16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby budou povinné

Ukázaly vůbec něco poslední volby? Ano. Brutální nezájem Čechů a Slováků o politiku. Takový nezájem, že prezident Zeman na něj reagoval. A nechal se slyšet, že je zastáncem toho, aby účast v domácích volbách byla povinná. Připomněl, že za první republiky bylo volit povinné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kusý 2.6.2014 11:58

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

Ale v tom není žádný rozpor ! Občané bona fide předpokládali, že si volí nejlepší z nejlepších.Mnozí opravdu dali na sliby, které byly populistické a nesplnitelné, ale hlavně narůstala frustrace z celkového směřování. Já sám, ač jsem taky otrávený z vývoje, chodím volit proto, abych měl alespoň pocit, že jsem něco udělal.Ale je mnoho lidí, kteří prostě rezignovali a sám bych vsadil boty, že to většině politiků vyhovuje a že tenhle stav byl jejich cílem.

J. Holič 2.6.2014 13:28

Re: Osobně pana Zemana nemusím, ale

To může být pravda. Tím spíš je třeba volit. Vaše účast ve volbách vás šlechtí.

D. Polanský 2.6.2014 6:52

Veliký omyl!

Nízká účast právě dokumentuje veliký zájem o politiku. Lidé myslí. Ví dobře, že zatím nějak extra naši poslanci v EU nebodovali, jenom hrabali do své kapsy. Tento přístup se voličům nelíbí, a tak nevolí.

J. Holič 2.6.2014 8:53

Re: Veliký omyl!

Takže tím, že nezvednu pozadí, když mám možnost změnit to, co se mi nelíbí, prokazuji zájem o tu věc? To je dost zvrácená logika. Když vám vadí, že moknete, zůstanete na dešti, nebo se budete namáhat a uděláte ten jeden krok pod střechu? Když před sebou uvidíte psí h* na chodníku, uhnete, nebo do něj klidně šlápnete, abyste pak mohli nadávat?

M. Mýval 2.6.2014 9:01

nevolil jsem

Ušetřil jsem tím 30 korun z rozpočtu. Srovnejte kolik v tichosti ušetřili nevoliči za dva dny a kolik s humbukem nasbíral Zeman za rok. Do voleb kde o něco jde chodím. Nebyl jsem u druhého kola prezidentských a teď u eurovoleb

J. Bořický 2.6.2014 9:09

Re: Veliký omyl!

Vy vycházíte z předpokladu,že je koho volit.Ano,figury tu jsou,ale nestojí za nic.A místo,aby se politici poučili,že voliči nechodí k volbám,proto,že se jim politika nelíbí,tak to uděláme povinné.To podle mne není řešení.Pravda v minulých volbách jsem volil nejlepšího za špatných,ale ani to nebylo řešení.Je to z bláta do louže.

J. Boleslav 2.6.2014 10:43

Re: Veliký omyl!

Vždy je koho volit. Obvykle toh, ,kdo Vás štve nejmíň. Nevolit a následně nadávat na výsledek je naprostý nonsens.

J. Holič 2.6.2014 13:42

Re: Veliký omyl!

Je to řešení. Politické strany reagují na poptávku lidí, nikoliv na nezájem, stejně jako na jiném trhu. Když budete člověk, který chce v politice dělat slušnou práci, ale uvidíte, že když neslíbíte voličům párek za tři koruny, že vás nezvolí, pak se na to asi vyprdnete. Naopak když uvidíte, že lidé podporují strany, které se snaží své chyby alespoň minimalizovat, ucítíte možnost úspěchu a půjdete do toho. Takže volba nejmenšího zla nepřinese v té volbě kvalitní politiku, ale vytvoří trend zlepšování politiky, který tou kvalitní politikou může skončit. Pročtěte si mé srovnání s tržním prostředím v této diskusi a tam podle toho přirovnání uvidíte, jak to zhruba myslím. Je to samozřejmě jen příměr, ale celkem platí.

Z. Baldova 2.6.2014 6:12

Pani Richtarova

Me  vas nazor na povinne volby me pripadne jako propaganda komunistu,protoze jen diky tomu ze lide nechodi volit se KSCM dostava do kresel  Stari dedove a babky kteri jsou verni komunismu jdou kazdy k urne  a voli Az budou povinne volby jako ze budou urcite,tak kazdy si bude umet spocitat ze mu stoji nez zaplatit 500 korum jit do volebni mistnosti a zapremyslet komu ten hlas da a verim ze timto budou komuniste primo prevalcovany  v hlasech

Povinne volby je dobry napad a pouzivaji jej v mnoha vyspelich zemich

Z. Baldova 2.6.2014 6:43

Re: Pani Richtarova

Omluva  za spatne osloveni pani Šichtařová

D. Polanský 2.6.2014 6:55

Re: Pani Richtarova

Co je na tom, za dobrý nápad? Těch 500 Kč pokuty? Převálcovat komunisty je potřeba poctivou pravicovou politikou a ne účastí voličů. A co když pak získají ještě více? Pak asi zavedete pokutu za volení komunistů, a tím se konečně převálcují.

J. Holič 2.6.2014 8:55

Re: Pani Richtarova

politika je takoá, jakou si jí lidé zvolí. Proto je lepší než povinné volby, když voliči jednoduše pochopí demokracii a její nástroje. To je vše

J. Boleslav 2.6.2014 10:45

Re: Pani Richtarova

Přešně tak.

Z. Baldova 2.6.2014 10:49

Re: Pani Richtarova

Ano spravne  když voliči jednoduše pochopí demokracii a její nástroje.ale prosim Vas kdy to pochopi? Vjinych zemich volba je povinna a jde to bez jakehokoliv zmatku a daleko cestneji  Kdo pujde volit se nemusi bat zadne pokuty Volba povinna je dobry napad  )(Muj nazor)

J. Holič 2.6.2014 13:36

Re: Pani Richtarova

"kdy to pochopi?" - no já jsem optimista, že to bude dřív, než si zase zvolí nějakou totalitu. To by se to pak mohli učit nanovo. Navíc mám obavy, že by při povinných volbách lidi z trucu odmítali hlasovat a výsledek by se moc nezlepšil. Nejsem militantní odpůrce povinných voleb, ale připadá mi to jako žehlení následků místo příčin.

P. Scheck 2.6.2014 2:43

Cosi mi chybí

Ve vašem příspěvku mi, paní Rychtářová, chybí zamyšlení nad tím, proč v některých demokratických zemích (nějak jste opoměla vyjmenovat ty další...) nepovažují povinnou  účast voličů za nějaký nehorázný nátlak na voliče. K mé radosti jste ve svém příspěvku nakonec řekla i velmi moudrou větu "...Také existují prázdné volební obálky". Mluvíte také o mírné pokutě pro ty, co se voleb nezůčastní. Ehm, znáte takové potrestané voliče...?

Pokud chcete mít úspěch, vážená madam, pište nadále pouze na těchto stránkách, kde zajisté naleznete mnoho obdivovatelů a doufejte, že to někdo pro pobavení nepřeloží do jiných jazyků...

T. Pansky 2.6.2014 2:31

Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

... tak se neni cemu divit, ze ho nikdo nebere vazne.  To za prve.  Za druhe: nedavno tu nekdo na Psu prohlasil, ze nechozenim k euro volbam budeme protestovat.  To je naprosto detinske nepochopeni situace.  Evropske komunisticke elite to nevadi a naopak, prospiva ji to.  Zvoleny euro parlament je pouze dobre placena ozdoba, ktere neni dovoleno v podstate nic, co nesouhlasi s euro komunistickou doktrinou.  Proc tedy lide nechodi k volbam?  Myslim, ze autorce chybi dalsi duvod: lide proste euro systemu nerozumi, ale vi, ze se o ne EU postara - porad jsou na vsechno dotace.  A tim padem jsme zleniveli, stali jsme se loutkami, zviratky uvazanymi u zlabu.  A ani si nechceme pripustit, ze nam okolni svet utika a za chvili bude zlab prazdny.

P. Scheck 2.6.2014 3:12

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Sice s vámi, pane Panský, úplně nesouhlasím, ale je od vás docela statečné, že jste ve svých myšlenkách překročil hranice někde u Rozvadova nebo za Mikulovem. 

Evropská elita je možná z části komunistická (úplně v jiném slova smyslu, než je naše česká představa), z části zcela protikomunistická (v našem poučeném východním pojetí), z části úplně jiná (která naše zkušenosti nechápe), z části extrémistcká a skoro jistě se tam mezi dalšími najde určitě část, která vám bude zcela vyhovovat. EU je živý organismus, kde se tyto poměry různě proměňují a my máme možnost do toho zasáhnout. A to třeba i tím, že nebudeme volit a budeme chtít z EU za každou cenu vystoupit bez dalšího zájmu a myslet si, jak tím ohromíme svět...

T. Pansky 2.6.2014 6:30

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Pane Schecku, dekuji za Vase slova.  Rad ctu Vase diskusni dodatky.  Momentalne ziji mimo uzemi CR ... EU neni tak zivy organinismus, spise naopak, je pomerne zkostnately, tezkopadny, nereflektujici potreby svych obyvatel; rizeni Evropy je tezko pochopitelne a nedemokraticke.  Po prijeti Lisabonske smlouvy doslo k dalsimu velmi silnemu posunu doleva a dalsi centralizaci.  To vyustuje v dalsi ekonomicke oslabovani Evropy.  Cim drive pochopime, ze tento stav je neudrzitelny, tim lepe.  Ale tusim, ze s timto videnim Evropy neshouhlasite.  Mam pravdu?

J. Holič 2.6.2014 9:08

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Připadá mi absurdní se podivovat, že EU nereflektuje potřeby obyvatel, když obyvatelé EU zvysoka kašlou na možnost své potřeby dát najevo tak jednoduchou věcí, jako je volba. EU i jednotlivé země se budou mít mnohem lépe, až většina obyvatel (a to nemyslím 60 %, ale alespoň 75 %) pochopí demokracii a její nástroje. A není rozhodně pravdou, že EP nic nezmění. Stačí se podívat na aktivity paní Roithové, které se podařilo prosadit pravidlo, které vedlo ke zrušení víz ze strany Kanady, vůči ČR. Byla to jedna poslankyně, která dokázala pro svůj návrh najít podporu a prosadit ho. A podle všeho byla nejaktivnější europoslankyní ze všech českých. A dostala se tam volbou. Další důležitou institucí v EU je Evropská komise. A do ní posílá své lidi kdo? politici zvolení v domácích volbách. A na ty volby také lidi z vysoka kašlou. Tak co se pak diví?

P. Scheck 2.6.2014 10:27

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Pane Holiči, vaše postřehy jsou docela na místě. I vaše otázka o tom, kdo vlastně posílá lidi do Evropské komise je zcela na místě. Jste v tomto ohledu poněkud zmaten, ale to opravdu není vaše chyba, neberte to nějak osobně. Konečně uznejte sám. Co lze očekávat od informovanosti našich lidí, když ČR má pro otázky EU určené 3 novináře. Porovnejme s Německem (byť podstatně větším), které jich tam má 138!

P. Scheck 2.6.2014 10:11

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Máte sice pravdu, pane Panský, že mám jiné vidění Evropy. Ale je docela možné, že budoucnost dá za pravdu vám. Natolik si zase netroufám být chytrým prorokem a ekonomika se zdá být v tak velkém celku čímsi samostatným, jdoucí si chvílemi někam zcela mimo mínění a očekávání i těch největších skeptiků. A to jak těch, co by si přáli, aby se už zítra EU sesypala, ale i těch odvážnějších, kteří se snaží vidět trochu dál. 

Každopádně, když chci s něčím bojovat, je dobře znát svého "nepřítele". Zde narážím na hořkou neznalost některých našich nastupujících europoslanců, kteří při svých předvolebních vystoupeních projevili až tragickou neznalost fungování EU. Ono se dá na s nenávistí k protivníkovi dojít u neinformovaných voličů docela daleko. Ale pak se můžete také pořádně ztrapnit.

V. Mlich 2.6.2014 11:41

Neznalost fungování EU

Oni to ani vědět nepotřebují, stačí jim vědět, že tam sa přikyvování celkem solidně platí. Pozná se to i podle toho, jak si kdo vybírá asistenty: většina to vyloženě chápe jako odměnu za loajalitu před volbama, ale někteří řeší hlavně jejich práci.

P. Scheck 2.6.2014 14:30

Re: Neznalost fungování EU

Máte pravdu, pane Mlich, že u politicky zvolených lidí se děje leccos. Bohužel informovanost našich lidí je tak bídná a zoufalá, že si mnozí myslí, že to stejné je možné i v Evropské komisi. Některým možná právě to vadí a tak na ni plivou, seč mohou.

T. Pansky 2.6.2014 16:01

Re: Neznalost fungování EU

Pane Schecku, ja osobne jsem podporoval a podporuji myslenku EU.  Nicmene, nesouhlasim s levicovym posilovanim na pude EU.  EU dnes prebrala mnoho agendy, ktera muze byt resena daleko efektivneji na pude domacich parlamentu.  Prave tohle je znamkou levicove orientace.  Staty mohou fungovat velmi dobre celkem samostatne a mohou sdilet pouze menu, pravo, zahranici a ozbrojene sily.  To se ovsem nedeje.

O. Zuckerová 2.6.2014 10:53

Re: Nas pan prezident ex-komunista si ze vseho dela srandu a ...

Nezpozorovala jsem, že by byly "na všechno dotace". Zato vidím, že v důsledku jejich poskytování mnoho papalášů zajistilo své rodiny na 5 generací dopředu: dotace na blbosti a zbytečnosti, které provedou firmy kamarádů, všimné za povolení atd... Zlenivět v  důsledku mateřské péče, kterou nám projevuje EU, snad také není možno - nebo to lze tvrdit jen v pořadu Na stojáka. To můžou tak Italové, kteří si vyvřískali "potravinovou pomoc" navzdory skutečnosti, že mají superúrodnou půdu, moře s bohatstvím ryb,  pro zemědělství ideální podnebí... jen  tolik práce kdyby to nedalo... My na to můžeme leda koukat, po česku žmoulajíce čepici a pochvalujíce si, součástí čeho to tak úžasného jsme...

P. Sulc 2.6.2014 0:34

Povinnost dostavit se k volbam

neni povinnost volit politiky. A koho jineho volit?  Chovatele kraliku ci vyrobce zahradnich trpajzliku?  Ale pokud jdete k volbam a nevolite, nezehrejte ma to, jak politici rujnuji stat, nenadavejte, jak je vsechno spatne a jak se to ma delat lepe. A krajni volba, to je ''obcanska neposlusnost''. V cesku to vec neznama, v jinych statech dosti bezna.

P. Scheck 2.6.2014 3:15

Re: Povinnost dostavit se k volbam

To je, pane Šulci, velmi rozumný názor.

V. Ondys 2.6.2014 5:58

:))))))))))))) Občanská neposlušnost

mezi společensky příkladnými svatoušky a pokrytci, kterým fakticky nevadí nepravosti a k zuřivosti je přivádí jenom fakt, že užitek z nich má :))))) někdo jiný, pane Šulci, :)))) co by tomu řekli lidi? Všichni soudruzi i ex přece vědí, že ze všeho nejdůležitější je u nás :)))))))))))))))) socialistické přerozdělování!