27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: „Vyrobíme nezaměstnatelné!“

Jak se blíží volby, politici vymýšlí, jak ulovil voliče. A čím mají horší preference, tím zoufalejší nápady. Tento týden perlil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 21.8.2017 20:56

Re: ČSSD je strana asociální.

Jo, ale levičákům to nevysvětlíte.

M. Prokop 21.8.2017 20:54

Re: Úžasné

Kolik lidí zaměstnáte vy?

K. Vyšata 21.8.2017 20:53

Re: Proboha, člověče, vaše logika je šílená..

Bůh vám nepomůže, doba je šílená i bez mého přispění.Já mám nějakou logiku, vy nějaké podivné pocity.

A. Trick 21.8.2017 20:49

Úžasné

"Automobilka Daimler postaví u Prahy sklad, zaměstná asi 900 lidí. Dokončí ho v roce 2020."

Další sklad. Další zábor zemědělské půdy. Další zastavěná plocha. Hlavně když voda po dešti co nejrychleji odteče.

Další úžasné pracovní příležitosti s "vysokou přidanou hodnotou".

Hlavně nezvyšovat minimální mzdu, nebo tak kvalitní investor uteče.

J. Kulheim 21.8.2017 20:42

ČSSD je strana asociální.

Je to strana která chudobnějším bere, ve formě vysokých daní. Bohatým dává, ve formě různých dotací, grantů, podpůrných fondů,atd. Peníze nejdou k lidem, kteří se dostanou do zdravotních a jiných problémů. Socialistická vláda je něco jiného jako vláda, která dělá sociální politiku. Taková vláda se snaží dávat lidem, kteří se ocitli v životní nouzi.

Socialistický stát je z nespravedlivý, neboť 1/ zvýhodňuje určité vrstvy společnosti a těží z něho ti, kdo v tom „umějí chodit“. 2/ Chudobnějším bere peníze a rozdává je svých bohatším spoluobčanům ve formě dotací, grantů, atd. 3/ Dává lidem služby o které nemají zájem. 4/ Pracující odvádějí státu vysoké daně a to je příčina toho, že se dostávají do existenčních problémů. Lidé s podprůměrnými příjmy těžko přežívají a o nějakém šetření na dobu, kdy ztratí zaměstnání, stáří, nemůže být řeč.

Násilné přerozdělování majetku cizích lidí se množství prostředků nezvětší. Přerozdělování spotřebovává prostředky bez užitku. Nikdo přece nikomu nebrání, aby se rozdal pro druhé, aby daroval to, co má. Proč to tak málo lidí dělá? Člověk s hypertrofickým cítěním by mohl pouze vše rozdat, ale pouze ze svého.

A. Trick 21.8.2017 20:36

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Pí Šichtařová je "fachidiotka". A na tom trvám.

J. Kulheim 21.8.2017 20:25

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Stát platí školy, které produkují nezaměstnatelné. Zdarma studují ti, kteří po absolvování odcházejí za lepším do ciziny. Co z toho mají ti, kteří to financují? To znamená lidi pracující v produktivní sféře a těch je u nás cca 30% práceschopných lidí. Ostatní pracují ve sféře spotřební.

J. Kanioková 21.8.2017 20:20

Souhlas..

J. Kanioková 21.8.2017 20:19

Proboha, člověče, vaše logika je šílená..

komunistická !

J. Kanioková 21.8.2017 20:17

Jste čuně !!!.

L. Novák 21.8.2017 20:16

Re: Konec diskuze

Určitě menší, než ztráta času psaním příspěvků na NP. ;-)

L. Novák 21.8.2017 20:14

Re: Proč máme v Česku ty nekonkurenceschopné

RVHP - "Kde není vzájemné rady, tam není hospodářské pomoci." :-)

J. Kulheim 21.8.2017 20:06

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Např v "montovnách" ve kterých je malá přidaná hodnota lze jen těžko předpokládat nějaké zvyšování mzdy. Minimální mzdu má u nás několik % pracujících v profesích jako uklizečka ap. Takže bych to nechal na domluvě zaměstnance a zaměstnavatele.

Argumentovat tím jak je to v Německu je nesmysl. Oni k nám dávají výrobu s nízkou přidanou hodnotou a doma si nechávají sofistikovanější výrobu s vysokou přidanou hodnotou. Až se jim to přestane vyplácet, tak odejdou jinam.

L. Novák 21.8.2017 20:01

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Kdybyste napsal, že kdyby si každý musel platit vzdělání a později je splácet, těžko by šli všichni cestou nejmenšího odporu a získání pouhého papíru bez užitečné kvalifikace uplatnitelné v soukromém sektoru, komouš Vyšata by řval první že to nééé, školství musí být pro všechny zadarmo!

Tak podle toho to taky vypadá.

L. Novák 21.8.2017 19:57

Re: K. Kořinek

Asi proto, že cena robotů ke tam taky 5x vyšší (v eurech). :-P

Ve Švýcarsku neproběhlo zestátnění bank a výrobních prostředků, nevládli tam nikdy komunisti ani socialisti, takže jim můžete jenom tiše závidět. :-P

J. Kulheim 21.8.2017 19:54

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

S tím nelze nesouhlasit.

Za peníze daňových poplatníků vláda financuje školy, které plodí nepoužitelné absolventy.

K. Vyšata 21.8.2017 19:53

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Ještě k tomu zvýšení nákladů zaměstnavatele, ano zvýší se, ale nemusí se to znamenat zvýšení ceny ale třeba snížení ziskové části. Ono podělit se se zaměstnanci o tuhle část podnikání je dost obtížné, nízké mzdy se staly zvyklostí a samozřejmostí.

K. Vyšata 21.8.2017 19:47

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Pane Kulheime, soustružníkem, horizontkářem, zedníkem, tesařem se člověk nestává narozením. Možná, že jste nezaznamenal, že dobrý řemeslník se musí řemeslo naučit. Vzdělanci nejsou jen ti co si vyseděli vysokou školu, i řemeslo je dost velká suma vědomostí.

Nová doba přinesla do vedení sátu dobrodruhy, kteří si mysleli a někteří ještě myslí, že vzdělanost a odbornost je výhradně v kancelářích, obchodování a IT ekonomice. Není divu, že rodič už od mládí vkládá do svého potomka přesvědčení, že práce fyzická je odporná a dehonestující. V součtu s tím, jak školství rozbouralo skvělou soustavu učilišť, máme (zhruba řečeno) spoustu neužitečných "vzdělanců" a tragický nedostatek odborných řemeslníků. Pak ještě spoustu lidí se vzděláním tak na používání košťat. Celý systém vzdělanosti a použitelnosti lidí v zaměstnání je totálně v nerovnováze a možná i v chaosu.

M. Pivoda 21.8.2017 19:27

Konec diskuze

Byla by to jen ztráta drahocenného životního času.

L. Novák 21.8.2017 19:25

Re: paní Těchanová

Miroslav Šejna je prý taky živnostník. Developer (dle vlastních slov)! Asi kšeftuje s pozemky, které mu výhodně převedli ze státního soudruzi z partaje. :-P

J. Kulheim 21.8.2017 19:25

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Vy jste co? Vyjadřujete se jak sudokopytník.

J. Kulheim 21.8.2017 19:23

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Nevím jací vzdělanci na trhu práce chybí. Co vím, tak chybí soustružníci, horizontáři, zedníci, tesaři atd.

Vláda roudává cizí peníze. Zvýšení mzdy o 1000 Kč znamená náklady zaměstnavatele zvýšení ceny práce na 1340 Kč. To se musí započítat do ceny výrobku. To se v obchodě musí projevit na ceně výrobku.

Nejhůře na tom budou ti nejchudobnější. Důchodcům se náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a rychle se přibližuje k hranici 40 %; Zatímco na počátku 90 let se lidé mohli těšit na důchody ve výši poloviny průměrné mzdy, v současnosti je to jen 40 %. A v následujících 20 letech tento poměr poklesne na 20 %. Pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat.

Socialstický stát je asociální. Lidem seberou tolik peněz že se dostanou do existenčních problémů. Potom jim před volbami nějaké peníze dají. U nás bere 50% lidí nějakou sociální dávku. Je to normální?

L. Novák 21.8.2017 19:21

Re: Nashledanou v lepších časech - pokud vůbec přijdou

Vy evidentně "expertem na konkurenceschopnou ekonomiku" nejste. :-)

V. Čermák 21.8.2017 19:20

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Šichtářová je kráva, tak se jí hloupě nezastávejte. V zazobaném mateřství se nudí, tak prudí...

L. Novák 21.8.2017 19:18

Re: Roboty práci lidí nenahradí. Jsou drahé a jednoúčelové.

P.S.: Svým způsobem je to taky montovna dílů vyrobených dodavatelsky. Ale mají vlastní vývoj a zaměstnance bez technické VŠ tam musíte hledat snad jen na recepci. :-)

L. Novák 21.8.2017 19:15

Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Chcete snad konkurovat Šichtařové bláboly komunistickými? :-)

L. Novák 21.8.2017 19:13

Re: Nashledanou v lepších časech - pokud vůbec přijdou

No a co je na tom překvapivého? V roce 1989 socialistická ekonomika přestávala fungovat z notoricky známých důvodů. Domácí soukromý kapitál nebyl, musel přijít zahraniční. Takže jsme tady k užitku těch, kterým socialisté a komunisté nezestátnili kapitál a výrobní prostředky. Každý osobně podle toho, jak je schopný se uplatnit v soukromých firmách a být pro ně přínosem. Zbytek si hledá teplé místečko v politice a ve státních službách...

K. Vyšata 21.8.2017 18:56

To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Tedy z těch, co těm ekonomickým blábolům uvěří. Závory na letišti do parkoviště byly instalovány bez ohledu na nějakou minimální mzdu, stejně i u všech parkovišť v supermarketech a podobně. Je to trend doby, že některé stále se opakující úkony se automatizují a odkazovat na to, že je to následek zvyšování minimální mzdy, je od ekonomů trochu úlet. Automatizace, robotizace, vůbec nasazování všemožných systémů IT nemá co dělat s minimální mzdou, ale se spolehlivostí kterou nezajistí žádný člověk, i kdyby dostával jakoukoliv malou mzdu.

Ekonomka Šichtářová by měla svojí ekonomickou pozornost zaměřit spíš na to, proč máme takovou velkou vrstvu obyvatelstva na tak nízké úrovni vzdělání a odbornosti, že se pro ně nenachází uplatnění. Pozornost na naše školství, vyčerpané neustálou řadou reorganizací, reforem a obsahem výuky.

Mimochodem, zvýšení minimální mzdy má i přínos v tlaku na mzdy ostatní. Spoléhat se na podnikatele, že se budou dělit o ziskovou část se zaměstnanci sami od sebe je naivní.

M. Pivoda 21.8.2017 18:51

Nashledanou v lepších časech - pokud vůbec přijdou

Ano, ale tato skutečnost svědčí právě o tom, že Česko dnes nemá konkurenceschopnou ekonomiku (protože její firmy nemají více ceněné výrobky a tedy nemohou vyplatit vyšší mzdy).

A tento současný stav je právě důsledek závažných rozhodnutí provedenými údajnými českými experty před cca čtvrt stoletím. Volte Komárka, za korunu bude Marka! Ne, nevolám tím vůbec po ekonomovi Komárkovi, jen připomínám někdejší český optimismus.

Z tohoto žalostného stavu se česká ekonomika bude dostávat dalšího čtvrt století, a to jen pokud již dnes Česko provede ona správná rozhodnutí. Česko je ale neprovede, protože tzv. experti na konkurenceschonpu ekonomiku zde neexistují, anebo se nedostanou ke slovu.

L. Novák 21.8.2017 18:48

Re: Roboty práci lidí nenahradí. Jsou drahé a jednoúčelové.

No určitě. Jednu znám, vyrábí rastrovací elektronové mikroskopy. Ale tam žádné roboty nepoužívají. :-P