29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdražení potravin

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Moravčík 25.1.2021 11:48

Bola by to hlúposť, keby neexistovala dvojaká kvalita. A pretože sa s ňou doteraz východnej časti EÚ nepodarilo pohnúť, nevidel by som toto obmedzenie dovozu ako úplný nezmysel. Úprimne - ak mám možnosť si vybrať, kupujem slovenské alebo české, viac verím našim kontrolám ako mantre, že čo pustia napr. v Belgicku do obehu, už nemáme čo kontrolovať (aj tie nemecké kontroly sú určite dobré, ale skôr pre ich domáci trh).

J. Anděl 25.1.2021 11:28

Obhajovat existující podobu navrženého zákona zájmem o soběstačnost v základních potravinách je demagogie.

L. Novák 25.1.2021 15:47

:-/ R^ !!

K. Salajka 25.1.2021 17:45

V návaznosti na ukončení členství GB by bylo namístě navrhnout, aby Brusel přijal směrnici , jak se vypočítá vypořádací podíl při zániku členství v EU.

J. Ptáček 25.1.2021 10:04

Hloupý návrh protlačí jenom hloupí poslanci z hloupých stran. Ty volí hloupí voliči. První občan této země stejně tvrdí, že "třetina této země je slabá duchem, polovina má podprůměrný intelekt". Za hloupost se vždy platí, u nás, kromě volby hlupáků navíc drahými potravinami. Logiku to bezesporu má.

J. Nevrkla 25.1.2021 9:48

Potravinova bezpečnost znamená, že nebudeme v kritických potravinách v rukou dovozcu. I v covidove krizi se ukázalo, že to může být nebezpečné. Rozhodně více než třeba ruské tanky a to nás obrana proti nim stojí rozhodně daleko více.

J. Fráňa 25.1.2021 8:58

Vůbec mi nevadí, že jím třeba jogurt, který dotovali Němci, nebo Francouzi. Když je kvalitní a chutná mi, tak proč ne. Rozhodně nebudu kupovat Kostelecké uzeniny jen proto, že jsou české. Prostě se to nedá žrát. Lidi budou nadšený, potraviny zdraží a bude menší výběr, paráda. Mám v rodině farmáře, takže vím jak to funguje. Vzpomínáte na zelenou naftu pro zemědělce? Tehdy co zemědělec, to pumpař.;-D Jinak přeji zdravý rozum všem, co věří, že ČR je potravinově soběstačná.;-D

I. Pávek 25.1.2021 9:41

;-D

V. Mokrý 25.1.2021 10:30

Nejsou jenom Kostelecké uzeniny, je plno regionálních soukromníků.

Ten německej jogurt ti přeju, ovšem jenom za reálnou cenu = bez dotací všeho druhu.

J. Fráňa 25.1.2021 10:42

To by museli zrušit dotace úplně, jenže to v socialismu nejde. Navíc, jak víme většina zákazníků kupuje to nejlevnější a následně nadávají na kvalitu, což je humorné. Regionální farmáři jsou schopní dodávat jen omezené množství, spíše jako zpestření nabídky, ale národ nenakrmí.

V. Mokrý 25.1.2021 12:53

v EU socialismu to nejde !

K. Potoček 25.1.2021 8:55

Propagandistický článek, bojující za zachování privilegii západních /původní15/států v EU. Slibované dotace na stejnou úroveň - jen sliby! Jak je možné,že není křik na Francii,která vyžaduje na prodejcích maximální obchodní přirážku 25%? U nás i přes 100 a více procent! Přednostní dovoz ze západu za předotované zboží. Ovšem ceny na prodejně stejné! Proto se čeští zemědělci nechytají! Od roku 1989, po rozprášení fungujících podniků, zavalil západ republiku svými přebytky. Proto ten řev. Zahraniční řetezce ovládají přes 75% maloobchodního trhu.!Nejde je o to, ale také o zaměstnanost a daně v ČR.

I. Pávek 25.1.2021 9:42

R^

J. Moravec 25.1.2021 10:05

Polští zemědělci se chytli. Čím to asi bude?

P. Moravčík 25.1.2021 11:52

Veľký vnútorný trh, národná hrdosť Poliakov (ani v Nemecku Nemci nekupujú francúzsky koňak, ak je vedľa neho nemecký)... A keď si kúpite bežné potraviny a výrobky v Poľsku budete určite s kvalitou veľmi spokojný. Čo občas vyvezú k nám, to je už iný príbeh:-(.

J. Moravec 25.1.2021 14:53

Kupuji si polské máslo, španělské vepřové za cca poloviční cenu. Rozdíl v kvalitě jsem neodhalil.

Ne pane Moravčíku není to hrdostí. Je to tím, že polští komunisti nebyli tak důslední jako čeští.

L. Novák 25.1.2021 17:03

Tak. Čeští bolševici Toman s Babišem skutečným soukromým zemědělcům nemůžou přijít na jméno. Proto taky ty uměle státem živené nesmyslné kauzy jako "posypová sůl v potravinách" nebo "salmonela v kuřatech z Polska". Každá špatnost je jim dobrá, aby poškodili konkurenci...

M. Grundmann 25.1.2021 10:37

Tento příspěvek ukazuje neznalost situace ve Francii. Většina francouzských zemědělců reálně prodává za ceny velmi blízké výrobním včetně dotací, nemá tedy dlouhodobě téměř žádný zisk či příjem. Řetězce ochranná opatření úspěšně obcházejí a nutí zemědělce přispívat na reklamu obchodních řetězců, platit za prodejní místa ve svých prodejnách nebo dokonce musí zemědělci sami pomáhat při prodeji svých produktů v obchodech řetězců.

Francouzské řetězce se snažily uplatnit podobný obchodní model i u nás, nepodařilo se jim to a v Čechách zkrachovaly. Dnes se dostávají francouzské obchodní řetězce do problémů i doma, drtí je Amazon.

V. Mokrý 25.1.2021 8:48

Protekcionismus dnes vládne hlavně v dotacích !

Proto je momentálně pro nadnárodní korporace levnější, dovážet do ČR potraviny ze svých domovských zemí.

J. Moravec 25.1.2021 8:35

Stále sklízíme ovoce padesátých a šedesátých let minulého století. Bohužel.

I. Pávek 25.1.2021 7:42

Ano, Perlín je mladý naivní hlupák, který si myslí, že kamióny přez hranice vždy to, co tady sežerem dovezou. A že vždy budeme mít čím za to zaplatit. A že všichni nás tak milují, že nás nenechají chcípnout. Už teď, při objednávaní vakcín se rýsuje protekcionizmus silných států a slavnou EU mají na háku. Potravinová bezpečnost alespoň v základních komoditách je jedním ze základních pilířů suverenního státu a to mají vládní strany na mysli, a i pracovní místa. A o kvalitu našich potravin se milý Perlíne neboj. Stačí se vrátit k naší zrušené ČSN a do našeho státu se nedoveze skoro nic. Právě proto byla zrušena, aby se k nám mohlo dovážet. Tak pisálku Perlíne, než začneš příště o nacionalizmu, populizmu utři mléko na bradě. Ty jsi ten poslední, který se může otírat o naše zbylé zemědělství a zbylé zemědělce. Upřímně se za tebe stydím. A určitě má stejné pocity i ta 4% menšina našich obyvatel, zemědělců. Pche ;-€

L. Písařík 25.1.2021 8:09

Nějak jste, Pávku, nepostřehl, že zdejší diskuze není určena k tomu, abyste dehonestoval někoho, kdo vysloví svůj názor. Jestli nějaký máte, nikdo vám nebude bránit abyste ho napsal, ale bez invektiv. Čeho si vážím - zatím zde bylo minimálně příspěvků takových, že by někdo napadal druhého jen proto, že nějaký názor má.

L. Harvánek 25.1.2021 8:24

Ono je docela snadné obhajovat něco, co prozatím dobře funguje. Ale ukazuje se, jak mnozí politici budou tvrdit, jak prosazují ochranu zdraví svých občanů i za cenu u toho, že omezí pohyb osob. Jen do kamionové dopravy jaksi nemají chuť zasáhnout, ač může mít také dopad na šíření koronaviru. Protože kdyby nebyl dostatek potravin, došlo by k nepokojům, které by ona vládní politiky smetly. Že ale existuje řešení jiné a dokonalejší, už jaksi si nechtějí připustit. Nabízet v daném regionu místní potraviny (pokud je lze zde produkovat) a zamyslet se nad systémem dotací. Ostatně zahraniční obchodní řetězce prosazují takovou politiku, která jim nejlépe vyhovuje. Ale produkce potravin je závislá na mnoha jiných faktorech, které člověk nedokáže nikdy ovlivnit. A tak se může stát, že po likvidaci našeho zemědělství nebude kde brát při neúrodě.

L. Písařík 25.1.2021 11:43

Dejme tomu, ale v tom případě chci, aby vedle potraviny z tuzemska byla i alternativa potraviny z dovozu. A pokud se týká hladomoru, jsem na světě již 78 let a hladomor jsem nezažil, snad nedostatek některých potravin v 50tých letech. V r. 1947, při neúrodě, kdy nám mohla pomoci UNRA z potravinových zásob americké armády v Evropě, ale náš *přítel* CCCP nám to zakázal, místo nás hladověli lidé na Ukrajině. Viz JM: Jel jsem do Moskvy jako ministr samostatného státu a vrátil se jako Stalinův pacholek.

J. Jurax 25.1.2021 12:51

Jsou země, kde v uplynulých 78 letech hladomory byly.

Potravinová soběstačnost v rozumném rozsahu v základních komoditách, jež lze u nás pěstovat, je dobrý nápad.

Z. Lapil 25.1.2021 14:07

Nebyly to náhodou typicky ty, které samy sobě rozkázaly potravinovou soběstačnost? Popravdě mě coby hladomor v uplynulých 78 letech napadá Ukrajina (pravda, to bylo o pár let dřív), severní Korea a možná Venezuela. Jo, a sem tam nějaké Somálsko, ale tam to bylo spíš celkovou chudobou než "národními" pokusy o soběstačnost.

J. Jurax 25.1.2021 20:04

Když pominul politiku, tak ty hladomory byly dány neschopnosti vypěstovat dost potravin pro svou populaci zpravidla rychle rostoucí a nemožností zaplatit si dovoz potravin s přiměřenou cenou.

Takže to zachraňují humanitní programy, jež platí rozvinuté státy a zachraňují tak za peníze vlastních daňových poplatníků své dotované farmáře od přebytků, jež by snížily cenu na jejich trhu; ta humanitní pomoc pak ničí zemědělce přijímajících států neschopné konkurovat potravinám skoro zadarmo.

Ovšem - zjednodušuju ...

L. Písařík 26.1.2021 11:11

Ještě jsem si vzpomněl na rok 1968 - bydleli jsme na vesnici a pracovali v Brně. 21. srpna jsme odjeli vlakem do Brna do práce, ale vlak byl zadržen v Chrlicích a po asi 1,5 h vrácen zpět na trať do Přerova. Když jsme dojeli domů a šli kolem sámošky, tak lidé na kárkách a kolečkách odváželi poslední pytle mouky. Ale když jsme prodavačkám v samce popovídali, co se děje, přece jen jsme z jakési železné zásoby nějaké potraviny koupit dostali. Ale hladomor to nebyl.

V. Mokrý 25.1.2021 8:51

Zrušení potravinářských ČSN, je jeden ze zločinů novodobých svazáků/těch co nejsou jako oni.

V. Mokrý 25.1.2021 8:53

A to za pomoci lidovců !