3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jasan 14.2.2007 21:25

Re: Re: Re: P.S.

jo, OSN je a bude velice efektivni... jako v Srebrenici...

arch.JJ 14.2.2007 21:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: libi se mi,

...ještě dovětek, dříve lidé museli vynaložit nesmírné pracovní úsilí, aby se mohli alespoň zahřát. Ani tehdá nebyla energie levná, minimálně stála hodně práce a to za předpokladu, že les neměl svého majitele, což bylo zřídka kde, nebo  v záhumenku byl velký sad, po dožití na dřevo staveb a pálení. Nebo se pracně vyhlubovaly štoly pod domy, či v jejich okolí v lokalitách uhelných, tkzv. selské dolování. Proto se také s teplem více hospodařilo. Není důvod tedy s el. a tepelnou energií ani dnes plýtvat a prodávat ji levně.

arch.JJ 14.2.2007 21:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: libi se mi,

...dobré názory a náměty k zamyšlení. Kdysi jsem se tu zmínil, žeasi není dobré spoléhat na megavýkonné centrální zdroje např. el. energie. Ve shodě s rozmístěním sídel v krajině ve smyslu  výrazné decentralizace zdrojů a s ohledem na její,(krajinnou) geomorfologii, využití větru, energetického potenciálu vody,  slunce , zemního bohatství ať uhlí, geotermálních pramenů, či prosté výměny z hlediska výměny tepla - tepelná čerpadla, např. země - vzduch, voda - vzduch, nebo spalováním biomasy, využíváním bioplynů atd atd atd jsou jednak správná z hlediska bezpečnostní strategie země a jsou velkým potenciálem pro pracovní příležitosti, tedy zaměstnání , tudíž regeneraci venkova a malých sídel. Procentuální zastoupení přitom nemusí být malé. Děkuji Vám za  Vaše názory a přeji hezký večer - máme malou rodinnou oslavu a musím od počítače. Těším se někdy na shledanou. Hezký večer.

jirka 14.2.2007 20:58

extremistické názory

Važená paní Bobošková, Vaše názory jsou opravdu extremistické. Zdravý život,, odpovědnost, opatrnost jsou vyšší hodnoty než okamžitý konzum spousty nesmyslů. A drtivá část z nás žije v bohatství  - i ti relativně chudí:-) - ono vše je relativní. Generace našich babiček by si o naší chudobě myslela něco úplně jiného

AeroKarel 14.2.2007 20:43

Re: BOBO má dnes na mušce Zelený . . . .

S čímkoliv, co bude populární.

AeroKarel 14.2.2007 20:42

Sudetští Němci už netáhnou,

Bobo objevila nové téma. Jak to ta baba dokáže, znechutit i správnou věc.

Emp 14.2.2007 20:22

Re: Re: Re: Re: Re: libi se mi,

Bursík je jistě inteligentní člověk, proto mě u něj jisté věci zarážejí. Nejde mi pod nos možná proto, že studoval stejnou fakultu jako já a to, že, při vší úctě, bud někdy mluví dříve než myslí a nebo , a to by bylo horší, hlásá bludy. Mohu uvést příklady.

Co se krajiny týče, sdílím Váš názor, ale k těm JE bych připojil i fofrníky, které z mého pohledu hyzdí krajinu víc (nebot zabírají rozsáhlejší plochy) a jejich efektivnost je vícejak sporná. Ale nakonec i stavby přehrad zasahují výrazně do krajiny. Jde o to, co je dle Vás či mne únosné a co není, v tom se můžeme lišit. Lokalizace JETE není nejšťastnější, nicméně odůvodněnost tu byla. Satelity se mi nelíbí stejně jako Vám, ale co se týče ekonomičnosti... nevím, jestli nemám odlišný názor.

Od EU poslanců bych čekal také více, nicméně mi přijde účelné číst i toto. Já jen, že se dle mého zapomíná, že za EU je také svět, na který se direktiva EU nevztahuje. Já mám silný pocit, že je to opomíjeno a může to v sebestřednosti EU přinést spíš problémy, než efekt. S poslední větou samozřejmě souhlas, jenže s důrazem na nejen efektivitu myšlení, ale i kvalitu rozhodnutí s tím, že se musí říkat vše, což u leckterých zelených postrádám.

jara cimrman 14.2.2007 20:08

zhluboka dychat?????

...proboha jen to ne, vite kolik tun metanu vam unikne?????????...s okamzitou platnosti zakazuju  vydechovat obema otvory....Vas Jara Cimrman

arch.JJ 14.2.2007 20:03

Re: Re: Re: Re: libi se mi,

.....Bursíka nechte stranou, chápu, že někomu nemusí jít pod nos co říká. Hloupý ale není. Osobně se zajímám o krajinu, vztah člověka k ní a jeho činnost v ní. Srovnávám to s dobou dřívější. Zajímá mne venkov dříve a dnes. Konkétně :  způsob zásahů v posledních letech do krajiny, (např. JE),  vznik urbanisticky nesmyslných satelitních obcí, které nemají podporu ani v ekonomické, sociální či jiné sféře lidské činnosti, likvidace zemědělství , výstavba nadměrných průmyslových areálů uprostřed polí, např. Kolínsko ap. Zděděnou zemi nevyužíváme, ale zneužíváme. Víceméně ji plundrujeme. Od EU poslanců bych čekal právě na toto téma kvalitně zpracované informace. Kecy od nádobí je, promiňte, hrozně málo. A i bez nich oba víme, že úkolem č. 1 je začít úsporněji žít a efektivněji myslet.

Emp 14.2.2007 19:59

Re: Re: Re: televizní krize

Já mám názor odlišný. Dle mě se nám všude namlouvalo, že půjde o ohrožení nezávislosti. Ale co tomu nasvědčovalo? Ředitel a BoBo? Dal bych Vám za pravdu, ale já se nsažil vnímat i druhou stránku. Zvolení generálního ředitele bylo zcela legální, stejnětak jeho právo si vzít za šéfa zpravodajství koho chtěl.  A aniž by byla dána šance, aby ukázali, kam se televize bude ubírat, začaly protesty. Z čeho? Z toho, že se podřízení postavili za svého šéfa a obvinili nové vedení ze zpolitizování. Pokud vládnete médiím, máte moc a můžete hlásat co chcete. Zkrátka závěr: vše proběhlo podle platných zákonů CR a dohady kolem zpolitizování vznikly dřív, než se tak mohlo stát. A to je dle mého názoru špatně. Můžete oponovat, že bylo štěstí, že se to utnulo včas, ale já tohle nesdílím. Pamatuji si výzvy občanům, ajk je nutné aby každý přišel na Václavák podporovat nezávislost. Ale to bylo jen díky tomu, že měli tu moc.... a to mi přijde nebezpečné, ale nejen u televize, ale u všech médií

Emp 14.2.2007 19:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak tady pročítám ty příspěvky

taky pekny vecer

Emp 14.2.2007 19:30

Re: Re: Re: libi se mi,

Co si tak zalézt do kouta a naopak rozsvítit lampičku a něco si přečíst? Co myslíte tím.. že vyrábíme, co nespotřebujeme?  To, že vyvážíme energii je fakt.. ale jaký je rozdíl mezi vývozem škodovek, tramvají, piva a elektřinou? Vše má vliv přímo či nepřímo na životní prostředí. (S jednou fábií vyvezeme cca 8MWh) Další věc- Rakušané energii dovážejí, stejně tak Slovensko... a jsou z toho značně nervozní. Rakousko proto, že se spotřeba v CR zvyšuje a v relativně dohlené době nebude moci co dovážet z CR. Proto se plánuje výstavba v Rakousku 4200MWe instalovaného výkonu v plynu. Což je o 2500MWe vyšší výkon, než jaký v současnosti Rakousko potřebuje. Proč asi?

Spanelskými jablky se cpeme proto, že je to politika EU. Farmáři ve Spanelsku jsou podstatne vice dotováni unií, jak český zemědělec, navíc je produkce jablek ve Spanešlsku vyšší, tedy náklady nižší. A kvalita je vyšší (ne zpravidla) Donutte lidi kupovat domácí výrobky a plodiny... ale to by se EU nelíbilo.

Do mozků se investovat musí, to bez debat.

A myslím si, že potřebujeme méně, než je nám nuceno trhem.. ale proč tedy na trh lidé přistupují? Jak to omezit? A co se týče selského rozumu zelených.. mám s tím problém to pochopit. Bursík si koupí hybridní luxusní vozidlo, které spolkne při výrobě tolik CO2, že to jentak "nevyjezdí" Navíc je hybrid výhodný především do městského provozu, kde se pozná nižší spotřeba výrazněji.. ale ještě výhodnější je si do městského provozu opatřit vozidlo malé, s nízkou spotřebou, která se vyrovná hybridu, avšak v externalitách je podstatně ekologičtější. Tomu říkáte selský rozum? Já ne.. u mě je to populismus

J.G. Pašek 14.2.2007 19:30

BOBO má dnes na mušce Zelený . . . .

včera měla na mušce karlovarské opatky, olomoucké syrečky a hroby českých králů . . . . . hmmm, s čím asi příjde příště . . . .

Emp 14.2.2007 19:19

Re: Re: P.S.

Ano, změny klimatu se dějí (velmi pravděpodobně) .. Jde ale o to, jak se k tomu postaví lidstvo a nikoli jen EU. Proto by měla iniciativa vycházet explicitně od OSN. Trh se vždy bude bránit a pokud se nezavedou paušálně nějaká omezení, pozitivní vliv nebude, protože dojde k migraci průmyslu jinam - nakonec přesuny směrem na východ se dějí již desetiletí...  Takže je otázka ta, jestli se průmyslu zříci s tím rizikem, že to přírodě nepomůže a EU jen uškodí.

arch.JJ 14.2.2007 19:12

Re: Re: libi se mi,

...co takhle místo internetu si sednout do kouta, zhasnout světlo a přemýšlet o tom, proč tak debilně vyrábíme to , co nepotřebujeme, vyvážíme energii, kterou nejsme schopni spotřebovat , dovážíme to, co za chvíli se bude povalovat na smetištích. Proč se cpeme zlevněnými španělskými jablky, když máme vlastní. Málo investujeme do mozků. Ke kvalitnímu životu potřebujeme výrazně méně, než co nám je vnucováno trhem. S tímto mají zelení jenom toliko společné, že toliko někdy používají selský rozum. Tato eutrokrá..a   něco jiného říká a něco jiného dělá.

Emp 14.2.2007 19:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nezodpovědná politika

Lájoši, já v tomhle tak optimistický nejsem. V Číně se razí heslo "kupředu levá" a ambice, především ekonomické (ale i vojenské) mají obrovské. Nejsem si tedy jist, že by v dohledné době nějak měli "šetřit" Už jen proto, že je jejich cílem konkurovat ekonomicky nejen v regionu, ale i Evropě a USA, díky levné pracovní síle, která levná ještě nějakou dobu zůstane. Zárověň má Čína 3krát víc lidí, než celá EU a relativně malou produkci CO2 na hlavu. Ale prudce se zvedá. S těmi příklady máte pravdu, ale zas - je jich třikrát víc, takže bych i ty causy porovnával s trojnásobkem EU. Přičemž otravování řek a nejrůznější chemické havárie se dějí v EU rovněž a nejsem si jist, zda té číně EU nekonkuruje... nevím.

Co se týče šmejdu z Číny, taky bych nebyl tak optimistický. Do Číny se stěhují světové značky a kvalita roste, nakonec je to docela poznat.. alespoň já vzrůst kvality cítím.  Světové formy nvíc díky technologickým postupům nedovolí vyrábět šmejdy. Zkrátka.. pokud se budou značky stěhovat do Číny, nemyslím si, že by byla ohrožena. A pokud jim nebude klást požadavky na CO2 a ekologické limity, bude prudce růst a obávám se, že ji nikdo nedonutí cokoli dodržovat... To je muj názor

Jirka původní 14.2.2007 19:10

Re: Re: P.S.

no asi nemá cenu s Vámi polemizovat o Vaší pravdě......ale Ti vědci si to odhlasovali......také oteplování je součástí života planety.......třeba před 230 mio lety bylo oteplení takové, že 95% druhů prostě vymřelo....a nemohli za to auta, ani člověk. Jen velká erupce magmatu a trochu rozpuštěného metanu ze šelfů. To, že dochází k oteplování, nikdo nepopírá, jde jen o ten vliv člověka o který se hádáme. A to jsem celkem od fochu.......s přírodou si celkem rozumím vzhledem k mému koníčku a zálibě

Lájoš B. 14.2.2007 19:04

Re: Opravdu jsem nečekal,

Nechybí tam to oblíbené - My si republiku rozvracet nedáme ? Jinak to totiž sedí s Rudým právem před rokem 89.

demokrat 14.2.2007 19:04

Re: P.S.

Ano souhlasím s vámi, že planeta nova si to zaslouží. Moc dobře však víte že jsem myslel naší Zemi. Pokud toto bude pokračovat, katastrofální scénáře se mohou stát skutečností. A na to nepřišli žádní "pseudovědci" jak uvedl "inteligent" BoBo nýbrž renomovaní vědci z celého světa. Čím dál více lidí na celém světě se k tomuto přiklání. Lidé jako BoBo nebo Klaus, kteří to zpochybňují, patří naštěstí už mezi jednotlivce.

Lájoš B. 14.2.2007 19:01

Re: Re: Re: Re: Re: Nezodpovědná politika

Oni na to Číňani taky přijdou, žádnej strach. Zatím se proláklo opakované otrávení veletoku, začínají mít těžké problémy se zdravotním stavem obyvatelstva vlivem nedodržování elementárních zdravotnických a ekologických zásad ve výrobě (asi 14 dní zpátky v TV pěkný příklad "ruční" recyklace bordelu dovezeného ze západu) a až západní svět skutečně pocítí, že pirátský šmejd vyráběný v Číně vede k masivnímů zavírání fabrik a vede k masové nezaměstnanosti, pak Čína "končí". Tohle už má za sebou například CCCP a dnes musí sázet na drancování nerostných surovin.

Marie 14.2.2007 19:00

Re: Re: Re: Re: Re: tak tady pročítám ty příspěvky

No, aspoň spolu mluvíme, přeji hezký večer

Jirka původní 14.2.2007 18:48

Re: Re: Re: P.S.

tak to jo.........ta si to zasluhuje ;-D

Marie 14.2.2007 18:48

Re: Re: televizní krize

Už si představuji Svěráka, Smoljaka, Ebena, Urbana. Voldánovou atd. coby revolucionáře. A říci to o disidentech, to už hraničí, promiňte mi, s blbostí. Tehdy šlo o to, aby veřejnoprávní televize zůstala veřejnoprávní, a to se týkalo mj. i bezpečnosti státu, což pí Bobošíkové vůbec nedošlo, když televizi odstřihla. I toto je příklad toho, jak u nás fungují soudy.

Delfin 14.2.2007 18:46

Re: libi se mi,

Kdyz ono pro nektere je dulezitejsi kdo to rika, nez co rika i kdyby to byla pravda.

jeník 14.2.2007 18:46

Re: BoBo zase na něco přišla

Smím se zeptat, v čem spočívá to blábolení??Bylo by třeba to třeba vysvětlit!!

Lájoš B. 14.2.2007 18:45

Re: Re: P.S.

Planetu NOVA

Emp 14.2.2007 18:43

Re: Re: Re: Re: Nezodpovědná politika

no, tak při jejich provozu nic neprodukují, jenže se musí z něčeho vyrábět, nějakou technologií a musí se rovněž likvidovat po zkončení životnosti.  A ty parametry na OZE (vztažený na výkon) zas tak úžasné nejsou... asi tak.

I.L. 14.2.2007 18:42

Re: Opravdu jsem nečekal,

Bursik je chytry. Pochopil, ze touha po moci nekterych politiku  je tak silna,

ze k jejimu dosazeni jsou ochotni za prislib "podpory"  udelat cokoliv  -  treba i  nechat Bursika rozhodovat o vsem dulezitem a poprit svuj program. I kdyby mela byt vysledkem  napriklad demontaz energeticke zakladny statu

Jirka původní 14.2.2007 18:40

Re: P.S.

a kterou planetu myslíte?

Emp 14.2.2007 18:37

Re: Re: Re: Re: tak tady pročítám ty příspěvky

Jasne , chápu, mně šlo jen o to, že mnohé názory jsou haněny už jen kvůli tomu, kdo je vyřkne, a to v globále moc dobré není. Nakonec tato debata je toho důkazem