25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdražení potravin

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fráňa 25.1.2021 9:08

Normy ČSN pro potravinářský průmysl ani pro jiný průmysl, nikdo NIKDY nezrušil. Některé se akorát přejmenovali a přibyli nové třeba ISO a EN. Všechny najdete na netu. Hezký den.

J. Fráňa 25.1.2021 9:11

Jestli myslíte ČSN normu o tom co patří do guláše, tak tu zrušili. Guláš vaří hold každý jinak, třeba maďaři tam dávají papriku.:-)

J. Lukavsky 25.1.2021 7:31

"Buď máme v Evropě volný trh, nebo ho prostě nemáme." Ale my ho nemáme odjakživa, proto, že se výše dotací liší v různých zemích. Nejlepší by bylo dotace zrušit úplně a pak by automaticky české výrobky musely být lacinější, už kvůli nákladům na převozy. A z dotací si ukrojí samozřejmě bakšiš úředníci kteří je přidělují a ty žádosti a papíry užírají sedlákovi čas. A navíc je to jako když ženská v sámošce nechá na košíku peněženku a jde študovat vedle jmenovku. Kdo by si to nevzal že? V EU nemáme ani volný trh ani kapitalizmus. J.L. end

D. Zítko 25.1.2021 7:26

Holt se ty koblihy prodraží...

L. Dočekal 25.1.2021 7:50

Zkuste v rajchu nebo v Rakousku najít v marketech českou potravinu,A dražší jsou jen ze dvou důvodů.Nízké ceny xahr.potravin díky dotacím a vyšší marže na české potraviny

J. Moravec 25.1.2021 8:39

Že by jste uvedl konkrétní příklad s těmi dvěma důvody, pane Dočekale?

D. Zítko 25.1.2021 9:08

Nějak vám uniklo, že naprostou většinu potravin nejsme vůbec schopni v požadovaném množství ( i kvalitě) vyrobit, tudíž nabídka se zúží, např. paštiky nebo Sunar vůbec nekoupíte a ten zbytek naší dobrodinci Bureš a Toman zdraží, protože nebudou mít konkurenci.

L. Písařík 25.1.2021 11:55

Buď je to tím, že všechny potraviny sníme sami, nebo v zahraničí není o české potraviny takový zájem - nač tedy dovážet něco, co by se neprodalo. Pokud jsem vedle v Rakousku, kupuji jejich místní potraviny, abych ochutnal. Právě včera jsme dopili Gruner Vetliener z oblasti Neusiedlersee, chutnal výborně a byl opravdu suchý na rozdíl od Zeleného veltlínského z tuzemska, kde se 7% zbytkového cukru označuje ještě za suché víno.

K. Kovařovic 25.1.2021 6:55

EU nedokázala resp. nechtěla vyřešit dvojí kvalitu potravin. Proč, když se to týká občanů východních zemí tj. občanů druhé kategorie ?! EU nedokázala vyřešit v malobchodu stejnou marži u stejného druhu zboží. Tak ať se nikdo nediví našemu zákonnému požadavku! Opravdu máme všichni v EU stejné podmínky ?

M. Lechvy 25.1.2021 4:15

Naši zemědělci nejsou v žádném druhořadém postavení. Zemědělské dotace určené malým a středním zemědělcům opět ukradl Babišův Agrofert ač samozřejmě neměl nárok. Tuším že uchvátil až 75% všech zemědělských dotací.

L. Písařík 25.1.2021 8:11

Lepší, než tušit, je mít konkretní údaje.:-/

J. Moravec 25.1.2021 8:33

Vy, pane Lechvy, ani netušíte co jsou to nárokové dotace.

K. Salajka 25.1.2021 22:08

To jako myslíte, že dotace za neobdělávanou půdu firem pod Agrofertem, měl dostávat M.Lechvy ?

P. Velenka 25.1.2021 2:18

Perlíne, jste hlupák; a to není nadávka, to je jen označení chyb ve vašem myšlení. Vaše "teorie" by možná fungovala, kdyby státy byly stejně velké, měli stejný počet obyvatel, byly ve stejném klimatickém pásmu, měli stejné zřízení atd. Ale tak to není, a proto s tím úzce souvisí i otázka bezpečnosti. Soudruzi z PRC nás klidně nechají vymřít, protože nám nedodají třeba léky, které tam "chytří" hlupáci nechávají ve velkém vyrábět jen proto, že je přeci svobodný trh a vyjde to levněji.

R. Langer 25.1.2021 5:46

Stejně umřete... :-P

M. Grundmann 25.1.2021 1:20

Toto opatření je zejména v rozporu se závazky České republiky v rámci Evropské unie, je to hrubým a zcela zřejmým porušením principů jednotného trhu. Poslanci hrubě poškodili zájmy České republiky. Evropská unie toto opatření zruší a udělí nám pokutu. Zcela správně.

Evropská unie nás chrání před našimi politiky, kteří jsou ještě horší než administrativa Evropské unie. To je hlavní přínos Evropské unie.

V. Bok 25.1.2021 2:11

Hrubým narušením je zejména a hlavně zemědělská politika EU, kde naši zemědělci jsou v druhořadém postavení, neb míra jejich podpory je proti ostatní, cca poloviční i nižší. Viz dotační politiku EU- Řešení je jedno. Stejné podmínky všem ... nebo si myslíte, že dvakrát vyšší dotace francouzům či němcům jsou v porádku?

M. Grundmann 25.1.2021 10:27

Různá výše dotace různým subjektům není v rozporu s pravidly jednotného trhu.

Existuje určitá iluze o fungování Evropské unie. EU ve skutečnosti není nějaká nadnárodní organizace mající nějaký vlastní program nebo své zájmy, i když se tak snaží prezentovat. Ve skutečnosti o téměř všem ( kromě některých otázek konkurence ) rozhodují Evropská rada a rada Evropské unie, orgány složené ze zástupců členských států. Komise pouze vykonává pokyny těchto orgánů a parlament je více méně formálně schvaluje. Politika Evropské unie je tedy politikou jednotlivých národních států, i když se politici snaží schovat za Evropskou unii. Často se stává, že se vlády snaží přes Evropskou unii prosadit opatření, která by jim jinak jejich vlastní parlamenty zamítly.

Zemědělská politika Evropské unie je prosazována Francií a je dlouhodobě katastrofální. Francie se snaží podporovat malé rodinné farmy a brání se vytváření větších zemědělských podniků. Vše se snaží řešit dotacemi. Výsledkem je dlouhodobá katastrofální situace francouzského zemědělství a většina francouzských zemědělců vydělává i přes vysoké dotace méně než průměrný Čech. Francie dlouhodobě ztrácí krok nejen ve srovnání se zeměmi mimo Evropskou unii, ale i v porovnání s ostatními státy Evropské unie. Obchodní přebytek před 25 lety se změnil na chronický obchodní schodek. Francie se rovněž snaží všemi prostředky omezovat hospodářskou soutěž např. tím, že ve veřejných zakázkách dává tzv. Molierovu klauzuli. Podle ní je podmínkou dobrá znalost francouzštiny. Nebo různé podmínky lokální produkce apod.

Přes tuto úpornou snahu se situace ve Francii dlouhodobě zhoršuje, každý sedmý Francouz pracuje za minimální mzdu, reálné mzdy klesají a řada lidí nedosáhne na české mzdy, pouze na mzdy rumunské. Zdaněno je v podstatě vše, co se dá vůbec zdanit, a to vždy vysokými daněmi. Jenom blázen by se inspiroval francouzským modelem.

P. Moravčík 25.1.2021 12:00

Rozhodujú Nemci a občas ustúpia Frantíkom, aby zase nezaviezli Paríž hnojom. Asi ako Varšavská zmluva a RVHP, kde rozhodovali zástupcovia zúčastnených štátov podľa toho ako rozhodol ZSSR. Alebo myslíte, že je EÚ demokratický spolok? Zatiaľ sa síce ešte nevyriešil odpor Východu proti imigrácii, ale pracuje sa na tom... A tá Francia, to je kapitola sama osebe. Nenadarmo výraz šovinizmus pochádza od nich.:-(

J. Jurax 25.1.2021 12:59

Z hlediska čtvrté říše, v níž vládne Německo s přicmrdováním Francie ony dotace nesporně v pořádku jsou.

A. Forman 25.1.2021 6:22

Rozhodně nesouhlasím s výrokem, že nás EU chrání.....

M. Marek 25.1.2021 9:29

SSSR nás taky chránil.

J. Jurax 25.1.2021 12:56

Myslíte správně, EUropsky, avšak mýlíte se prakticky ve všem.

M. Šejna 25.1.2021 1:05

Mám dotaz na volno-tržního komsomolce Perlína:

"Jak se dá například v Německu vyrobit jogurt levněji než v Česku.

Že by německá kráva žrala a dojila levněji?

Že by německý farmář měl nižší náklady než český farmář?

Že by si německý farmář řekl za litr mléka méně než český?

Že by německá mlékárna vyráběla jogurty levněji než mlékárna česká?

Že by náklady na dovoz jogurtu z Německa do Ceska byly nižší než ze sousední vesnice?

Ale volnotržní Perlín nejspíš bojuje za dotační farmářský socialismus zapadnich zemí a domnívá se, že to je ten pravý kapitalismus

J. Strakoš 25.1.2021 5:38

Ne každý, který je proti tomu předpisu bojuje za západní dotační socialismus.

Jediné smysluplné je zrušení dotací na úrovni celé EU (a pak případné zavedení cel na dovoz z ciziny). Jenže ty už se dávno vymkly kontrole, takže tady budou až do konce EU.

Nicméně to povinné propagování jen českých výrobků je úchylné a povede jen ke zdražení - minimálně za to, že to bude muset někdo kontrolovat.

J. Fráňa 25.1.2021 11:15

Pane Šejno, určitě jsou náklady na výrobu jogurtu stejné všude na světě. Určitě je produktivita práce všude stejná. Určitě je všude stejná kvalita. Určitě je všude stejná cena práce. Určitě je všude stejná cena surovin( v tomto případě krmiv atd.) Asi proto se Číně vyplatí vozit své výrobky přes půl planety. Zdůrazňuji, že Čína nemá dotace z EU, tedy snad.:-) Objednejte si zboží, na Aliexpresu zadara, vedle z vesnice to máte za 150Kč. Zázrak.;-D

M. Šejna 25.1.2021 13:46

Pane Fráňo,

ale to je přece každému jasné, že když jsou v Německu 4-krát vyšší platy a dvakrát vyšší cena nemovitostí a nájmů půdy, tak tam musí být levnější výroba jogurtů

;-D

P. Novotný 25.1.2021 16:05

https://www.linkedin.com/pulse/how-can-aliexpress-offer-free-shipping-even-from-across-faruk-%C3%A7etiner/