zelenou. Kdo zajistuje ostrahu, v pripade nutnosti (napr. teroristicke utoky) - stat!! Kdo je zodpovedny za vyhledani konecneho uloziste - Stat!! Kdyby se jen zlomek prachu, ktere se od 50. let davaly   do jaderneho vyzkumu daval soubezne do obnovitelnych zdroju.....Proc napriklad neexistujepro obnovitelne zdroje  obdoba Euratomu, kam povinne kazdy clensky stat cpe nekrestanske penize ? prosim, nehrajte si na to,  ze jaderna energetika a trzni prostredi jsou jedna parta!

Milan 24.5.2006 19:44

Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Jakou část svých obrovských nákladů přenášejí JEDU a JETE na své okolí?

Milan 24.5.2006 19:35

Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Vím, že na to nemůžete odpovědět, ale nedá mi to se nezeptat: Které ceny elektřiny jsou "více tržní": Ty z konvenčních elektráren (jaderné, uhelné elektrárny, vodní elektrárny), kde se soutěží na základě nabídky a poptávky nebo státem nastavené ceny tzv. "obnovitelných zdrojů energie" POVINNĚ odkupované provozovateli distribučních soustav na základě zákona? Kdybyste podle zákona měl odebírat od pekaře Pávka předražené rohlíky za  trojnásobnou cenu a to ještě v době, kdy jemu náhodou pojednou stroje, třeba 1x za týden, líbilo by se Vám to?

Haf 24.5.2006 19:33

Zelený nepatřej do PČR

Ne proto, že sou melouni, ale protože je to sebranka všech možnejch přesvědčení - vod ultra Marxistů přes překabátěný po vopravdový melouny.

Pávek podniká a kandiduje. Zatím v parlamerntu není, takže žádnej střet zájmů bejt ani nemůže. A taky nebude, protože se do parlamentu nedostanou. Bůh dá !!! Když nedá, Pávek bude posranec, bude muset firmy vopustit.

vita 24.5.2006 18:48

Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

A na tu Mirku jsem se ptal proto, že mám k ženám poněkud politicky nekorektní vztah, takže bych ji troubou nenazval. A to zejména proto, že žena má IMHO nárok (ne povinnost) být technicky negramotná, argumentovat v duchu ženské logiky (tedy krokem stranou) a ofrnět se.

Totéž u muže považuji za nepřijatelné.

tygr007 24.5.2006 18:36

Mlzite. Kdybych byl Beranek, obvinil bych Vas z Obchvatove lzi!

Stavbu obchvatu Plzne blokovali samozvani ekologiste mnoha druhu, to nezpochybnite.

Kolik kvuli tomu predcasne zemrelo lidi na nasledky zdravotnich kompliakci, kolik zahynulo lidi v dusledku zvysene intenzity dopravy a kolik deti onemocnelo asmatem a dalsima nemocema necham na statistickych odbornicich z Hnuti Duha...

tygr007 24.5.2006 18:31

S odpadem se velmi dobre vi co, nechat odstat a recyklovat.

Zname overene technologie. Akorat zatim vetsinou nerentabilni.

Uhelne elektrarny nezapocitavaji externality, ktere jsou v CR v  rozmezi 0.80 - 1.80 Kc/kWh !!! (viz http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006020302 , kde se komentuje studie Externe)

vita 24.5.2006 18:08

Re: Re: Re: Re: Středočechu, jenom jedna....

Já ne. Já rozhodně obchvat Plzně neblokoval.

Jestli Santa, nevím. Rozhodně se s tím nijak neprohazoval. I když dle našich blbých zákonů by nejspíš uspěl, i kdyby tvrdil, že mu provoz na dálnici bude plašit soby.

Ježíšek taky ne. A u tohoto osočení vás odkazuji na Sašu.

Zato DUHAtci, Keller a jiní ekoteroristé ano. Blokovali i prohazovali. A prosadili tunel Valíkem. Ještě se tím chlubili, jak to těm betonářům z ŘSD nandali...

vita 24.5.2006 18:04

Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Tak ještě jednou, po miliónpáté, snad budu trpělivý, jak ti ubozí trpajzlíci...

Existuje přirozený monopol v přenosu elektrické energie. Přirozený monopol je taková tržní situace, kdy jedna firma uspokojuje požadavky s nižšími náklady, než kdyby bylo na trhu více firem - v konkrétním případě jedny dráty VVN jsou lacinější (já dodávám - a méně hnusné, ale hnusnost není ekonomická veličina) než mnoho sítí VVN. Tudíž přirozený monopol v přenosu je regulován státem, resp. ERÚ. A to jak přirozený monopol ČEZu, tak v Praze PRE nebo na jihu republiky E.ONu.

Cena silové elektřiny, tedy toho, co se vyrábí v elektrárnách a prodává/kupuje na burze, vzniká čistě tržně na základě nabídky a poptávky. Tato cena roste a poroste. Určitě ještě několik let, protože elektrárna se nepostaví za rok. Zejména ne v zemi, kde její stavbu může blokovat kdekterá lobbystická organizace, čítající dvě členky. Kterou to organizaci mám na mysli, nechť je si domyšleno.

Jimmi 24.5.2006 17:59

Re: Re: Re: Středočechu, jenom jedna....

Vy taky, Vito: Santa, nebo Ježíšek............? ;-);-);-)

vita 24.5.2006 17:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Jedna věc jsou dohady s vlastníky půdy, kteří mají různé představy o využití té půdy. Druhá věc je záměrné vykoupení nudlí pozemků za účelem - nikdo se tím účelem netajil - zdržování výstavby dálničního obchvatu. Obchvatu města dušeného kamiony ve směru na a z BRD.

To druhé bylo po zásluze soudem shledáno ekoterorismem a zájmem nikoli státem chráněným. To když jedna spolumajitelka nudle zjistila čemu slouží a rozhodla se prodat. A její dříve genossem se jí pokusili v tom zabránit.

vita 24.5.2006 17:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Ach, bože, člověče, snad se tentokrát udržím...

Samozřejmě, že cena za uložení "odpadu" je vykalkulovaná na tu nejpitomější, nejdražší, nejneekonomičtější variantu, variantu prosazenou zelenými trotly, a sice variantu trvalého uložení. Ono vykalkulovat cenu ďoury do země, resp. do žulového masivu s patřičnými štolami není až tak složité. Takové ďoury se v našich končinách budovaly už před staletími a snad se ještě najdou horníci toho schopní. V Rožínce určitě. Zatím...

Proč taková úložiště zatím neexistují (předjímám obvyklou otázku), má několik příčin - a odpor těchže zelených trotlů, kteří tento způsob prosadili není poslední z nich. Podstatnější ale je, že takové úložiště dosud není potřeba a nejspíš ani nikdy potřeba nebude. "Vyhořelé" palivo se zatím ukládá ve vymíracích nádržích a v meziskladech. Jeden mezisklad měl být společný pro JEDU i JETE, vše je vyřízeno, svolení místních občanostů získáno, ovšem v důsledku oprávněného strachu ze zelenomagorských manévrů kolem převozu se několik milionů již investovaných odepíše a bude se stavět nový v prostoru JETE. Je to sice hloupé, ale znemožnění hrátek, které ekoteroristé předvádějí při převozu do Gorlebenu za to stojí.

Ovšem ukládat irreverzibilně něco, co obsahuje naprostou většinu energie, je nesmysl. Technický a ekonomický nesmysl. I proto nikdo s trvalým uložením nespěchá.

Tedy perspektiva jaderného paliva známá je a je reálná. Pro VěE není a nebude dokud neporučíme větru dešti. resp dokud jim neporučíme tak, aby nás poslechly...

Mysch 24.5.2006 17:47

soudruzi,

co skoupili pozemky. teda ti bejvali, co se rozpustili do vsech ceskych stran.

ale jinak jak clanek, tak diskuze jsou skvelu ukazkou predvolebni kampane v cr!

Mirtek 24.5.2006 17:32

Re: Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

No neni pravda, ze kdyz se nekdo venuje podnikani s VE, nesmi za zadnou cenu kandidovat do snemovny a pokud kandiduje, je to ten nejhnusnejsi pobuda pod sluncem. Jak to je se snemovnou a podnikanim jsem popsal jiz vyse.

vita 24.5.2006 17:20

Re: Re: Středočechu, jenom jedna....

Kdo blokoval obchvat Plzně?

Betonáři, asfaltéři... Nebo tlupa magorů zakoupivších po nudli pozemku v cestě obchvatu?

A tunel pod Valíkem si vymysleli betonáři (ne že by se jim těch pár miliard nehodilo) nebo stejní magoři?

LOJR 24.5.2006 17:03

Re: Re: Re: Re: Soulady zájmů můžou být různé

Tedy ne že bych snad čekal, že odpovíte - ale přece, co z toho, co se tady píše o Pávkovi, NENÍ pravda?

LOJR 24.5.2006 16:59

Re: Samozřejmě.

Díky moc.

Mirek 24.5.2006 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: Trochu si pletete doby - škody v severních Čechách byly

Atomky tezko zapocitaji vse, kdyz se dodnes nevi, jakym zpusobem se bude likvidovat odpad, zda se zpracuje nebu ulozi na tisice let. Tezko pak mit realnou predstavu o nakladech. Vazne  poskozene lesy (a to kupodivu nejenom v Krusnych horach ale temer po cele CR) nebo nizsi dosahovany vek v severnich Cechah take nikdo neuplatnuje do nakladu. Proste to je tak slozita problematika, ze nikdo nemuze rici - pro tuto elektrarnu mame spocitane totalne vsechny naklady do koruny a ted muzeme porovnavat. Myslim, ze jak bude stoupat cena elektriny, tak i VE se stanou realnou variantou. Malou ale realnou.

Jimmi 24.5.2006 16:33

Re: Re: Středočechu, jenom jedna....

Nejen betonářů ;-)

Mirek 24.5.2006 16:28

Re: Středočechu, jenom jedna....

Lepe bych to nenapsal. Dalnice je prusecik stovek zajmu a subjektu stonasobne silnejsich nez jsou zeleni. Presvedcit polovinu naroda, ze za jejich zdrzenim jsou jen zeleni je opravdu kolosalni uspech betonaru.