29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Vládnout znamená řídit podstatné

Vlády se snaží prosazovat svou politiku pomocí stále detailnější kontroly. Složitost procesu vládnutí se tak stále zvyšuje, ale jeho výsledky se nezlepšují. Dokonce se zdá, že politické a ekonomické krize současnosti jsou důsledkem metod, s jejichž pomocí se politici snaží zavádět pořádek. Jak na to reagovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 20.9.2014 13:43

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Abys pochopila-zdravi neresi panovnik,ale KOMERCNI pojisteni..A uz me netser!

J. Kulheim 20.9.2014 14:51

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Musíme odlišit zdraví a nemoc. Mezi tím je křehká hranice. Je mnoho definicí toho, co je to zdraví. Musíme si odpovědět na otázku, je zdraví majetkem jednotlivce nebo veřejnosti. Pravicově myslící člověk si myslí, že zdraví je nejcennějším majetkem každého z nás a je na něm, aby se o svoje zdraví staral a taky se zabezpečil pro případ poruchy zdraví tj. nemoc. Levicově myslící lidé jsou ochotni zbavit se práva pečovat o svoje zdraví a dávají přednost pečovatelské roli státu. Stá na to potřebuje peníze a musí odebrat lidem svobodu péče o svoje zdraví.

Socialismus je systém, který zbavuje člověka práv a povinností, přebírá je a tím odebírá svobodu a ničí tradiční rodinu.

Socialistický stát nakonec nepečuje o zdraví lidí, ale téměř všechny peníze jdou na léčení nemocných. Náklady jsou čím dál větší a zdravotní stav populace je čím dál horší. Průměrná délka dožití se sice zvyšuje, ale délka dožití v dobrém zdraví se snižuje. Nejhorší je, že taková péče vede k zhoršení genetického potenciálu zdraví lidí. Jde proti přírodnímu výběru. To je daň, která se v budoucnosti vymstí.

E. Tocháček 20.9.2014 17:50

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Bičovat někoho za to, že přemítá o uspořádání společnosti které je součástí ? Nenapadlo vás někdy proč máte tu neodolatelnou potřebu napadat osobu člověka, který má na danou problematiku jiný názor než vy ? Mě odpovídat  nemusíte, ale zkuste si odpovědět pro sebe.

L. Křivan 21.9.2014 11:29

Re: zkuste si odpovědět pro sebe.

To neudělá. To by si pak hodila mašli. Nikomu by nechyběla.

K. Janyška 20.9.2014 9:07

Ldádnout zančí v první řadě spravovat věc veřejnou.

Vymáhat právo a chránit národ před vnitřními i vnějšími škůdci. Ty odporné tzv. sociální záležitosti patří do rukou trhu a ne vlády. Stačí úplně 5 členná vláda. Premier, ministr financí, minstr obrany, ministr vnitra a spravedlnosti a ministr kulturních záležitostí, kde by bylo všechno ostatní.. Dzp.

K. Janyška 20.9.2014 9:08

Re: Ldádnout zančí v první řadě spravovat věc veřejnou.

Vládnout značí...

P. Vítek 20.9.2014 8:54

Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

ze v přírodě převládá tendence k dezorganizaci?

Kazdy zasah cloveka do prirody(ktere nerozumi) vede k dezorganizaci..by bylo lepsi

K. Janyška 20.9.2014 9:09

Re: Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

Spontánní řád ovládá všechno. I tzv. přírodu... Dzp.

P. Vítek 20.9.2014 9:14

Re: Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

No vsak to rikam

S. Netzer 20.9.2014 10:16

Re: Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

Příroda je "takzvaná", mudrlante?

K. Janyška 20.9.2014 10:25

Re: Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

Je tzv., jako vy... Dzp.

P. Vítek 20.9.2014 13:40

Re: Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

Ty jsi tak nezvana.Fakt me nezajimaji tvoje poznamky.Bud rekni svuj nazor nebo bez na houby

P. Aron 20.9.2014 8:24

pane Robejšku

Díky za hezký článek, bohužel těch 80% lidí nepřesvědčíte , respektive nic nepochopí.

I. Schlägel 20.9.2014 8:17

Máte pravdu, pane Robejšku.

Nicméně ambice politiků a státní správy ovlivňovat ne 20 %, ani 80 %, ale nejlépe 100% společenských a ekonomických jevů je motivována touhou po vlastním sebeuplatnění v systému ruku v ruce s touhou po vlastní nepostradatelnosti, která všem zúčastněným zajistí dobré bydlo, nejlépe za státní peníze a nejlépe bez efektivně vymahatelné osobní zodpovědnosti. To patří k lidské přirozenosti a za to se na ty lidi nemůže nikdo zlobit. A proto tato "třída" své pravomoci z výše uvedených důvodů NIKDY dobrovolně neomezí. Ani nemusí. Voliči na slova o "řízení státu jako firmy" nebo o "zajištění pořádku a zabránění chaosu" případně o "vytvoření nových pracovních míst" tak rádi slyší, notabene když jsou tyto fráze doprovázeny nějakým tím úplatkem v podobě "potřebné" dávky. Tento systém se proto NIKDY nebude řídit zásadami logiky a dalšími praktickými principy vedoucími k onomu potřebnému zjednodušování pravidel a zvyšování osobní občanské i ekonomické svobody, o kterou většina voličů v podstatě nestojí a o kvalitu systému jako takového se ani nezajímá. Zatím nemusí. Do žlabu se dá stále ještě dosáhnout. Jak dlouho? Amen.

P. Lenc 20.9.2014 8:26

Re: Máte pravdu, pane Robejšku.

Vidím to naprosto stejně, i koblihy jednou dojdou.

P. Vítek 20.9.2014 8:57

Re: Máte pravdu, pane Robejšku.

Zkusme omezit priliv penez temto vyzirkam a velice rychle- jako krysy- opusti hladovou lod

S. Ševeček 20.9.2014 8:10

Pane Robejšku

teorie chaosu - a implikovaný závěr o trvalém růstu entropie - může snad platit v mechanických soustavách, ať už jsou jednodušší, nebo komplikované /na úrovni vesmíru.

V podmínkách spontánního řádu lidské interakce se jedná o neosobní civilisační proces tvůrčí kreativity každého (i těch blbejch), který řídí nás - a ne my jeho, který znemožňuje, aby se jakýkoliv plán jeho tvůrcům podařil. Nehledě na limity znalostí individua /všechny informace máme jenom všichni dohromady a komě toho každý má svoji vůli/ a z tohoto plynoucí důsledek v nemožnosti  "inženýrů lidského světa" řešit  neplánované důsledky.

S. Netzer 20.9.2014 8:14

Re: Pane Robejšku

Ježíšmarjá, další kompozitivní teoretik.

S. Ševeček 20.9.2014 8:24

Re: Pane Robejšku

Praktik, madame.

Ani nevíte, jak se poznání principů, řídících lidský svět, osvědčuje v denodenní praxi.

P. Vítek 20.9.2014 8:58

Re: Pane Robejšku

Te to nevysvetlujte ,ta je uplne blba

P. Vítek 20.9.2014 9:01

Re: Pane Robejšku

Tak preklad pro slepice:pokud nechapes,jak pocitac funguje,nemuzes do nej s kladivem.

S. Netzer 20.9.2014 10:16

NETYKAT HOVADO!

J. Jurax 20.9.2014 23:58

Re: NETYKAT HOVADO!

Slepicím se vyká?

J. Schwarz 20.9.2014 9:05

Re: Pane Robejšku

Madame,  Vaše reakce se omezují na emocionální výkřiky stran toho jaký je ten který diskutující omezenec, zpozdilec, ignorant či přímo blb, ovšem o Vašich názorech se člověk nic nedozví / když tak jen nepřímo právě z Vašich výkřiků /. Že byste přičinila taky něco, co by bylo možno přečíst a udělat si obrázek i o něčem jiném než o vašem emocionálním rozpoložení?

P. Vítek 20.9.2014 9:13

Re: Pane Robejšku

Ta se do zadnych vetsich akci nepusti-to je moc riskantni.Takhle -kdyz to nevyjde-muze kdykoliv rict:vidite,ja jsem vam to rikala!A kdyz to vyjde,tak se potichu vytrati...to je princip jednani temer vsech starych lidi-ne ne ne!

P. Vítek 20.9.2014 9:15

Re: Pane Robejšku

Netser by mela mit na hrobe napis:Ja jsem vam to rikala

V. Halašta 20.9.2014 11:31

Re: Pane Robejšku

To už tam má chronický hipochondr.

P. Hlosta 20.9.2014 7:21

Zlatá slova pane Robejšek!

Mimo toto je stejný zákon celého vesmíru. Vše se neustále rozpadá a nikdy se samočinně neskládá do vyšší podoby. Džbán spadnutý na zem se nikdy zpětně nezcelí, rozhozené volné listy knihy nikdy nedopadnou k sobě v číselném pořadí, v jakém byly sepsány. Proměnných je vždy tolik, že řád nestvoří žádná náhoda.

Tento článek je osvěžující v té tuposti věřících pravo - levých. Jen slepá víra může dát opačný směr logice vesmíru, ovšem jen virtuálně. Z té slepé víry přehršle nejrůznějších ideologií vyplývá i neschopnost lidská povznést svou civilizaci na kvalitativně vyšší úroveň. Dutolebci od věků tvrdí, že je možné zřídit samo se řídící systém, kde řád se udrží v nejvyšší úrovni a společnost navěky spočine v blahobytné pohodě. Není pravd, není jistot. Je jen lidské snažení.

Pak je otázkou na každého, oč mu v jeho snažení vlastně jde.

J. Vintr 20.9.2014 8:26

Re: Zlatá slova pane Robejšek!

A vidíte, materialisté například věří, že se atomy a molekuly jen tak samy náhodou poskládaly v organizovaný a vysoce funkční celek jako je živá buňka, schopná vlastní reprodukce a že ty buňky se jen tak samy poskládaly ve složité a funkční organismy a že ta hmota začala jen tak sama od sebe myslet. Takže pokud mají pravdu, může se teoreticky třeba stát, že i se zcela blbými politiky a úředníky náhodou vznikne zcela funkční stát

....

P. Vítek 20.9.2014 9:02

Re: Zlatá slova pane Robejšek!

Pane kdyz spadne dzban,tak se rozbije.Ale kdyz spadne jabko..?