19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Zdražení potravin

25.1.2021

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana. Podstata normy spočívá v zákonem garantovaném odběru českých potravin a jejich prosazení na domácím trhu, tedy především v supermarketech. Legenda okolo této normy říká, že přece jako správní Češi chceme, aby se na trhu prosadily hlavně české výrobky a aby nám ti cizáci neobsadili regály v sámošce cizími potravinami. Takže v roce 2022 bude na krámě 55 % českého zboží a tento podíl má růst ve velkých obchodech až na 73 % českých výrobků v roce 2028.

Co je tom špatně? Protekcionismus bez ohledu na kvalitu a cenu je vždycky špatně. Tento zákon nám říká, že omezí možnost zákazníků vybrat si jogurty, mrkve a brambory. V obchodě si budeme muset koupit dražší a možná méně chutný výrobek než ten, který jsme kupovali dosud a na který jsme zvyklí. Jenom proto, že ten salám je třeba z Německa a sušenky z Dánska. Zákon je navíc v příkrém rozporu s komunitní legislativou, který výslovně něco takového přímo zakazuje. Buď máme v Evropě volný trh, nebo ho prostě nemáme. Volný trh musí se týkat jak vývozu škodovek z Mladé Boleslavi, tak i dovozu brambor z Polska.

Existuje jediné myslitelné kritérium, které může vyřadit konkrétní potravinu, konkrétní zboží z regálu supermarketu. A tím je potravinová, hygienická a zdravotní bezpečnost. Každá potravina musí splňovat základní parametry zdravé potraviny a jmenuje-li se něco máslo, musí to obsahovat 80 % mléčného tuku. Pokud jakékoliv zboží je vyráběno kvalitně, zdravotně nezávadně a potravinářsky bezpečně, neexistuje žádný důvod pro jeho vyřazení z trhu.

Ve středu 20. ledna poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení zákon, který ležel na stole již od léta 2019 a nikomu se do toho zjevně nechtělo. Nyní se blíží volby, a tak je třeba polechtat trochu nacionalismus a populismus a vyhlásit, že budeme chránit naše skvělé, české zemědělce, kteří vyrábí tak dobré výrobky.

Nyní by bylo možné rozvíjet úvahu na téma, kdo jsou ti slavní čeští zemědělci a jak kvalitní potraviny vyrábí třeba v Kosteleckých uzeninách, ale to je již dostatečně známo. Prakticky vidím jenom jeden dopad zákona. Bude omezena konkurence v obchodech a zákon zdraží ceny potravin v obchodech.

Všichni, kdo se nyní v duchu radují, jak jsme to těm cizákům natřeli nebo jak budeme podporovat české zemědělství, se musí dneska podívat do peněženky a hodit některé bankovky do kanálu. Vládní návrh zákona nám všem zdraží základní potraviny. Pane ministře Tomane, premiére Babiši, vládo, voliči vám za vyšší ceny z celého srdce děkují. A volby budou na podzim.